Şimdi Ara

Hoparlör ile Kullanılacak Alan İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba , yaklaşık 1 yıldır ses ve görüntü sistemlerini hobi haline getirmeye çalışıyorum. Özellikle ses tarafı ayrı bir dünyaymış. İşin içine girince daha önceleri 1.000 -2.000 TL'lik sistemlerin diğer sistemlerden ne farkı olabilir diye düşünürken işin içine girdiğimde bambaşka bir dünya ile karşılaştım. Bu 1 yıllık süre zarfında farklı markalarda belli bir standartı olmayan ( farklı ortamlarda ,farklı donanımlar ile , farklı müziklerde , farkl akustik yapılarında ) dinletiler yaptım. Tabii ki belli bir standartı olmayan bu dinletilerde sadece markalar ve ses renkleri ile ilgili kabaca fikirlerim oldu. Dinleti yaptığım başlıca markalar ; Paradigm , B&W , Focal , Yamaha , Wharfdale , Klipsch .

    Burada kafama takılan bir konu hakkında araştırmalarımda net bir sonuca varamadım ve sonunda böyle bir konu başlığı açarak bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.

    Bu 1 yıllık araştırmalarım sırasında hoparlör seçerken kullanılacak alan konusu biraz soyut bir kavram olarak duruyor gibi geldi. Gerek Forum donanımda gerekse farklı forumlarda yorumlarına değer verdiğim ( Birebir tanışmasamda , yazılan çizilenlerden belli bir insani ve bilgi değerlerine sahip olduklarını düşündüğüm ) kişilerden de duyduğum bir yorum var. Bazen çok paralar vererek kurduğumuz setlerin kullanılacak alanlar içerisinde çok daha ucuza neticelendireceğimiz setlerden daha kötü sonuçlar alınabileceğini okudum.
    Bu giriş ile birlikte kafamdaki net soru şu şekilde belirdi. Ben evimde kullanacağım hoparlörümü hangi boyutlarda almam gerek ? Bu sorunun cevabını net bir şekilde bulamıyorum. Sonuçta gerek pratikte gerekse teorik olarak yüksek parasal değeri olan bir ürün ucuz olan üründen daha kaliteli bir ses verecektir. ( Bu yorum belli bir standarta sahip aynı alanda kıyaslanma ile varacağımız bir sonuç olduğunu düşünüyorum , eğer yanılıyorsam düzeltin lütfen , bir de tabii ki bazı istisnalar olabilir ) Bu durum benimkıyaslamalı olarak dinlediğim bazı markalarda bu şekilde gelişti. Bu durumda nasıl olurda daha yüksek para verilerek alınan sistem evde daha ucuza alınacak bir sistemden daha kötü bir performans sergileyebilir ? Burada kastedilen acaba küçük bir alanda daha uygun fiyatlar ile doyurucu bir ses alınabileceğini ifade edip , yüksek bütçeli bir sistemin lükse kaçtığı mı anlatılmaya çalışılıyor , yoksa gerçekten pahalı bir sistem ile küçük bir alanda verimsizlik yaşanır mı ? Eğer yaşanabiliyorsa bu işin teorik yada pratik olarak neden kaynaklandığı konusunda yardımınızı rica ederim.

    İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.







  • Bu konu biraz yumurta tavuk ilişkisine benzer. Bizim kafamızı yorar ama Horoz hiç karışmaz işini yapmaya devam eder

    Müzik dinlerken sadece hoparlörlerden gelen sesi değil (keşke öyle olsaydı) odanın duvarlarından yansıyan sesleri de duyarız. Yani odamızda müziğin üretiminde katkısı olur.Bunun yüzdesel olarak dağılımını vermek güçtür hatta hoparlörlerin dizaynlarına bağlıdır diyebiliriz. Bazı markalar bunu sahne genişletmek için kullanır ve sesi arkaya da verecek sistemde dizayn yaparlar (Bipolar - Planar- Elektrostatik v.b.)

    Burada ses üretimini m2 dışında perdeler , camların yoğunluğu, Parke , tavan yüksekliği ,halı , Tavan materyali (Beton, Asma tavan) 'de etkileyeceğinden yerinde testler yapmak ve doğru kombinasyonu bulmak gerekir.Bu sebeple Hi-Fi ve Hi-End ile uğraşan audiophile'ler tonlarca para harcayıp en doğrusunu bulmaya çalışır yıllarca.

    Bulabildiler mi doğruyu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HI-DEF-MAN -- 7 Aralık 2010; 12:21:08 >




  • En doğru diye birşey yoktur, para saçan odyofil vardır.

    Kime göre neye göre doğru ayrıca? Herkesin kulağı, ses beğenisi, frekanslara ve estrümanlara, efektlere tepkisi farklıdır. İnsanın beğenisi de aylar ve yıllar geçtikçe gelişebilir, değişebilir, farklı yönlere kayabilir. Kulağınıza hoş gelen sesleri veren sistemi kurmaya çalışırsınız ama bunun da bir sınırı olmalı, takıntı haline getirmemek lazım.

    Oda alanına da çok takılmamak lazım. 40 m²'lik salonda pc speaker'ı kullanmaya kalkmak gibi anormal dengesizlikler denenmediği sürece çok az performans farklılıkları gözlemlersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joddy -- 7 Aralık 2010; 16:37:04 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.