Şimdi Ara

iphone un dokunmatigi neden bu kadar iyi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.176
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bu soruyu hep merak ediyorum ve bir turlu cevabini bulamadim. bu kadar hassas dokunmatigi nasil yapiyor adamlar ?



  • arkadaslar yokmu bilen yahu
  • işin içinde ios varda ondan
  • Arkadaki elma ya bak anlarsın
  • Yazılım + donanım.
  • Sanirim el sicakligiyla alakaliydi.Elime baska dokunmatik alinca o telefonu yumruklayasim geliyor.htc xe,s2 falan onlarin da dokunmatigi gayet iyi tabi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emir

    Sanirim el sicakligiyla alakaliydi.Elime baska dokunmatik alinca o telefonu yumruklayasim geliyor.htc xe,s2 falan onlarin da dokunmatigi gayet iyi tabi
    Iphone'un parmaktaki sıcaklığa göre, diğer telefonların ise parmağın ekrana yaptığı basınçla çalışıyor tabi bunlar dokunmatik değil abanmatik oluyor bir yerde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadyoss

    Iphone'un parmaktaki sıcaklığa göre, diğer telefonların ise parmağın ekrana yaptığı basınçla çalışıyor tabi bunlar dokunmatik değil abanmatik oluyor bir yerde.

    Alıntıları Göster
    Öncelikle telefonlarda kullanılan dokunmatik ekranlar resistive ve capacitive olarak ikiye ayrılıyor. Bunlardan resistive olanlar basınca duyarlı ekranlardır. (Örneğin N97) Capacitive olanlar ise elektron alışverişi ile çalışırlar. (Örneğin iPhone) İlk ayrım burada başlar. Parmakla kullanım için capacitive ekranlar daha uygundur ve çok hassaslardır. İşin diğer boyutu ise capacitive ekranlarla çizim gibi ince işler yapılamaz. İnce işler, nokta atışı yapmak gerektiğinde resistive ekranlar daha kullanışlıdır. Günlük kullanımda capacitive tercih edilmelidir.

    Capacitive ekranlar arasında neden iPhone daha iyi sorusu ise kullanılan malzeme ve yazılımda biter. Yani yazılım ve donanım. iOS çok stabil bir sistem olduğu için donanıma hızlı ve gerektiği gibi cevap verir. Böylece iPhone'un mükemmel dokunmatiği ortaya çıkar.




  • Dokunmatik Ekran Tipleri

    Dokunmatik ekranlar artık hayatımızın içerisine cep telefonlarıyla birlikte neredeyse tamamen girdi. 2007’de iPhone’un yakaladığı başarının ardından piyasaya farklı üreticilerce onlarca yeni dokunmatik ekran telefon sürüldü. Önceden lüks sayılan dokunmatik ekranı artık orta seviye bir telefonda bile rahatlıkla bulabiliyoruz. Bu yazıda cep telefonlarında kullanılan dokunmatik ekran teknolojilerinden ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.
    Dokunmatik Ekran Nasıl Çalışır

    Mantık olarak zor değil, temelde birbiriyle iletişim halinde iki sistem bulunur. Bunlardan bir tanesi dokunmatik ekranı ve bir işlem birimini kapsayan ve dokunulduğunda ekrandaki duyarga(sensör)lardan gelen veriyi koordinata çevirip sisteme ileten sistemdir, diğeri de bildiğimiz işletim sistemidir, işletim sisteminin dokunmayla alakası yoktur, gelen koordinat verisini kullanarak kullanıcının istekleri doğrultusunda hareket etmekle yükümlüdür. Tekli dokunmatik ekranda iki parmağınızla dokunduğunuzda doğru çalışmayacak ya da yanıt vermeyecektir, bununla beraber bu cihazların işletim sistemleri de tekli dokunmatik ekran teknolojisinin getiri ve götürüleri dikkate alınarak tasarlanmışlardır. Yani çoklu dokunmatik ekrana sahip bir telefona böyle bir işletim sistemi yüklemiş olsanız, işletim sistemi aynı anda gelen iki farklı koordinat verisini nasıl kullanacağını bilemez. Çoklu dokunmatikte ise işletim sistemine koordinat’lar’ın verisi gönderilir, işletim sistemi çoklu dokunmatiğe göre ayrı programlanmış olmalıdır. Mesela iPhone işletim sisteminde büyütme küçültme işlemi için parmaklarımızı kıskaç gibi büzüp açarız, bu işletim sisteminde şu şekilde işlenir: ‘Eğer iki noktanın koordinat verisi gelirse, bu iki noktanın uzaklaşması ya da yakınlaşması oranında resmi/web sayfasını büyüt ya da küçült.’ Dokunmatik ekranlardan genel olarak bahsettikten sonra şimdi de cep telefonlarında kullanılan dokunmatik ekran tiplerine geçelim.

    Cep telefonlarında kullanılan üç farklı dokunmatik teknolojisi var: Rezistif, Kapasitif ve Kızılötesi. Şimdi bu teknolojileri kullanılma sıklığına göre ayrıntılı bir şekilde inceleyelim. Başlıyoruz.
    Rezistif Dokunmatik Ekran

    Rezistif dokunmatik ekran ortaokuldan bildiğiniz direnç prensiplerini temel alarak geliştirilmiş bir teknoloji. Direncin boyunu ne kadar uzatırsanız direnci o kadar artar, boyunu ne kadar kısaltırsanız direnç de o kadar azalır. Direncin artıp azalmasına göre de iletkenden geçen akım miktarı ve uçlar arasındaki potansiyel fark değişir. İşte rezistif dokunmatik ekranların size doğru yanıt vermesini akımdaki ve potansiyel farktaki bu değişkenlik sağlar. Prensipten sonra şimdi yapısını inceleyelim.

    rezistif

     iphone un dokunmatigi neden bu kadar iyi


    Rezistif Dokunmatik Ekranın genel çalışma mantığı

    Bu tip dokunmatik ekranlarda sizin temas ettiğiniz kısımdan başlamak üzere toplamda 6 tabaka vardır. (Basitçe 2 tabaka) Dokunduğunuz yüzey pet esnek bir tabakadır. Onun altında devre katmanı bulunur. Devre katmanının iç kısmı iletken kaplama ile kaplıdır. Alt kısım da temel olarak üç katmandır. En altta destek cam ya da akrilik destek tabakası, onun üstünde alt devre tabakası bulunur ve bu katman üstte olduğu gibi iletken kaplamayla kaplı durumdadır. İç katmanların üstünde basınç uygulandığında içeri çöken alanı sınırlandırmak ve daha doğru sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olmak amaçlı ayraç noktalar bulunur.

    rezistifprensip

     iphone un dokunmatigi neden bu kadar iyi


    Rezistif Dokunmatik Ekranın taslak görünümü

    Koordinat belirleme olayını biraz daha açalım. Şekilde gördüğünüz mavi şeritlerin arası ekran, yukarıda anlattığımız gibi tabakalanmış bir şekilde iletkenlerle kaplı. 5V gerilim tek taraftan uygulanıyor. Siz 5V’luk gerilim uygulanan tarafa x uzaklıkta dokunursanız y değerinde dirence karşı bir akım oluşturulur. 2x uzaklıkta dokunursanız 2y değerinde dirence karşı bir akım oluşturulur. Sonuçta ilk durumda 2A akım geçerse ikinci durumda direnç iki kat arttığı için A akım geçer. İlk durumda 4V’luk potansiyel fark varsa ikinci durumda 2V’lık potansiyel fark oluşur. İşte bu potansiyel fark değerleri değerleri kontrolcüde işlenerek sizin x mesafeniz sisteme veri olarak iletilir.

    Şimdi bu ekran tipinin artı ve eksi yönlerine değinelim.

    +Su ya da toz gibi dış etkenlerden etkilenmiyor
    +Dayanıklı
    +Dokunulmadığı zamanlarda harcadığı enerji sıfıra çok yakın.
    -Aynı anda birden fazla dokunuşu tespit edemiyor.
    -Diğerlerine göre daha fazla kuvvet uygulamanız gerekebilir. Parmakla daha fazla kuvvet uygularken ince çalışamayabilirsiniz.
    -Diğerlerine göre oldukça düşük geçirgenliğe sahiptir.

    Nokia 5800, N97 ve Samsung Star’ı örnek verebiliriz. Ayrıca tüm dokunmatik telefonlar arasında en çok kullanılan dokunmatik ekran tipidir.
    Kapasitif Dokunmatik Ekran

    Kapasitif dokunmatik ekranlar rezistif dokunmatik ekranlara göre biraz daha farklı bir sistemle çalışırlar. Ekranın yapısı aslında daha basittir rezistif ekrana göre, saydam iletkenle kaplı yalıtkan malzeme. Yalıtkan malzemenin cam olması bu ekranı dayanıklı kılar.

    kapasitif

     iphone un dokunmatigi neden bu kadar iyi


    Kapasitif Dokunmatik Ekranın temel çalışma prensibi

    Nasıl çalıştığına gelelim. Ekranın dört köşesinden uygulanan gerilimle ekran yüzeyinde elektrostatik alan oluşturulur. Yüzeyin herhangi bir yerine yük depolayabilen bir iletken temas ettirildiğinde bu elektrostatik alanda oluşan değişim köşelere yerleştirilmiş osilatörler tarafından gözlenebilir hale gelir. Osilatörlerden toplanan veriler işlem birimine gönderilerek koordinat verisi haline çevrilir ve sisteme aktarılır.

    Artı ve Eksileri:

    + Birden fazla dokunmanın algılanmasına izin verir, ve sürükleme yaparken de rahatlık sağlar.
    + Rezistif ekranlara göre çok daha hassastır.
    +Üst yüzeyin esnek olması gerekmediğinden sertlik ve çizilmezlik konusunda başarılı yalıtkanlar kullanılarak dayanıklılık arttırılabilir.
    -Maliyetlidir.
    -Parmakla dokunmanız gerekir.
    -Rezistif ekranlara göre uyarlanmış işletim sistemlerini çoklu dokunmatik kapasitif ekranla kullanamazsınız.
    -Rezistif’e göre daha fazla enerji harcar.

    Bu teknolojiyi kullanan telefonlara Apple iPhone, LG Prada, Samsung F480 örnek verilebilir.
    Kızılötesi (Infrared) Dokunmatik Ekran

    Darbe ve çizilme gibi dış etkenlere en dayanıklı dokunmatik ekran tipi kızılötesidir. Ayrıca bahsettiklerimiz arasında en pahalısı da bu tip dokunmatik ekrandır. Fiziksel güç gerektirmez, nazik bir dokunuş yeterlidir. İki tipi vardır.

    1-Optik Kızılötesi Temelli Dokunmatik

    Kızılötesi ışık demetleri ekranın bir tarafından diğer tarafına gönderilir, diğer taraftaki duyargalar ışığın gelip gelmediğini sürekli kontrol ederler. Işık geliyorsa işlemciye 1 gelmiyorlarsa 0 gönderirler. Parmağınızı koyduğunuzda ışığın diğer tarafa geçişini engellersiniz, böylece duyarga işlem birimine 0 komutu gönderir. İşlemci komutun geldiği duyargaya göre sizin o eksendeki yerinizi belirler. Diğer eksende de aynı işlemler tekrarlanır, böylece iki eksende koordinatlarınız belirlenmiş olur.

    infra

     iphone un dokunmatigi neden bu kadar iyi


    Optik Kızılötesi Dokunmatik Ekranın temel çalışma prensibi

    2-Isıya Duyarlı Dokunmatik

    Isıya duyarlı olan dokunmatikler aslında mobil cihazlarda daha çok kullanılır, ama ekranlarda kullanılması nadirdir. Bunun yerine butonlarda kullanılması tercih edilmektedir. En iyi örnek Samsung’un SGH-E900 ve U600 isimli modellerindeki dokunmatik tuşlardır. Ancak sıcak cisimlerle dokunabilirsiniz, parmağınızı buzda bir süre beklettikten sonra bu tuşlara dokundurmanın bir işe yaramadığını gözlemleyebilirsiniz.

    Bu tipte de sıcak cisimlerden yayılan kızılötesi ışınlar yüzeydeki duyargalar tarafından algılanır ve koordinasyon verisine çevrilir.

    Artılar ve eksileri:

    +Parmak ya da stilus gibi bir cisimle ışınların karşı tarafa geçişini engellemeniz sistemin dokunmayı algılaması için yeterlidir.
    +Ekran özel bir kaplamaya sahip olmadığı için dayanıklıdırlar. (Tabi ki istenirse adi malzemeden de üretilebilir.)
    +Diğer sistemlerde olanın aksine kalibrasyona gerek yoktur.
    -Yüksek maliyet.
    -LED’lerden dolayı çözünürlüğün sınırlanması.
    -Isıya duyarlı tip soğuk ellerde performans vermez ve dokunmatik bir ekranı rahat yönetmek için yeterince hassas değildir.

    Dokunmatik Ekranların Karşılaştırılması:

     iphone un dokunmatigi neden bu kadar iyi

    tablo

    SONUÇ

    Aslında bunlardan başka yüzey dalgası teknolojisi gibi birkaç tane daha dokunmatik ekran çeşidi var ancak cep telefonlarında kullanılmak için pek müsait değiller, kullanım alanları ve amaçları farklı. Kızılötesi teknolojisi de aslında cep telefonlarında diğerlerine oranla çok çok az kullanılıyor, ama yine de birkaç telefon barındırdığı için yazma gereği gördük. Kısaca tekrar üzerinden geçecek olursak, rezistif ekran tek dokunmaya izin veren ve piyasada 150 liralık Çin malı telefondan 800-1000 liralık PDA’lara kadar her telefonda bulabileceğiniz bir dokunmatik çeşididir, dokunmatik aygıtların çok büyük bir kısmı bu teknolojiden yararlanır. Kapasitif dokunmatik ekran ise daha maliyetlidir ve tüm olanaklarından yararlanabilmek için işletim sistemlerinin farklı programlanması gerekir. Görece pahalı cihazlarda rastlamanız mümkündür: Motorola Droid ya da iPhone gibi telefonlarda görebilirsiniz.

    Alıntı Kaynağı:http://www.teknikweb.net/dokunmatik-ekran-incelemesi.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadyoss

    Iphone'un parmaktaki sıcaklığa göre, diğer telefonların ise parmağın ekrana yaptığı basınçla çalışıyor tabi bunlar dokunmatik değil abanmatik oluyor bir yerde.

    Alıntıları Göster
    Sıcaklık mı?

    o zaman ateşimiz çıkınca çok daha hassas mı oluyor yani ekran? ya da hipotermi olup vücut sıcaklığımız düştüğünde daha zor mu kullanıyoruz?

    olay sıcaklık olayı değil arkadaşlar, elektriksel yük olayı ;)

    iphone ekranı capacitive touch screen yani kapasitif dokunmatik ekran teknolojisini kullanır. ekran üzerinde çok ince bir tabaka elektrik akımını tutar. ekrana dokunduğunuzda, bu katman üzerindeki düzgün dağılmış elektrik yükünü bozmuş ve dokunduğunuz noktadaki elektriksel yükü değiştirmiş olursunuz. sistem, bu katman üzerindeki yük değişimlerini algılar ve nereye dokunduğunuzu oldukça hassas bir şekilde belirleyebilir.

    bu normal bir kapasitif ekrana sahip cihazda böyledir. iPhone'da farklı olan ise bu kapasitif yüzeydeki kapasitörlerin özel dizilimidir. bu dizilim sayesinde her kapasitör kendi sinyalini üretir ve multi-touch (çok noktaya dokunum) özelliği katılmış olur. ayrıca hem dokunduğunuz noktanın koordinatları, hem de dokunma noktasının vektörel hız bilgileri hassas bir şekilde algılanır.

    falan filan

    Benim ingilizcem var, ben okurum diyorsanız buyrun:http://electronics.howstuffworks.com/iphone1.htm

    Edit: ben mesajı yazana kadar başka arkadaşlar da yazmış, neyse silmiyim bari, herkesin emeğine sağlık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cholonya -- 10 Şubat 2012; 15:04:51 >




  • fazlasiyla bilgilendim butun arkadaslara tesekkur ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: likehslike

    fazlasiyla bilgilendim butun arkadaslara tesekkur ederim
    bir de bi yerde şuna benzer birşey okumuştum. iOS'ta öncelik grafik işlemcide olduğu için ekrana dokunduğumuz ve hareket ettirdiğimiz zaman direkt olarak grafik işlemci devreye girip daha çabuk tepki veriyormuş. Fakat android işletim sistemi bilgisayar mantığı kullanıyor ve ekrana dokunduğumuzda önce işlemci devreye giriyor daha sonra grafik işlemciye iletiyormuş. Yani işletim sisteminin yapısıyla da alakalı. Donanım + Yazılım uyumu diyorum ben buna. Sonuçta android türlü türlü cihazda kullanılıyor ve bu yüzden dokunmatik her telefonda (özellikle cpu'su güçlü olmayan) iyi çalışmayabiliyor.

    donanım + yazılım uyumunun dokunmatik üzerindeki etkisini görmek isterseniz elinize bir iPhone 3G alın. dokunmatiğin algılamakta güçlük çektiğini göreceksiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: likehslike

    fazlasiyla bilgilendim butun arkadaslara tesekkur ederim

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozansah

    bir de bi yerde şuna benzer birşey okumuştum. iOS'ta öncelik grafik işlemcide olduğu için ekrana dokunduğumuz ve hareket ettirdiğimiz zaman direkt olarak grafik işlemci devreye girip daha çabuk tepki veriyormuş. Fakat android işletim sistemi bilgisayar mantığı kullanıyor ve ekrana dokunduğumuzda önce işlemci devreye giriyor daha sonra grafik işlemciye iletiyormuş. Yani işletim sisteminin yapısıyla da alakalı. Donanım + Yazılım uyumu diyorum ben buna. Sonuçta android türlü türlü cihazda kullanılıyor ve bu yüzden dokunmatik her telefonda (özellikle cpu'su güçlü olmayan) iyi çalışmayabiliyor.

    donanım + yazılım uyumunun dokunmatik üzerindeki etkisini görmek isterseniz elinize bir iPhone 3G alın. dokunmatiğin algılamakta güçlük çektiğini göreceksiniz.

    Dogru cevabi arkadasimiz vermis. Dokunacaginiz zaman diger islemleri birakip dokunma islemine ayiriyor kendisini. Cevap budur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nikola Tesla


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozansah

    bir de bi yerde şuna benzer birşey okumuştum. iOS'ta öncelik grafik işlemcide olduğu için ekrana dokunduğumuz ve hareket ettirdiğimiz zaman direkt olarak grafik işlemci devreye girip daha çabuk tepki veriyormuş. Fakat android işletim sistemi bilgisayar mantığı kullanıyor ve ekrana dokunduğumuzda önce işlemci devreye giriyor daha sonra grafik işlemciye iletiyormuş. Yani işletim sisteminin yapısıyla da alakalı. Donanım + Yazılım uyumu diyorum ben buna. Sonuçta android türlü türlü cihazda kullanılıyor ve bu yüzden dokunmatik her telefonda (özellikle cpu'su güçlü olmayan) iyi çalışmayabiliyor.

    donanım + yazılım uyumunun dokunmatik üzerindeki etkisini görmek isterseniz elinize bir iPhone 3G alın. dokunmatiğin algılamakta güçlük çektiğini göreceksiniz.

    Dogru cevabi arkadasimiz vermis. Dokunacaginiz zaman diger islemleri birakip dokunma islemine ayiriyor kendisini. Cevap budur.

    Diğer işlemleri bırakıp sadece dokunmaya ayrıyorsa kendini oyunlarda sıkıntı olmaz mı?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ctrl-alt-delete

    quote:

    Orijinalden alıntı: Nikola Tesla


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozansah

    bir de bi yerde şuna benzer birşey okumuştum. iOS'ta öncelik grafik işlemcide olduğu için ekrana dokunduğumuz ve hareket ettirdiğimiz zaman direkt olarak grafik işlemci devreye girip daha çabuk tepki veriyormuş. Fakat android işletim sistemi bilgisayar mantığı kullanıyor ve ekrana dokunduğumuzda önce işlemci devreye giriyor daha sonra grafik işlemciye iletiyormuş. Yani işletim sisteminin yapısıyla da alakalı. Donanım + Yazılım uyumu diyorum ben buna. Sonuçta android türlü türlü cihazda kullanılıyor ve bu yüzden dokunmatik her telefonda (özellikle cpu'su güçlü olmayan) iyi çalışmayabiliyor.

    donanım + yazılım uyumunun dokunmatik üzerindeki etkisini görmek isterseniz elinize bir iPhone 3G alın. dokunmatiğin algılamakta güçlük çektiğini göreceksiniz.

    Dogru cevabi arkadasimiz vermis. Dokunacaginiz zaman diger islemleri birakip dokunma islemine ayiriyor kendisini. Cevap budur.

    Diğer işlemleri bırakıp sadece dokunmaya ayrıyorsa kendini oyunlarda sıkıntı olmaz mı?

    Alıntıları Göster
    İos+Yüksek kaliteli kapasitif ekran

    Başka kapasitif ekrana sahip telefonlarda kullandım ama ekran kayganlığı ve hassasiyeti olarak apple ürünleri mükemmel




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kendigelen

    quote:

    Orijinalden alıntı: Nikola Tesla


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozansah

    bir de bi yerde şuna benzer birşey okumuştum. iOS'ta öncelik grafik işlemcide olduğu için ekrana dokunduğumuz ve hareket ettirdiğimiz zaman direkt olarak grafik işlemci devreye girip daha çabuk tepki veriyormuş. Fakat android işletim sistemi bilgisayar mantığı kullanıyor ve ekrana dokunduğumuzda önce işlemci devreye giriyor daha sonra grafik işlemciye iletiyormuş. Yani işletim sisteminin yapısıyla da alakalı. Donanım + Yazılım uyumu diyorum ben buna. Sonuçta android türlü türlü cihazda kullanılıyor ve bu yüzden dokunmatik her telefonda (özellikle cpu'su güçlü olmayan) iyi çalışmayabiliyor.

    donanım + yazılım uyumunun dokunmatik üzerindeki etkisini görmek isterseniz elinize bir iPhone 3G alın. dokunmatiğin algılamakta güçlük çektiğini göreceksiniz.

    Dogru cevabi arkadasimiz vermis. Dokunacaginiz zaman diger islemleri birakip dokunma islemine ayiriyor kendisini. Cevap budur.

    Diğer işlemleri bırakıp sadece dokunmaya ayrıyorsa kendini oyunlarda sıkıntı olmaz mı?

    Bunu mikrosaniye bazinda dusunun. Siz farkedemezsiniz bile.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cholonya

    Sıcaklık mı?

    o zaman ateşimiz çıkınca çok daha hassas mı oluyor yani ekran? ya da hipotermi olup vücut sıcaklığımız düştüğünde daha zor mu kullanıyoruz?

    olay sıcaklık olayı değil arkadaşlar, elektriksel yük olayı ;)

    iphone ekranı capacitive touch screen yani kapasitif dokunmatik ekran teknolojisini kullanır. ekran üzerinde çok ince bir tabaka elektrik akımını tutar. ekrana dokunduğunuzda, bu katman üzerindeki düzgün dağılmış elektrik yükünü bozmuş ve dokunduğunuz noktadaki elektriksel yükü değiştirmiş olursunuz. sistem, bu katman üzerindeki yük değişimlerini algılar ve nereye dokunduğunuzu oldukça hassas bir şekilde belirleyebilir.

    bu normal bir kapasitif ekrana sahip cihazda böyledir. iPhone'da farklı olan ise bu kapasitif yüzeydeki kapasitörlerin özel dizilimidir. bu dizilim sayesinde her kapasitör kendi sinyalini üretir ve multi-touch (çok noktaya dokunum) özelliği katılmış olur. ayrıca hem dokunduğunuz noktanın koordinatları, hem de dokunma noktasının vektörel hız bilgileri hassas bir şekilde algılanır.

    falan filan

    Benim ingilizcem var, ben okurum diyorsanız buyrun:http://electronics.howstuffworks.com/iphone1.htm

    Edit: ben mesajı yazana kadar başka arkadaşlar da yazmış, neyse silmiyim bari, herkesin emeğine sağlık

    başımdan geçen bir olaya cevap arıyorum hocam.. geçtiğimiz gün sokakta yürüyordum.. Çorlu'da yaşıyorum, hava -5 derece falan ortalama telefon elimde işlerimi yapıyordum bi yandan.. sonra hafif hafif takılmalar sezdim.. parmaklarım çok soğumuştu, öyle böyle değil yani karıncalanmalar falan başladı elimde o derece.. işim önemli olduğundan bitirip öyle kapatırım diye düşündüm.. sonra takılma süresi arttı iyice ve dokunmatiği kullanmak zorlaştı..

    vücut ısısına bağlı değil demişsiniz, ben vücut ısısıyla bir alakası olabileceğini düşünüyorum açık olmak gerekirse.. ve yaşadığım olaya mantıklı bir açıklama arıyorum


    dokunmatik için üretilen kalemler var, bunların da soğutulunca çalışmayacağını düşünüyorum ayrıca.. deneyebilecek varsa memnun olurum..

    edit: "o zaman ateşimiz çıkınca çok daha hassas mı oluyor yani ekran? ya da hipotermi olup vücut sıcaklığımız düştüğünde daha zor mu kullanıyoruz?" şu cümlenizi sanırım aceleyle yazdınız.. herşeyin ideal bir çalışma sığası olduğunu hepimiz biliriz, eminim sizde biliyorsunuz.. örneklemek gerekirse, araba motorları *** devir ve *** devir arasında daha performanslı olur, radyo sinyalleri belirli bir frekans aralığında daha verimli olur, elektronik aksam belirli bir sıcaklıkta daha performanslı olur vs. uzatılabilir cümle..

    yani diyeceğim odur ki, ateş yükselince daha hassas veya hipotermide daha zor diye ayıramayız.. rakamları tamamen sallıyorum, 5 ve 15 derece arasında dokunmatik daha performanslı olabilir, bu rakamların altına veya üstüne çıkıldığında performans düşüyor olabilir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuffkiLLe -- 10 Şubat 2012; 18:55:41 >




  • Soylemeye calistigim sey ekranin kapasitif elektriksel olduguydu ;) sicaklik dustukce parmaklarin elektrik yuku tutusu ve ekrani etkilemesi tabi ki degisebilir, ama ekran sicaklik degil elektriksel yuk degisimi mantigiyla calisiyor ;) benden bir once yazan arkadasin yazdiklarini da okuyun ;)
    Sicaklik dolayli yoldan etkiliyordur tabi ki, direnc, kapasitans vs. sonucta sicakliktan cok etkilenen seyler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cholonya

    Soylemeye calistigim sey ekranin kapasitif elektriksel olduguydu ;) sicaklik dustukce parmaklarin elektrik yuku tutusu ve ekrani etkilemesi tabi ki degisebilir, ama ekran sicaklik degil elektriksel yuk degisimi mantigiyla calisiyor ;) benden bir once yazan arkadasin yazdiklarini da okuyun ;)
    Sicaklik dolayli yoldan etkiliyordur tabi ki, direnc, kapasitans vs. sonucta sicakliktan cok etkilenen seyler.
    üşüyoruz Steve Reyiz
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.