Şimdi Ara

İstanbul Üniversitesi Tercih 2012

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İstanbul Üniversitesi Tanıtım Filmi
    http://www.youtube.com/watch?v=i_1pqNdKbRg&list=UUwDv8uG0WQl3RbMe-zDGE7g&index=3&feature=plcp

    http://iutercih.istanbul.edu.tr/

    Geçmişten geleceğe bilim köprüsü İstanbul Üniversitesi, ‘Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi' sıralamasındaki yerini yükseltip, 385. sırada yer alarak, dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasına girdi ve Türk üniversitelerinin gurur kaynağı oldu."

    Yüksek öğrenim alanında en etkili değerlendirme otoritelerinden biri olarak kabul edilen Çin'in Şhangay'daki Jiao Tong Üniversitesi'nin her yıl düzenlediği "Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi" 2011 yılı sıralamasına Türkiye'den tek üniversite, İstanbul Üniversitesi girdi.

    Jiao Tong Üniversitesi'nin 2003 yılından beri yaptığı "Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi" sıralamasına ilk defa 2003 yılında giren İstanbul Üniversitesi, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 ve son olarak 2011 yılında da sıralamaya girerek, "Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi" sıralamasına 7 defa giren tek Türk Üniversitesi olarak büyük bir başarıya imza attı. Kurulduğu 1453 yılından bugüne bilgi birikimini ve tecrübesini akademik ve bilimsel çalışmalara aktaran İstanbul Üniversitesi, bilim dünyasına yaptığı katkıların karşılığını alıyor.

    http://iutercih.istanbul.edu.tr/eniyibesyuz.aspx

    Hidrojen enerjili arabalarda tasarımın yeni adı: Hidroist

    TÜBİTAK 2012 Hidrojen Enerjili Arabalar Yarışı’nda en iyi tasarım ödülünü İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından tasarlanan ‘Hidroist’ kazandı. Sorularımızı yanıtlayan ekip üyeleri, projenin nasıl başladığını ve yarışmaya nasıl hazırlandıklarını anlattı.

    2005 yılından bu yana düzenlenen TÜBİTAK Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları, 15 Temmuz 2012 tarihinde İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Alternatif enerji kaynakları konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak ve fikirlerini üretime geçirmek isteyen üniversite öğrencilerini desteklemek amacıyla düzenlenen yarışlara İstanbul Üniversitesi bu yıl hem Formula G-Güneş Arabaları hem de Hidrojen Enerjili Arabalar kategorisinde katıldı. Formula G-Güneş Arabaları kategorisinde SOCRAT birinci olurken, Hidrojen Enerjili Arabalar kategorisinde de Hidroist en iyi tasarım ödülünü kazandı.

    “Hidroist” adı “Hidrojen” ile “İstanbul Üniversitesi”nin birleşiminden oluşuyor. İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen Hidroist, bir yıllık çalışmanın ürünü. Projenin yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman’ın yanı sıra Prof. Dr. İlhan Kocaarslan ve Yrd. Doç. Dr. Aysel Ersoy Yılmaz, akademik sorumluluğunu Araş. Gör. Dr. Yasin Özçelep ve Araş. Gör. Koray Gürkan yapıyor. Hidroist aracını yapmak için büyük emek harcayan ekip, İÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Sinan Gültekin, Gürcan Sarı, Fatih Gök, Seydi Şengül, Selim Arıkan, Tsedenpurev Saranchimeg ve Mehmet Murat İspirli’den oluşuyor.

    Takım kaptanı Sinan Gültekin ekibin kurulma hikayesini şöyle özetledi; “Geçtiğimiz Ekim ayında Sıddık Yarman Hocamız derste bu teknolojiden bahsetmişti. Sınıf arkadaşlarım Fatih ve Gürcan ile birlikte -Neden olmasın?- diye düşündük. Bu projeyi gerçekleştirebileceğimize inandık. Hocamızla fikir alışverişinde bulunduk. Hocamızın desteğini aldıktan sonra takım kurmak için çalışmalara başladık. Okulun çeşitli yerlerine afişler astık, internet ortamında ilanlar verdik. Takımı kurup malzemeleri temin ettikten sonra aracı yapmak için sadece 2 ay gibi az bir zamanımız kalmıştı. Bu süre içinde hocalarımız da bizimle birlikte gece gündüz çalıştı ve aracı son haline getirdik.”

    Takımın en genç üyesi olan 1. sınıf öğrencisi Mehmet Murat İspirli ekibe dahil olma sürecini şöyle anlattı: “Takımdaki arkadaşlarımı okuldaki Elektrik-Elektronik Kulübü’nden tanıma fırsatım oldu. Arkadaşlarım böyle bir proje olduğunu, bunun için öğrenci aradıklarını söylediler. Ben de başvuruda bulundum ve kabul edildim. 1. sınıf öğrencisi olmam sebebiyle takımda uzun süre kalmayı planlıyorum. Bu üniversiteye ve Hidroist takımına gelecekte birincilik getirmek istiyorum.”

    Projenin başarısının altında yatan nedenin takım çalışması olduğunu dile getiren Fatih Gök de “Yarışa hazırlanmak için çok az zamanımız vardı ancak çok iyi hazırlandık. Bu yıl ilk kez yarışa girmemize rağmen hem tasarım ödülünü aldık hem de yarışı yedinci olarak tamamladık. Gelecek sene için hedefimiz birinci olmak. Bunu başaracağımıza inanıyorum.” dedi.

    Çocukluk hayali gerçek oldu

    Aracın tasarımını yapan Selim Arıkan, rüzgar sürtünmesini en aza indirgeyecek bir tasarım yapmak için çalıştığını dile getirdi. Aynı zamanda aracın pilotu olan Selim Arıkan, Hidroist sayesinde çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini anlattı; “Projenin hem pilotu olmak hem de elektriksel aksanların yapımı ve tasarım aşamalarında görev almak çok önemli bir deneyimdi. Birçok kişi çocukluğunda bu tür yarışları izlemiş ve bir yarış aracı kullanmak istemiştir. Benim de böyle bir hayalim vardı. Bu hayali tasarımını kendim yaptığım bir araçta gerçekleştirebilmiş olmak çok güzel bir duygu.”

    Takımın diğer üyeleri Tsedenpurev Saranchimeg ve Gürcan Sarı, aracın sürücünün rahatlığını ön plana çıkaracak şekilde tasarlandığını anlattı: “Tasarladığımız aracın sürücü kısmını trafikte rahat kullanılacak boyutlara ulaştırdık. Sürücünün rahatlığını ön plana çıkardık. Sonuçta tasarım ödülünü almaya hak kazandık. İlk yıl bu başarıyı kazanmak bizi çok motive etti.”

    Projenin yedek pilotu Seydi Şengül, başarının en önemli şartının konsantrasyonu korumanın olduğunu ifade etti: “Mekanik olarak başlangıçta hiçbirimiz yeterli bilgiye sahip değildik. Hem araştırma yaptık hem de deneme yanılma metodunu kullandık. Bu süreçte 2 defa direksiyonu kırdık ve direksiyon sistemini baştan yapmak zorunda kaldık. Çok emek harcadık ama yılmadık. Konsantrasyonumuzu kaybetseydik projeyi tamamlayamazdık.”

    Hızı 70 km’ye kadar çıkıyor

    Akademik sorumluluğu üstlenen isimlerden Araş. Gör. Dr. Yasin Özçelep araçla ilgili çalışmaları yaparken nelere dikkat ettiklerini şöyle anlatıyor: “Kontrol edilmesi gereken birçok parametre var. Her şeyden önemlisi sıcaklık bizim bir numaralı düşmanımız. Yakıt hücresi ne kadar ısınırsa, ondan aldığımız enerji o oranda azalıyor. Onu soğutmak için biz de fanlı bir sistem tasarladık. İkinci dikkat ettiğimiz nokta tüplerin sıcaklığı oldu. Onları kontrol etmek için hava boşluklarının önüne koyduk ve oradaki havayı soğutmaya çalıştık. Üçüncü dikkat ettiğimiz konu da motoru maksimum verimde çalıştırabilmek. Bunun için de onun gerilimini ayarlamamız gerekliydi. Gerilimini de ayarladık.”

    Hidrojen arabasının elektronik sorumlusu olan Araş. Gör. Koray Gürkan, aracın performansını uzaktan izleyebilmek telemetri sistemini geliştirdi. Gürkan, yarışmaya nasıl hazırlandıklarını şu cümlelerle özetledi: “Aracın hızını, batarya gerilimini ve hidrojen tüplerinin sıcaklıklarını telemetri sistemi ile diz üstü bilgisayardan izleyip, araç sürücüsüne komutlar verdik. Hidroist maksimum 70 km’ye çıkabiliyor ama yarışı tamamlayabilmek için hızımızın ortalama 50 km/saat olmasına karar verdik ve hiçbir sorunla karşılaşmadan yarışı tamamlamayı başardık. Bunu önceden hesaplayıp, bu prensibe göre çalışmak bizi başarıya götürdü.”


     İstanbul Üniversitesi Tercih 2012


     İstanbul Üniversitesi Tercih 2012



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa-x-3 -- 27 Temmuz 2012; 5:11:18 >







  • İÜ Güneş Arabası SOCRAT Dördüncü Defa Türkiye şampiyonu oldu

    İstanbul Üniversitesi’nin güneş arabası SOCRAT, TÜBİTAK Formula G-Güneş Arabaları Yarışı’nı 2009, 2010 ve 2011 yıllarında olduğu gibi bu yıl da birincilikle bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nin hidrojen enerjili arabası “HİDROİST” ise en iyi tasarım ödülünü aldı.

    TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2012 Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları, İzmit Körfez Yarış Pisti’nde yapıldı. Yarışmanın Formula G-Güneş Arabaları kategorisinde İstanbul Üniversitesi’nin güneş aracı SOCRAT(Solar Car Racing Team) rakiplerini geride bırakarak birinci oldu. 2009, 2010 ve 2011 yıllarının da şampiyonu olan SOCRAT, böylece dördüncü kez Türkiye şampiyonluğunu elde etmiş oldu. 40 üniversiteden 65 takımın katıldığı yarışta ikinciliği Anadolu Üniversitesi’nin ”Sunanatolia” adlı aracı, üçüncülüğü İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ”Ariba-5” adlı aracı elde etti. Dereceye giren yarışmacılara ödülleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak tarafından verildi.

    İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İlhan Kocaarslanın proje yürütücülüğü ve Yrd. Doç. Dr. Erkan Atmacanın proje danışmanlığında yarışlara hazırlanan SOCRAT ekibi şu isimlerden oluşuyor: Arş. Gör. Koray Gürkan, Murat ALTUĞ, Sertel TANTA, Gökhan ERDOĞAN, Serdar ZURNACI, Ertunç KIRGÜL, Orçun KARADENİZ, Esat ERTÜRK, Tuba GÜVEN, Emre BALKI, Halil YAKAR, Aydın ALÇI, Büşra ALPDOĞAN, Metin Ayberk FİKİRLİ, Gamze AKPOLAT, Yalvaç AKGÜN, Emre Mutlu ÇELİK.

    İÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin projesi olan ve İÜ BAP( Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi) tarafından desteklenen SOCRAT, 16 Ekim 2011’de Avusturalya’da yapılan Dünya Şampiyonası Veolia World Solar Challenge’ı da sekizincilikle tamamlamıştı.


     İstanbul Üniversitesi Tercih 2012




  • görmeyen arkadaşlar için yukarı
  • up
  • yeni rektörü tayyibin doktoru olan bu sebeple klup aktiviteleri 2 yıl hiçe yakın yürütülen okul. her derse zevkle gideni görmedim. sınavdaan, sınava gidilir genelde...
  • Okul yönetimi gerçekten öğrenci düşmanı. Bizim kendi imkanlarımızla bile (zaten okuldan kaynak beklemek hayal olurdu) birşeyler yapmamıza izin vermiyorlar. Kulüp olayları tamamen bitti sayılır doğru düzgün çalışan birkaç kulüp kaldı onları da yakında bezdirirler. Birkaç fakülte dışında okunacak okul değil allahtan bizim fakülte (işletme) iyi de şikayet edecek fazla bir şeyimiz olmuyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.