Şimdi Ara

Gerçek nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar gerçek ulaşılmaz bir şey değildir . Biz işimize yaramayan şeylere boş şeyler diyoruz. Doğru olmayan şeylerede yalan . Mesela ben bir fili tek lokkmaada yuttum desem inanmazsınız (halbuki beni görseniz) bu yalan olur ama fil yutmak ve ben gerçeğimdir üstelik filde bi şekilde küçük olabilir ( yada şeker ) Tıpkı bunun gibi rüya ve hayallerimizde var olan şeyler bile gerçektirler. Gerçekten vardırlar. Buraada konu yine varlık yokluk meselesine gelir dayanır. İnsanlar varolmayan bir şeyi ne düşünebiilir nede bilebilirler. Bu bir kuraldır. Eğer ki bir insan bir şeyi düşünebiliyorsa o mutlaka vardır. Fakat onu yanlış bir şeyin üstünde düşünmüş olabilir.

    Ama bir öz vardırki o herşeyden daha gerçektir. İşte insan bu şekilde bir kanıya varabilir. Ama onu n ne olduğunu asla bilemez . Çünkü o zaman bilddiği diğer şeylere benzetmek durumunda kalacaktır . Oysa insan bildiği hemen hemen herşey üzerinde bir dereceye kadar kkontrol sahibidir.
    Onun dışında ve hatta oda dahil hiç bir şeyi ise kanıtlayamayız . Bu yuzden her şey çok doğru olabilir ama çok yanlışda olabilri. Gerçek aslında bizi çok iyi kandırmış bir yalan da olabiilir.




  • bu arayışı nesnel ve öznel olarak iki yönlü araştırmak lazım bence. Nesnel olarak bir gerçek çok ama çok zor. inançlar işin içine girmeden asla çözüme kavuşamaz. inanna bir insan olarakbenim nesnel gerçeğim sadece Allah tır. gelirse eğer sonradan melekler falan gelir ki herşeyin yazılı olduğu kitap (levh-i mahfuz) allah tarafından oluşturulan öznel gerçeğin kaynağıdır.

    gelelim öznel gerçeğe

    bu insanlara göre farklıdır. bir karıncaya göre farklıdır. okyonusun bilmem kaç bin metre derinliğinde nesiller boyu belkide hiç güneş görmeden yaşayan canlıların gerçeği farklıdır.

    Gerçeğin farkında olmak bir bilinç işidir. eğer bir bilinç yoksa gerçeği aramak diye bir şey de olamaz.

    İnsanlar arasında bile gerçek dediğimiz şey farklılık gösterebilir. doğaldırda. hayaatında hiç mavi görmmeiç birine maviye anlatamazsın. onun gerçeklerinde yoktur mavi. anladım dediğinde bile farklı bir şey anlamıştır.

    Sadece bir genelleme yaparak öznel olan gerçeği tanımlamaya kalkarsak duygusal, fiziksel vb ayrımlara yinede gitmek zorundayız. fiziksel gerçek herşeyin elektrik alanlar vasıtası ile etkileşimdir gerçek. duygusal olarak ise anlayabildiğin idrakı edebildiğindir. gibi.

    islami yönden baktığımızda gerçek Allaha kul olmaktır. Kullukta belli bir yere gelince zaten Alah o kuluna nesnel gerçeği aynen gösterir. yani bizim mucize dediğimiz şeyler nesnel gerçeklik tarafından öznel gerçekliğin değiştirilmiş hali oluyor bu durumda.

    bi kere daha yani dersek öznel ve nesnel olarak gerçeği yakalayan sadece allah dostlarıdır.




  • gercek nedır acıklanamaz beynın algıladıgı sey gercektır sonucta senın beynınden baska algılama organın yok kı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: emell

    ben gerçeğim....


    hayır tek gerçek benim.sen yanlızca yanılsamamsın. ben var oldugum için varsın. ben yoksam yoksun




    güzel cevap vermişsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kargaşa -- 28 Nisan 2006; 0:17:06 >
  • Güzel söylüyorsunuz da:
    "Nasıl oluyor da, rüyalarımız ve hayallerimiz dışında, hepimiz aynı gerçekliği algılıyoruz?"
    Demek ki beynimizin dışında ortak bir gerçeklik var. bu kavram boş bir kavram değil.
  • Çünkü algılamak için gerekli olan her yapı aynı insanoğlunda...

    Bu yüzden somut veya soyut olarak algılar aynı fakat düşünce ve yorum farklı...

    Bu yüzden insan aklından geçen herşey gerçektir...

    Daha doğrusu ''Bahsi geçen herşey gerçektir.Ama doğruluğu veya yanlışlığı şüphelidir!''

    Bu oturaklı bir cevap diye düşünüyorum ben..Gerçi benim düşüncem olduğu için eksik olma kısmı çok fazla ama ben doğruluğuna inanıyorum temel bir şey söledim gibi geliyor bana...

    Ne dersiniz?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Güzel söylüyorsunuz da:
    "Nasıl oluyor da, rüyalarımız ve hayallerimiz dışında, hepimiz aynı gerçekliği algılıyoruz?"
    Demek ki beynimizin dışında ortak bir gerçeklik var. bu kavram boş bir kavram değil.



    benimki yanlızca yaklaşım biçimi.gerçektir demiyorum ama aksi ispat edilemez.

    yani sen kendi varlıgından eminsin ama benimkinin yanlızca benle iletişim kurdugun sürece farkındasın.bu olmazken var olup olmadıgımdan emin olamazsın.tıpkı bilgisayar oyunları gibi.oyun içindeki bir odadan diyerine geçtiginde geride bıraktıgın odadaki herşey silinmiştir ancak geridönersen tekrar varolur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kargaşa -- 28 Nisan 2006; 9:58:02 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kargaşa

    quote:

    Orjinalden alıntı: emell

    ben gerçeğim....


    hayır tek gerçek benim.sen yanlızca yanılsamamsın. ben var oldugum için varsın. ben yoksam yoksun




    güzel cevap vermişsin.









    gerçek ALLAH'tır.......




  • Gerçek olan tek şey ölümdür.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fuzbing

    Gerçek olan tek şey ölümdür.


    Ölüm de aslında kısmen yeni bir doğum değil mi ?
  • gerçek olmayan bir şeyin sonucu gerçek olamaz eğer ölüm gerçekse doğumda gerçektir arasında ki hayatta gerçektir.Onun öğeleride gerçektir.


    quote:

    Orjinalden alıntı: fuzbing

    Gerçek olan tek şey ölümdür.


    gerçek kelimesi ile kastetdiğimiz ne aslında önce bunu bir bulalım derim ben. Mesela rüyadaki dünya gerçek değildir. Ama içeriğindeki her şey gerçek dünyada vardır. Hisler düşünceler, çaresizlikler vs.Aradaki tek fark uyandığımızı bilmemiiz . Bu yuzden ruya butun o gerçekçi materyallerine rağmen gerçek olamıyor. Çünkü uyanır uyanmaz butun hepsi kayboluyor. Yani düşüncemizin tasarımızın dışında oolan ve hissedebildiğimiz şeylere gerçek diyoruz.

    Ama burada da şöyle bir sorun ortaya çıkıyor. Hepimizin dünyaya olaylara nesnelere bakış açılarımızda onlardan aldığımız duygulanımlarda farklar mevcut. Aynı zamanda bizim bedenlerimizdeki buyuk benzerliğe rağmen nüans farkları var ve birbirimizden bunlarla ayrılıyoruz.
    Diğer taraftan midemiz kalbimiz ve hayatımızı oluşturan butun birliktelik bizim o bilinçli tasarıımımızın dışında çalışıyor. Ve bu butun insanlarda varolan bir şey.
    Bu durumda gerçek olarak ve bizi m dışımızda gerçekleşen tasarımlar olarak gördüğümüz şeyler aslında bilinç altı tasarımımız olabilir. Ve beden benzerliğimize benzeyen nüans farkları ile ayrılan beyinleriimizin otomat tasarımları olabilir. Ve bu tasarımlar farklı düüşüncelerin ortak taasarrımı olabilir. Bu durumda ortada sadece düşünceler kalır.

    zaten konunun epey dışına çıktım ama şunu söylemeden edemiyeceğim . Beyni bu kadar yukselttiğimizde daha doğrusu düşünceyi - çünküü bu durumda beyinde düşüncenin kendisi için tasarladığı bir mekan oluyor-o zaman neden her hangi bir hastalık olduğunda neden her defasında beyne başvurmak yerine o hasta organın bulunduğu noktaya mudahale ediyoruz. düşünceyi oranın düzeltildiği şeklinde bir veri ile kandırmak ikçin mi




  • Biraz felsefe yapıp saçmayalayım ben :)


    Gerçek olan tek şey gerçeğin kendisidir...


    Lisedeyken bütün felsefe sınavlarım zayıftı ama sınıfta en çok konuşma yeteneği olan ben olduğum için kalkıp saçmalardım hocayıda felsefe ile ilgileniyorum diye kandırırdım düşünmekten beynini yediği için benim konuştuklarıı ciddiye alırdı...

    sınıfada çocuk ne kadar güzel şeylerden bahsediyor siz bişey anlamıyorsunzu diyede bir keresinde kızmıştı bende dersten çıkmıştım yoksa kalbim durcaktı




  • bizim felsefe hocamız bana hayrandı
    ama çok ciddiyim ha
    felsefeden sürekli bir alırdım ama aynı adam psikoloji dersimizede giriyordu ve ondan beş alıyordum
    quote:

    Orjinalden alıntı: Mr.Lonely

    Biraz felsefe yapıp saçmayalayım ben :)


    Gerçek olan tek şey gerçeğin kendisidir...


    Lisedeyken bütün felsefe sınavlarım zayıftı ama sınıfta en çok konuşma yeteneği olan ben olduğum için kalkıp saçmalardım hocayıda felsefe ile ilgileniyorum diye kandırırdım düşünmekten beynini yediği için benim konuştuklarıı ciddiye alırdı...

    sınıfada çocuk ne kadar güzel şeylerden bahsediyor siz bişey anlamıyorsunzu diyede bir keresinde kızmıştı bende dersten çıkmıştım yoksa kalbim durcaktı




  • Gerçek; değişmeyendir, sabittir, evrenseldir.
    O zaman kimse salt gerçeğin varlığını idda edemez.
    şuan beni nekadar gerçeksem 5 dakika sonra o kadar gerçek olmayabilirim
  • gerçek evrensel olamaz bu senin yazdığına göre çünkü evren sürekli değişip durmaktadır. sürekli değişip durduğu için aslında sürekli değişen bir şekilde durağandır. ama evrenin sonsuz olduğu söylenemez. zaten hiç bir şeyin sonsuz olduğu söylenemez. bunu söyleyebillmek için ssonsuzun ne olduğunu bilmek gerekirki bu bizim sınırlı beynimizle mümkün değildir. biz sadece idrak kabiliyetimizin sınırları içinde olabilen şeyleri görme yeteneğine sahibiz onun üzerine ne yapsak çıkamayız.

    bence gerçek etkiyen şeydir. bu etki ne kadar sürerse sürsün birşey değişmez. Rüyada seni ısıran bir köpek ve onun açtığı yara rüya boyunca gerçektir fakat uyanınca o artık gerçek değildir. Bir sav bir sonuç verdiğği sürece gerçektir. Atomun parçalanamıyacağı tezi atom parçalanamadığı sürece gerçekti. Ama artık değildi.
    Bence zamanla sınırlı olamasına bakılmaksızın etkiyen herşey gerçektir. Gerçekliğini kaybedebilen herşey etkime kuvvetini sürdürmek için birşeye muhtaçtır. İşte bu muhtaç olunan şey asıl etkiyendir. Ve en önemli gerçektir




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.