Şimdi Ara

Intel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / Overclock (75. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.003
Cevap
19
Favori
148.383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7374757677
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba bende yeni sistem topladım sizden bilgi rica edeceğim bir kaç şey var. Sistemimde 9700K , gigabyte z390 auros master ve nzxt x62 sıvı soğutma var. Kurulumları kendim yaptım bilgim var ama çok da iddialı değilim o yüzden bir kaç konuda sizlere danışmak istedim.

    1.Sıvı soğutucunun üzerinde hazır macunla geldiğini bilmiyordum o yüzden anakartı aldığım amazon.de den iyi bir termal macun da almıştım ama kurulum esnasında baktım ki soğutucu macunlu geliyormuş o yüzden direk taktım acaba hata mı ettim fark oluşacaksa macunu kullanmalı mıyım?
    2.9700k malum 4.6 ghze kadar otomatik oc oluyor ama arkadaşım 5.0 ghze çok kolay çıkıyor neden öyle kullanmıyorsun üstelik sıvı soğutmanda var dedi sizce değer mi? Overclock işlerinden çok anlamam msi ve asus anakart kullanmıştım güzel bir bios arayüzleri vardı ama gigabyte bios ekranı korkunç derecede karmaşık geldi yani overclock u kendim yapmaktan çekindim açıkçası.
    3.Belki bu sorum alt forumla alakasız olacak kusura bakmayın ama bilen bir arkadaş bilgi verirse çok sevinirim.Kasada (NZXT H700i) 1 tane 14 cm arkada 3 tane 12 cm egzoz fanları mevcut. Bunları kasayla gelen fan kontrole takmama rağmen sanki gürültülü çalışıyorlar devir ayarı yapamadım nedense.




  • msb_bjk kullanıcısına yanıt
    Güle güle kullan.

    1- NZXT üzerinden gelen termal macunu kullanabilirsin. 5-6 ay son minimum temizlik için yenilersin. Genelde AIO soğutucular üzerinde gelen termal macunlar iyi. Corsair ve NZXT için söyleyebilirim. Ayrıca aldığın termal macun marka modeli nedir?

    2- 5.0GHZ'ye hepsi çıkamıyor. Çıkmak için yüksek voltaj isteyebiliyor. Yukarıda kendimden örnek verdim aslında. 4.9Ghz 1.26v stabil iken 5.0ghz için 1.30v üzerine çıktım neredeyse. 1.35v'ye kadar çok sorun değil ama yormanın da anlamı yok. Gigabyte bios arayüzü çok iyi değil maalesef ama kısaca şu değerler ile stabil ayarını bulabilirsin.


    • CPU CORE Ratio : 47-48-49-50

    • Vcore : 1.30v ver. 49-50 ile dene. 50 için 1.3 stabil ise çok uğraşma kal. Değil ise 49'a düş ve Vcore azalt stabil olduğu yere kadar.

    • XMP: Açmalsın. Lakin VCCIO ve VCCSA değerlerine de bir bakmalısın. Kendimde test edemedim anakartımı garantiye yolladığım için ama biraz yüksel voltaj değeri verebiliyor. 1.25-1.30 aralığına kadar güvenilir. Benim XMP profili 1.26-1.27 değerlerini verdi. Denemem lazım.

    • Package Power Limit 1 & 2 : 4090 yap.

    • Core AMP Limit : 255 yap.

    • AVX: 0. AVX gerektiren bir program kullanıyorsan 2 yada 3 tavsiye ederim. AVX yükünde işlemcini 49-50'den ~46-47 çarpanına çeker. Isınmayı azaltır ve stabilite arttırır. Ben 0 kullanıyorum AVX gerektiren bir arayüz kullanmadığım için.

    • Uncore Ratio: Cpu Core Ratio - 3 olmalı. Default olarak 43 olark bırakabilirsin. Ama 49-50 Cpu Core Ratio varken 46-47 Uncore ratio ile stabilite denemelisin. Bellek hızını arttırırsın böylelikle.



    3- X62'yi kasanın üst tarafına tak. Anakart üzerinde CPU_Fan headerına fan ve pompa kablosunu tak. Gigabyte BIOS ekranı içerisinde SmartFan'da CPU seç FullSpeed ve PWM mode'a al. Kasa içerisinde arkada 140'lık eksoz, 3 tane 120 lik önde emme olarak geldiğini görmekteyim. NZXT fan kontrolcüsünü incelemedim lakin tüm kasa fanlarını buna takıp, bios içinde fan kontrolcüyü taktığın fan headerının pwm mode a alman gerektiğini düşünüyorum. Daha sonra windows ortamında CAM programı ile kontrol edebilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 19 Şubat 2019; 11:58:7 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KYTECHNGAMING

    Günaydın.
    Belkide kimsenin yapmayacağı birşeyi özel mesaj yolu ile ilettim sana @KacaKTV. Telefonda yardımcı olmak gibi... İstediğin zaman arayabilirsin.

    Öncelikle 9900k ısınan bir işlemci. Sırf bunu da düşünerek ve ekonomik maliyet olsun diye 9700k aldım. Kullanım amaçlarıma yettiği içinde tabi.

    9900k TjMax yani Intel tarafından sunulan güvenli maksimum sıcaklık 100C'dir.


    Test edenler ve overclock üstadları tecrübelerine dayanarak bu işlemcinin 110-115C ' ye kadar kullanılabileceğini söylemektedir.https://www.tweaktown.com/reviews/8768/intel-core-i9-9900k-9th-gen-coffee-lake-review/index7.html

    Bu arada termal macun ve delid işlemleri önemli olacaktır. Şu an için bu işlemlere girmenin gerekliliğini düşünmüyorum.

    Sony Vegas CPU'ya tam yük verebilen bir program olduğunu okumuştum. Sıcaklarınların normal gibi gözükmekle birlikte yinede önlemler almanı tavsiye ederim.



    • 1- Fan yönlerini düzeltmek.

      - Önden arkaya ve yukarı doğru bir hava sirkülasyon yaratman gerekli. Corsair sitesinde ne güzel bir grafik var bak.

    • 2- Kasa içi fanları arttırmak.
      - 3 eksoz fanı ve en az 2 emme fanı olmalı.

    • 3- Yaz aylarına girmeden push/pull radyatör fan konumuna geçmek. (Ortalama 3-5 derece daha serinler)
      - Radyatör fanlarını dediğimiz gibi döndürmen lazım. Ve kasa ön tarafına 3 fan daha yerleştirebilirsin gibi gözüküyor.
      Ön kapak ile radyatör arasında fan takılabilir gibi duruyor görsellerden yanılmıyorsam. Benim kasa kurulumum bir videosunu aşağıdaki linkten görebilirsin.
      https://sendvid.com/phmwo5fz


      Ben Push/Pull olarak kullanıyorum Corsair H100i V2 Extreme AIO'yu. (Bu arada AIO demek kapalı devre her şey içinde soğutma sistemi demek. All-in-One kısaltması olsa gerek. Yani radyatör, fan, sıvı pompası, sıvı gibi gerekliliklerin hepsinin içinde olması.)

    • 4- BIOS ve Windows ayarlarını düzenlemek.
      - Stock yani AUTO değerler ile işlemcine gerektiğinden fazla voltaj gidebiliyor. Anakart üreticileri bunun neden yapar? Piyasaya her sunulan işlemcinin rahat çalışabilmesi için. Bazı kişilere iyi çip bazı kişilere kötü çip gelebilir. Bu ne demek? İyi çipi olan bir işlemci daha düşük voltajda çalışabilir. Kötü çipi olan bir işlemci de tam tersi. Sistemlerin stabil olması için anakart üreticileri de belli bir aralıkta BIOS ayarını sağlar. Örnek vermek gerekirse; 9700K (K serisi işlemciler bu yüzden uğraştırır.) işlemcim 1.26V ile 4.9Ghz hız aşırtması ile stabil çalışabiliyor. Başka bir arkadaşımın ise 1.26V ile 4.8Ghz 'de stabil kalabiliyor. Tabi bu durumun farkı anakart, ram gibi diğer bileşenlerin durumları da etkileyebiliyor.
      - Düzenli aynı voltajı vermekte ısınma ve işlemcide dejenerasyon yaratacaktır uzun vadede. Ama güvenli voltaj ayarlarında isen bu çok önemli değil. Ne kadar süre işlemciyi kullanıyoruz zaten. Lakin ben adaptif voltaj ayarında stabilite yakalamayı daha sağlıklı buluyorum. Bu ne demek? İşlemcim ihtiyaç duyduğu zamanlarda en yüksek Vcore'a çıksın. gerekmediği durumlarda hızını ve voltaj ayarını düşürsün. Kendine stres yaratmasın yani kısacası.
      - Windows içindeki ayarlar sıcaklığı çok etkilemeyecekse de ben güç seçeneklerini yukarıdaki sebeplerden ötürü Dengeli olarak kullanmayı tercih ediyorum. Bu sebeple internette gezinirken işlemcim 800-1.600mhz aralığında genelde geziniyor. Tam yükte ise tüm çekirdeklerde 4.9GHz'ye ulaşıyorum.
      - Stock hızlarda işlemcini kullanacaksan bana kalırsa stabil en düşük voltaj değerini manuel olarak el ile girmen lazım. 9700k' da gözlemlediğim herşey otomatik ayarlarda yük altında işlemciye 1.34v 'ye kadar voltaj verebiliyor. Aslında bu kadarına ihtiyaç duymamakta.


    ----------------------------------------------------------------------------------


    Bazı durumlarda kasa kurulumunu ters yönde yapanları bende gördüm. Bu tamamen kasanın ergonomisi ve ya kasayı koyduğu yer ile alakalı olduğunu düşünmekteyim. Technopat test ve video çekim için bağlamış geçmiş. Ayrıca gördüğün gibi kasa kapağı açık.

    Senin kasan güzel ve hava sirkülasyonu iyi bir kasa. Günlük kullanım ve sessizlik için ince detaylara yönelmen gerekli.

    Corsair'in sitesinden senin kasanın bir görüntüsünü paylaşayım.


    Fanların yönleri nasıl sence? (Ön-arka ve üst olarak.)

    BIOS ayarların içinde özel mesajımda doğru yerde olduğunu ve neler yapman gerektiğini söyledim.

    Yazdığım yazıda eksiklerim yada kusurlarım olduysa söylemekten kaçınmayın. Sabah mahmurluğu ve kafayı toplamadan yazdım.
    @Lecher
    Hocam çok teşekkür ederim detaylıca yazdığınız için. Hepsini okudum, kafam biraz karıştığı için ikilemde kaldım yanlış anlamayın o yüzden hep sorma gereğinde duruyorum. Fanların yönleri yanlış bu konuda eminiz artık. Ayrıca biosta herhangi bir overclock yok. Bu dediğiniz biosta PWM ve Full Speed olarak ayarladım. Şimdi sürekli full speedte fan mı çalışacak? Ben auto konumda olsun istiyorum fanlar, ısındıkça artsın rpm. Bana bırakmasın ayarları. Bu PWM ve FullSpeed ne işime yarayacak bunuda merak ediyorum. Şu fanlarıda bir değiştireyim.

    Edit: Siz çok ince detaylar veriyorsunuz ama ben hiç anlamadığım için kurcalamak istemiyorum. Biraz tecrübeli olsam bu ayarlar detaylar konusunda zaten çok rahatça yaparım ama bilemedim için default ayarlarda bırakmak bana enazından daha güvenli geliyor.


    @Hk@n



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KacaKTV -- 19 Şubat 2019; 12:54:2 >




  • KacaKTV kullanıcısına yanıt
    BIOS için anlatmak istediğim; normal ayarlar yüksek voltaj gelebiliyor işlemcine. Ondan manuel stabil daha düşük vcore değerleri bulabilirsin demek istedim. Böylelikle işlemci sıcaklıkları da düşer, işlemci üzerinde de gereksiz voltaj stresi oluşturmazsın.

    Full Speed alınca Corsair radyatörün pompası tam devirde çalışacak. (Sağlıklı olanı bu) Bios ekranında Full Speed yada Quiet olarak seç. Sağ tarafta RPM değişecek. O RPM pompa devir daim hızı.
    PWM seçerek zaten BIOS ekranında ayarlardığın gibi sıcaklığa göre fanları hızlandıracak yada yavaşlatacak. Corsair Link ilede Sessiz-Dengeli-Ekstrem olarak seçim yaparsın.



    http://forum.corsair.com/v2/showthread.php?p=959109#post959109



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 19 Şubat 2019; 13:12:1 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KYTECHNGAMING

    BIOS için anlatmak istediğim; normal ayarlar yüksek voltaj gelebiliyor işlemcine. Ondan manuel stabil daha düşük vcore değerleri bulabilirsin demek istedim. Böylelikle işlemci sıcaklıkları da düşer, işlemci üzerinde de gereksiz voltaj stresi oluşturmazsın.

    Full Speed alınca Corsair radyatörün pompası tam devirde çalışacak. (Sağlıklı olanı bu) Bios ekranında Full Speed yada Quiet olarak seç. Sağ tarafta RPM değişecek. O RPM pompa devir daim hızı.
    PWM seçerek zaten BIOS ekranında ayarlardığın gibi sıcaklığa göre fanları hızlandıracak yada yavaşlatacak. Corsair Link ilede Sessiz-Dengeli-Ekstrem olarak seçim yaparsın.



    http://forum.corsair.com/v2/showthread.php?p=959109#post959109
    Teşekkürler, Corsair Link ile mesela Sessiz seçimini yaptım, işlemci ısınınca bu fanlar sessiz modda kalmaya devam mı edecek yoksa sıcaklık artıyor diye kendini koruma amaçlı fanların hızları otomatik olarak artacak mı?

    Ayrıca RPM de herhangi bir değişiklik olmadı, 2700 küsür gözüküyordu, Auto, PWM, FullSpeed aralarında değiştirip baktım biosa tekrardan girdim 2700 küsür yine bios ekranında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KacaKTV -- 19 Şubat 2019; 13:58:48 >




  • Sen belirtince daha yeni gördüm cidden 15.000 TL'lik sistemi vatanda ki elemanlara toplatmış, olay şimdi anlaşıldı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KYTECHNGAMING

    Biostan ayarla. fixed voltage yada adaptive. Windows'ta güç seçeneğini balanced yap zaten masaüstünde 800mhz ye kadar düşer.
    evet onu unutmuştum tekrar hatırlatığın iyi oldu 800 daha iyi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: No Way Out

    Sen belirtince daha yeni gördüm cidden 15.000 TL'lik sistemi vatanda ki elemanlara toplatmış, olay şimdi anlaşıldı
    Hocam ayıp ya napayım valla elimden gelmiyor pek , aslında takardımda ilk defa sıvı soğutma falan kullanıyorum, parçalarda pahalı olunca riske girmeyeyim dedim. Aslında kasada problem yok herşey güzel gibi duruyor sadece bir kaç ayar ve ufak tefek problemler var sanırım. Win10'a geçtim mecburen W7 kullanıyordum bu da biraz sıkıntılı bir işletim sistemi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KacaKTV -- 19 Şubat 2019; 14:18:1 >
  • KacaKTV kullanıcısına yanıt
    H150i sata güç beslemeli değil mi? Sanırım o yüzden. Sen yinede BIOS'ta Full Speed'de tut. PWM mod seçili olacak.
    Corsair Link'ten Balanced kullanman yeterli bile. Bırak herşeyi kendi yapsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KacaKTV

    Hocam ayıp ya napayım valla elimden gelmiyor pek , aslında takardımda ilk defa sıvı soğutma falan kullanıyorum, parçalarda pahalı olunca riske girmeyeyim dedim. Aslında kasada problem yok herşey güzel gibi duruyor sadece bir kaç ayar ve ufak tefek problemler var sanırım. Win10'a geçtim mecburen W7 kullanıyordum bu da biraz sıkıntılı bir işletim sistemi

    Alıntıları Göster
    Açıkcası 15.000TL 'lik sistemi Vatan'a emanet etmezdim. Elimin yatkınlığına inanıyorsam ya kendim iyice araştırır yapardım yada daha güvenilir bir adres bulurdum. Bende ilk kez sıvı soğutma kurdum. Araştırarak kafama yatan kurulumu yaptım.

    Windows 10 en güzel işletim sistemi bence.

    Windows 10 LTSC kullanmanı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 19 Şubat 2019; 14:47:8 >




  • MC.CYBER_ kullanıcısına yanıt
    Fixed modda vcore düşmez mhz düşer.
    Adaptive de ikiside düşer. Bunda stabil değerleri yakalarsan çok daha hoş.

    Daha az voltaj stresi, daha serin parçalar ve daha uzun ömür diyebiliriz.
  • Arkadaşlar Asus anakartta LLC değerini 1 yaptığım zaman VID değeri 1.4 civarlarına çıkıyor, LLC 5-6 yaptığımda 1.28 civarlarında seyrediyor fakat LLC:1 durumunda serin çalışıyor VID: 1.4 göstermesine rağmen. Buradaki VID değerini ben daha aşağıda tutacak ayarlar mı yapmalıyım yoksa sıcaklık daha mı önemli ?

    Not: Vcore: 1.210 V


    Intel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / Overclock



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Escapetolife -- 19 Şubat 2019; 20:1:48 >




  • Escapetolife kullanıcısına yanıt
    VID değerlerinin her biri o çekirdeğin o an ne kadar voltaj istediğidir.
    1.210v vcore ile ratio kaç?


    Overclock varmı yani?
    hwinfo64 programını öneririm bu arada. https://www.hwinfo.com/files/hwi_600.exe

    https://drive.google.com/file/d/1I_1Zhs3rT8K8bEtoY-9pS1P4Bvin9nZZ/view
    Overclock ile uğraşacaksan yukarıdaki yazıyı tavsiye ederim.

    Şu adamda benim kafada tam
    Intel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / Overclock



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 20 Şubat 2019; 6:7:6 >




  • Merhaba, yanıt için teşekkürler. Anakart ITX olduğundan diğer seriler ile aynı performansta değil oradaki ayarları yaptığımız zaman Vdrop problemi oluyor sterste 1-2 dk. sonra. Ben asusun otomatik 5ghz ayarını seçip üzerinde değişiklik yapıyorum. XMP aktif hale getiriyorum, ratio all core: 47 yapıyorum, voltajı 1.200 ve level değerini düşürüyorum. Bunun haricinde başka ayara dokunmuyorum. Render işleminde mevcut mevsimde max:79 derece ortalama 73-75 derece oluyor. Delid yok.
  • Birde PWM fan kontrolünü ayarladım biostan fakat, atıyorum cinebench açınca bir anda turboya geçiyor gibi fan hızlanıyor sonra duruyor daha testi başlatmadan. Anlık tepki vermesin istiyorum program açıp kaperken, yumuşak bir geçiş yapsın arada bu mümkün müdür ?
  • Escapetolife kullanıcısına yanıt
    Fan tablosunu düzenle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Intel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / Overclock
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    Intel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / Overclock
  • 9700k 4.9-5.0 Ghz ile 1644 alıyordum bende.

    Anakart dual bios arızası ile servisten bugün geldi.

    Haftaiçi tekrar gıdıklarım. :)
  • Merhaba,

    i7 9700K, Msi Z370 Tomahawk anakart, Msi Core Frozr L soğutucu kullanıyorum. Bios'dan manuel 1.29 V, LLC mode 3, AVX Auto'da ısı ve voltaj değerleri aşağıdaki gibi. VID voltajları yüksek mi? arkadaşlar yorumlarınız nedir ?

    Intel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / OverclockIntel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / OverclockIntel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / OverclockIntel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / OverclockIntel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / OverclockIntel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / OverclockIntel 9. Nesil Hakkında Herşey / Z390 Anakartlar / Overclock




  • 
Sayfa: önceki 7374757677
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.