Şimdi Ara

Hoparlör seçiminde alan büyüklüğü ile hoparlör büyüklüğü arasındaki denge nasıl olmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1,5 yıldır teorik araştırmalarımı yavaş yavaş pratiğe çevirme vakti geldi. Bu süreçte Bower&Wilkins , Paradigm , Monitor Audio , Focal , JBL, Klipsch , Wharfdale , Yamaha markalarını dinledim. Bu dinletiler hepsi optimum koşullarda yapılan dinletiler değildi ama kabaca ses renkleri hakkında az da olsa fikrim oluştu. Bir marka seçeceğim ama hangi segmentin hangi boyutlu ürününü seçme konusunda kararsızlığım var. İşin segment bacağı bütçe ile alakalı ama boyut işi kafamı kurcalıyor.Şöyle ki , sadece bir örnek olması açısından marka belirtiyorum şimdilik. Örneğin Paradigm markasını ele alacak olsak ya Monitor ya da Studio serilerinden birini tercih edeceğim. Ama seri içerisinde Monitor 11 mi yoksa 9 'mu kullanmalıyım ? Ya da Studio serisine çıkarsam 60'mı yoksa 100 modelini mi tercih etmeliyim ? Henüz Studio serisini dinlemedim, sadece Monitor serisini dinledim. Ancak Studio serisinden alacağım sesi sadece tahmin ediyorum. Arada Studio lehine çok ciddi fark olacağını düşünüyorum. Fiyat yapıları da öyle zaten :)

    Kullanacağım yer yaklaşık 24metrekarelik salonum olacak. Salonum 4.00mt.* 6.00mt. boyutlarında. Hoparlörlerimi ve tv standımı uzun kenara koyup kısa kenar uzaklığında seyir ve dinleti yapacağım. Kısa kenarın bir ucunda da büfe ve yemek masası olacak.
    Şimdi ürün seçerken hep alanımıza uygun hoparlörler seçmemiz gerektiğinin farkındayım. Fakat yaptığım dinletilerde büyük hoparlörlerden her zaman daha doğru ses aldığımı hissettim. Ya da bana öyle geliyor. Stereo amaçlı kullanacağım zaman öyle gümbür gümbür disco ortamı yaratmak gibi bir beklentim yok. Aksine akşamları herkes uykuya çekildiğinde bir plak ya da kaliteli bir kaynak kullanıp min. ses seviyesinde max. keyfi alabilmeyi hedefliyorum. Özellikle Smooth Jazz ya da klasikleşmiş yumuşak parçaları hedefliyorum. Min ses seviyesinde bile bass tınılarını derinden hissetmek , vokalleri karşımda hayal etmek ve beni rahatsız etmeyen ama içine çeken tiz vuruşlarını hayal ediyorum. Geçen gün Extreme Audio Orhan Bey'in söyleşisinde ifade ettiği gibi , iyi bir ses sistemi sizi konsere götürür ama ondan daha iyi bir ses sistemi ise konseri evinize getirir. Beklentim eldeki bütçe ile konseri evime olabildiğince getirebilmek.
    Bu noktada kafam karışmaya başlıyor. Studio 100'un evim için büyük mü gelir endişesi sarıyor. Bir çok kimse bu boyutlarda bir alanda Bookshelf hoparlörlerin bile yeterli olacağını söylüyorlar. Ama buradaki konu yeterlilikten öte bütçe ile max. verimi alabilmek benim için. Bir de ben bu işi hobi olarak yapsam da çok sık ürün değiştirmeyi sevmiyorum. Bu noktada da ilerde 35-40 metre bir salonlu eve geçme projem var. Geleceği de planlamak istiyorum ki aldığım ürünler beni uzun süre mutlu etsin. Aslında tabii ki her kullanılacak alanın kendi karakteristiğine uygun seçimler yapılması gerekir diye düşünüyorum. Yani şimdi alayım beni bu evde mutlu etsin sonra başka bir yere gideyim orada da mutlu etsin demek aslında mantığıma ters ama belli bütçeler ile gidince uzun soluklu kullanmak istiyor insan. Belki sizlerin tabiri ile virüs girince işin şekli değişebilir bilmiyorum :)

    Sadede gelecek olursam hoparlör seçerken boyut anlamında kriterlerim nasıl olmalı sizce ?

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.







  • Boyut çok önemli değil bu senin belirleyebileceğin bir şey eğer doğru hatırlıyorsam ses sistemlerinin testleri genelde 25 metrekarelerik odalarda yapılmaktadır yani senin alacağın sistem için oda yeterli büyüklükte
  • Yanlış anlamadıysam sizin bahsettiğiniz demo odaları diye algıladım. Eğer öyle ise bu odalar sadece ses sistemleri için kurgulandıkları için dediğiniz gibi ideal olabilir. Ancak benim kullandığım gibi çok amaçlı bir salon yerleşiminde diğer eşyalarında sese olumsuz etkisi olabilir düşüncesindeyim. Bu tabii ki benim teorik bilgilerimden çıkardığım bir yorum , pratikte bu konuyu bilmiyorum.

    Bu arada salon yerleşimimi kabaca karalamaya çalıştım. Okula yeni başlamış çocukların resimlerine benziyor ama kabaca fikir verir umarım. Bu yerleşim planına göre sizlerin farklı bir yerleşim önerisi de olursa memnun olurum. Çizimi orjinal ölçülerine göre ölçeklendirdim. Yatayda 6.00 mt. , dikeyde 4.00mt.

     Hoparlör seçiminde alan büyüklüğü ile hoparlör büyüklüğü arasındaki denge nasıl olmalı ?




  • Arkadaşlar bu büyüklük konusunda ben mi çok takıntılıyım , yoksa kolon büyüklüğü benim düşündüğüm kadar önemli bir konu değil her halde. Ya da herkes tatilde o yüzden mi pek kimse ilgi göstermiyor.
  • Valla benim salonun aynısı , ben de şu aralar araştırıyorum bu konuyu.2 tane ayaklı kolonu sehpanın yanına 2uyduyu ve center ı sehpanın üstüne dizerim yada karmaşaya girmeden sesi kalitekli bi 2.1 bulursam olnu alırım diye düşünüyorum.23 m^2 ye yeter sanırım.Bir yandan da gözüm 999 tl civarında satılan avr+ 5.1 lerde acayip kararsızım sizin anlayacağınız.
  • Dostum oda gayet makul boyutlarda ve yerleşimde senin dizilimi nasıl yaptığın çok önemli değil ha evet belli bir düzeni olmalı ama senin bu düzene göre nerede oturduğun önemli... mesela köşe takımını televizyonu tam karşıdan görecek şekilde ortalama imkanın var (bendeki gibi) kolonlarını köşe takımının her iki yanına yerleştir... dav dz 330 çierisinden bir adet kalibrasyon mikrofonu çıkıyor onu koltuğun üzerine koyduğun zaman hoparlölerin uzaklığına göre ses ayarlmasını otomatik yapıyor zaten... ama dediğim gibi koltuğu resme göre biraz sola ve ileriye çekmen gerekiyor umarım yapabilirsin... ben arka kolonlara bi mobilyacıya ricada bulunup ayak yaptırdım 75 cm yükseklikte duruyorlar aşşağı yukarı kulak mesafesi koltukta oturduğunda tv konsolunun ortasında merkezi hoparlör iki yandada diğer uydular var salonun yapısına göre (sende subwoofer resme göre solda durmalı) subwoffer'ı yerleştirmelisin... ben her türlü güzel ses alıyorum ama bu işin üzerine düşeceksen aldığın filmler bile DTS li dolby dijitali AC3 lü falan olsun istiyorsun ben dinlerken heyecanlanıyorum diğer evde çok daha profesyonel bir sistem var bose'nin çokta farketmez (farketmez dediğime bakma aradaki fiyat farkını hissediyorsun ama buda yetiyor) heleki apartman dairesinde isen çünkü açamıyorsun sesi ;)

    görüşürüz..




  • Sayın mierdoğan değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

    Diğer tüm üstadlara da sormak gerekirse , ve daha somut bir soru soracak olsam , hoparlör konusunda seçimimi 2 markaya indirgesem ;

    1. B&W 683 / CM9 / CM8
    2. Paradigm S100 / S60 / Monitor 11

    ve yukarıdaki modeller içerisinde seçim yapmak istesem bütçe olarak değil kullanacağım alan olarak bana uygun olabilecek modeli seçmem için yol göstermenizi rica ederim.

    Teşekkür ederim.
  • Hocam, herseyden önce sunu bilmek gerekir ki hoparlörler ayni seriden olsa bile kullanilan sürücüler farkliliklar gösteriyor. Örnek vermem gerekirse gecen sene bir Naim sisteminde ATC firmasinin iki hoparlörünü dinleme firsatim oldu; biri SCM11 modeli (büyükcene bir bookshelf) digeri ise SCM40 modeli (kule tipi). Ikisi de firmanin pasif ürün gamindan ve ayni seriye aittir.

    SCM40 modeli SCM11'i bariz bir sekilde gölgede birakti. Detay zenginligi, müzigin rahat akisi, sahne vs özellikleri kule tipi modelde cok daha iyidi.

    Iyi bir bookshelf ile de güzel bir ses yakalayabilirsiniz elbette, ama kule tipi bir hoparlör bence 24m2 icin fazla gelmez. Ben PMC OB1i'lerimi 30m2'lik bir odada kullaniyorum ve cok memnunum. Bütcem el verseydi daha üst modelini bile alirdim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.