Şimdi Ara

Golden retriever'ı eğitemeyen birisi Doberman almalı mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, şu an golden cinsi bir köpeğim var. Otur komutunu bile öğretemedim. Gezdirmeye çıktığımda zor zaptediyorum, sözümü dinlemiyor.
    Bahçemize bu yıl içerisinde 7-8 defa hırsız girdi. Kapıyı zorluyor hep. Bizim köpeğin dünya umrunda değil havlamıyor bile. Sizce doberman almak kötü bir seçim mi olur? Eğitebilir miyim emin değilim. Benim golden alfa cinsi erkek bir köpekti o yüzden zaptedemedim. Doberman'ı eğitemezsem başıma bela olur mu?



  • Golden ların genelinde bir hoyratlık var hocam zaten.En azından benim tanıdıklarım öyle ve söz pek dinlemiyorlar.Eğitim konusunda kendinize güveniyorsanız yada bütçe ayırır eğitim verdiririm derseniz safkan Doberman'da bence koruma açısından sorun yaşamazsınız.Bizde Boxer var.Sahiplenme açısından süper köpekler.Tavsiye ederim.
  • Goldenlar dan bekcilik beklerseniz daha cok beklersiniz. Omrunuz yetmez.

    Kopek egitmek kolay is degil. Yillardir kopek baktim. Besledigim bi kopek disinda hic sorun yasamadim. Hicbirisine tek komut ogretmedim ogretemedim ama hic birisiylede bi sorun yasamadim. Otur gel git kal komutlarinin eksikligini yasamadim. Benim onlardan ne istedigimi beliyorlardi. Beklemesi gereken yerde bekliyordu gelmesi gereken yerde geliyor gitmemesi gereken yerede gitmiyordu.

    Aranizda bi bag olusturun hem kopek sizi hem siz kopegi hissedin.

    Alman coban kopegi dobermann rottweiler irki kopekler beslemek zordur. Cok guclu kopeklerdir. Goldenlardan hem kas gucu hemde karakter olarak daha cok gucludur. Zapetedemediginizda daha buyuk sorunlar cikartir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alman Çoban Köpekleri, bildiğim en dominant türler arasında. Belki de en dominantı. Dominantlık, size dominantlık kurduğu zaman, illa ki size fiziksel zarar vereceği anlamına gelmiyor. Ancak mesela bir kavgaya karışmasını engellemek istediğinizde, özgüveni yüksekse ve liderliği ele alamadıysanız, sizi bile ısırabilir. Liderliği ele alamazsanız, size ve ailenize karşı ne kadar ağır başlı olursa olsun başka kedi ve köpeklere büyük zarar verebilir. Yürüyüşlerde, veteriner ziyaretlerinde, eve misafiriniz geldiğinde, vs çok yorar. Bahçeye giren bir insanı da yaralayabilir.

    Eğer güvenlik amaçlı bir köpek istiyorsanız, bahçenin her tarafı belirli bir yükseklikte çit ile kapatılmalı ve köpek olduğuna dair uyaru levhaları asılmalı. Aksi halde, köpeğin kendi bahçeniz de olsa, bir insanı veya sahipli bir hayvanı yaralaması durumunda sorun yaşarsınız.

    Golden ile karşılaştırma konusunda ise şunu söyleyebilirim. Golden ı eğitememiş olsanız bile en azından domine edebiliyor olmalısınız. Eğitim için önemli bir adım ise yemek kontrolüdür :
    * Köpeğinize yemeğini verdiğinizde, siz müsade etmeden yemeye başlamasın.
    * Yemek yerken elinizi mama kabına uzattığınızda, geri çekilsin.

    Bunu sağlamak için, yemek vaktini düzene sokmalısınız. Yemek saati geldiğinde, mama dolu kap elinizde ve yerden yüksekte iken; köpekle göz teması kurarak, "hayır, bekle, vs" komutları kullanarak, köpeği kaptan uzak tutmalısınız. Kabı yere koyduğunuzda elinizi hemen çekmeyin. Köpek belli bir süre beklemeli ve siz komut verdiğinizde (komutu verirken önce güçlü şekilde el şıklatın) yemeğe başlamalı. Ama siz de aynı anda hamle yapın ve köpekten önce elinizle tekrar kabı tutun. Köpek bu halde yemeğe başlasın. Bu alıştırmayı, yavaş yavaş, elinizi kaptan uzaklaştırma ve tekrar kabı tutma biçimine dönüştürün. Yani köpek, elinizin yemek kabında olmasını kabullenmişken ve itiraz etmiyorken, elinizi kaptan uzaklaştırmak ve köpeğin kabulü sona ermeden bir süre sonra tekrar elinizi kaba değidirmek. Gittikçe, elinizin kaptan uzak olduğu süreyi artırın. Kendinizden emin olduğunuzda, bu alıştırmayı, kabı doğrudan bırakmak, köpeğin yemesine izin vermek ve köpek yemeğe başladıktan bir süre sonra, köpeğin yemeğine elinizi uzatmak şeklinde devam ettirin.

    Beklenmeyen bir durum olursa, mesela köpek hırlar, havlar veya elinize hamle yaparsa, alabiliyorsanız elinizle alamıyorsanız ayağınızla veya başka bir cisimle, mutlaka ama mutlaka kabı köpeğin önünden alın. Köpeği uzaklaştırmayın veya tutmayın. Doğrudan yemek kabını vakit kaybetmeden alın. Bu noktada asla geri adım atmayın. Ceza olarak yemeğini, normalde beklediği süreden çok daha fazla bekleterek verin ve köpek yerken kabı hiç bırakmayın.

    Yemek otoritesini kurmak, dominant bir köpeğe liderlik için önemli bir adımdır.
    Eğitim ile ilgili diğer pratik öneriler :
    * Köpeğin yemek ve yürüyüş (tuvalet) saatlerine disiplinli bir şekilde uyun.
    * Yemeği yürüyüşten önce yemek kabına koyun ve köpeğe gösterin ancak yürüyüşten sonra yemesine müsade edin.
    * Mümkün mertebe köpeğinizle vakit geçirin (mesela markete veya tanıdık müşterime giderken bile yanımda götürüyorum) ve oynayabildiğiniz kadar oyun oynayın.
    * En sevdiği oyuncağını "bırak" komutunu verdiğinizde bırakmasını sağlayın (Yemek konusu gibi, bu da zaman alacak bir konu).




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.