Şimdi Ara

(DOA) IdeaPad 3 15ALC6 R5 5500u - Servis süreci

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle aynı cihazı kullanan biri varsa bana özelden ulaşırsa çok sevinirim.


    İki hafta önce IdeaPad 3 15ALC6 Amd Ryzen 5 5500u 82KU0081TX laptop aldım. Bu cihaz benim 2014'ten bu yana beşinci Lenovo marka notebookum ve ilk AMD işlemcili olan... Bu yıla kadar hiçbir cihazımda kayda değer bir sıkıntı yaşamadım. Hatta çevreme bu konularda yardımcı olurum. Çoğu cihazın sıkıntısını servise göndermeden çözdüm. Ancak yeni aldığım ideaPad 3'te yaşadığım ekran titreme sorununu çözemiyorum.


    Win 10 veya 11'deki transparan alanlarda ve temasında gradyan bölge olan web sitelerinde titreme oluyor. Titremenin sadece transparan bölgelerde olması sorunu ile ilk defa karşılaşıyorum. Lenovo'nun AMD sürücüleri ve AMD'nin kendi sürücülerinin tamamını kurdum DDU ile sildim tek tek denedim. Monitörün tazeleme hızını başka bir program kullanarak değiştirdim. Bu işlemlerin hiçbiri sorunu çözmedi. DDU ile ekran kartı sürücüsünü temizliyorum. Windows'un sürücüyü otomatik kurmasına engel oluyorum. Driver kurmadan malum biraz takılıyor zira transparan alanlarda ve gradyan bölgelerde titreme olmuyor. Lenovo'nun kendi test programı ile de kontrol ettim. Muhtemelen sürücüden bağımsız çalıştığı için ekranda sorun bulmuyor.


    Daha sonra cihazı BDH'ye gönderdim. Sıfır cihazın anakartını değiştirdiler. Cihaz elime geldiğinde sorun çözülmüş gibi duruyordu. Sürücüler otomatik kurulduğunda sorunun düzeltilemediğini gördüm. Cihazın performansı şükürler olsun çok iyi, başka bir konuda sıkıntı yok. Sadece transparan alanların titremesi ve ekran kartı sürücüsü kurulunca bu sorunun ortaya çıkması beni çözümsüz kılıyor. Servis ile yarın tekrar görüşeceğim ancak onların da çok yapabileceği bir şey yok gibi duruyor.


    AMD'den kaynaklanan bu yazılım sorununu en hızlı şekilde çözmek için en yapmam gerekir? Lenovo'ya yazdım. AMD'ye sorunu üç defa rapor da ettim ancak geri dönüş malum olmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RoyWalsh -- 3 Kasım 2022; 22:57:38 >







  • İkinci defa servise gönderdim. Bu sefer iade/değişim talep ettim. Gelişmeleri buraya yazmaya devam edeceğim.

  • DOA cihazın yine parçasını değiştiriyorlar. Anakartı değiştirdiler. Ekranda sıkıntı olmadığını söylemiştim. Sonuç ne olacak merak ediyorum. Anakartı değişen bir cihazın tekrar anakartını mı değiştirecekler? Ekrandaki titremenin geçeceğine inanmıyorum. THH'ne başvurmaktan başka çare kalmadı gibi... Süreci çok kötü yönettiler. Direkt DOA olan cihaz bir aydır serviste sürünüyor. Faturayı da mail olarak istediler. İade ile ilgili defalarca görüşmeme rağmen tekrar tamire yönelmeleri konusunda mantıklı bir yön göremiyorum.


    Lenovo maalesef eskisi gibi kaliteli fiyat performans cihazlar üretmiyor. Ideapad serinde bu sorunla ilgili çok şikayet yapılmış. Elimde dört adet daha Lenovo notebook var. Bir daha Lenovo'dan özellikle ideapad serisinden uzak duracağım.


    2014 yılında Y serisi almıştım. Fan bozuk çıktı ve direkt DOA raporuyla cihazı iade etmiştim.

  • Lenovo eğer cihazın sağlam ekranını da değiştirirse sırf kötü servis yüzünden bir daha bu markadan alışveriş yapmam.

  • Lenovo mevcut kaydı kapatıp tekrar kayıt açtı. Tarihler değişmediği için tekrar iletişime geçmedim. Süreç o kadar kötü yönetiliyor ki elimde başka cihazlar olmasa mağdur olacaktık.


    Bu servis süreci yüzünden işinden olan adam var. İlk defa böyle bir şey duydum. Şikayetvar'ı inceleyebilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RoyWalsh -- 28 Eylül 2022; 23:37:8 >
  • Öncelikle geçmiş olsun, Lenovo teknik servis'ten uzak durun. Özellikle son dönemlerde artık ilgilenmemeye ve çözüm sunmamaya başladılar, çok fazla şikayet var.

  • Teşekkürler. 2014 yılından bu yana beş adet Lenovo laptop aldım. Biri sıkıntılı çıktı. Fanların biri balans yapıyordu ancak servis fanı değiştirmek yerine direkt doa olarak değerlendirdi. Süreç çok iyi yönetildiği için yine Lenovo tercih ettim ancak yeni cihazım direkt doa olmasına rağmen anakartı değiştirdiler. Sorun düzelmedi. Daha sonra iade ile ilgili benimle üç defa görüşüldü. Faturayı pdf olarak göndermemi istediler. Süreç tam tamamlanacak derken tekrar parça sipariş ettiler. Aklım almıyor.


    Cihazı almadan önce sadece şikayetvar değil yurtdışı forumları alt üst ederim. O kadar araştırma yaptım genel olarak klasik bir kaç sıkıntı dışında bu seride sorun yaşayan yok. Bu forumda aynı cihaza sahip başka bir kullanıcı sağ olsun yardımcı oldu. O cihazda bu titreme sorunu yok. Lenovo USA ve UK teknik servisine kadar sordum. Lenovo USA'den Whatsapp üzerinden teknik destek dahi aldım. Tüm bunları BDH'ye bildirmeme rağmen cihazı doa kapsamına sokmama konusunda ısrarcılar. 20 iş günün dolmasına tam bir hafta kaldı.





  • Yarın 20 iş günü doluyor. Bakalım nasıl bir sonuç ortaya çıkacak.

  • Hocam geçmiş olsun. Sorunun çözüldü mü? Ben de iki ay önce kendime Lenovo almıştım, ancak menteşesi yerinden çıktı. Garantiye göndersem kullanıcı hatası derler mi demezler mi tereddütte kaldım. 20 gün cihazın serviste kalmasını da bekleyemem. Bu bilgisayarla iş yapıyorum, yetkili Lenovo servisinde parasıyla yaptırsam, garanti dışı kalır mı?

  • Cihazım 6 hafta sonra dün tarafıma gönderilmek üzere kargoya teslim edilmiş. Telefonla müşteri hizmetlerine ulaşmak çok zorlaştı. Lenovo eskiden böyle bir marka değildi. Bana daha önce fatura kopyasını onlara göndermem için bir mail adresi vermişlerdi. Telefonla ulaşamayınca o adrese mail gönderdim. İki gün içince cihazın işlemleri tamamlandı. Sıkıntı da bu noktada başlıyor. İade değişim için göndermiştim ancak hem parça değişti hem de bir açıklama yapılmadan cihazı bana gönderiyorlar. Bu süreç bana hiç güven vermiyor. Cihazın fiyatı da iki ayda üç bin lira arttı. Cihaz elime ulaşınca detayları burada paylaşacağım.


    Menteşe arızaları genellikle kullanıcı hatası olarak değerlendirilir. Yıllar önce Asus laptopumda menteşe sıkıntısı yaşamıştım. Ankara'daki servise cihazı kendim götürdüm. Sorgusuz sualsiz menteşe ile birlikte tüm ekran kasası da garantiden değişmişti. Kendiniz direkt gidip başvurursanız şansınız daha yüksek olabilir.


    Asus'tan sonra beş adet Lenovo bilgisayar aldım. Bir tanesi 2014'de servise gitti. Direkt doa olarak değerlendirildi. Süreç çok hızlı ilerlemişti. Son yaşadığım deneyim sonrası Lenovo'dan bir müddet uzak duracağım. Yıl başında bir tane de HP laptop almıştım. Fan arızalı çıktı. Fan değiştirildi, servis sürecinden de çok memnun kaldım.


    @Rorschach





  • RoyWalsh kullanıcısına yanıt

    Hocam bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim, Lenovo'ya diyecek bir şeyim yok. Menteşe hatasında beni suçlu buldular ve parça tamiri için yüksek fiyat çektiler. İşlemin 20 gün iş gününü bulabileceği söylendi. Ben de evime yakın bir yerde bilgisayar tamiri yapan biri vardı, makineyi oraya götürdüm, 1 gün içinde geri aldım. Menteşeyi de güzelce yaptı. Garantiden çıktı, çıkmadı sallamıyorum.

  • Kargo bugün elime ulaştı. Cihazın DOA olarak değerlendirildiğine dair bir belge düzenlenmiş. Cihaz serviste kaldı. Lenovo süreci çok yavaş yürütse de çözüm odaklı yaklaştı.


    Sorun benim tespitlerime göre Amd Ryzen 5 5500u'nun tümleşik ekran kartından kaynaklanıyordu. Ekran titreme sorunu sadece bana denk gelmiş de olabilir. Hangi sürücüyü kurduğunuz fark etmiyor. Servis LCD arızası demiş ancak ben ekran kartı sürücüsünü temizleyince ekranda en ufak sıkıntı kalmıyordu.


    AMD'nin ekran kartı sürücüleri ile ilgili yazılıp çizilenleri kendi global forumlarında dahi okumama rağmen 5500u ile ilgili şikayet almaması kararımı etkilemişti. Bir daha AMD markalı ekran kartı tümleşik veya harici olsun herhangi bir ürününü tercih etmeyeceğim. Öte yandan Ryzen 5 işlemci olarak beklentimin çok üstünde çıktı. 11 nesil i5 işlemcili cihazım da var. AMD'nin biraz daha sıcak çalıştığı söylenir. Artık bu sorunlar geride kalmış.





  • Ben suçu AMD'ye atıp duruyordum. Geçen gün gittim, Vatan'daki 11. nesil i5 ve i3 ideapad cihazlarda titreme sorunu devam ediyor. Kendime çok kızmıştım AMD tercih ettiğim için zira işlemci ve dahili ekran kartını kullanan diğer markalarda böyle bir sorun yok.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.