Şimdi Ara

iPhone ile BlackBerry Kıyaslaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Akıllı telefon almayı düşünen ve piyasada Blackberry hakkında oluşan olumsuz düşünceyi yıkmak adına her iki marka ve sistemi adil bir şekilde kıyaslayacağım.

    Öncelikle belirtmek isterim ki her iki markayı da kullandım ve birinde bulup diğerinde olmayan özelliklere değineceğim.

    Apple iPhone izlenimlerim;

    iPhone sistem olarak kısıtlı kalsa da stabil ve sorun çıkarmaması açısından başarılıdır. Ancak bu başarı kullanıcı tarafında olumsuz etki yaratabiliyor. iPhone öncesinde yine Blackberry kullanmıştım ve Blackberry'den iPhone'a geçince bir boşluk hissettiğimi söyleyebilirim.

    iPhone kullanımı gayet kolay, en yaşlı amcaların bile kullanabileceği tarzda bir işletim sistemi içeriyor. Dokunmatik ekran olarak çok başarılı ve en ufak harekete bile tepki veriyor. Aksesuar olarak da piyasada binlerce çeşidini bulmak mümkün. Ancak sistemin bu kadar basit oluşu kullanıcıya rahatsızlık verebiliyor.

    İşte o rahatsız edici durumlardan birkaçı;

    iTunes Programı;

    iTunes telefonunuza herhangi bir müzik, resim, elektronik kitap, zil sesi gibi dosyaları atabilmeniz için bir şarttır ve bu program olmadan telefona bir dosya atamıyorsunuz. Durum bu olunca canınıza sıkabiliyor. iTunes ile cihazdan yedek alabilir, yazılım güncelleyebilir ve geri yükleme ile kurtarma yapabilirsiniz.

    Müzikler;

    Telefonunuza iTunes programı ile müzikleri atmayı başardınız, müzik çalardan müziklerinizi dinliyorsunuz. O sırada ekolayzır uygulamak istediniz. İşte bu oldukça zahmetli bir iş. Çünkü iOS işletim sisteminde müziğe ekolayzır uygulamak için müzik çalardan çıkacak, ayarlara girecek ve ekolayzır seçmek zorundasınız. Zaten siz bunu seçene kadar şarkınız bitiyor. Müzikleri iTunes üzerinden atıyorsunuz ama telefondan istediğiniz şarkıyı silebiliyorsunuz.

    Resimler;

    Resimlerinizi iTunes programı ile atmak zorundasınız. Ayrıca attığınız resimleri daha sonra telefondan silemiyorsunuz. Resimlerin özelliklerini göremiyorsunuz. Yani dosya boyutu ne kadar, dosyanın gerçek adı ne gibi şeylere erişmeniz mümkün değil. Herhangi bir resmi duvar kağıdı yapmak istediğinizde de birkaç yere tıklamanız gerekiyor.

    App Store;

    App Store'da birçok güzel içerik var ancak örneğin bir uygulama indirdiniz. Bu Apple hesabınızda gözüküyor. Daha sonra bu uygulamayı hesabınızdan silmek istediniz, artık hesabınızda görmek istemiyorsunuz. Bu mümkün değildir. Ne indirdiyseniz AppStore'daki satın alınanlar kısmında gözüküyor. Ancak tüm bunlara rağmen çok kaliteli oyunlar ve uygulamalar bulmanız mümkün.

    Zil Sesi;

    iPhone ile herhangi bir müziği direk olarak menüden girip de zil sesi yapamıyorsunuz. Telefonunuza zil sesi yükleyebilmeniz için iTunes ile bilgisayara bağlamalı ve zil seslerini bu şekilde atmalısınız. Atacağınız zil sesi de 40 saniyeyi geçmemelidir. Kendi zil sesleri ise şahsi görüşüme göre ortanın biraz altında kalır güzelliktedir.

    Mesajlar;

    Mesajlar kısmında herhangi bir mesaj yazarken kelime tahminleri zayıf kalıyor. Ayrıca Blackberry'nin yıllardır en temel özelliklerinden olan kelime tahmini iPhone kullanıcılarına daha iOS 8 ile geldi. iOS 8 öncesinde de kelime tahminleri vardı ancak pek de başarılı değildi. Hem de bu tahminlerin stili Android sisteminden özenilmiştir.

    İletim raporları özelliği ise iOS cihazlarda yok. Mesajlar kısmında emojileri otomatik tanımıyor. Örneğin siz ":)" yaptığınızda gülücük simgesi çıkacağına ":)" şeklinde gösteriyor. Bu, Apple'ın teknoloji öncüsü mü olduğunu yoksa inatla gerisinde kaldığını mı gösteriyor siz karar verin.

    Safari;

    Safari iOS cihazlarının mobil tarayıcısı ve diğer platformlardaki tarayıcılara göre geride kalmaktadır. Ayrıca istediğiniz bir dosyayı indirmeniz izin vermiyor. Bu canınızı sıkabilir.

    iPhone'umu Bul;

    iPhone'umu bul özelliği Apple cihazınızın GPS bilgilerini kullanarak cihazınızın yerini bulmaya, ekranda bir mesaj görüntülemeye ve telefonuzu kilitlemeye yarıyor. Bu özellik çok daha önceden ve Apple'da daha yeni yeni gelişmesine rağmen Blackberry cihazlarında çoktandır vardı.

    Bluetooth;

    Yanı başımdaki iPhone cihazı bulamayacak kadar kendi cihazlarını tanımayan bir sistemden söz etsem hatalı sayılmam. Bluetooth özelliği olsa da bu özelliği dosya paylaşımı vb. işleriniz için kullanamıyorsunuz. Örneğin tek bir Word dosyasını Bluetooth ile bilgisayarınızdan telefonunuza atamazsınız. Kabloyla bağlamak zorundasınız.

    iWork Uygulamaları;

    iWork uygulamaları Apple'ın yapmış olduğu Word, Excel, PowerPoint dosyalarını açma ve düzenlemeye yarayan uygulamalardır. Her birinin boyutu 250 Mb. kadar olduğu için cihazınızda çok büyük yer kaplamaktadır.



    Blackberry izlenimlerim;

    Blackberry Link ve Blackberry Blend programı;

    Blackberry Link programı ile cihazınıza müzik, resim, video ve çeşitli dosyalar atabilir, cihazınızın yedeğini alabilir, yazılım güncelleyebilir veya geri yükleme yaparak kurtarma sağlayabilirsiniz.

    Blackberry Blend programı ile telefonunuzu tablet ya da bilgisayarınız üzerinden yönetebilir, telefonu elinize dahi almadan Blend programı ile bilgisayardan bir mesaj ya da e-posta gönderme gibi işlemler yapabilirsiniz. Telefondaki dosyalarınızı da düzenleyebilirsiniz. Bu, sizin bilgisayar ya da tablet gibi bir aygıtta çalışırken telefonunuzla uğraşmamak için size zaman kazandıracak bir özelliktir.

    Ayrıca en önemlisi ise cihazınızı bir USB bellekmiş gibi bilgisayarda görüp bu programlara hiç gerek kalmadan istediğiniz dosyayı telefonunuza atabilirsiniz. Bu Apple cihazlarda mümkün değildir.

    Müzikler;

    Blackberry müzik çaların kullanımı basittir. Apple cihazlarda ekolayzır ayarlamanın zorluğu gibi can sıkıcı özellikleri yoktur. Ekranın üstünden tek parmak hareketi ile ekolayzırı görebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz müziğin dosya özelliklerine erişebilirsiniz. Apple cihazlarda erişmeniz mümkün değildi.

    Resimler;

    Resimleri doğrudan telefonunuz üzerinden düzenleyebilir, dosya özelliklerini görebilir, istediğiniz resmi silebilirsiniz.

    Blackberry World;

    Blackberry telefonların uygulama mağazası olan Blackberry World, son işletim sistemi BB10 ile gelişimine devam etmektedir. Uygulama ve oyun sayısı diğer platformların yanında az olmasına karşın öz olacak uygulama ve oyunlar mevcuttur. En önemlisi ise Blackberry'de bulamadığınız bir uygulama ya da oyunu Android marketten yükleyerek kullanabilirsiniz. Blackberry 10 sistemi Android uygulama ve oyunlarını büyük çoğunlukla çalıştırabilmektedir.

    Zil Sesi;

    İstediğiniz müziği ya da zil sesini telefonunuza atabilir ve bir süre kısıtlaması olmadan zil sesi olarak kullanabilirsiniz. Herhangi bir müziği doğrudan zil sesi olarak atayabiliyorsunuz.

    Mesajlar;

    Kelime tahmin özelliği Blackberry cihazlarının en temel özelliklerinden biridir. iOS ve Android cihazlar kelime tahminini kullanmadan önce Blackberry'de bu özellik vardı ve çok gelişmiş bir şekilde devam etmektedir. İletim raporlarını görebilirsiniz, emoji simgelerini de otomatik olarak tanır. Yani siz ":)" yaptığınızda iOS gibi ":)" göstermek yerine size şekilli bir simge () gösterecektir.

    Blackberry Tarayıcı;

    Blackberry 10 sisteminde yer alan tarayıcı test sonuçlarına göre en iyi mobil tarayıcı seçilmiştir. Gayet hızlı ve kararlı çalışır. İstediğiniz dosyayı indirmeniz mümkündür.

    Blackberry Protect;

    Blackberry cihazınızın konumu bulabilmenizi, sesli olarak çaldırmanızı, ekranında mesaj görüntülemenizi, kilitlemenizi ve cihazdaki tüm verileri kalıcı olarak silmenizi sağlayan teknolojidir. Apple da buna benzer sistemi kullansa da Blackberry'de daha önceden bu yana vardı ve halen de daha gelişmiş seçenekler sunmaktadır.

    Bluetooth;

    Blackberry cihazlarda herhangi bir Bluetooth kısıtlaması yoktur.

    Documents To Go;

    Blackberry cihazlarının Word, Excel, PowerPoint dosyalarını açmasını ve düzenlenmesini sağlayan uygulamadır. Boyutu küçük olduğu için cihazınızda fazla yer kaplamaz. İstediğiniz dosyayı Bluetooth ile alabileceğiniz için kablo bağlamak gibi zaman kaybı yaşamazsınız.



    Sonuç olarak;

    Her iki marka cihazı kullanmış biri olarak ikisi arasındaki artı ve eksileri kullanıcı gözüyle anlatmaya çalıştım. Anlattığım yazılar en göze çarpan özelliklerdir. İki marka arasında tercih yapmak isteyen kullanıcılar için umarım yararlı olur.







  • Her iki markayi ve tum modellerini kullanmis biri olarak kesinlikle bis li paketlerde 9900 bb10 ise z10 Q10 asla tartisilmaz,cihazlar hem cok klasik hem cok guzel tasarimli ve saglamlik ust duzeyde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beter.böcek kullanıcısına yanıt
    Ben Balıkesir'de oturuyorum, sırf Z10 almaya İstanbul'a gittim. Düşünün nasıl bir tutku bu İstediğim cihaz olunca dünyalar benim oldu
  • Kendi adıma blackberry'leri sevdiğimi söyleyebilirim.

    Daha önce babamın 9800 model cihazını kullandım, şimdi ise 9790 kullanıyorum.

    Gözüm ise 9900 ve p9983 modellerine kayıyor. klavyeli modeller hoşuma gidiyor.

    iPhone ve android telefonlar aslında telefonu telefon olmaktan çıkartıp oyuncak haline getirdiler. Çevrenize bakın herkes elinde telefonla oyun oynuyor. hiç kimse birbiriyle konuşmuyor.
  • Z10 almaya istanbula giden birinden başka yorum beklenmezdi zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: blackboy021671

    Z10 almaya istanbula giden birinden başka yorum beklenmezdi zaten.

    Yorumlarım kesinlikle taraflı değil. iPhone da kullandım ve ikisi arasında olup olmayan özelliklere değindim. Yalan yanlış yazmadım. Gerçekler bu
  • iki modeli de kullandım ve şuan elimde iphone duruyor:))

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • LE10 L kullanıcısına yanıt
    Tercih meselesi, benim aradığım özellikler iphone'da yok :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.