Şimdi Ara

GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım (246. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5.231
Cevap
166
Favori
601.746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 244245246247248
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GS Erol Zafer

    Hocam mesela 4 akü paralel bağlıysa hangilerinden artıyı ve eksiyi alıcaz. 1.den artı 4.den eksimi. 2.den artı 3.den eksimi felan ? Nasıl olmalı? :)

    Bir de bu dediğiniz seri bağlantıda geçerli olur mu? Yani diyelim ki 4 akü seri bağlı. 1.nin artısı ve 4.nün eksisi çıkıyor. 4. daha çabuk bozulur diyebilir miyiz. Yada 1. yada diğer herhangi biri daha çabuk bozulur denebilir mi yoksa dediğiniz sadece paralel için mi geçerli?
    Aslında sistemi tasarlarken, aküler seri bağlanacak şekilde yani mümkün olduğu kadar yüksek DC Volt elde edecek şekilde tasarlanmalı. Böylece hem yüksek V düşük Amper sayesinde kablolardaki kayıp azalır, hem de Aküleri paralel bağlama sorunu oluşmaz. Ama genelde tasarım aşamasında gerekli önemi vermiyoruz bu sebeple sonradan panel veya akü ilave edilince sistemdeki elektronik cihazlar 12V alındığı için, paralel bağlamak zorunda kalıyoruz..

    Bu konuda tavsiyeler şöyle,

    2 (çok zorunlu olursa 4) den fazla akü veya akü grubu paralel bağlanmamalı. Yani aslında 4 adet aküyü paralel bağlamak zorunda kalmamalıyız..

    AMA

    Başka çare yoksa şu prensibe göre hareket etmeliyiz. ELEKTRİK EN KISA YOLU TERCİH EDER. bu sebeple eğer paralel bağlanmış akülerden enerji çekerken hangi aküyü yakın bağlantı varsa o akü önce boşalır ya da daha hızlı boşalır. bunu engellemek için çizimde bir akünün + diğer akünün - kutbundan enerji alınması gerektiğini anlattım. Böyle bir durumda enejiyi iki aküden eşit çekmiş oluruz.

    Çeşitli akü dizi ve grupları ile ilgili çizimler aşağıdaki linkte var.. 4 adet için bağlantı önerisi de var.
    https://www.leadingedgepower.com/shop/help-advice-faq/help-with-batteries/battery-bank-wiring.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: C.CEMİL

    hocam size sormak istediğim birkaç konu vardı ama bir süredir yoksunuz :)

    verdiğiniz bilgi çok değerli ve yarın ilk fırsatta o şekilde bağlayacağım
    diğer konu ise ilk aküden aldığım voltaj daha fazla ,diğeri daha düşük görülüyor (ölçümde) oysa ki aynı olması gerekmez miydi (acaba sizin dediğiniz şekilde bağlamadığımdan olabilir mi ,yük ilk aküye bağlı)

    başka bir konu ise daha önce bahsetmiştim ,ilk başta 100 watt 1 panel ve 60 amper 1 adet (jel denilenlerden) aküyle başlamıştım
    çok yetersiz geldiği için 1 tane daha 100 watt panel eklemiştim ama bu defa da akü yetersiz geldiği için 2. bir tane 60 amper jel akü alıp sisteme ekledim

    lakin hala 40 inç 1 led tv. yi azami 12 saat çalıştırıyor ama sonraki gün gündüzde çalıştırırsam akü dolmuyor
    yani bu defa da yine panel yetersiz geldi (anlayabildiğim kadarıyla)

    yani bu sistem gerçekten çok pahalı ve öyle ucuza bir sistem kurup kullanayım hayali olanlar için maceradan öte bir şey değilmiş :)
    Merhaba

    Aynı görünmeleri lazım. Dediğim gibi bağlayıp bir süre o şekilde şarj deşarj döngüsünden sonra ölçün.. Elbette Akünün biri daha genç olduğundan yine fark olacaktır ama tam doluyken aralarında 0.1-0,15 V dışında fark görmemeniz lazım.

    2 adet 60A akü ile elde edebileceğiniz max güç 1440 Watttır. 40 inç TV nin en iyisi 100 watt çekiyor (kılavuzdaki 50-60 Wattlara kanmayın) inverter de tüketiyor.. 12 saat çok iyi bir süre bence.. başarılı bir sonuç almışsınız. toplam 100 Watt çekseniz 12 saatte 1200 watt eder.. zaten akü son kırıntıları da veremez.. Siz de o aküleri o kadar zorlamayın ki ölmesinler erkenden.. bu sistemle 6 saat TV yeterli olmalı fazlası sistemi yorar..

    Ertesi güne dolmama işi ise tam boşalan aküler için çok normaldir. Aküler max %35-40 arası boşaltılmalı. Hem ömür hem de ertesi güne şerj imkanı sağlamak için böyle.. toplam 120A akünün max şarj akımı 30 A dırç ama sizdeki paneller en fazla 8 A üretir. Tam boşken öğlen güneşi 15 saat sürerse şarj gerçekleşir (aslında o da yetmez) yani imkansız işe niye olmuyor benim cihazlar mı bozuk acaba diye düşünmeyin anlamında yazıyorum.. yaşadıklarınız normal.. Ben 12 Saat TV izlemek için yazın 2 x 265 Watt panelin ürettiğini, kışın 6 adet 2x265watt panelin ürettiğini kullanıyorum. Sistemim 36 x 265 watt panelden oluşuyor. Ben sizler kadar rahat değilim sistemim aküleri bitirirse karanlıkta kalırım şebekeye bağlı değilim. Bu sebeple gerçekten uzun ömürlü ve yeterli sistemin anlık ihtiyacın 5 katı şeklinde kurulması gerektiğini iyi öğrenmek zorunda kaldım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vdss -- 11 Haziran 2019; 17:28:9 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mihmander

    merhabalar,

    aşağıdaki gibi bir dolap çalıştırmak istiyorum.
    24 saat çalışacak ve sadece yazları çalışsacak 3 ay boyunca..

    İnverter ?? (modifiye / tam inverter w??)
    Akü Amp ?? almam gerek? hesaplayabilecek var mı?

    https://www.n11.com/urun/altus-al-1090-a-90-lt-statik-tezgah-alti-buzdolabi-733412?magaza=%C3%B6zbirecikliticaret27#unf-info

    Yıllık Enerji Tüketimi : 112 (Kwh/Yıl)
    Günlük Enerji Sarfiyatı : 0.306 (Kwh/24H)
    Aslında önceki mesajları dikkatlice okusanız sistemi sormadan alabilirdiniz.

    Tekrar yazayım ama önceki mesajları da dikkate alınız..

    Buzdolabının tüketimi içi boş ve kapağı hiç açılmadan 22 derece iç ortamda hesaplanıyor.. yani o 300 watt denilen tüketim buzdolabını süs olarak kullanır, fişi prize takar, bulunduğu odayı da klima ile 22 derecede tutarsanız gerçekleşiyor.. Ama içinde yiyecek içecek bulundurur, günde 8-10 kere açarsanız bu tüketim 1000 watt civarı gerçekleşir ve yapacağınız da budur.

    Demek ki yazın 1000 watt üretmelisiniz.. Mayıs-Eylül arası ortalama 13 saat gün ışığı var ve bu da 09.30-16.30 arası verimli. 7 saatte gece kullanılacak 500 watt depolamalı, gündüz kullanılacak 500 watt da üretmelisiniz. Yani 7 saatte 1000 watt üretim ister. Tolerans ve kayıplarla bu miktar saatte 200 watt eder. yani işin güzel olması için 2 adet 120 Watt panel, gece kullanılacak akünün de en fazla %30 deşarj olması için 150 Ah jel akü uygundur.. inverteri ise asla modifiye sinüs almayın... Tam sinüs olmalı.. Bu sistem dolabı garantili çalıştırır. Sağnak geçişi ve bulut yoksa gece 2 adet led lamba yakar ve Cep telefonunuzu şarj eder... Tabi benim yazdığım gerçek değerlerdir ama satıcılar size daha ucuz ve basit sistemler önerecektir. sakın daha düşük sistem kurmayın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: C.CEMİL

    tam inverter olmazsa çoğu cihazda sorun çıkıyor ,misal vantilatör bağlıyorum çalışıyor ama vınlama sesi geliyor (trafo sesi gibi)

    diğer konuları en iyi @ vdss hoca biliyor ona sormakta fayda var
    Modifiye sinüs inverter ile vantilatör 4 gün vınıldıyarak çalıştı. Sonra motoru durdu. Mefta oldu. Artık modifiye sinüs den mi yoksa zaten vantilatörün ömrümü sona erdi anlayamadım. Bilgi olarak paylaşayım dikkatli olun.
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    verdiğiniz bilgiler gerçekten çok değerli ,teşekkür ederim
    aküleri dediğiniz şekilde bağlayınca sanki düzelme var gibi ,ileride aküleri ölçüp tam neticeye bakacağım
    gerçi fark görmesem dahi söyledikleriniz çok mantıklı ,o nedenle kuşkum yok

    benim sayaç 3 zamanlı olduğu için o zaman mümkün olduğunca saat 17:00 ile 22:00 arası kullanmaya özen göstereyim
    hiç değilse yatırımın bir kısmını kurtarayım :)

    başka bir konu aklıma takıldı ,peki inverter aküleri korumak için belli bir seviyede kesmiyor mu ?

    tv. konusunda da haklısınız dedikleri kadar az tüketse bu sistem çok daha uzun süre dayanmalıydı
  • sertac-73 kullanıcısına yanıt
    büyük ihtimal modifiye denilen ,aslında laf zambazlığı olan bu inverterlerden uzak durmak lazım ,çok büyük ihtimal vantilatör bundan bozulmuştur
    çünkü anormal çalıştırıyor bu modifiye inverter denilen cihaz

    ben aslında tahmin ediyorum ama tam sinüs olanlar çok pahalı olduğu için denemek için aldım ama çok pişman oldum
    bu sistemi mutlaka kuracağım diyenlerin masrafı düşünmemesi yada hiç bulaşmaması gerekiyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: C.CEMİL

    büyük ihtimal modifiye denilen ,aslında laf zambazlığı olan bu inverterlerden uzak durmak lazım ,çok büyük ihtimal vantilatör bundan bozulmuştur
    çünkü anormal çalıştırıyor bu modifiye inverter denilen cihaz

    ben aslında tahmin ediyorum ama tam sinüs olanlar çok pahalı olduğu için denemek için aldım ama çok pişman oldum
    bu sistemi mutlaka kuracağım diyenlerin masrafı düşünmemesi yada hiç bulaşmaması gerekiyor
    Güneş enerjisi sistemini HOBİ amaçlı kuranlara diyecek bir şeyim yok..

    Benim gibi İSKANLI EVİNE DEVLETİN İŞİNİ YAPMAMASI SEBEBİ İLE ŞEBEKE ELEKTRİĞİ VERİLMEYEN ARKADAŞLAR İÇİN DE DİYECEK BİRŞEY YOK...

    AMA TASARRUF amaçlı kuracak arkadaşlara çok NET kısa tavsiyelerim var..

    TASARRUF sadece ONGRİD sistemle yapılabilir.. Yani sisteminiz AKÜSÜZ olacak. Gündüz üretilen elektriği evde kullanacaksınız, fazlasını şebekeye satacaksınız, gece ve kışın zor günlerinde ise şebekeden elektrik kullanacaksınız. Bunun için yasal imkanlar oluşturuldu. Yani AKÜ yerine ürettiğiniz elektriği bir nevi devletin şebekesine depolamış oluyorsunuz. AKÜ bozuldu, performansı azaldı derdi yok. Bu sistemle SIFIR elektrik faturası hatta iyi kurulup kullanılırsa devletten düzenli para almak mümkün.. Kuruluş maliyetleri de sadece PANEL ve ON-GRID invertere bakıyor. Masrafın yarısından çoğunu oluşturan ve bozulma riski yüksek AKÜLER bu sistemde YOK. Size çift yönlü diyebileceğimiz bir sayaç takılıyor ve üretim fazlanız (ki yazın bu çoook iyi bir miktar) sayacı tersine işletiyor. Yani devlete elektrik satmış oluyorsunuz. Gece ve üretimin olmadığı-az oluğu zamanda sorunsuzca şebekeden elektrik çekiyorsunuz ve bu da saati normal işletiyor.. 30-40 bin TL arası kuracağınız bir sistem 25 sene ömürlü olur ve size 5 sene içinde geri dönecektir. Sistem ve sonradan sattığınız elektrik ise kazancınız olacaktır. Güneşli günlerde bedava elektrik kullanmanın keyfine (Klimayı aç sonuna kadar) doyum olmaz.. Ama akülü sistem kurayım bana kazandırsın derseniz SAKIN düşünmeyin bile zira KESİNLİKLE şebekeden elektrik kullanmaya göre 2-3 kat pahalı olur.

    NOT: inverter aküleri korumak için keser akımı ama bunu genelde tamamen bitmeye yaklaşınca yapıyor. Çoğu inverterde bunun sistem kaç Volta düşünce kesileceği ayarlanabilir. Fabrika ayarları aküyü ölmeye yakın kesecek şekilde yapılmıştır. Bu sebeple o değeri yükseltmek gerekir. Yüke göre ayarlanan bir değerdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vdss -- 13 Haziran 2019; 9:56:20 >




  • vdss V kullanıcısına yanıt
    hocam ben kendi sistemimi bir türlü anlayamadım ,dün unutup yine 8-9 saatten fazla kullanmışım ve aklıma gelip baktığımda şarj kontrol cihazında 12 volt görülüyordu :)

    geçen gün ise 8 saat olmadan inverter uyarı vermişti

    bu bahsettiğim olaylar bulutsuz havada ,güneşin etkili olduğu günlerde gerçekleşti
    sanki sistemden bir elaman ara sıra sapıtma yapıyor gibi ,diğer türlü aklıma bir şey gelmiyor

    bu arada bahsettiğiniz sistemi daha önce duymuştum ama bende o kadar yatırım yapacak güç yok :)
  • C.CEMİL kullanıcısına yanıt
    Gündüz kullanırken Güneş yeterli ise hem şarj eder hem TV yi çalıştırır. Gece de dolu aküden devam eder.. Aslında parlak güneşli bir güne dolu akü ile başlarsanız bu mevsimde 20 saat kullanabilirsiniz.. Ama peş peşe 2 gün 20 şer saat değil.. Yani bir süre kullanmamışsanız ve henüz güneş varken kullanmaya başlamışsanız uzunca süre kullandığınız halde bitmemesi normaldir.
  • Merhaba arkadaşlar 2 adet 165 lik panel 200 amperlik jel akü ve 1000 watt modifiye sinus invertor ve 30 amperlik bir şarj kontrollu bir sistemim var genel olarak aydınlatma amaçlı kullanıyorum iki panel parelel bağlantilı ve son günlerde konnektör baglantilarında problem yasıyorum panel baglantilarını kontrol ediyorum söküyorum takıyorum çalısıyor yarım saat veya bir kaç saat veya bir gun sonra bağlanti gitmiş şarj etmiyor tekrar tekrar aynı seyleri yapmaktan bıkar hale geldim ne yapabilrim önerilerinizi bekliyorum
  • Panelleri teker teker deneyin. Bir süre birini devre dışı bırakın.. olay tekrar ediyorsa diğerini deneyin tek başına.. tekrar etmezse panellerden birinde sorun vardır. ara ara çalışıp duruyordur.. Tekrar olursa kabloyu değiştirin yine çözülmezse şarj kontorol ve ardından inverteri kontrol edin. Sonuçta her şey tek tek denenir sorun nerede bulunur.. Elektrikli her cihazda bu böyle yapılır.
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    Eyvallah üstadım önerilerinizi uygulayacağım. Teşekkürler
  • Merhabalar, 10 watt solar panel, 12 volt 7 amper aküyü şarj edebilir mi? Yoksa kısa vade de akü bozulur mu? Ek olarak bu ikiliye 200 watt inverter sırıtır mı?
  • Çağdaş kullanıcısına yanıt
    Watt/Volt=amper diye biliyorum. Saatte 0.83 amper üretir, 7 amperlik aküyü 8,5 saatte doldurur.
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    Şarj kontrol cihazı kullandığımda ışık yarım saat sonra sönüyor.
    Şarj kontrol cihazını söktüm. Panelden gelen kabloyu direk aküye bağladım.
    1,6 amper/saatten 7,5 saatte akünün dolacağını varsayıyorum.
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    Bu sistemi yazlıkta verandayı aydınlatmak için kullanıyorum.
    Sonbaharda giderken, aküleri sökeyim mi, bağlı mı kalsın?
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    Televizyon forumlarında marka ve modeller tartışılıyor.
    Bir problem olacağını sanmıyorum.
  • Arkadaşlar,

    yaylada 5 gün kullanılmayan sadece cumartesi pazar kullanılan bir kulübem var.
    2 günde harcadığımı 5 günde doldursun diye bir sistem yapmayı düşünüyorum.

    mevcutta;
    40w 12v panel, 24a 12v jel aküm ve 10a sarj kontrol ünitem var.
    4 adet 12v ampul yakmaya ve telefon şarj etmeye yetiyor.

    Sistemi biraz daha büyütmek adına;
    40w 12v panele ve 80a 12v jel akü taksam bir sıkıntı çıkar mı?
    panel 5 günde 80a aküyü doldurur mu? gücü yeter mi?

    ilerde 40w panelin yanına 165w panel etmeyi düşünüyorum.
    bir sıkıntı çıkar mı?
  • 12v ile çalışan tv var elimde. Kamp alanında kullanmak için kaç wattlık güneş paneli yeter ??
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    Merhaba panelleri tek tek bağlayarak birer hafta denedim herhangi bir sorunla karşılaşmadım şimdi ne yapmamı önerirsiniz?
    Tesekkurler
  • 
Sayfa: önceki 244245246247248
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.