Şimdi Ara

Gittigim etkinlik ve uzmanin C++ hakkindaki yorumu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ytü'nun finans ve yazilim gunleri seklinde bi etkinligi vardi.Bugun bilge adamdan bi yazilimci cikip piyasadaki islerin %75 inin .Net ,%20 sinin Java'dan ,Geri kalan %5 ininde C,C++ vb dillerden olustugunu soyledi.C ve C++ gibi diller cok fazla yaygin degilmis.C yi anladim ancak C++ OOP bir dil oldugundan
    durumu kurtariyor falan dedi.

    Ancak .Net e baktigimda da .Net kullanmak icin C++ bilinmesi yeterli oluyormus.Birazcik kafam karisti acikcasi bu bilgi karmasikligi arasinda..

    C++ ogrenmeye devam etmeli miyim? Yoksa C# veya Javaya mi yonelmeliyim?

    Tecrubeli arkadaslar .Net ve C++ hakkinda bildiklerini paylasirsa ve konuyu aydinlatirsa sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yazılım sektörünün doğrudan içinde değilim. 1 yıldır quora'dan olsun tanıdıklarımdan olsun yazılım dünyasını takip ediyorum. Şöyle özetlenebilir:

    Kurumsal şirketler (1) garanticidir. Piyasadaki en sağlam sistemler haricinde kendilerini riske atıp yeni teknolojileri, umut vaadetse bile kullanmayı göze almazlar. Yarın bugün kullandığı teknoloji köklü bir değişim geçirecek olsa (hatta bazen gelişimi bile durabilir) bütün sistemi yeniden yazmayı göze almazlar. C# ve Java sevgilerinin aslı da buradan geliyor. İkisi de yerine oturmuş, almış başını yürümüş iki dil. Piyasada istediğiniz her an bir .NET veya Java yazılımcısı bulabilirsiniz. İyisini ararsanız biraz zorlanırsınız ama bulursunuz ve işinizi yaptırırsınız.

    Yurtdışında ->

    Küçük işletmelerde yavaş yavaş bilişimin önemi anlaşılmaya başlanıyor. Küçük işletmenin de dostu C# ve Java gibi yerine oturmuş ama profesyonel bakım isteyen sistemlerden ziyade ücretsiz, kolay geliştirme olanağı sağlayan, gelecek vaadeden diller oluyor genelde. Bu kapsamda masaüstü uygulama geliştirmek için diğer alternatiflere yönelebiliyorlar. Web uygulaması yapılacaksa Node.js, Python/Django veya bunlar gibi yeni şeyler kullanabiliyorlar.

    Büyük işletmeler ise hala daha kökleşmiş teknolojilerden pek vazgeçmiyor. Bankacılık sistemi kuracaksanız yarın bugün ne olacağı belli olmayan bir dile bel bağlamak istemezsiniz. Mühendislerin o dilin yeniliklerini öğrenmesi, kodun yeniden şekillendirilmesi... bunların hepsi masraf. Güvenlik açıkları vs. ise cabası.

    Startuplar gözlemlerime göre ezici çoğunlukla yenilik ve umut vaadeden yeni teknolojilere yöneliyorlar. Bütçeleri ve yazılımcı sayıları kısıtlı olduğundan işi en çabuk ve kaymadan halledebilmek için piyasada desteği fazla olan yeni ve ücretsiz teknolojilere yöneliyorlar. Buradaki mantık da genelde; "Ortaya bir şekilde çıkalım, eğer tutarsa, kullandığımız teknoloji sapıtmadığı sürece oradan devam ederiz. Olmazsa da artık paramız olur, başka bir sisteme geçeriz." oluyor. Mesela Instagram. Python/Django kullanıyor. Onlar o sistemi kullanmaya başladıklarında django daha çok çok yeniydi, site tuttu, django hala yeni ama gelişmeye devam ediyor. Sapıttığı da yok. Instagram hala django kullanıyor...

    Türkiye'de ->

    Küçük işletmeler hala daha olaya tam olarak uyanamadılar. O yüzden yeni teknolojiler pazarda kendine fazla yer bulmuyor. Talep olmayınca arz da olmuyor. Yazılımcı yeni şeyler öğrenmeye ihtiyaç duymuyor.

    Büyük işletmeler işlerini genelde profesyonel yazılım firmalarına atıyorlar. O firmalar da "aaa bu iş tam x diline göre bir iş, hadi bunu onla yapalım. Hem de bu yeni teknolojiyi sınamış oluruz" demiyor tabiki, bünyesinde zaten hazır çalışan yazılımcılarına yaptırıyor. İşin ciddiyetine ve tipine göre C/C++/Java/C#'dan birini seçiyor ve işi hallediyor.

    Startuplar, hangi startuplar?

    ---

    (1) ile gösterdiğim yerde şöyle bir istisna var. İşi bilişim olan büyük şirketler buranın istisnası.

    - Google yarın kendi dilini oluşturup, "hadi bundan sonra bununla kodluyoruz" diyebilir. Arkasına da taş gibi desteğini koyup endüstri standardı bir dil yaratabilir. Ki yapmaya çalışıyor da: GoLang

    - Microsoft C#'ın yapımcısı gibi bir şey, onu kullanmaları abes kaçmıyor hiçbir zaman.

    - Oracle meşhur veritabanının üreticisi, java'nın vendor'u. Yine MS örneğindeki gibi abes kaçmıyor javayı ya da kendi vt'lerini kullanmaları.

    - Facebook, PHP kullanıyor. Şu anda çok gerek görmediklerinden olsa gerek PHP'den ayrılacak gibi değiller. Başka bir sisteme geçmektense PHP'nin üzerine bir şeyler koymaya çalışıyorlar.

    Bir istisna da oyun firmaları, asıl işi donanım üretip donanımlarına yazılım üreten firmalar. Buralarda performans kaygısı olduğundan bırakın C#'ı C++'ı bile zorla kullanırlar. Piyasada o kadar performanslı diller olmadığı (ve gerek de olmadığından yenisi üretilmez bu dillerin) için. Çıkıp EA Games neden oyun yapmak için C# kullanıyor demek de abes o yüzden.

    Bir de ilke olarak, rakipler birbirlerinin yazılımlarını kullanmıyorlar olabildiğince. Uçuk kaçık teknolojiler kullandıklarını görürseniz sebebi o da olabilir.

    ---

    Sizin konuşmacınız sanırım biraz daha Türkiye odaklı konuşmuş. Çünkü şu anda dünyada tutan uygulamaların baya büyük bir kısmı 3-4 kişilik ekiplerin başlattığı startuplar. Amerika'da bu furya yaklaşık 15 yıl önce başladı, o yüzden meyvelerini gözle görebilmeye başladık. E madem bunla başladık bununla devam ediyoruz diyebiliyorlar. Onlar onla devam ettiklerinden dil de gelişiyor vs. Türkiye'yi henüz tam vuramadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 2 Aralık 2016; 21:46:36 >




  • Diğer soru için de, duruma bağlı denebilir. Ne çeşit bir yerde konum almak istediğinizle alakalı. Söyleyeceklerime göre Türkiye'nin (veya eğer yeni zelanda'da çalışmak istiyorsanız orasının) piyasasını gözden geçirin. Ona göre birine odaklanırsınız.

    C#, ASP.NET -> Windows ve MS destekli web teknolojileri.
    Java -> Windows hariç geri kalan her alet. Mobil olsun, Linux olsun, Web olsun içinde MS olmayan her yere yetişiyor. Hatta içinde MS olan yerlere de yetişiyor da Windows için ilk tercih C# olur doğal olarak.
    C++ -> Üstteki ikisinin ağa babası ama işler daha zor yoldan yapılıyor. Kusursuzca öğrenmesi baya zahmetli. CS lisansınız varsa (veya olacaksa) işiniz daha kolay olur.
  • QT C++ ile yazdığınız programı tüm işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz.
    .net için aynı durum geçerli değil.
  • En iyisi deneyerek öğrenme. Programlama mantığı genelde aynı olsa da yazılım dilleri tarz olarak birbirinden ayrılabiliyor. Hangi dilde çalışmak sana daha kolay geliyorsa onu seçmeli. Şunu unutma
    Her yazılım dilini az çok bilebilirsin. Bir tanesini bil tam bil
  • Rich Hickey kısaca ne demiş: "Programlamanın programlama dilleri ile cok fazla ilgisi yoktur"
    Şu temeli bir kavrasak, bütün sorunlar çözülecek.
     Gittigim etkinlik ve uzmanin C++ hakkindaki yorumu
  • su ulkede dil yarisindan bir turlu kurtulamadilar ne yazikki :). yapacagin ise gore dil vs kullanirsin. yuzdesi bukadardir vs gibi cikarimlar yanlis. tum dunyada c# tercihi azalirken ulkemizde cig gibi buyuyor :). hocam hangi konuda uzmanlasacaksaniz o konuda kendinizi gelistirin diller aractir, iyi bilmek kullanmak gerekir sadece ama ulkemizde buda olmadigi icin atip tutuyorlar iste :).

    gelecekte hangi alanda uzmanlasmak istiyorsaniz bakinin teknolojilere vs ona gore kullanacaginiz dilde uzmanlasin. design patterns data structure vs bunlara calisin. dili nasil efektif kullanabilirim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya'da kac bilgisayar Ms kullaniyormus. Kendi .net ten ekmek yedigi icin oyle demis.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mehmetak07 M kullanıcısına yanıt
    Ama Java için geçerli
  • Türkiye içindeki iş ilanlarına göz gezdirirseniz gömülü sistemler, görüntü işleme ve bazı diğer savunma sanayi işleri hariç pek bir şey bulmak mümkün değil C/C++ ile ilgili.Yöneleceğiniz alan bunlarla alakalı değilse ilerde pek ihtiyacınız olmayacak demektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeodempp -- 8 Aralık 2016; 18:56:52 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.