Şimdi Ara

Hareket dedektörü yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • elimde bir hareket dedektörü var buna bir harici lamba bağlamak istiyorum fakat sensörün şemasını çözemedim dedektörde 3 tane kablo var kırmızı kahverengi ve mavi nasıl bağlayacağım konusunda yardım ederseniz sevinirim



  • Maviyi kes, yok kırmızıyı aman patlamadı değil mi?


    Şaka bir yana devreyi göremediğimiz için televizyondaki bombanın telini kesme sahneleri kadar belirsiz bir durum. Ancak devreye zarar vermemek için bir güç transistörü ile sürerek lamba bağlamak en doğrusu. Herhalde hareketi algıladığında ses veya küçük bir lamba ile uyarıyordur. Herhangi bir ektronikçiden temin edeceğiniz basit bir güç transistörünün baz bacağını devrenin uyarı veren kısmıa bağlayıp tetiklemesini sağlamalısınız.

    Transistörler hakkında internette ayrıntılı bilgi mevcut. Bildiğimiz anahtara çok benzer, tek farkı güç ile değilde elektrikle kapanır. Üç bacağı vardır birinden (baz) gelen gerilimle iki bacağı (collector-emiter) iletime geçer. Yani anahtar kapanır böylece bağlı lamba yanar.

    Eğer güçlü veya 220 volt lamba bağlamak isterseniz transistor ile birlikte role kullanarak rolenin kontrol bacaklarını da lambaya bağlarsınız. Tabii işin içine röle girince ters EMK'dan (bobin tarafından üretilen istemeyen gerilim) dolayı diyot kullanmak gerekiyor.

    Tabii birde NPN ve PNP olarak transistörleri ikiye ayırırız. Bu bağlayacağınız devrenin özelliğine göre değişebilir. Eğer ölçü aletiniz yoksa her ikisinde de temin edip denemeler yapabilirsiniz.

    Kolay gelsin...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.