Şimdi Ara

İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
2
Favori
12.906
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bu arada alıcıyı operation mode da ap olarak ayarladığına eminmisin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    slm.
    şu dhcp yi bi açalım ki kafalardaki karışıklıklar gitsin.

    bu tip küçük networklerde dhcp nin tek bir amacı var. oda otomatik ip almaya ayarlanmış pc lere sıra ile ve
    birbirleri ile çakışmayacak şekilde ip adreslerini vermek.
    ayrıca bu ip adresleri yanında gateway yani varsayılan ağ geçidi ve dns adres bilgilerinide vermek.

    normalde en güzeli bütün access point lerden dhcp kapatılıp sadece modemden dhcp açılır ve
    bütün kullanıcılar modem üzerinden ip adreslerini ve diğer bilgileri alır.

    yalnız uygulamada bazı modemler ap üzerinden gelen ip isteklerini malesef yanıtlamıyor ve doğal olarak ap üzerinden
    internete çıkmaya çalışan otomatik ip ayarlı pcler ip, dns ve gateway bilgilerini alamadıkları için internete çıkamıyor.

    bu yüzden benim önerim hem modemin ip vermesi hemde modeme kablo ile bağlı ap nin ip vermesi.
    yani kullanıcı nerden ip alırsa alsın yeterki alsın.

    tabi burda dikkat edilmesi gereken modemin verdiği ip adresleri ile ap nin verdiği ip adreslerini çakıştırmamak.
    bunun yoluda modemin belirli bir aralıkta ap nin belirli bir aralıkta ipler vermesi

    örn. modem 2 ila 100 arası ip vermeye ayarlı ise ap 101 ila 150 arası ayarlanmalı ki ip ler çakışmasın.
    birde olmazsa olmaz bir olay varki oda ap üzerinden dhcp açıldığı takdirde ayarlarda kullanıcıya verilen
    dns ve gateway bilgilerinin modemin ip adresi olması zorunluluğu. bu bilgiler ap nin dhcp ayarına girilmez ise kullanıcı
    ip alsa bile internete çıkamaz.

    bu arada modemdeki ip ayarınız doğru. bir çok modem start - end yerine başlangıç ip adresi ve
    pool yani havuz ayarına sahiptir. havuza girdiğiniz değer zaten son değerdir.

    bu arada resimlerde gördüğüm kadarı ile ap nizin dhcp ayarları doğru ki zaten wifi alıcı ile bağlanıyorsunuz.
    sizin sorununuz kablolu bağdaştırıcınızın ayarlarından kaynaklı. zaten kabloyu taktığım anda wifide sorun yapıyor diyorsunuz.

    şöyle yapın ağ ve denetim masasından kablolu bağdaştırıcınıza girin ve ip v4 ayarlarından otomatik ip alacak şekilde ayarlayın.

    çok yüksek ihtimal sorununuz çözülür.

    Selam Utkan,

    DHCP ile ilgili bilgiler oldukça sade ve açıklayıcı oldu, teşekkür ederim. İnternetten yaptığım araştırmada ulaştığım kaynaklar DHCP'yi ve diğer ağ terimlerini o karmaşık anlatmışlar ki insanı öğrenmekten vazgeçirecek türden..

    Aslında access pointlerden DHCP'yi kapatıp sadece modem üzerinden IP ve diğer bilgilerin dağıtılmasıyla bağlantı kurabilmeyi çok isterdim. Ancak senin de bahsettiğin gibi sanırım modem AP üzerinden gelen IP isteğini yanıtlayamıyor.

    Ancak burada aklıma takılan şu; aceba modem AP üzerinden IP dağıtamıyor mu, yoksa AP üzerinden bağlanınca PC modemden IP almasını mı başaramıyor?..

    Çünkü AP'den DHCP'yi kapatsam bile PC'nin Wi-Fi alıcısı AP üzerinden internete çıkabiliyorum. Bu da demek oluyor ki modem AP üzerinden gelen IP isteklerini de yanıtlayabiliyor.. Yanılıyor muyum?..

    Ancak yerel ağ bağlantısı üstünden AP'ye bağlanmak isteyince bir türlü tanımlanmayan ağ sorunundan kurtulamıyor ve internete çıkamıyorum.. Yani yerel ağ bağlantısı üstünden client AP aracılığıyla bağlanmaya çalışınca ya modem verici AP üzerinden gelen IP isteklerini yanıtlayamıyor ya da PC AP üzerinden dağıtılan IP'yi alamıyor.

    AP'de DHCP kapalıyken de açıkken de yerel ağ bağlantısı, yani client AP ile sonuç alamadığım için hangi durum söz konusu bilemiyorum. Umarım çok karmaşık olmamıştır fakat kısacası PC'nin Wi-Fi alıcısı ile AP üzerinden internete bağlanabilirken, Wi-Fi sinyallari yaymak ya da almak üzere özellikle tasarlanmış bir cihaz ile bağlanamamak çok ilginç demek istiyorum. Üstelik AP ve Client olarak kullanılan cihazların modelleri aynı, yani uyum sağlaması ve birbirinin dilinden anlaması daha kolay olmalı diye düşünüyorum..

    Modemin verdiği IP adresleri ile AP'nin verdiği IP adreslerinin farklı aralıkta olduğundan ve dolayısıyla çakışmadığından eminim. Ki şimdiye kadar da IP çakışması hatası almadım hiç. Ayrıca AP üzerinden açtığım DHCP ayarlarında DNS ve Gateway bilgilerine modemin IP adresini verdim. Burada sorun olmamalı ki PC'nin Wi-Fi alıcısı ile AP üzerinden modeme bağlanıp internete çıkabiliyorum..

    Modemdeki IP ayarımın doğru olduğunu ve havuza girdiğim değerin zaten son değer olduğunu söylüyorsun fakat ben değiştirmeden önce "Client IP Pool Starting Address: 192.168.1.33" ve "Size of Client IP Pool: 32" idi. Son değerin başlangıç değerinden önce olması mümkün mü? Bu durumda modem daha öncesinde nasıl IP dağıtabiliyordu?..

    Umarım senin de dediğin gibi sorun sadece kablolu bağdaştırıcının ayarlarından kaynaklıdır. Denemediğim ayar kalmadı fakat sonuç alamadım.

    Kablolu bağdaştırıcıda ip v4 ayarlarından otomatik ip alacak şekilde ayarladığımda tanımlanmayan ağ bağlantısı sorunu devam ediyor ve "tanıla" dediğimde aşağıdaki gibi "Yerel ağ bağlantısı geçerli bir IP yapılandırmasına sahip değil" hatası veriyor.

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Bağlantının ayrıntılarına baktığımda AP'nin ya da modemin DHCP aralığında olmayan, aşağıdaki gibi saçma sapan bir IP adresi aldığını ayrıca varsayılan ağ geçidini kullanamadığını görüyorum (AP'de DHCP açık olmasına ve gateway ve dns'de modemin IP adresi yazmasına rağmen)

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Kablosuz bağdaştırıcıda aşağıdaki gibi ip v4 ayarlarına AP'nin DHCP aralığında olan bir IP adresi (mesela 192.168.1.101) olarak verdiğimde ve varsayılan ağ geçidi ve dns'e modemin IP adresi olan 192.168.1.1 verdiğimde ise tanımlanmayan ağ sorunu devam ediyor ve tanıla dediğimde aşağıda ekran görüntüsünü de paylaştığım gibi "sorun giderici sorunu belirleyemedi" diyor. (Bu en gıcık olduğum hata mesajı)

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu




    Elle IP verdiğimde kablosuz bağdaştırıcının ayrıntıları aşağıda gördüğünüz gibi. Yani herşey olması gerektiği gibi fakat DHCP etkin değil. (Bu arada elle IP verilmesine rağmen DHCP'yi etkin kılmak mümkün değil mi?)

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Sorunu tespit etmeye belki faydası olur düşüncesiyle PC'nin Wi-Fi alıcısıyla başarılı bir şekilde kurduğum bağlantıdaki ayrıntıları da aşağıda paylaşıyorum. PC'nin Wi-Fi alıcısıyla ip v4 ayarlarında "Otomatik IP al" seçili. AP'nin DHCP sunucusundan alması gerektiği gibi bir adres alıyor, varsayılan ağ geçidi kullanılabiliyor. Kablolu bağdaştırıcının ayrıntılarıyla karşılatırdığımda DHCP'nin etkin olduğunu ve DHCP sunucusunun AP'nin IP adresi olduğunu görüyorum.. Aynı durumlar neden kablolu bağdaştırıcı ve Client AP ile bağlanmaya çalıştığımda olmuyor, anlayamadım gitti..

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ehlisafa
    bu arada alıcıyı operation mode da ap olarak ayarladığına eminmisin

    Ehlisafa öncelikle zahmet edip ekran görüntülerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.

    Şu anda mesaide olduğum için tam olarak karşılaştıramıyorum fakat yine de ayarlarda dikkatimi çeken bazı küçük farklılıklar var. Mesela Client olan AP'de DHCP'yi kapalı yapmıştım ben, sende açık görünüyor. Fakat doğrusu DHCP'yi açık olarak denediğimde de sonuç değişmemişti. Bilmiyorum Client'te DHCP'nin açık olması gerekiyor mu..

    Bu arada evet, alıcıyı operation mode'da AP olarak ayarladım. AP'nin alt seçeneklerinde de Client'i seçerek devam ettim, sanırım zaten öyle yapmam gerekiyordu..

    Ancak Antenna Alignment kısmında neden "no signal" yazıyor anlayabilmiş değilim. Çünkü cihazların arasındaki mesafe bir metre bile değil ve birbirlerine bakıyorlar, sinyali almak için daha iyi koşul olamaz yani.. Biz bu cihazlarla 100 metrede kablosuz ağ bağlantısı kurmayı planlıyoruz, arasındaki mesafe bir metre bile değilken "no singnal" yazıyor.. Bu çok ilginç değil mi?

    Diğer ilginç olan nokta ise client olarak kurarken "search" dediğimde bağlanmak istediğim ağı görmesi ve "connect" dediğimde bağlantının başarılı bir şekilde kurulduğunu belirtmesi. Üstelik "status" bölümünden baktığımda da bağlanmak istediğim "dijitalatolye" ağına bağlı görünüyor.. Hal böyleyken bahsettiğin yerden baktığımda neden "no signal" der ki?.. Sinyal kalitesini göstermesi için aceba önce şu kahrolası "tanımlanmayan ağ" sorununun giderilmesi mi gerekiyor? Yoksa "tanımlanmayan ağ" da olsa sinyal kalitesi hakkında bir bilgi vermesi gerekir miydi?

    Çok mu oluyorum bilmiyorum fakat Client'in bağlı olduğu kablosuz ağ bağdaştırıcısının ayrıntılarını gösteren pencerenin ve TCP ipV4 ayarlarının ekran görüntüsünü paylaşabilir misin benimle son olarak.. Teşekkürler..




  • ip ayarların v.s. Hepsi düzgün. Senin sıkıntın client olan ap ile karşıdaki ap arasında bağlantı kuramıyorsun. Şifrede felan bir hata olmasın.?

    En son değerden kastım başlangıç ip si + havuz toplamı. Dediğim gibi sorun dhcp felan diil.
  • YAPTIIIIIIIIIIMMM !!!....




    En sonunda yaptım!.. Yahu bütün sorun şifreleme türünden kaynaklanıyormuş.. Günlerdir boşuna uğraşıp durmuşum diğer ayarlarla..

    Utkan ve Ehlisafa, ikinize de çok çok teşekkür ediyorum..

    Ehlisafa'nın kendi kurulumundaki ayarların ekran görüntülerini paylaşması, Utkan'ın "Şifrede felan bir hata olmasın?" diyerek dikkatimi gerçekten de sorunun olduğu noktaya çekmesiyle hatanın nerden kaynaklandığını tespit ettim ve sonunda başardım..

    Utkan'ın dikkat çekmesiyle şifre ayarlarına yöneldim. Ehlisafa'nın paylaştığı ayarların ekran görüntüsüyle kendimdeki ayarları karşılaştırdığımda "Wireless Security"de Encryption'un Ehlisafa'da Automatic bende ise TKIP olduğu gördüm. Bu sırada TKIP seçeneğinin hemen altında aşağıda ekran görüntüsünü paylaştığım gibi "We do not recommend using the TKIP encryption if the device operates in 802.11n mode due to the fact that TKIP is not supported by 802.11n specification" yazdığını gördüm..

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Automatic'i seçtiğimde bu uyarının kalktığını gördüm, daha o anda sorunun burdan kaynaklandığını anladım. Çünkü 802.11n protokolünün TKIP türü şifrelemeyi desteklemediği açıkça yazıyordu ve kullandığım cihaz 802.11n çalışan bir cihazdı. Automatic'i seçip save dedikten sonra cihaz kendini reboot etti ve hemen ardından şak diye bağlandı! Bu uyarıyı neden bu kadar geç farkettim bilmiyorum fakat şifrenin doğruluğundan emin olduğum için şifre ayarlarına pek göz atmadım sanırım. Hep sorunun IP, DHCP, Varsayılan Ağ Geçidi gibi ayarlardan kaynaklandığını düşündüm nedense.. TKIP nedir, 802.11n cihazlar neden bu tür şifrelemeyi desteklemez onu da bilmem fakat sorunu çözdümya, gerisi çok önemli değil.. ;)

    Böylelikle ilk mesajımda dört aşamada tanımladığım ağ bağlantısı projesinin son basamağına, yani Client tarafından alınan bağlantının Router ile kablosuz olarak dağıtılmasına geldim! Umarım bu aşama da Client'in kurulumu gibi zor ve teferruatlı değildir.. Bunun için TP-Link TL-842ND model bir router kullanacağım. Cihazı yeni aldım ve henüz hiç çalıştırmadım. Client'ten gelen LAN kablosunu PC'ye değil router'a taktığımda bu iş tamam mıdır yoksa bazı ayarlar gerektirir mi? Dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?

    Desteklerini esirgemeyen arkadaşlara, özellikle Utkan ve Ehlisafa'ya tekrar teşekkür ediyor, router'ın kurulumunda da başvuracağım bilgileriyle bu işi bitireceğimi ümidediyorum.. Tabi şu an aynı oda içerisinde, sadece cihazların ayarlarıyla ilgili çalışıyorum ve pratik olarak işleyişi sağladıktan sonra cihazların çatılara yerleştirilmesi işine geçeceğim. Ancak iki nokta arasındaki mesafe sadece 100 metre kadar olduğundan ve neredeyse birebir görüşü sağladığımdan işin o kısmında herhangi bir sorunla karşılaşacağıma ya da sinyali yakalayamama gibi bir durum olacağına pek ihtimal vermiyorum..

    Görüşmek üzere..




  • Çok şükür

    sevindim sorunun çözüldüğüne.

    seni anlayabiliyorum.

    İnsan kafayı yiyecek gibi oluyor.

    100 metre mesafeyide zaten sorunsuz aşacağına inanıyorum.

    Tekrar hayırlı olsun
  • hayırlı uğurlu olsun. Ben bile rahatladım valla :)
    router ayarları kolay. Sadece bir püf noktası var. Dosya paylaşımı yapacağın için 7510 dan gelen kabloyu routerin wan girişine diil lan yani ethernet portlarından birine takacaksın. Yüksek ihtimal router in lan ip si 192.168.2.1 dir bunu 192.168.1.250 gibi bir adrese alacaksın. Wan bölümü ile hiç işin yok kafa karıştırmasın o bölüm. Kablosuz ayarlarını yapıp yayına başlıycaksın bu kadar. Ha birde qss i kapat qss açıksa artık wpa da kırılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    hayırlı uğurlu olsun. Ben bile rahatladım valla :)
    router ayarları kolay. Sadece bir püf noktası var. Dosya paylaşımı yapacağın için 7510 dan gelen kabloyu routerin wan girişine diil lan yani ethernet portlarından birine takacaksın. Yüksek ihtimal router in lan ip si 192.168.2.1 dir bunu 192.168.1.250 gibi bir adrese alacaksın. Wan bölümü ile hiç işin yok kafa karıştırmasın o bölüm. Kablosuz ayarlarını yapıp yayına başlıycaksın bu kadar. Ha birde qss i kapat qss açıksa artık wpa da kırılıyor.

    Teşekkür ederim Utkan.. Sayenizde oldu walla..

    Router'ın kurulumu gerçekten de çok kolay oldu. Ancak kolaylığı biraz da router ile birlikte gelen CD'deki kurulum asistantından kaynaklandı. Adım adım ne yapmam gerektiğini, hem de Türkçe olarak anlattı walla.. 7510'un sıkıntılı kurulumundan sonra router'ı ve asistanını öpüp tepeme koyasım geldi.. Şu anda modemdeki internetin 7510 AP'ye, ordan 7510 Client'e, ordan da router'a gelip wireless olarak yayın yapmasıyla kablosuz bağlantı üzerinden yazıyorum! Yani projemin son aşaması da -dosya paylaşımı dışında- tamamlanmış oldu. Artık CAT6 kabloyu seçip cihazları çatıya yerleştirmeye geçebilirim sanırım, dosya paylaşımıyla ilgili ayarlar nasıl olsa yapılır..

    Utkan router'ın asistanı ben kurulum yaparken internet erişimini (yani Client 7510'dan gelen kabloyu) WAN girişine, LAN girişini de PC'nin yerel ağ bağdaştırıcısına takmamı istedi, tabi ben de öyle yaptım. Daha sonraki aşamada bağlantıları kontrol edip başarılı olduğunu söyleyerek kurulumu bitirdi. Kurulum bittikten sonra PC'den yerel ağ kablosunu çektim, kurulum sırasında verdiğim isimle kablosuz ağlar arasına gelen bağlantıya tıkladım, yine kurulum sırasında verdiğim şifreyi girdim ve kablosuz olarak internete bağlandım. Senin de dediğin gibi ben dosya paylaşımı da yapacağım, sadece internete bağlanmak değil amacım. Ancak Client 7510'dan gelen kabloyu WAN'dan çıkartıp LAN'a taktığımda internet bağlantısı kesildi. Neden öyle oldu? Nasıl aşabilirim bu sorunu? Bu arada router'ın IP'si 192.168.0.1 olarak görünüyor, 192.168.2.1 değil.

    Client 7510 router'a WAN üzerinden bağlıyken dosya paylaşımı yapamaz mıyım? Öyleyse asistan beni neden o şekilde yönlendirdi? Eğer yapamayacaksam LAN girişine bağladığımda internetin kesilmesi sorununu nasıl çözeceğim? Teşekkürler..




  • router in amacı lan üzerinde yerel ağ kurup yerel ağdaki kullanıcıları wan üzerinden nete çıkzrmaktır. Senin kurduğun sistemde bu işi modem yapıyor. Routere wandan girersen lan ile wan üzerinde izole yapmış olursun. Routerlerde 2 ip olur birisi lan ip si diğeri wan ip si. Şu safhada yapman gereken çok kolay. Routerin lan ip sini modemle ve diğer cihazlarla aynı grupta bir ip adresine al. Dhcp kapat. Kabloyu lan a gir. Başka birşey yapmana gerek yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    router in amacı lan üzerinde yerel ağ kurup yerel ağdaki kullanıcıları wan üzerinden nete çıkzrmaktır. Senin kurduğun sistemde bu işi modem yapıyor. Routere wandan girersen lan ile wan üzerinde izole yapmış olursun. Routerlerde 2 ip olur birisi lan ip si diğeri wan ip si. Şu safhada yapman gereken çok kolay. Routerin lan ip sini modemle ve diğer cihazlarla aynı grupta bir ip adresine al. Dhcp kapat. Kabloyu lan a gir. Başka birşey yapmana gerek yok.

    Teşekkürler Utkan. Router'ın WAN ip'si sanırım zaten modem ya da AP tarafından atanmış, çünkü 192.168.1.3 şeklindeydi.

    LAN ip'si de 192.168.0.1'di, Onu 192.168.1.252 olarak değiştirdim, DHCP'yi kapattım, router reboot kendini ettikten sonra PC yeniden router'a bağlandı ama bu sefer internet geldi! ;) Sanırım internet ve dosya paylaşımı için herşey hazır durumda. Artık antenlerin çatıya kurulumuna geçmek için beklememi gerektiren hiçbir neden yok! ;) Yarından itibaren CAT6 kablo bakmaya başlıyorum, umarım onun da en iyisini seçebilirim de on numara bir ağ bağlantısı olur ofis ile ev arasında.. Bir de sanayiye gidip yaklaşık üç metre kadar iki tane anten bağlama demiri kestireceğim, çünkü başka türlü birebir görüş sağlanmıyor AP ve Client arasında. Tam olarak kurulumu bitirdikten, yani antenleri çatılara koyduktan sonra da sonucu paylaşacağım, belki o zaman da dikkat etmem gereken şeyler vardır ve daha performanslı bir ağ için önerileriniz olur.. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum yardımını esirgemeyen Utkan ve Ehlisafa'ya.. Görüşmek üzere..




  • rica ederim. 3 metre az degil iyi sabitlemen lazım direkleri. Sallanma olursa performansı olumsuz yönde etkiler. Direkleri aşağıdan sabitleyip yukardan da germe yapabilirsin çelik teller le.
    Mevcut kurulumda yani cihazlar birbirine yakınken dosya aktarımı yaparak hızı bir dene bence. Elinde referans olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    rica ederim. 3 metre az degil iyi sabitlemen lazım direkleri. Sallanma olursa performansı olumsuz yönde etkiler. Direkleri aşağıdan sabitleyip yukardan da germe yapabilirsin çelik teller le.
    Mevcut kurulumda yani cihazlar birbirine yakınken dosya aktarımı yaparak hızı bir dene bence. Elinde referans olur.

    Öneri için teşekkür ederim Utkan, en güçlü şekilde sabitlemeye çalışacağım. Cihazların sadece birbirini görmesi değil mümkün olan en iyi şekilde de birbirine bakması da performansı etkileyen şeylerden birisi yanılmıyorsam. Artık çanak anten ayarlarmışçasına hassas bir ayar yapmaya çalışacağım.. Cihazlar birbirine yakınken dosya aktarımı yapıp kurulumdan sonraki hızla karşılaştırmak mantıklı.. Böylelikle kablo, aradaki mesafe ve benzeri koşulların performansımı ne düzeyde etkilediğini görmüş olurum.

    Dosya aktarımı yaparken açılan kopyalama penceresinde aktarımın kaç Mbps ile olduğu yazıyor, hızı dene derken buna bakmamı istiyorsun sanırım. ADSL hız testi yaptığımız gibi ağ hızını ölçebileceğim başka bir araç var mı cihazlarda ya da PC'de? Ehlisafa kurulumunda ping değerinden falan bahsediyordu, bu değeri nerden ölçebilirim? Ping dediğimiz şey nedir bu arada? Bu değer yüksekse mi yoksa düşükse mi ağ hızı daha iyi anlamına gelir?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgur77

    quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    rica ederim. 3 metre az degil iyi sabitlemen lazım direkleri. Sallanma olursa performansı olumsuz yönde etkiler. Direkleri aşağıdan sabitleyip yukardan da germe yapabilirsin çelik teller le.
    Mevcut kurulumda yani cihazlar birbirine yakınken dosya aktarımı yaparak hızı bir dene bence. Elinde referans olur.

    Öneri için teşekkür ederim Utkan, en güçlü şekilde sabitlemeye çalışacağım. Cihazların sadece birbirini görmesi değil mümkün olan en iyi şekilde de birbirine bakması da performansı etkileyen şeylerden birisi yanılmıyorsam. Artık çanak anten ayarlarmışçasına hassas bir ayar yapmaya çalışacağım.. Cihazlar birbirine yakınken dosya aktarımı yapıp kurulumdan sonraki hızla karşılaştırmak mantıklı.. Böylelikle kablo, aradaki mesafe ve benzeri koşulların performansımı ne düzeyde etkilediğini görmüş olurum.

    Dosya aktarımı yaparken açılan kopyalama penceresinde aktarımın kaç Mbps ile olduğu yazıyor, hızı dene derken buna bakmamı istiyorsun sanırım. ADSL hız testi yaptığımız gibi ağ hızını ölçebileceğim başka bir araç var mı cihazlarda ya da PC'de? Ehlisafa kurulumunda ping değerinden falan bahsediyordu, bu değeri nerden ölçebilirim? Ping dediğimiz şey nedir bu arada? Bu değer yüksekse mi yoksa düşükse mi ağ hızı daha iyi anlamına gelir?

    Ping intenet veya intranet ağında tcp/ ip kullanan 2 aygıt veya bilgisayar arasındaki bağlantıyı test etmeye yarar.

    Bir makineye gönderilen genellikle 32 baytlık paketlerin tekrar geri gelmesi arasında geçen süre senin ping süreni belirler

    tabii ki ms bazında ölçülen bu sürenin düşük olması istenmektedir.

    Uzun uzadıya pingi anlatmanın manası yok şimdi.

    Bunu cmd komutuyla dos ekranına girerek, karşıdaki cihaza veya bilgisayara ping atarak anlarsın.

    mesela ping 192.168.1.254 gibi

    sonuç olarak sana 1 ms gibi bir değer çıkmasını bekleriz.

    ama pingtest gibi bir siteden veya yine cmd ekranından ttnet veya milliyet.com.tr ye atacağın pinglerinde modemin yanındaki bağlantıyla eşdeğer veya yakın çıkmasını isteriz.

    benim için 20 ms idi ve modemin yanında ve client modundaki 5210g den interneti alanda aynı değerleri almaktayım.


    Ağ hızını ise karşıdaki bilgisayara bir dosya göndererek veya dosya çekerek ölçersin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ehlisafa

    Ping intenet veya intranet ağında tcp/ ip kullanan 2 aygıt veya bilgisayar arasındaki bağlantıyı test etmeye yarar.

    Bir makineye gönderilen genellikle 32 baytlık paketlerin tekrar geri gelmesi arasında geçen süre senin ping süreni belirler

    tabii ki ms bazında ölçülen bu sürenin düşük olması istenmektedir.

    Uzun uzadıya pingi anlatmanın manası yok şimdi.

    Bunu cmd komutuyla dos ekranına girerek, karşıdaki cihaza veya bilgisayara ping atarak anlarsın.

    mesela ping 192.168.1.254 gibi

    sonuç olarak sana 1 ms gibi bir değer çıkmasını bekleriz.

    ama pingtest gibi bir siteden veya yine cmd ekranından ttnet veya milliyet.com.tr ye atacağın pinglerinde modemin yanındaki bağlantıyla eşdeğer veya yakın çıkmasını isteriz.

    benim için 20 ms idi ve modemin yanında ve client modundaki 5210g den interneti alanda aynı değerleri almaktayım.


    Ağ hızını ise karşıdaki bilgisayara bir dosya göndererek veya dosya çekerek ölçersin.

    Ehlisafa bilgiler için teşekkür ederim. Şimdi ben tüm sistemi aynı oda içerisinde kurdum ve test ediyorum. Test sırasında iki tane PC kullandım. Bu PC'lerden birisi ofisteki PC ve bu PC'yle ADSL modem üzerinden ağa kablosuz olarak bağlıyım. Diğer PC ise evde kullanacağım notebook. Bu PC de ağa kablosuz olarak bağlı fakat doğrudan ADSL modem üzerinden değil, ADSL modem > AP > Client > Router şeklinde bir sistem üzerinden bağlı. Yani sistemin uzak mesafede kurulumu tamamlandığında nasıl bir pozisyon söz konusu olacaksa o durumu aynen geçerli kılmak istedim. Tek fark ADSL modem de, AP de, Client de, router da aynı oda içerisinde. Yani ofisteki zemin cihazlarla ve kablo yığınlarıyla dolu ;) Utkan'ın da söylediği gibi bu haldeyken bir test yapmak istedim ki çatıdaki kurulumu sağladığımda ne kadar kaybım olduğu konusunda elimde bir referans olsun.. Ancak buna rağmen düşük mü yoksa normal bir ping değeri aldım emin değilim. Çünkü beklenenin 1 ms olduğuunu söylüyorsun fakat sonuçlar 1 ms'nin üstünde. Bu arada AP ve Client'in birbirine tam olarak bakmasına özen gösterdim. Aralarındaki mesafe ise en fazla 20 cm'dir.

    Aşağıda ofiste kullanılacak PC üzerinden yaptığım ping sorgulamalarını paylaşıyorum. Dediğim gibi bu PC ADSL modeme doğrudan kablosuz olarak bağlı. AP için, Client için, Router için ve router'dan ağa bağlanan PC için ayrı ayrı ping sorgulaması yaptım ve yaptığım IP numaralarının hangisine ait olduğunu aşağıdaki ekran görüntüsünde paylaşıyorum..

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Aynı odanın içerisindeyken bu ping değerleri normal mi? Tüm koşullar olabileceğinin en iyisi halinde; AP ile Client arasındaki mesafe 20 cm, kullanılan kablolar birer metre.. Eğer ping değerleri düşükse sorun nerden kaynaklanabilir?..

    Bu arada bilgisayarlar arasında dosya paylaşarak ağ hızını kontrol etmek istedim. Cahilliğimi bağışlayın fakat bunu nasıl yapacağımı bilemedim. Bir ağ grubu kurmaya ve bu gruba diğer PC'nin de katılımını sağlamaya çalışıyorum. Ofisteki PC üzerinden ağ kurma işlemlerini başlatıp tamamladım ve aşağıdaki ekran görüntüsüne ulaştım:

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Fakat Windows 7 yüklü PC'de yukarda belirtilen açıklamayı takip ettiğimde 3. maddede belirtildiği gibi "şimdi katıl" diye bir buton ya da ifade yok.. :/

    Neyi yanlış yapıyorum? Ağ kurmak ve istediğim PC'leri ağa ekleyip aralarında dosya paylaşımı yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

    Network konusunda bu kadar özürlüyken buraya kadar nasıl geldim ben de bilmiyorum fakat sanırım özrüme rağmen çok inatçıyım..

    Ping değerleri ve ağ kurup PC'ler arasında dosya paylaşımı hakkında bir yanıt alabilirsem çok memnun olacağım, teşekkürler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgur77 -- 30 Nisan 2012; 23:55:46 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgur77
    Eğer ping değerleri düşükse sorun nerden kaynaklanabilir?..

    PİNG DEĞERLERİ KÖTÜ DEĞİL BENCE
    bende hep 1 ms çıkmıştı ama neyse

    sende de 2-3 ms civarı oluyor.

    aslında sende de 1 çıkmalıydı ama çok sorun teşkil edeceğini zannetmiyorum.

    Eğer ping değerleri düşükse sorun nerden kaynaklanabilir?.. demişsin.

    bu bir sorun değildir. istenen bir şeydir. ping değerlerin düşük olmalı.

    clientten ağabağlanan pcden pingtest.net adresine girip test yaparmısın.

    istanbulu seçerek sonra orada ne kadar dalgalanma olduğunu görürsün.

    modemden alan ile client üzerinden bağlanan arasında pek fark yoksa sıkıntı yok demektir.




    Uzak masaüstü bağlantısı kurarak arada dosya gönderebilirsin.

    bir bilgisayarında paylaşıma klosörler aç. uzak masüstü bağlantısına da izin ver

    sonra diğerinden adres çubuğuna internete girer gibihttp://192.168.1.7 yazıp enterla

    açılan klosördeki dosyayı kopyala.

    hızın ağ hızındır.




  • slm. Öncelikli sıkıntı 7510 ların birbirlerine 20 cm gibi bir mesafede olması. Bu cihazlar yüksek çıkış güçlü olduğu için bu kadar yakın mesafelerde gürültü sorunu yaşatır. Ayrıca modem ve router aynı wifi kanalında ise buda aynı odada oldukları için sorun olur. Modemi 1. Kanala routeri 11. Kanala alarak tekrar test yap.
    Ağ kurulumu için hiçbirşey yapma sadece ağ yöneticisinden her iki pc dede iş ağını seç yeterli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ehlisafa

    PİNG DEĞERLERİ KÖTÜ DEĞİL BENCE
    bende hep 1 ms çıkmıştı ama neyse

    sende de 2-3 ms civarı oluyor.

    aslında sende de 1 çıkmalıydı ama çok sorun teşkil edeceğini zannetmiyorum.

    Eğer ping değerleri düşükse sorun nerden kaynaklanabilir?.. demişsin.

    bu bir sorun değildir. istenen bir şeydir. ping değerlerin düşük olmalı.

    clientten ağabağlanan pcden pingtest.net adresine girip test yaparmısın.

    istanbulu seçerek sonra orada ne kadar dalgalanma olduğunu görürsün.

    modemden alan ile client üzerinden bağlanan arasında pek fark yoksa sıkıntı yok demektir.




    Uzak masaüstü bağlantısı kurarak arada dosya gönderebilirsin.

    bir bilgisayarında paylaşıma klosörler aç. uzak masüstü bağlantısına da izin ver

    sonra diğerinden adres çubuğuna internete girer gibihttp://192.168.1.7 yazıp enterla

    açılan klosördeki dosyayı kopyala.

    hızın ağ hızındır.


    Ehlisafa sorun belki de Utkan'ın bahsettiği durumlardan kaynaklanmış olabilir. Daha doğrusu sorun değil de ping değerlerinin beklenenden daha yüksek çıkması diyelim.. Ping değeri düşükse derken nicelik olarak düşük olmasını kastetmemiştim yani beklenin tersi yönünde bir sonuç çıkarsa demek istemiştim.

    Pingtest.net adresinden girip İstanbul üzerinden test yapmak istediğimde server ile bağlantı kurulamadığını, firewall tarafından bloke edilmiş olabileceğini falan söyledi. Fakat artık ping testinden ziyade bilgisayarlar arasında dosya transferi yaparak test etmek ve bunu dikkate almak istiyorum. Çünkü en somut ve anlaşılır gösterge bu olacak benim için.

    Bir dosya özellikler üzerinden paylaşıma açılıyordu hatırladığım kadarıyla, fakat uzak masaüstü bağlantısına nerden izin verebilirim bilmiyorum?..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    slm. Öncelikli sıkıntı 7510 ların birbirlerine 20 cm gibi bir mesafede olması. Bu cihazlar yüksek çıkış güçlü olduğu için bu kadar yakın mesafelerde gürültü sorunu yaşatır. Ayrıca modem ve router aynı wifi kanalında ise buda aynı odada oldukları için sorun olur. Modemi 1. Kanala routeri 11. Kanala alarak tekrar test yap.
    Ağ kurulumu için hiçbirşey yapma sadece ağ yöneticisinden her iki pc dede iş ağını seç yeterli.

    Merhaba Utkan, sorunun bahsettiğin durumlardan kaynaklanabileceğini düşünüyorum ben de.. Bu durumda belki de 100 metre mesafede kullandığımda daha iyi bir sonuç alacağım. Tabi modem ile AP ve Client AP ile router arasında kullanacağım 30-40'ar metre kablo ağ hızını çok olumsuz etkilemezse..

    Ağ kurulumu için her iki PC'den de iş ağını seçtim dediğin gibi. Ağ aygıtlarını aşağıdaki gibi görüyorum:

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu


    Bu aygıtlardan DIJITALATOLYE olan modem üzerinden ağa bağlanan ofisteki bilgisayar, IX2-200-DC386F olan yine modeme bağlı bir nas server, PC ise rouer üzerinden bağlı olan notebook.

    Nas server'a tıkladığım zaman her iki PC'den de sorunsuz giriyorum. Fakat ofisteki PC'den notebook'a ya da notebook'tan ofisteki PC'ye tıklayınca aşağıda ekran görüntüsünü paylaştığım gibi Kullanıcı Adı ve Parola soruyor. Ağ kurulumu esnasında mı oluşturuldu ya da başka birşey mi bir fikrim yok fakat ben bu şifreleri bilmiyorum ya da hatırlamıyorum.. Bu şifre nedir, ağdaki tüm PC'ler için aynı mıdır yoksa farklı mıdır, nerden öğrenebilirim ya da değiştirebilirim? Ya da tercihe göre hepten kaldırma şansım yok mu?.. Teşekkürler..

     İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu




  • pc lerde gerekli klasörleri paylaşıma açmamış olabilirsin.
    paylaşım olmazsa bu şifre sorma olayı oluyor.
    klasörleri paylaşıma aç ve tekrar dene.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: utkanizmit

    pc lerde gerekli klasörleri paylaşıma açmamış olabilirsin.
    paylaşım olmazsa bu şifre sorma olayı oluyor.
    klasörleri paylaşıma aç ve tekrar dene.

    Şifre olayını çözdüm.. Paylaşım seçeneklerinde "gelişmiş paylaşım ayarlarını değiştir" de "parola korumalı paylaşımı kapat"ı seçmek gerekiyormuş.. Aslında şifre problemini aşmakla birlikte ağa bağlanabilmek için gerekli ortak bir şifre belirleyebilmek isterdim.. Çünkü bazen hem işyerinde hem de evde internete bağlanabilmesi için wireless şifresini paylaşmam gereken misafirlerim olacak. Bu insanların internete girmesini mümkün kılıp dosyaların paylaşıma açıldığı ağa girmesini engelleyecek bir sistem yok mu?..

    Ağ üzerinden dosya paylaşımı da yaptım.. Ama tüm cihazlar (Modem, AP, Client AP ve Router) aynı odanın içerisinde olmasına rağmen sonuç beklentilerimin altında oldu sanki.. Bu konuda sizin de görüşlerinizi alabilirsem çok memnun olacağım..

    Önce ağdaki PC'ler, bu PC'lerin ağa ne şekilde bağlı olduğunu tanımlarsam sonuç hakkında fikir yürütmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum:

    İş PC: Ağa doğrudan ADSL Modem üzerinden bağlı olan Masaüstü PC (Hem wireless hem de ethernete üzerinden bağlanarak ayrı ayrı test ettim)

    Ev PC: Ağa ADSL Modem > AP > Clien AP > Router üzerinden bağlı notebook (Evde kablosuz bağlanmayı düşündüğümden router'a sadece wireless üzerinden bağlı olarak test ettim)

    NAS Server: Ağa ADSL Modem üzerinden ethernet ile bağlı disk (Iomega StorCenter ix2-200 Marka ve Gigabit ethernet destekli)

    Bu testin henüz tüm cihazlar aynı oda içerisindeyken yapıldığını hatırlatarak sonuçları paylaşmak istiyorum:

    _______________________________________________________________________________________

    İş PC ile Ev PC ve İş PC ile NAS Server Arası Aktarım Testi Sonuçları

    İş PC modeme kablosuz bağlıyken

    İş PC > Ev PC: 1.2 - 1. Mbps arasında
    Ev PC > İş PC: 500 - 600 Kbps arasında
    İş PC > NAS Server: 2.0 - 2.1 Mbps arasında
    NAS Server > İş PC: 1.7 - 1.9 Mbps arasında

    İş PC modeme ethernetle bağlıyken

    İş PC > Ev PC: 6 Mbps
    Ev PC > İş PC: 5.8 - 5.9 Mbps arasında
    İş PC > NAS Server: 9.1 - 9.3 Mbps arasında
    NAS Server > İş PC: 10.5 - 10.6 Mbps arasında

    Ev PC ile NAS Server Arası Aktarım Testi Sonuçları

    Ev PC > NAS Server: 6.5 - 7 Mbps arasında
    NAS Server > Ev PC: 7.5 - 8.2 Mbps arasında

    _______________________________________________________________________________________

    Bu sonuçlar normal mi arkadaşlar? Ben çok daha yüksek hızda bir aktarım yapabileceğimi bekliyordum. Sonuçta aynı oda içerisindeyken en az ethernet hızının izin verdiği 100 Mbps'ye yaklaşan bir hız alabileceğimi umuyordum.. Bu kadar düşük hız almamın (tabi size göre de öyleyse) nedenleri neler olabilir? Üstelik de daha uzun ethernet kablosu kullanmanın getireceği dezavantajlar henüz söz konusu değilken..

    ADSL modemin ağ hızında önemli bir rolü var mı? Modemim iyi bir marka (Zyxel 660 HW) olmakla birlikte uzun zaman önce almış olduğumdan biraz eskice bir model. ADSL modemlerin ya da benim modemimin maksimum LAN hızı nedir, bunu nerden öğrenebilirim?.. PC'ye ethernet üzerinden bağlayınca gördüğüm hız 100 Mbps ancak sanırım bu PC'nin ethernet kartının hızı.. Fakat ben ADSL modemin maksimum LAN hızı hakkında bilgi edinmek istiyorum.. Yani ethernet kartımın hızı daha yüksek olsaydı modemin LAN'ı da buna eşdeğer bir hız sunabilecek miydi?

    Son olarak; bu durumda vaadettiği yüksek hızı kullanamayacaksam, yani ağda rol oynayan diğer donanımlar zaten buna izin vermeyecekse CAT6 kablo kullanmama gerek olmadığını düşünüyorum, yanılıyor muyum? Yoksa hızı bir miktar da olsa arttıran bir rolü olacak mıdır CAT5 yerine CAT6 kablo kullanmanın? Ayrıca modemimim ağ hızında kısıtlayıcı bir rolü varsa buna rağmen CAT6 kablonun kullanıldığı bir altyapı kurmak isterim. Çünkü ilerleyen süreçte modemi değiştirme ihtimalim oldukça yüksek görünüyor..

    Yapmış olduğum test sonuçları konusunda fikirlerinizi ve önerilerinizi öğrenebilirsem, merak ettiğim sorulara bir yanıt alabilirsem çok memnun olacağım. Teşekkürler..




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.