Şimdi Ara

İnsanlar eski teknolojik aletlerini evlerinde biriktiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
519
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnsanlar eski teknolojik aletlerini evlerinde biriktiriyor



    Elektrikli cihaz atıklarını azaltmaya çalışan kampanya grupları, evlerdeki atıl elektrikli aletlerin ve bozuk teknoloji ürünlerinin biriktiği uyarısını yapıyor. Material Focus isimli grup, son dört yılda evdeki atıl ürünlerin sayısının ortalama 20’den 30’a yükseldiğini tahmin ediyor.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    İngiltere’de bu şekildeki ürünler arasında ilk 10’da uzaktan kumandalar, cep telefonları ve saç kurutma makineleri geliyor. Birlemiş Milletler de bu şekildeki atıl ürünlerin geri dönüştürülmesini tavsiye ediyor.



    Kendisini elektrikli ürünler istifçisi olarak tanımlayan Paul Bowtell, bu tür malzemelere veda edemeyen biri. Bowtell, içinde 40'tan fazla elektrikli eşyanın bulunduğu kutuları gösteriyor ve evinin tavan arasındaki kutularda çok daha fazla atıl ürün olduğunu kabul ediyor.



    Bristol’de yaşayan adam, bazı ürünleri oğullarına vermek için sakladığını savunuyor. Ancak veda edemediği ürünler eşyalar arasında bir zamanlar pahalı olan ama artık hiçbir değeri kalmayan ürünler de var.



    Material Focus'un direktörü Scott Butler, modern dünyada herkesin benzer çekmeceleri ve kutuları olduğunu söylüyor.



    Butler, “Bu çekmecelerde ne işe yaradığını bilmediğimiz kablolar var: çok uzun zamandır kullanımda olmayan DVD oynatıcısı için bir uzaktan kumanda gibi” diyor.



    Material Focus, yaklaşık 880 milyon adet atıl aletin İngiltere’deki evlerde depolandığı tahminini yapıyor.



    Scott Butler, bu miktardaki ürünün geri dönüşüm değerinin 1 milyar sterline ulaşabileceğini söylüyor.



    Eski laptoplar, elektrikli diş fırçaları ve tıraş makinelerinin içinde, halen değerlendirilebilecek şekilde, çelik, alüminyum, bakır, lityum piller ve hatta altın bulunuyor.



    SWEEEP isimli geri dönüşüm şirketinde Justin Greenaway, bir bilgisayarın içindeki tüm önemli bağlantıların, verilerin bozulmasını önlemek için altınla tamamlandığını anlatıyor. Greenaway, bu altını geri kazanmak için bilgisayar parçalarını işlemden geçirdiklerini söylüyor.



    Material Focus’un verileri, İngiltere’deki hanelerin her yıl 103 bin ton elektrikle çalışan ürünü geri dönüştürmek yerine çöpe attığını gösteriyor.



    Bristol Waste’ten Sarah Burns, evlerdeki elektrikli ürünlerin sayısının azaltılması gerektiğini savunuyor.



    Burns bir ev için atıl hale gelen bir ürünün başka bir hane için halen kullanılabilir olacağını hatırlatıyor ve paylaşım farkındalığının altını çiziyor.



    Akıllı telefonlar değerli metal ve nadir elementlerle yüklü durumdadır. Örneğin tipik bir iPhone 0,034 gr altın, 0,34 gr gümüş, 0,015 gr paladyum ve gramın binde biri kadar platin içerir. Ayrıca biraz daha ucuz olan alüminyum (25 gr) ve bakır (15 gr) da içinde barındırır.



    Bir ton iPhone'daki altın miktarı, bir ton ağırlığındaki altın cevherinden 300 kat daha fazla altın, aynı ağırlıktaki gümüş cevherinden ise 6,5 kat daha fazla gümüş içermektedir.




    Kaynak:https://www.bbc.com/news/science-environment-68673420







  • Ülkenin elektronik ürünlerin ve atıkların geri dönüşümü konusunda çok fazla daha ilerlemesi gerek. İkinci el ürün satmaya çalışırken mesaj atan insanların Cem Yılmaz'ın dediği gibi "Toynakları ile acaba nasıl yazdı bu mesajı" dedirtmesi kadar acı verici bir durum yok. Satacağıma evimde tutarım veya artık çöpe bile atmayı göze alırım. Bizim milletle uğraşılmaz. Demek yurt dışında da durum aynı. Elektronik atık geri dönüşümü, atık kutuları veya belirli gönderim alanları hala gelişmiş değil. Eğer düzgün bir şekilde geri dönüştürüleceğini bilsem satmak yerine evimdeki her elektronik ürünü direkt geri dönüşüme gönderirim. Artık insanı deli etmeye başlattı ölücüler.

  • Ülkenin elektronik ürünlerin ve atıkların geri dönüşümü konusunda çok fazla daha ilerlemesi gerek. İkinci el ürün satmaya çalışırken mesaj atan insanların Cem Yılmaz'ın dediği gibi "Toynakları ile acaba nasıl yazdı bu mesajı" dedirtmesi kadar acı verici bir durum yok. Satacağıma evimde tutarım veya artık çöpe bile atmayı göze alırım. Bizim milletle uğraşılmaz. Demek yurt dışında da durum aynı. Elektronik atık geri dönüşümü, atık kutuları veya belirli gönderim alanları hala gelişmiş değil. Eğer düzgün bir şekilde geri dönüştürüleceğini bilsem satmak yerine evimdeki her elektronik ürünü direkt geri dönüşüme gönderirim. Artık insanı deli etmeye başlattı ölücüler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 31 Mart 2024; 19:55:5 >
  • Arçelik Leydi 170 eğer bir insan olsaydı hepimizden dinç zımba gibi olurdu. Seçimlere girse açık ara kazanır, ülkemizi süper güç seviyesine çıkarırdı.

  • Atsan atılmaz, satsan satılmaz dediğimiz olay



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esxici -- 31 Mart 2024; 19:57:59 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Çer çöple işim olmaz.Yenisi gelir eskisi gider.

  • Geri dönüştürücüler beleşe kapatma derdinde. Kârınızın bir kısmını ödeyip atıkları satın alında millet versin madem.

  • Ussuz kullanıcısına yanıt
    Bu zaten 50.000 yıllık eskici geleneği. Hiç mi mahallenizden geçmiyor? EEeesskicieea diye geçiyor bizde.

  • Haberde bahsi geçen ürünleri aldıklarını sanmıyorum


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eski lambalı amfiniz falan varsa bana doğru atın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ussuz kullanıcısına yanıt
    Cep telefonu gibi cihazlar riskli cihazlar...

  • Alphonsus kullanıcısına yanıt
    Bir ara eskiyi getir, yeniyi götür kampanyaları olurdu ama firmalar ekonomik nedenler ile bu seçenekten vazgeçti.

  • ezip parçalamaktan sonra birşey yapan yok. Yok bileşenlerine ayrılıyormuş. Yurtdışından bile gemilerle ufalanmış atıkları geliyor.Dönüşümden kastınız buysa.

  • lterlemez L kullanıcısına yanıt
    Ama bu firmaların insafına bırakılamayacak bir durum. Firmalara ürün grubu için biçilen kullanım ömrü ve yıllık toplam satışı oranında geri alım şartları getirilmesi lazım.

  • aniceman kullanıcısına yanıt

    Ben bunu yıllardır söylüyorum; ilk davam Arçelik ile oldu (yıl 2009), dec telefon. Dendi ki "dec'in ana kart ücreti yeni telefon kadar hiç uğraşmayın", elimde handset'i, adaptörü çalışıyor ama dec yok. "Aynısından alayım, adaptör yedek, handset yeninin ikinci handseti olur başka odada kullanırım", o da yok. E, adaptörle, handseti atsam atamam, satsam satamam. "Siz nasıl firmasınız ya, bari cüzzi bir miktar kaşılığı, artı bunları alın bana yeni bir tane verin." Ancak, genel müdürlüğe kadar uzayıp da usulünce saydırınca, öneri geldi.


    İkinci vak'am daha yeni, Beko elektrikli çaydanlık; birden alt tarafı sızdırmaya başladı, başka hiçbir problemi ve eksiği yok. Ne dendi sizce, "7 yıllık ömrü dolduğu için yedek parça yok" ve "cüzzi bir miktar karşılığı yenileyelim" de yok. Bakınız, bunu el oğlu bize yapsa yerin dibine sokuyoruz, üreticimiz de yapıyor, kullanıcımız da. Ama gelin görün ki yerli üreticimiz de yapıyor hem de el oğluna değil, kendi vatandaşına.

    Arkadaş bu tür ürünler, piyasadan tamirat talebi geldiği sürece yedek parça sağlayacaksın, sağlamalısın. Elektronik hiç bir arızası yok, sadece mekanik olarak, tabandan su sızdırıyor. Başka altlık alsan kablosuz standına uymuyor, geri kalan parçaları atsan atamazsın, satsan satamazsın. Bu paraları, ne üretici ne de tüketici kolay kazanmıyor ama yapılanlar da ortada...


    Beko'dan sonra bıraktım, Beko'ya (Allah büyük söyletmesin) el sürmem, sürdürtmem de. Arçelik belki, en azından kimi beyaz eşyda olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lterlemez -- 1 Nisan 2024; 23:24:58 >




  • Evde Nokia telefonum Siemens C55 telefonlarım durur.
    Atsan atılmaz dedikleri olay bunlar :) Hee kablolarını da unutmamak lazım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.