Şimdi Ara

Gömülü Sistem Mühendisliğine Yönelmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Piyasada herkes web uygulamaları geliştiriyor. Bilgisayar mühendisliğinde aldığımız dersleri tam manasıyla web uygulamalarında kullanamıyoruz bu da bana israf olarak hissettiriyor. Mühendisliğimi kullanabileceğim daha seçici bir alan olan gömülü sistem mühendisliğine yönelmek istiyorum lakin bu alanda elektrik-elektronik mühendisleri, elektronik ve haberleşme mühendisleri çoğunlukla etkin durumda. Sizce Bil. Müh. öğrencisi olarak kariyerimi buraya yönlendirmek faydalı olur mu?

    Ayrıca "startup" kurma hayalim var. Yazılımda sermaye olarak neredeyse sadece bilgisayar ve internet erişimi gerekliyken, gömülü sistemlerde elektronik kart devreleri(üretimi) vb. kalemler olduğu için büyük sermayeler gerektirir mi? Teşekkürler.


    Not: Alan/Sektör tavsiyelerine açığım. İlgimi çekecek bir alanı keşfetmeme yardımcı olabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhonyi -- 11 Eylül 2022; 21:34:46 >







  • Gömülü sistemler, yazılımın diğer alanları ile kıyaslandığında nispeten çok daha dar bir alana hitap ediyor. Bu dar alanda yine kendi içerisinde çeşitli kriterlere göre alt dallara ayrılıyor.


    Donanım tasarım alt yapısı olmayanlar içinde iki gruba ayırabiliriz.

    + Hazır platformlar: Donanım bilgi ihtiyacı kısmen daha az.

    + Özel platform/kart tasarımı ve üzerine uygulama geliştirme : Daha fazla tasarım bilgisi ve tecrübesi.


    Hazır platformlardan kastım, bir aracın eğlence sistemi veya abs fren kontrol sistemi donanımı farklı bir ekip tarafından tasarlanmıştır, sizin buna uygulama geliştirmenizi örnek verebiliriz.


    Gömülü sistemler doğası gereği çeşitli çevre birimleri ile donanım seviyesinde haberleşirler. Çeşitli tiplerde ki sinyalleri okuma ve çeşitli tiplerde sinyal çıkışları yapılır. Bu konular elektronik mühendisliğinin kapsamına girmektedir. Bu konularda bilginizin veya tecrübenizin olmaması durumunda, uğraştığınız probleme çözüm üretmeniz imkansız veya çok amatörce veya uygulamada çeşitli hatalara sebep olabilecek şekillerde olabilir.


    Yukarıdaki öneriler projenin kapsamına göre önem dereceleri değişebilir. Tasarım veya kodlama hatasının, oyuncakta, mutfakda kullandığımız fırında veya ateşlenen bir füzede ortaya çıkması farklı farklı sonuçlar doğuracaktır.


    Gömülü sistemlerde hangi braş(lar)da uğraşacağınıza karar vermeniz tercih yapmanızı kolaylaştırır düşüncesindeyim. Küçük ev aletleri, taşınabilir kişisel cihazlar, otonom araçlar, oyuncak ve eğlence sektörü, medical cihazlar..... liste uzadıkça uzar. Gömülü sistem geliştireceğiniz işi ve işleyişini iyi/belli bir seviyede bilmeniz gerektiğini unutmayınız.


    Edit: imla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 12 Eylül 2022; 11:27:42 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.