Şimdi Ara

Hücresel Starlink’in uydularıyla ilk mesajlar gönderildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
2
Favori
181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hücresel Starlink’in uydularıyla ilk mesajlar gönderildi
    SpaceX'in hücresel Starlink sistemi (DTC - direct to cell) görünüşe göre beklendiği gibi çalışıyor. Zira geçen hafta yörüngeye fırlatılan uydulardan biri, T-Mobile'ın spektrumunu kullanarak yapılan bir test sırasında kısa mesajları iki telefon arasında başarıyla iletti.



    SpaceX bu başarıyı, şirketin uzayda yörüngedeki baz istasyonları gibi çalışmak üzere tasarlanan altı Starlink uydusunu fırlatmasından bir hafta sonra duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, "8 Ocak Pazartesi günü, fırlatmanın üzerinden 6 gün geçmeden, T-Mobile ağ spektrumunu kullanarak modifiye edilmemiş cep telefonlarından uzaydaki yeni uydularımıza ilk kısa mesajlarımızı gönderdik ve aldık" denildi.



    SpaceX testle ilgili olarak hız ve gecikme süresi gibi konularda ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak 8 Ocak'taki mesajların "Direct to Cell" Starlink uydularından sadece biri üzerinden iletildiği belirtiliyor. Diğer uydular hakkında da bilgi verilmedi.



    Starlink DTC uyduları sorunsuz çalışıyor






    Yine de raporda fırlatma ve teknolojinin ilk testlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlandığı belirtiliyor. Şirket, metin mesajlarını telefondan uyduya iletmek için ciddi zorlukların üstesinden geldiğini de ekliyor. Bu zorluklar arasında günümüzün akıllı telefonlarının çoğunun, yörüngede bulunan uydulara değil, yalnızca yakındaki baz istasyonlarına bağlanmak üzere tasarlanmış olması yatıyor.



    Ayrıca Bkz.Türkiye’yi Ay’a taşıyacak yerli roketin ateşleme testi yapıldı



    Dolayısıyla SpaceX, yeni Starlink uydularını telefon sinyallerini iletebilen yeni geliştirilmiş ekipmanlarla donatıyor. Şirket, "Ekibimiz uydu üzerinde bu uygulama için optimize edilmiş ve uydu üzerindeki güç ve maliyeti azaltan özel bir silikon geliştirdi" diye belirtiyor.



    Öte yandan yeni Starlink DTC uyduları karasal olarak erişilen LTE veya 5G hızlarına yaklaşamıyor. Elon Musk’a göre kabaca 7 Mbit seviyesinde hızlar söz konusu. Elbette bu bile erişimin olmadığı yerler için büyük bir hız. SpaceX, bu sorunları aşmak ve hızı artırmak için çalışmalarına devam ederken yıl içinde 840 adet DTC uydusunu daha yörüngeye yerleştirmek istiyor. Böylece test lokasyonlarının sayısı da artacak. Ek olarak yeni uydular şimdilik sadece mesajlaşma için kullanılacak. SpaceX daha sonra bu hizmeti 2025 yılında ses ve veriyi destekleyecek şekilde genişletmeyi planlıyor.




    Kaynak:https://www.pcmag.com/news/spacexs-cellular-starlink-successfully-beams-first-text-messages-to-phones







  • Elonmusk er yada geç dediyse yapar. 10-20 mbit internet video izlemek için bile yeter

  • Gönderilen mesajlardan biri yalan olmuş. "Beam 2" gibi bir mesaj soldaki telefonda var sağdakinde yok.

  • Çocuğum şu sözleşmelerim yenilenmeden şu interneti getir artık la, de hadi artık la :)



    Erken ayrılma parası kazandırmayayım şu çöpoğluçöp firmalara

  • Hayalimizi gerçekleştir ve bize ucuz hızlı mobil ınternet ver Elon!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 7 mbit hızı her uydunun kapsama alanındaki toplam hız. Yani 100 kişi aynı anda kullansa kişi başı 70 kbit’e kadar düşer.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ben şehrin içindeyim. Gündüzleri türk telekom mobilden 20-30 mbps alıyorum geceleri işe 1-2 mbps ye kadar düşüyor. WhatsApp mesajlarım bile bazen beklemede kalıyor

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.