Şimdi Ara

HİSSE SENETLERİNDEN BİR PARÇA ANLAYANLAR BAKABİLİR Mİ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, aşağıdaki linkte ALBRK günlük grafiği var.

    Yahu bu ALBRK nasıl oluyor da gün içinde böyle bir artıp bir azalarak seke seke giden, falsosu olmayan, dümdüz çizgili, aynı kalp atışı gibi bir grafik çizebiliyor? Bunun mantığı nedir, acaba sırf alım-satım için müşterilerine çok kesin fırsatlar sunmak adına mı bunu yapıyorlar? Henüz pay piyasasında yeniyim ama böyle grafik çizen başka hisseler de var mı?

    Link:https://www.google.com.tr/search?client=opera&q=albrk+grafik&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8







  • çünkü hissenin hacimi düşük ve fiyat aralığı çok az.
  • soon S kullanıcısına yanıt
    Çok sağ olun hocam. Yani ALBRK hisse senedi alanların sayısı az, likiditesi az. Peki bir diğer sorum: İşlem hacminin az olması benim alım satımımı engeller mi? Mesela ben bu grafiğe baktığımda çok güzel bir öngörülebilirlik var derim. Çünkü önümüze canlı borsa verilerini açtığımız takdirde ALBRK'nın bir sonraki adımını çok net tahmin edebiliyoruz. Şöyle 1.21'deyse birazdan, 1.22 olacak, böyle zikzak çizerek gidecek. O zaman ben de 1.21'den alır, 1.22 olunca satar, 5 dk sonra 1.21'e düşünce geri alır, sonra 1.22'de geri satar vs. şeklinde giderim. Sizce de bu öngörülebilirlik müşteri için çok büyük bir avantaj değil mi? Bir de acaba işlem hacmi az olduğu için alabileceğim hisse senedi sayısı kısıtlı olur mu? Ona bir etkisi var mı? Yani ben istersem 1000TL'den, istersem 100000TL'den istediğim zaman alım satım emri verebilir miyim?




  • son 1 gün içindeki saatlik grafiğe bakıyorsun da ondan. sağdaki menüden yıllığı seçeceksin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arif Eser A kullanıcısına yanıt
    Hocam o iş öyle olmuyor işte

    Hisse alım-satım'ı bildiğin bir ürünü alıp - satıyomuşsun gibidir. Bir tarafta alıcı, bir tarafta satıcı vardır ve bunun pazarı vardır.

    ALIŞ | SATIŞ
    -----------------------
    (99) 1.21 | 1.22 (103)
    (56) 1.20 | 1.23 (44)
    (41) 1.17 | 1.35 (85)

    Albaraka'nın tahtası böyle olsun. Parantez içindekilere lot, yani o fiyattan ne kadar hisse satılacağı veya alınacağı, 1 tl den 55 domates gibi düşün, denir. Şu anda eşleşen bir değer olmadığı için herhangi bir işlem olmaz.

    Diyelim ki sen 1.21den hisseyi alıp, 1.22ye satarak kar yapmayı planlıyorsun. 1.21'e alışı koydun toplam lot 100 oldu. Satıcı direkt malını satmak istedi, 1.22ye koysa beklicek çünkü o fiyattan alış yok. Alış kısmından direkt 100 lotu çekti. O an ALBRK hisse fiyatı 1.21 olur çünkü alış tarafından işlem yapıldı.

    Senin elinde ki nakit artık hisseye döndü, 1.22'ye satış koydun. Satışta ki toplam lot 104 oldu. Tahtaya yeni bir adam geldi ve direkt hisseye girmek istiyor. Alış'ı 1.20 veya 1.21'e koyup bekleyebilir, hatta 50 kuruşa bile ama direkt almak istiyor. Satışlar 1.22 den yapıldığı için, 1.22 den direkt 5 lot çekiyor. ALBRK anlık hisse değeri 1.22 olur. AMA o fiyattan sadece 5 lot alınmıştır ve artık o fiyata alıcı yoktur, dolayısıyla sen elindekini çıkaramamış olursun çünkü adam sadece 5 tane almıştır senin hissen oracıkta bekler. Fiyat değişimi orada 1.21 den 1.22 gözükür ama tüm işlemler kapanmaz. Yeni alıcılar gelir, alıcı tarafını boşaltırlar satın alma yaparak hisse belki 1.15'e düşer tekrar 1.22ye kadar çıkar işlem böyle devam eder. Bakarsın hareketler 1.15-1.22de sürekli gidip geliyor ama senin mal hala orada, orası artık bir direnç olur.

    Birincisi bunu anlamak gerekir. Hissenin o fiyattan işlem görmesi, senin malının kesin alacağı anlamına gelmez, tepeden almış olursun ve öyle beklersin. ama 1.23den işlem görmeye başlamışsa senin malın kesin satın alınmış olur.

    Ayrıca hem alış hem de satış aşamasının bir komisyonu vardır bu aracı kuruma göre değişir. Bu kadar küçük bir karı karşılamayabilir.

    Bunun yanı sıra, günlük al-satların sıkıntısı da robotlarla işlem yapılması. Öyle bir algoritmayla programlanıyor ki adamlar senin göremediğin o kadar ayrıntıyı anında analiz edip, ona göre alış ve satış yapıyolar. Bu alış satışlarda bazı kısımlarda onlarla birlikte kazabilirsin, ama bugün kazanıyorsun ertesi gün robotla zıt işlem yaptığın için kaybediyosun. Kar'ın nötrlenmiş oluyor.

    Biraz uzattım sanırım ama kısaca toplamak gerekirse, evet teoride dediğin gibi kar yapılabilir ama pratikte ÇOK ZOR olduğunu söyleyebilirim. Öyle 1 kuruş toplaya toplaya 5 gün kazandığını var say. Tahtaya yukarıda verdiğim örnekte ki gibi tekrar 1 kuruş kar yapıyım diye girdiğin zaman bu sefer senin alışın tepede kalıp, tahta çakılırsa yaptığın tüm karın yanına, sağlamda bir zarar yazılmış olur. Emin ol çoğu zamanda bu iş böyle olur. Borsaya yeni girmiş bir adamın, yatırım kafasıyla bakmadığı sürece borsadan bir kuruş kazanma gibi bir durum bile söz konusu olmaz.




  • sioux kullanıcısına yanıt
    Yo yo, benim amacım zaten gün içi hareketleri izlemek üstadım. Ben day trader, gün içi al-sat mantığıyla hareket edeceğim çünkü. Hatta ALBRK halka arzedildiğinden beri her gün için olan grafikleri şöyle bir inceledim, bütün günlerde aynı şekilde zikzaklı ve falsosuz düz grafikler çekmiş. Başka paylarda denk gelmedim böyle bir duruma.
  • -TheDifference- kullanıcısına yanıt
    Hocam ancak bu kadar açıklayıcı bir cevap verilebilirdi. Çok teşekkürler. Şimdi cevabınızı üç bölüme ayırıyorum:

    1. Her zaman emri vermiş olduğun fiyattan alamaz ya da satamazsın.
    Şimdi, verdiğiniz alım satım tahtasını ve lotları çok güzel şekilde açıklamış ve örnek vermişsiniz, yalnız benim finansal bilgi eksikliğim yüzünden bir parça daha basit cümlelere indirgememiz gerekiyor. Özetle şunu söylesem doğru olur mu: Albaraka denen şirket, kendisi için en kârlı işlemi yapmak isteyecektir. Dolayısıyla başkasının verdiği al emri, benim vermiş olduğum sat emrinden daha kârlı ise şirket adına; benim emrimi bekletip onunkini karşılayacak ve bu esnada da fiyat değiştiği için ben beklemek zorunda kalacağım. Yani pratikte ekranda gördüğüm rakamdan işlem yapmak her zaman o kadar mümkün değil, emrim beklemeye alınabiliyor. Eğer bu kısma kadar doğru anladıysam, sizinle bir analiz yapsak? Mesela linkini verdiğim 24 Nisan tarihli grafite tam 9 tane 1.21'den 1.22'ye çıkıp sonra 1.21'e geri inen tepecik var. Her şey benim istediğim gibi gitse, ben paramı 9 kere 1.21'den al-1.22'den sat şeklinde değerlendirerek katlayabilirim. Ama diyorsunuz ki her zaman o grafikteki değerlerden işlem yapamazsın. Peki sorum, pratikte örneğin bu 9 tepeciğin, kaçını yakalayabilirim? Yani henüz borsaya adım atmadığım için farazi bir soru soruyorum. 9 tepecik üzerinden gidersek, tam istediğim al-satları yapmam, yani istediğim sıçramaları yakalamam ne derece mümkün? 9 üzerinden kaç oran verirsiniz?

    2. Komisyon ücretleri
    Tamamdır, bunun üzerine detaylı bir inceleme yaptım, bankaların komisyon tutarlarını inceledim ve elde edebileceğim farazi kârın komisyon ücretinden fazla olduğu sonucuna vardım.

    3. Robotlar
    Hocam işi robota, otomatik emirlere vs. bırakmayıp direkt anlık borsa verileri üzerinden alarm kurarak işlem yapmak vardı aklımda.




  • 1 kuruşta komisyonları düşünce 1 milyonda 50 lira kazanırsın. o işler öyle olmuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ByMsKN B kullanıcısına yanıt
    evet birader bakirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sioux kullanıcısına yanıt
    Yarbayım mazur görün de anlamadım yahu. Farzı misal Zİraat Yatırım'da hesap açmış olayım. 50.000 TL'ye kadar 15/10.000 komisyon ücreti + komisyon ücreti üzerinden %5 BSMV var. Şöyle bir hesap yapsak, yanlışım varsa düzeltin:

    (20.000 TL ile aldığım bir hisse senedini satarak 100 TL kâr etmiş olayım. Kesintiler olmasa net tutarım 20.100 TL olurdu)

    20.000 TL ile hisse alırken 15/10.000'lik komisyon ücreti kesildi = Yani 30 TL. 30 TL üzerinden de %5 vergi kesildi: 1.5 TL de oradan. AL emriyle toplam kesilen 31.50 TL oldu. Şu anda aldığım payların toplam fiyatı 20.000 - 31.50 = 19.968,50 TL

    Şimdi satış yapalım. Toplam satış yapılacak tutar, 19.968,50 TL anapara + elde ettiğim 100 TL kâr = 20068,50 TL.
    Satış emriyle birlikte önce bir 15/10.000'lik komisyon kesildi. 20068,50 TL'nin 15/10.000'i 30,10 TL. 30,10 TL'lik komisyondan bir de %5'lik BSMV kesildi: 30,10'ın %5'i = 1,50 TL. Yani toplam kesilen paramız: 30,50 + 1,50 = 32 TL.

    20068,50 TL'den bunu çıkarırsak hisse senedini sattığımızda elimize geçen toplam paraaaa = 20068,50 - 32 = 20.036,50 TL.

    Eğer hiçbir kesinti olmasaydı 20.100 TL'miz olacaktı. Ama her halükarda anaparamız olan 20.000 TL'den 36,50 TL kadar daha kârdayız. Bunu çok daha büyük rakamlarla düşündüğümüzde komisyon oranı azaldığı için kazancımız daha da fazla olacaktır.

    Sizin bahsettiğiniz 1 kuruş ve 1 milyonda 50 TL kazanç neye işaret ediyor, anlayamadım.




  • Arif Eser A kullanıcısına yanıt
    şimdi ben binde 3 hem alış hem satıştan olarak hesapladım
    yani binde 6 sen kendi oranına göre hesaplarsın

    verdiğin komisyon alış satıştan 20binxbinde 6. =yani 120 lira



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sioux -- 26 Nisan 2020; 14:43:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arif Eser A kullanıcısına yanıt
    1. Her zaman emri vermiş olduğun fiyattan alamaz ya da satamazsın.
    - Evet, aynen öyle.

    * Yukarıda 1.22'de toplam 103 lot var ve bunlar toplam 5 kişi olduğunu kabul edelim. Sen satışa 50 lot, bende 60 lot koyuyorum. Toplam lot 213 oldu, toplam tekil kişi sayısı 7 oldu. Tahtaya yeni adam geldi 5 lotluk işlem yapıcak, 7 kişiye paylaştırılamaz dolayısıyla sen bundan pay alamamış olabilirsin. Tahtaya yeni gelen adam 50 lot alıcak olsa 7 kişiye paylaştırılabildiğinden, herkesten 3-5 bir şey alınmış olur. Bunun tam algoritması nedir bilmem, muhakkak hacim ve öncelik etkiler, AMA BURADA YUKARIDA YAZDIĞIN GİBİ ŞİRKETİN İSTEDİĞİ KİŞİYE SATMASI GİBİ BİR DURUM YOK. Şirket bu yapılan işlemin herhangi bir yerinde yer almaz. İstenilen kişiye satılması gibi bir durum olmaz.


    2. Komisyon Ücretleri


    3. Robotlar
    * Hocam satışı yapılan robotların çoğu zaten çok mantıklı çalışan ürünler değil, sağlamları da çok ciddi paralara satılıyor. Küçük yatırımcının ulaşamayacağı noktada yani. Benim robotlardan kastım şirketlerin kullanmasıydı. Bu işten ekmek yiyen oldukça fazla yatırım-portföy şirketleri var bunların büyüklerinde de çok ciddi geliştirilmiş robotlar mevcut. Anlık yapılan işlemlerin %90'ın üstü zaten robotlar tarafından yapıldığı biliniyor, hiçbir duyguyu katmadan tamamıyla tekniz analizle, çatır çatır işlemler yapıyolar.

    * Mesela Goldman Sachs şirketinin aylık ve haftalık bazlı yaptığı kazançlara bakarsan, adamlar borsanın hareket etmediği haftalarda bile milyon dolarlar kazanıyolar, işte olay burda. O dediğin hareketleri yapan adamlar zaten bunlar, birkaç kişi girsinde bizde paramızı alalım hesabı.




  • sioux kullanıcısına yanıt
    Reis ne yaptın, en çok kesinti alan banka ya da aracı kuruluşta bile 6/1000'den çok daha düşük oranlar var. 1000'de 6'yı siz hangi kuruluşta/bankada gördünüz?
  • takip
  • -TheDifference- kullanıcısına yanıt
    Ohh helal yaa, harika bir anlatma yeteneğiniz var hocam. İki mesajınızı birlikte okuyunca şimdi taşlar yerine oturdu. Her şey tamam da, sizi daha fazla yormadan son bir ihtimal üzerinden soru sorayım:
    Tamam, satışta 7 kişiyiz, adam 5 lot alıyor, dolayısıyla bu 7 kişinin içinde payını satamayan olacak. İyi de hocam, piyasa bu, sürekli hareket hâlinde değil mi? ALBRK grafiğini incelediğimizde örneğin 1,21'den 1,22'ye çıktığında orada kalma süresi minimum 5 dk. E 5 dk'da başka alıcılar daha gelir mutlaka, böylece biz de elimizdeki hisseleri satmış oluruz. Yani, t anında hisselerimizi alacak kimse kalmazsa, ama 10 sn, ama 2 dk sonra mutlaka bir alıcı çıkar......mı diye düşünüyorum ahaha.
    Bilgisizliğimi mazur görünüz. Emeğinize sağlık.
  • Arif Eser A kullanıcısına yanıt
    Evet, sözümü geri alıyorum. 3/1000 de olabiliyormuş. Bankalarda 1/1000 ile 3/1000 arasında değişiyormuş.
  • Arif Eser A kullanıcısına yanıt
    Gerçek hayatta şöyle bir durum oluyor, yatırım yapan kişi sayısı çok fazla ve dolayısıyla lotlar da çok fazla oluyor. Herkes o fiyata geldiğinde mutlaka 3-5 bir şeyler satmış oluyor ama kişi sayısı ve lot sayısı çok olduğundan bir gelişte hemen tüm malın satılması gibi bi durum biraz zor oluyor ama dediğin gibi tekrar tekrar gelindiğinde o mal alınmış veyahut satılmış oluyor.

    Mesela bu sefer daha gerçekçi bir örnek üzerinden gidelim, albaraka hisse yaz hocam Google'a. Orada görüceksin ki bugün 1.20-1.24 arası bir fiyat değişim grafiği var, 1.20 ve 1.24lere bakılırsa uçları çok sivri bunun anlamı çok az bir süre dokunup geri çekilmiş, orada alınan veya satılan mallar çok çok az. 1.22 noktasına bakarsak gün boyu baya test etmiş ve birkaç sefer sonra kırabilmiş. Mesela 16.05'e bakarsak orada bir hacimli alış söz konusu 1.22de çok fazla durmuyor hatta neredeyse 1.23ü atlayarak geçiyor. Bu da dediğim gibi gün bazında hacimli alış. 1.23te malı olan direkt satmış.

    * Bugün üzerinden konuşcak olursak, 1.21den alınıp - 1.23den satılma işlemi net yapılabilirmiş ama 1.20 ve 1.24te muhtemelen net bir alım veya satım söz konusu değil, küçük küçük.

    Aklınızda olan soruları sorabilirsiniz hocam, bilebildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım. Benim içinde bir keyif.




  • -TheDifference- kullanıcısına yanıt
    Yaaa evet evet, 24 Nisan grafiğinden inceleyince çok daha güzel anlaşıldı. Vardığımız sonuç şudur: Grafiğin her sivri tepe yaptığı noktada daima payının tamamının satacaksın gibi bir şey yok. O yüzden ooo günde 12 tane sivri tepe yapmış, demek ki al-sat yaparak malımı12 kez değerlendirebilirmişim diye bir yorum yapmak güç. Önemli, olan, o fiyatta hissenin ne kadar kaldığı, ne kadar düz çizgi çektiği, ne kadar aştığı, ya da ne kadar çok denediği.
    Ya aslında borsaya girsem böyle farazi şeyler üzerinden düşünmeme gerek kalmayıp deneyerek kendim tecrübe edebilirim bunları ama şu anda öğrenci olduğum ve para kaybetmek istemediğim için uzak durup öğrenmeye çalışıyorum. Tabi deneme yanılma yapamadığım için de yavaş yavaş kavrıyorum neyin ne olduğunu.
    Acaba önerebileceğiniz bir sanal borsa oyunu var mı? Android'te bir-iki tane app buldum, yarın piyasalar açılınca bir onlara bakacağım. Site olaraksa forex ya da VİOP deneme hesapları dışında hisse senetleri için bir şey bulamadım. Atatradebookvar, o da acayip kasıyor, site çok kötü.
    Yardımlarınız içi teşekkürler.




  • Arif Eser A kullanıcısına yanıt
    Daha önce hiç sanal borsa oyunu tecrübe etmediğim için bu konu hakkında bilgim yok.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.