Şimdi Ara

İnternetteki Bilgi Güvenilirliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnternet üzerinde hepiniz, mutlaka merak ettiğiniz bir konu hakkında araştırma yapmışsınızdır. Belki de okuduğunuz bu sayfaya arama motorlarından ulaştınız.


    Herkes gibi ben de İnternet üzerinde sıkça araştırma yapıyorum. Düzenli takip ettiğim sitelerin yanı sıra arama motorları ile de gerek Türkçe gerek İngilizce hazırlanmış sayfaları ziyaret ediyorum. Bu ziyaretlerim sırasında bir olgu sıkça dikkatimi çekiyor; bazı sayfalar ya da bilgiler, kelimesi kelimesine başka sitelerin sayfalarının aynısı. Yeni oluşturmaya başladığımız AutoCAD yorum köşesinin de, henüz bir aylık olmasına karşın bazı yerlerde yazılarımızın kopyasını görmeye başladık bile. Bizler açısından önemsenmek ve takip edilmek güzel. Benim kişisel fikrime göre taklit eden hep bir adım geridedir. Ancak buradan yola çıkarak internetteki bilgilerin ne kadar güvenilir olduğu sorusu geliyor akla. Güvenilirlik aslında iki açıdan incelenebilir; ( 1 ) Bilgilerin doğruluğu, ( 2 ) Bilgilerin güncelliği.

    Bilgilerin doğruluğu konusunda şimdilik yapılacak bir şey yok. Henüz internet sayfalarına güvenilir damgası ya da sertifikası veren bir kuruluş yok. Ancak verilen bilgilerin sunuş tarzı, bilgileri verenlerin kimliklerini ne kadar açıkladıkları, sayfa ya da konu sonlarında verilen kaynakçalar üzerinden bir fikir sahibi olabilirsiniz. Çoğu forumda kavga, seviyesizlik, çekememezlik ve küfür okumaktan bıktık. Bu küfürlerin ya da ne olduğu belirsiz yazıların sahiplerine ulaşmak için bir e-mail bile bulamazsınız. Avatarlarına kendi resimlerini koymazlar. Ben kendi adıma, bu tarz forumları okumuyorum ve herhangi bir şekilde bu sitelerden fayda beklemiyorum. Ayrıca kullanılan dilin düzgünlüğü de önemli bir kıstas. Düzgün bir dille yazılmamış yazının hazırlayanı pek de güven vermez aslında. Bilgi doğruluğunu destekleyen diğer bir unsur da görsel malzemenin zenginliği ve verilen örneklerdir. Eğer teknik bir konu açıklanıyorsa mutlaka örnek aranmalıdır. Sosyal ya da güncel konular için fotoğraf desteği de önemlidir. Siteyi öz kaynakları ile oluşturan kişi, kişiler ya da kurumlar mutlaka kendi ürettikleri görsel malzemeleri ve örnekleri kullanırlar.

    Bilgilerin güncelliği ise daha önemli bir konudur. Örneğin basit bir rahatsızlığınız var ve bununla ilgili tıbbi bilgiye ulaşmak istiyorsunuz. Bulduğunuz sitelerdeki bilgi doğru olsa bile, önerilenler artık o hastalığa yararı olmayan bilgiler olabilir. Zaten tıp konularında interneti sadece bilgilenmek için kullanmanızı, bunun dışında mutlaka doktora gitmenizi önermeden edemeyeceğim. Diğer bir örnek ise AutoCAD ile ilgili hazırladığımız bu sayfa; sayfalarımızda AutoCAD’in en yeni versiyonları anlatılmaktadır ve verilen örnekler tüm AutoCAD ürünlerinde çalışmaktadır. Düşünsenize tersini; derhal o siteden soğursunuz ve bilgiler size inandırıcı gelmez. Güncelliğin başka bir önemi ise, siteyi hazırlayanların öz kaynaklarını kullanıp kullanmadığını belirlemesidir. Taklit edenler mutlaka aynı konuda ikinci ya da üçüncü yayını yapıyorlardır.
    Paylaştığım bu düşünceler ile, internette bilgi ararken daha seçici olmanıza yardımcı olabilmişsem ne mutlu bana.

    Not: yazı alıntıdır çok hoşuma gitti paylaşmak istedim.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.