Şimdi Ara

Güç elektroniği final sorusu yardım lütfen!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba , elektronik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Finalde bir sorunun cevabını öğrenmek istiyorum. 380v 50Hz lik bir devrede GTO üzerindeki satrasyon gerilimi 1.83v akım ise 123A dir. GTO üzerindeki gücü hesaplayınız. Soru bu! Normalde güç formülünün P=V.I olduğunu biliyorum. Ancak saturasyon ile ilgili herhangi bir konu işlemedik. Başka bir derste Opamplarda gördük sadece. Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Lütfen!



  • Cevap verecek olan yok mu arkadaşlar??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bt78

    Cevap verecek olan yok mu arkadaşlar??

    Saturasyon demek doyuma gitmek demektir ki tüm güç elektroniği elemanları doyumda kullanılırlar. Bunun nedeni üstünde tutabilecekleri minimum gerilimi tutmaları gerekmesidir. Doyuma gitmek güç formülünü değiştiren bir şey değildir. Eğer bir elemanın üzerinde V gerilimi var I akımı da geçiyor ise güç yine bu 2'sinin çarpımı olacaktır. Doyumla ilgili herhangi bir ekstra konu işlemene gerek yok. Doyumdaki hali iletimdeki hal olarak alabilirsin güç elektroniği elemanları için çünkü hep öyle çalışmaları gerekir. Normalde aktif bölgede çalışır elektronik devre elemanları ve üzerinde gerilim tutarlar ancak akımları düşük olduğu için yanmadan bu işi kurtarırlar. Güç elektroniği elemanları üzerinde gerilim tuttuğu an ki biliyoruz güç de yüksek akım da yüksek üzerinde muazzam bir güç harcanır ve direk yanarlar zaten.




  • Yani anladığım kadarıyla devre elemanlarının kendi üzerinde harcadıkları gerilim diyebiliriz o zaman! Cevap için teşekkür ediyorum.
  • Bu dersten Bb ile geçtim başarılar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bt78

    Arkadaşlar merhaba , elektronik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Finalde bir sorunun cevabını öğrenmek istiyorum. 380v 50Hz lik bir devrede GTO üzerindeki satrasyon gerilimi 1.83v akım ise 123A dir. GTO üzerindeki gücü hesaplayınız. Soru bu! Normalde güç formülünün P=V.I olduğunu biliyorum. Ancak saturasyon ile ilgili herhangi bir konu işlemedik. Başka bir derste Opamplarda gördük sadece. Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Lütfen!

    merhaba;

    Saturasyon gerilimi gerilim düşümüdür. Yani iletimdeyken GTO'nun üzerinde tutuğu gerilimdir. Yani evet güç hesabı P=I.V ile yapılır.


    bir arkadaş güç elemanlarının doyumda çalıştırılması gerektiği hakkında bir kaç şey söylemiş. BJT, MOSFET, IGBT gibi transistörlerde bu kavram vardır ve evet yanmamaları için bunlar doyumda çalıştırılır. fakat elektronik devrelerde, güç küçük olduğundan bu elemanlar illaki doyumda çalıştırılmaz, yarı iletimde de çok iyi iş görebilirler. GTO kapı sönümlü bir tristördür ve ani tetikleme sinyalleri ile kontrol edilir. dolayısıyla doyum kapı akımı vb. kavramları olduğunu hatırlamıyorum.


    bende bu dönem aldım güç elektroniğini. hangi üniversitedesin dostum?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the bad Duelist -- 20 Ocak 2015; 23:52:05 >




  • Kahramanmaraş Sütçü imam üniv. elektronik teknolojisi. Bütünlemeye bıraktım dersi ve sorunun birisi buydu. Bütünlemede muhtemelen bu soruyu tekrar soracak. Ne yapmalıyım acaba? Net bir çözüm bulamadım. İnternette araştırdım. Net bir cevap yok. Derste bununla ilgili soru veya konu görmedik. GTO ları işledik ama saturasyon gerilimi üzerinden güç hesaplaması göstermedi.
  • hayrına up
  • tristor uzerinde harcanan gucu hesap eden formulu bul.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.