Şimdi Ara

hava mı su mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • iyi günler
    ben işlemcime oc için iyi bir soğutucu almak istiyorum
    ama hava soğutmamı daha iyi yoksa su mu karar veremedm
    fiyat performans olarakta hava soğutma çok daha iyi gözüküo ama ileriye dönük olarak hangisini tavsiye edersiniz?

    hava soğutma olursa TRUE 120 düşünüorm ama su soğutma hakkında bir bilgim yok tavsiyelere açığım


    sistemim
    anakart dfi lanparty x38 t2rb
    işlemcim e8400
    kingston hyper x 1066 mhz ram
    kasam Feel Hurricane AI03

    şimdiden teşekkürler



  • su tabikihem daha sessiz hem daha iyi soğutma hemde pc ilk açıldığında su sesleri geliyor
  • Bende bu ikilemde kaldım ve düşük seviye(tt big water 735,745) su sistemlerinden daha performanslı olan Titan amandayı seçtim.

    Ama bütçeniz iyiyse güzel bir sıvı soğutma sistemi kurabilirsiniz.Daha iyi performans alırsınız....
    Sıvı soğutma için büyükçe bir kasaya veya büyükçe bir alana ihtiyaç duyacaksınız
  • Maddi açıdan problem olmuyorsa elbette sıvı soğutmayı tercih etmelisiniz. Sıvı soğutma sistemleri kadar performanslı havalı soğutma sistemleri olsada(örneğin Titan Amanda) bunların gürültüsüne can dayanmaz(bkz. donanimhaber Titan Amanda incelemesi).. Canın dayanabileceğide vardır tabi üstelik performanslarıda yüksektir ama dediğim gibi sıvı soğutma sistemi kadar olamaz.

    İmzamdaki bilgisayarımda hava soğutma sistemi kullanıyorum. Sindire sindire yavaş yavaş toplamaya başladığım ikinci bilgisayarımda mutlak sıvı soğutma kullanacağım.

    İşlemcimde Core Contact Freezer, ekran kartımda Vortex Neo egzost ve hava girişi fanlarında Nanoxia, anakartın mofsetlerinde ram heatsink kullanıyorum. Memnunum ama dediğim gibi sıvı soğutma bir yana bunlar bir yana..
  • Olurda titan amanda alırsanız fan larını değiştirin ben 35 ytl daha ayırıp a.c.ryan ın 2500 rpm uv duyarlı led fanlarından aldım.Bu fanları anakartın 3 pin girişlerine taktım speedfan dan da kontrol ediyorum fanları.Maximum da açsam seste olmuyor soğutma olarakta stock haline göre daha iyi oluyor
  • ya parayı bir şekilde hallederim biraz daha bekleyerek ama aradaki fark nasıl bir fark olur birde kasama 120mm fanlı bi cpu soğutucu blok takmam için bile yandaki fanı dıştan bağlamam gerekcek sıvı soğutma sığar mı bilmiyorum.. bu kasayla sıvı soğutma kullanan varmı hiç buralarda :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B00MER -- 17 Eylül 2008; 8:20:19 >
  • Sıvı soğutma çok geniş bir alandır. Öncelikle sıvı soğutmadan ne beklediğine karar vermek ve ona göre hareket etmek gerekir. Sıvı soğutma hava soğutmaya oranla çok daha performanslıdır. Fakat burada yapılan bir yanlış da şudur; giriş seviyesi bir sıvı soğutma ile extreme hava saoğutmayaı karşılaştırmak. Örnek vermek gerekirse 120'lik rada sahip sadece işlemciyi soğutan kapalı devre bir sıvı soğutma hemen hemen Ultra 120 Extreme ile aynı performansı veya 3-5 derece daha iyi performans sunar. Bunun yanında ileriye dönük olması anlık sıcaklık artışlarına izin vermemesi gibi de avantajları bulunur.

    İsterseniz sıvı soğutma ile hava soğutmayı kısaca karşılaştıralım.

    Öncelikle şunu belirtmek isterim; Soğutmada performans yüzey alanı ile doğru orantılıdır ve formülü şu şekildedir.

    Q = H x A x Dt şeklinde olup

    Q = Watt cinsinden aktarılan ısı
    H = ısı transferi katsayısı (m2'de transfer edilen ısı)
    A = yüzey alanı (m2)
    Dt = ısı farkı (soğutma akışkanındaki sıcaklık yükselmesi)

    Buradan da anlaşılacağı üzere yüzey alanı ne kadar artarsa performansta o kadar artar.

    Hava Soğutmada yüzey alanı finlerle belirlenir ve ne kadar fazla olursa performansda o kadar fazla olur (Tasarımı gözardı ediyoruz)

    Sıvı soğutmada ise yüzey alanı radyatörler ile belirlenir ve ne kadar fazla radyatör bulunursa performansda o kadar fazla olur.

    Bunların yanında daha birçok etmen var fakat temelde bunlardır.




  • bende su soğutma derim izlediğim bir video vardı orda ufak çaplı bir karşılaştırma yapılıyordu su soğutma çok üstün gelmekte ama tefferruatlıo tabiki..
  • peki 350 400ytl ye kendi toplayacağım bir su soğutmanın performansı true 120nin performansına kıyasla nasıl olur?
    birde kasama kaç tane radyatör sığar bilmiyorum eksoz fanı 1 tane 120mm fan yeri var ama tepede 120mm fan için yer var(kasaya biraz modifiye yapılırsa tabi:) bu ilk planda işlemciyi soğutmak için yeterli olur mu?
  • Teoride Ultra 120 ile senin kurmayı planladığın sıvı soğutmayı karşılaştırmak imkansızdır. Yukarıda da açıkladığım gibi sıvı soğutma sistemlerinde performansın başrol oyuncusu radyatörlerdir. Bloklar, hortum çapı ve pompa sadece figürandır. Bu sebeple kuracağın sıvı soğutma sisteminde radyatörün boyutu ne kadar fazla olursa vereceği performansta o kadar fazla olacaktır.
  • Eğer makinan günün 24 saati açık kalıyorsa ve evden uzaklaştığın zaman da makinayı açık bırakıyorsan o zaman mutlaka HAVA SOĞUTMA kullanmalısın!!! Bunu kulak arkası etme dostum...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.