Şimdi Ara

İşlemcideki anlık sıcaklık artışı ve düşüşü.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, bir dizüstü bilgisayarım var çok eski değil 2.5 yıl önce aldım. Son zamanlarda işlemcisinde aşırı bir ısınma sorunu yaşamaya başladım, işlemci sıcaklığı 100 dereceye çıkıyordu. Geçenlerde bakıma götürdüm, fanlarını temizlettim ve termal macununu yenilettim. Mantıken düşünürsek, artık ısınmaması lazım çünkü önceden bu kadar ısınan bir bilgisayar değildi ama ilginç bir şekilde değişen pek bir şey olmadı, hâlâ 100 dereceye çıkıyor. Buraya kadar bir açıklama getirebiliyorum ama buradan sonra aklım çok karışıyor. Bilgisayar oyun oynarken genellikle 80-90 derece arasında sıcaklıklarda duruyor ama sık sık ani bir şekilde 100 dereceye çıkıyor ve bir anda tekrar 80 dereceye düşüyor. Hatta geçenlerde daha hafif bir oyun oynarken 65 dereceden 95 dereceye çıkıp tekrar 65 dereceye düştü ve bu dediğim 1 saniye içerisinde oluyor. Bir işlemcinin bu kadar kısa sürede 30 derece sıcaklık değişimi göstermesi de bana hiç mantıklı gelmiyor. Bilgisayarın fan girişlerine buz küpleri bile koydum ama yine de 100 derece sıcaklığa çıkmayı başardı işlemci. Burada özellikle söylemek istiyorum işlemci sürekli 100 derece durmuyor sadece anlık olarak 100 dereceye çıkıp tekrar düşüyor en fazla 2 saniye sürüyor. Şu ana kadarda bilgisayarın hiç ısınmadan kaynaklı kapandığını görmedim. Sensörlerde bir bozukluk olabilir mi veya benim anlamadığım, bilmediğim bir sorun olabilir mi? Bilgi verirseniz çok sevinirim. (İşlemci: INTEL i7 8750H) (Ekstra dizüstü bilgisayar soğutucusu kullanmıyorum.)








  • msi afterburnle mı bakıyorsunuz?


    hwinfo kurun oyuna gırıp bır bakın. daha dogru sonuclar alırsınız.



    serviste kullanılan macunlar genelde diş macunundan hallice oldugu ıcın değişiklik olmaması normal.

    kaliteli macun alıp kendınız degıstırın yada bu macunu kullanın dıyıp servıstekılere degıstırtın.

  • acura07 kullanıcısına yanıt

    MSI Afterburner kullanmıyorum, HWMonitor ve Core Temp kullanarak bakıyorum. Termal macunu servisten değil de bir arkadaşımın tavsiye ettiği bir bilgisayarcıya değiştirtmiştim. Kendim pek değiştirmeye cesaret edemedim açıkçası

  • öncelikle bir kaç aydır yaza girdik farkındaysan ve 8750h kullanıyorsun 100 derece 2.5 senedir ilk defa gördüğün bir sıcaklık olmamalı o işlemci öyle çalışır millet neden ryzenler notebooklara gelince sevinç çığlıkları attı sanıyorsun?95'ten 65'e çat diye iner çünkü işlemci kendini korumaya alıp hız ve voltaj düşürüyor o yüzden sıcaktan hiç kapanmıyor yani 8750h'nin tadını 100 dereceye kadar alabiliyorsun ondan sonra 7750 6750 diye düşüyor performansı.notebookta 8750 9750 hede hede 50 diye giden bütün işlemciler böyle ve millet buna tilt oluyordu hiçbir notebook üreticisi de bu işlemcileri soğutamadı.macun da değiştirmişsin bir notebook soğutucusu alıyorsun ve bir dahaki sefer konunu masaüstü işlemci bölümüne değil notebook bölümüne açıyorsun.


    https://forum.donanimhaber.com/forumid_2725/tt.htm





  • Laptopların bileşenleri ufak ve dar alanlara sığdırılmıştır, masaüstü olsa büyük ve koca fanlarla serinletirsin. O işlemcili laptopta genelde 2 ufak fan vardır, ekran kartını da katarsak o ufak kasanın içi fırın gibi olur. Thermal grizzly kryonaut öneriyorlar ısı iletkenliği en yüksek termal macunlardan. Kendin değiştirebilirsin çok zor değildir, genelde yıldız tornavida yeterli olur kasadaki ve işlemcinin çevresindeki vidalar için. Ben elimdeki 1 laptopa sıvı metal sürdüm, o bile 7 8 derece anca farketti 98lerden 90a düştü. Senin yapacağın iş alüminyum yüzeyli bir soğutucu+kyronaut+işlemciye undervolt olmalı. Gerekirse frekanslardan kısacaksın veya turboyu kapatacaksın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle taşınabilir bilgisayar bölümüne açmadığım için kusura bakma, konu işlemci olunca donanım kısmına açtım, pek alakasız bir bölüme de açmadım zaten. İşlemciye gelince evet 2.5 yıldır ilk defa 100 dereceyi görüyorum. Geçen yazlarda dahil olmak üzere daha önce hiç bu kadar ısınmamıştı. 90 dereceyi bile yaz aylarında nadiren görüyordum, notebook soğutucusuna gelince bir tane elime geçti kullandım ve hiçbir işe yaramadı bu sefer kaliteli bir şey almayı deneyeceğim umarım verdiğim paraya değer. Yine de bilgilendirme için teşekkürler

  • sreylare kullanıcısına yanıt

    Benim bakım yaptırdığım bilgisayarcı da sıvı metal macun kullandığını söyledi zaten, o konuda sıkıntı yok eğer beni kandırmadıysa ki pek sanmıyorum tanıdık çünkü. Soğutucunun ne kadar işe yaradığından şüpheliyim, siz kullandınız mı hiç? eğer kullandıysanız ne kadar etkili oluyor?

  • Üzerinize alınmayın, benim kendi tanıdıklarımla maalesef iyi anılarım olmadı. Ben yerinizde olsam laptopu açıp bakıp emin olurdum sıvı metal kullanıldığına, çünkü hem pahalıdır hem de uygulaması normal macuna göre zordur. Anakart bileşenlerine temas etse pert eder. Yakın devrelerin üzerini izole bantla kapatmak gerekebilir.


    Ayrıca sürülecek miktar bile fark eder az sürersen etki etmez, çok sürersin ters etki eder, ben 2 kere uygulamak zorunda kaldım. Eğer sıvı metale el beceriniz yoksa var olan macunu tamamen temizleyip "kryonaut" alıp kendiniz sürün. Ben Zalman gibi alüminyum yüzey bir soğutucu kullanmadım ama maksat hava akışı sağlamak olsun diye 2-3 derece farkeden birşey aldım.

  • Bu gün bir soğutucu alacağım zaten umarım işe yarar verdiğim para boşa gitmez. Eğer termal macunu da becerebilirsem kontrol edeceğim. Bilgilendirme için sağ olun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu görünce zamanında benm laptopda 90 95 dereceleri görüyodu işlemci fandan deil ha. Laptobun içerisinde 3-4saat oyun oynayınca Sıcak hava birikiodu tahliye kanallarıda ufak dar oldugu için sıcak hava dısarı atılamıodu.

    Bildigin laptobu üstü açık taksi kıvamına getirmiştim tornavida ve cekic yardımıyla sagından solundan altından belli bölgeleri çatlatıp kırmıştım. Belli yerlere yuvarlak delikler açmıştım falan. Altınada notebook serinleticisi pasif olanlarından koymuştum. 90derecede calısan işlemci 75 lere kadar düşmüştü. Tabi bunu yeni laptobunuza yapmayı tavsiye etmıyorm benmki 5 yıllık laptobdu artk gözden cıkardıgım için Deney maksatlı yapmıstm ama işe yaramıştı:D




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 15 Temmuz 2021; 21:49:36 >
  • GenqhisKhaan89 kullanıcısına yanıt

    Sorunu çözdüm ama biraz ilginç oldu. Maksimum işlemci kullanımının %100'den %99'a indirdim, şimdi 75 dereceyi bile geçmiyor. Nasıl oldu hâlâ anlamadım ama sonuç olarak bir şekilde kurtuldum ısınmadan.:D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Triangulum

    Benim bakım yaptırdığım bilgisayarcı da sıvı metal macun kullandığını söyledi zaten, o konuda sıkıntı yok eğer beni kandırmadıysa ki pek sanmıyorum tanıdık çünkü. Soğutucunun ne kadar işe yaradığından şüpheliyim, siz kullandınız mı hiç? eğer kullandıysanız ne kadar etkili oluyor?

    sıvı metal ?


    yanlıs anlasılma olmadıysa tanıdık bilgisayarcı silkelemesı olmus sanırım. 



    laptop sogutucular (zalman kullandım) 10 12 derece fark ettırıyor.

  • Triangulum T kullanıcısına yanıt

    O bilgisayarcı ya yalancı ya da neden bahsettiğini bilmiyor. Her iki durumda da kapısının önünden geçmemek gerek. Termal macun olarak sıvı metal kullanmak hem çok pahalı hem çok riskli bir uygulama.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.