Şimdi Ara

Hava kirliliğinin azalması küresel ısınmayı hızlandırıyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hava kirliliğinin azalması küresel ısınmayı hızlandırıyor mu?



    NASA'nın Bulutlar ve Dünyanın Radyant Enerji Sistemi projesi kapsamında kullandığı meteoroloji uyduları, son 10 yılda gezegenin emdiği Güneş enerjisi miktarında belirgin bir artış tespit etti.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    NASA'nın Bulutlar ve Dünyanın Radyant Enerji Sistemi (CERES) projesi kapsamında kullandığı meteoroloji uyduları, son 10 yılda gezegenin emdiği Güneş enerjisi miktarında belirgin bir artış tespit etti. Bu, sera gazı artışının yol açacağı ısınmanın çok ötesindeydi. 



    CERES verilerini incelenmesiyle Dünya'nın kendisine gelen ışığı daha az yansıttığı tespit edildi. Havayı kirleten parçacıklar ışığı uzaya yansıttığı için araştırmacılar bunun, hava kirliliğinin azalmasından kaynaklanabileceğini söylüyor. 



    Communications Earth & Environment adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada 2001-2019 döneminde gezegenin ısınmasına yol açan enerji artışının yüzde 40'ından temiz havanın sorumlu olabileceği bulundu. 



    İklim uzmanları kirliliğin azalmasının ısınmaya yol açabileceğini uzun süredir beklerken, aerosol denen parçacıkların düşüşü iki yıl önce küresel çapta fark edilen bir noktaya gelmişti.



    Öte yandan gökyüzünün daha parlak hale gelmesinin tek açıklaması kirliliğin azalması olmayabilir. CERES verileri Dünya'nın ışığı yansıtma kabiliyetinin her iki yarımkürede de düştüğünü gösteririyor fakat kirlilik Kuzey Yarımküre'de daha fazla azaldı. Ayrıca yeni araştırmadaki modeller, fazladan emilen ışığın yüzde 40'ına kadarı için bir açıklama sunmuyor. 



    Çin'in hava kirliliğini azaltma yönündeki uzun soluklu çabalarını inceleyen bilim insanları da ısınma artışına dikkat çekiyor. Asya ülkesinin resmi verilerine göre temelde kömür santrallerinden yayılan sülfür dioksitin (SO2) yol açtığı kirliliği ortadan kaldırmaya yönelik bu çabalarla SOsalımları yüzde 90'a yakın oranda azaldı.



    Ancak zehirli kalkanını kaybeden Çin'deki ortalama sıcaklıklar 2014'ten bu yana 0,7 derece arttı. Bilim insanları hava kirliliğinin ortadan kaldırılmasının son 10 yılda bazı Çin şehirlerindeki sıcaklıklar üzerinde sera gazlarından kaynaklanan ısınmadan daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini söylüyor.



    Fakat küresel ısınma üzerindeki etkisine karşın iklimbilimciler hava kirliliğiyle mücadeleye son verilmesi gibi bir öneride bulunmuyor. Bunun yerine sera gazı salımını düşürmek için daha etkili adımlar atılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, havanın daha açık hale gelmesinden kaynaklanan etkilerin telafi edilmesi için kısa vadedeki en umut verici yollardan birinin metan gazının azaltılması olduğunu belirtiyor.




    Kaynak:https://www.euronews.com/green/2023/11/02/reducing-pollution-accelerates-global-warming-how-do-we-solve-this-catch-22







  • Bi öyle, bi böyle, bi şöyle, bi şüyle

    Kim kimi koparıyor belli değil aw :)



    Bilime saygım sonsuz da "bilim felsefesi, bilim anlatıcısı, bilim zarturu zurtturusu" lakaplarla kitleye ulaşıp, "bilim" diye propagandaya alet olmalarının sonucunu biz ve inekler çekiyoruz hep.



    Karar verin lan. Yine mi benim market poşetimle ineğin osuruğu sorumlu. Bi suçlu biz ikimiz mi kaldık yine :) :)



    Yoksa küresel ısınmanın sebebi bambaşka bişey de dinden bunalıp bilime sarılan 70 sonrası nesil bizi mi kekliyonuz lan :)



    Sonuçta, aman haaa sözleri asla tartışılamaz, sorgulanamaz "üniversitelerin" iki dudağının arasına bakıyoruz.

    Greta'nız yine bize "how dare you" diye çemkirecek mi yakında :) :)

  • Ne canı …’de dünyamış ya

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bilime bak. Akıl mantık yok. Kalan tüm havayı da kirletirsek her şey güzel olacak yani?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gezegen mühendisliğine başlamamız gerek direkt sıcaklığı düşürecek acil bir şeyler yapmamız gerek.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Tüm çölleri kontrollü kirletin. Türkiye'ye Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası ile bu yıl Istanbul gibi bölgelere kar yağmadı! Her zaman bulundğun ortamdaki haberdeki gibi sera gazı etkisi ile kendi başına bağlı değildir...

    Bu yaz İstanbul dahil Marmara bölgesi kuraklıklığı geceçn yaza göre daha da vahim olacak ve barajlar artan nüfusla daha da kısa sürede tükenecektir. Geçen yıl ramak kalmıştı şansa ... Bu yaz öyle olmayacak ...

  • Tüm mültecileri postalayalim ülkeden o zaman su kaynaklari belki daha verimli kullanilir.Ümmetci suriyeliler dustan cikmiyor tabi barajdaki sular yetmez adamlar köpek gibi ürüyor

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Her yıl sıcaklıklar +2 derece artıyor. 5 yıl sonra istanbul 54 dereceyi görecek. Geçen yıl 43.4 idi. Bu yıl 45-46 dereceleri görmeyi bekliyorum.

  • Mesutzgvn M kullanıcısına yanıt

    Abdest alma ve su arıtma furyası ile su israfı had safhada....


    Din aşkıyla su kalmayacak ...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.