Şimdi Ara

HDD - DV , Pal-Ntsc kıyaslama,hangisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hdd ye kayıt yapan kameralarımı yoksa Dv ye kayıt yapan kameralarımı tercih etmeli. Canon Hv 30 var mini-dv ye kayıt yapıyor yani bu özelliklere sahip hdd ye kayıt yapan kamera yokmudurki millet bunu tercih eder yada bu tarz neden?
    Pal mı yoksa Ntsc mi daha elverişli olur?
    Hepsi Kısa film ve günlük hayatta kullanmak içindir..



  • http://forum.donanimhaber.com/m_30541971/mpage_1/key_//tm.htm#30541971

    Belki işinize yarar.

    Kamera için bence en önemli şey kumandadır. Her ne tarz kayıt yaparsa yapsın kesinlikle kumandası olsun. Nerde olursa olsun kamerayı tv ye bağlayıp çektiklerinizi izlerken, ileri - geri sardırma, dondurma gibi işleri yerinizden kalkmadan halletmelisiniz.
  • Kullanım yerinize ve kullanma amacınıza göre diyebilirim.Video kamerlar uzun yıllardır manyetik bant teknolojini kullandılar.Artık bu teknoloji yerini yavaş yavaş HDD,hafıza kartı gibi kayıt ortamlarına bırakıyor.Ancak çekilen videonun kalitesi ve bilgisayarda işlenmesi sırasında DV kasete yapılan kayıtları hala daha avntajı var.Daha yüksek veribandı vermesi diğer ortamlara göre nispeten az sıkıştırma oranı ile kaydedilmesi,videonun editleme yazılımları ile işlenme rahatlığı göz önünde tutulursa kasete kaydedilen DV ve HDV lerin avantajı var hala bence.

    HDD ve hafıza kartı gibi ortamlara yapılan kayıtlar Standart çözünürlükte videolar için mpeg2 sıkıştırma,HD videolar için AVCHD(karmaşık bir mpeg4 codecleme sistemi) şeklinde bir sıkıştıma kullanıyor.Benim gördüğüm kadarıya çekilen videoların doğrudan TV de seyredilmesi sırasında pek bir fark yok.Hepsi de TV de cam gibi harika görüntü verir.Fark kendini videonun işlenmesi sırasında belli ediyor.

    Kasetler kolay bozulan ve yıpranan medyalar.Bir kaset üzerine 2 -3 dafa ya da daha fazla kayıt yapılabilse de pek sağlıklı olmuyor.Ayrıca kasetli kameraların kafaları gerçekten çok hassas.Arıza yapma,yıpranma olasılığı fazla.Dikkatli kullanmak,fazla ileri geri sarmamak lazım.En iyisi çekilen videonun en kısa zamanda DVD yapılması tekrar tekrar izlenecekse oradan izlenmesi.Bununla birlikte kaset iyi muhafaza edilirse de içindeki kayıtlar yıllarca sapasağlam kalabiliyor.Hatta DVD den bile daha sağlam diyebilirim.

    Kamera üzerindeki HDDe saatlerce kayıt yapılabiliyor.Ayrıca kaset zahmeti olmuyor.Videolar nispeten daha kolay bilgisayara aktarılıyor.MPEG2 idare eder ama AVCHDi işlemek için oldukça güçlü,donanımı üst seviyede bilgisayar lazım.Tabii hızlı gelişen işlemci,donamım teknolojisi ile bu söylediklerim bir yıl sonra pek geçerli olmayacak belki.

    Kısacası kaset ve HDDin birbirine avantajları dezavantajları var.Eğer yaptığınız çekimlerle bilgisayarda oynamayı seven birisiyseniz tercihiniz kasetli olmalı.Yok eğer sadece çekip izlemek,videoları arşivleyip saklamak amacındaysanız HDD kamera daha avantajlı olabilir.

    Giriş seviyesi olmayan en ucuz modellerde olmuyor ama iyi modellerde genellikle uzaktan kumanda bulunur.Gerçekten çok etkili faydalı bir ayrıntı.

    Biliyorsunuz,Ülkemizin ve çoğu Avrupa ülkesinin kullandığı standart PAL dır.Videolarınızı TV de seyretmek istediğinizde,PAL uyumlu DVD yapmak istediğinizde NTSC sistemi uygun olmayabilir.Gerçi videolarını sadece web üzerinde,ya da bilgisyarda kullanmak isteyenler NTSCyi de tercih edebiliyor.NTSC videolar PAL sistemindeki cihazlar ile uyumsuz olabilir.Gerçi hemen her TV birden fazla sistemi destekliyor.PAL ve NTSC de saniyedeki kare hızları farklı.Convertlerde ses senkronizasyon problemi falan olabilir.Gerçi hepsinin çözümü var ama karışık ve uzun işler.Yapılan her extra iş,video converti fazladan zaman kaybı demek.

    Şahsen benim tercihim PAL olması yönünde ve ben PAL sistemli,HDV formatında kayıt yapan kasetli bir kamera kullanıyorum.Şu anda bir kamera alacak olsam tek tercihim yine kaset olur..Zira halen ihtiyacıma cevap veren bu.

    Benim esas istediğim,hayal ettiğim, kasede yapılan kayıtın kalitesinde hafıza kartı ve HDD lere kayıt yapılabilmesi.Gerçi ufaktan yapmaya başladılar.Mesela varsın 60 GB lık HDDe 20 saat kaydetmesin.4 saat kaydetsin ama daha az sıkıştırsın.Bu opsiyon olsun.Kasedin bant genişliğini aratmasın.. mesela.İşte böyle kameralar yapılıp seçenekler artana kadar kasede devam.Amaç pratiklik ve kolaylıksa o zaman HDD tercih edilmeli derim ben.

    Canonuun HV30 modeli kısa film merakı olan,amatör kullanıcıların çok beğendiği bir model.Bu seviyedeki handycam tipinde,kaliteli görüntü veren,ışık hassasiyeti güzel,manuel ayarların bol olmasıyla dikkati çeken güzel bir ürün.Ancak yine Canon'un aynı teknik özelliklerde,ayn manuel ayar imkanlarına sahip HDDli ve kartlı modelleri de var.Aradaki fark ise yukarda anlattığım şeyler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 22 Mart 2009; 16:16:55 >




  • Çok teşekkürler çok açıklayıcı ve güzel bir bilgi olmuş gerçekten.
    Ben ev kullanıcısı gözüyle bakmadığımdan daha çok kasetliyi tercih edeceğim gibi gözüküyor.
    Ayrıca en son söylemiş olduğunuz aynı Canonun HDD ye kayıt yapıpta aynı özelliklere sahip olan makinenin markası ne çünkü benim için pratiklikte önemli bir ayrıntı HDD den hiç bir işlem yapmadan sanki fotoğraf makinesinde fotoğrafı çekip hiç bir şekilde tab fln yaptırmadan pc ye atmak gibi geliyor ve bu bakımdan zannımca bir adım öne geçiyor.Ama yinede araştırmaya fiyat konusundada hangisi daha maddi olarak ucuzsa ona doğru gideceğime benziyor :)
    NTSC de duyduğum araştırdığım kadarıyla sinema sektöründe en fazla kullanılanmış ki kullanılmasınında mantığı gerek Vegas yada premiere de daha fazla imkana sahipmiş ama ben nasıl artı özelliklere sahip olduğunu açıkca pek kavramış değilim iki türlü çekimdede aynı efektleri 2 videoyada uygulayabiliyorsam nasıl bir artı özellikten bahsedilebilirki.




  • Canon'da mesela HG10 -->40gb harddiskli.Teknik olarak,hemen hemen HV30 la aynı özelliklere sahip.Sadece kayıt formatı değişik.AVCHD.Yukarda anlattığım hikaye yani.HDD li kamera alcak olsam düşünebileceğim bir kameradır.Bir inceleyin isterseniz.

    HG20 60gb HDDli.24mbps lik kayıt yapar.Kasete yakın yani.İlginç, HG21 ise en pahalısı bu 120gb harddiskli.Bence gereksiz.

    Sony de SR serisi harddisklidir.SR 11 ve SR12 var tek farkları HDD boyutları.SR 11 60gb ,SR12 120gb fiyatı çok tuzluydu.2500 den fazlaydı şimdi ne oldu bilmiyorum.

    Standart çözünürlük kameraları söylemedim.Bence bu saatten sonra HD olması iyi olur.İnsanın gözü güzele hemn alışıveriyor.Şahsen ben HD ye alışınca daha düne kadar kullandığım SD kameraya burun kıvırır oldum.

    İşin şakası bir yana.İyi bir HD camcorder ile kullanmayı bilince epey hoş şeyler ortaya çıkıyor.Manuel ayarlara birazcık alışmak lazım.Sensor boyutu 1/3 inçten küçük olmasın.Yani 1/2.9 olabilir 1/2.7 olabilir(canonlar).Bunlar görüntü kalitesinde çok önemli.Canon ya da Sony önceliklidir bende.Kısa filmciler (bknz. filmfabrikası.com) genelde canonları seviyor.Başka markalara da pek bakmadım ben.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 22 Mart 2009; 21:43:48 >




  • Ben kamera olarak canon yada panasonic arasında gider oldum panasonic sankim biraz daha uygun fiyatlı..
    Ama dediğim gibi Canon Hv 30 daki özelliklere yakın HDD si olan bir kamera arıyorum.
    Ayrıca bu yaz Canon Hv 40 çıkacakmış bekleyipte Hv 30 mu alsam fiyatı birazda olsa aşağı indirir :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.