Şimdi Ara

hd video Görüntü sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    sony HDR-SR 12 model yeni bir kamera aldım. HD videoları kayıt ettikten sonra bilgisayara aktardığımda görüntüde dalgalanmalar ve beyaz çizgiler oluşuyor fakat kameradan izlediğimde bi problem yok. codecten olduğunu düşündüm fakat yüklemem rağmen hala aynı. sorunun ne olduğunu bilen var mı veya başka bir codec yada oynatıcı mı kullanmalıyım. teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simsiyaH2O -- 1 Nisan 2009; 12:53:34 >



  • Bu normal bir durumdur.Videonun interlaced özellikte olması sebebiyledir.Codecle ilgili değil.Mesela kendi kullandığım sony-hc9 un çektiği HDV videolar da ilk bilgisayara aktarıldığında klipleri doğrudan izlemek istediğimde bu şekilde görülüyor.

    Görüntünün TV ekranında oluşumu ile ilgili karışık bir konudur.Çünkü geleneksel televizyonlarımız interlace tarzında oynatır görüntüleri.Yani görüntü satır satır oluşur.Saniyede 50 satır üst(upper field) 50 satır alt kısım (lower field) diyeyim.böylece saniyede 25 kare tam görüntü yapar.Elimizdeki dijital video kamerlarda buna uygun olarak kayıt yapar.

    Progresiv diye bir şey vardır duymuşsunuzdur.İşte onda kareler tam tam oluşur.Bizim kameralar 1080i kaydeder.Yani interlaced olarak satır satır kaydedilir.Progresif kayıtta bu böyle olmaz.Kare kare kaydedilir.Yani onda böyle çizgilenmeler görülmez.Mesela böyle bir kamera çözünürlüğüne göre 1080p ya da 720p olarak geçer.daha ziyade üst düzey pro kameralarada var bu imkan.(ve tabii canon HV'lerde...)

    Bu durumda bu video parçalarını bir video convert yazılımı ile deinterlace etmek gerekiyor.O zaman bu çizgilenmeler ortadan kalkar net görüntü oluşur.Ayrıca bu videoları mpeg dışında mesela wmv gibi başka bir formata çevirince de bu çizgilenmeler kayboluyor.Ben bu videoları canopus procoder 3 ile işliyorum yine aynı kalitede ve çizgilenmesiz videolar elde ediyorum.(daha doğrusu gözle fazla hissedilmeyecek kayıplar.)

    Ayrıca bunları TV de olduğu gibi gösteren bir yazılım olabilir.Nero vision express gibi özellikle DVD oynatma yazılımları TVdeki gibi görüntü veriyor yani TVyi simule ediyor.Onlarda bu çizgilenmeler olmayabilir.Ama ben ihtiyaç duymadığımdan hiç kullanmadım bilmiyorum.Varsa bilen arkadaşlar yazacaktır.Kısacası sizdeki durum dijital videonun genel bir sorunudur.Size özgü bir durum değil yani.

    Kamerayı TV ye bağlayıp izlerken de görmezsiniz bu çizgilenmeleri tabii ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 2 Nisan 2009; 17:43:18 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.