Şimdi Ara

Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
6
Favori
88.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çoğu tesbih koleksyonu yapan yeni arkadaşımız var. Ve tesbihler arasında en çok ilgi çekende doğal olarak kehribar tesbihi. Ancak diğer tesbih türlerine kıyas , dolandırıcılık ve sahte taş gibi şeyler en çok kehribarda olur. Bu yazıdada kehribar tesbih gerçek olup olmadığını nasıl anlarız aldıktan sonra ne yapmalıyız vs. konuşacağız...

    Ilk olarak sunu söyleyeyim, benim GERCEK dediğim malzeme ESKI veya OSMANLI olarak bilinen kehribardır, kısaca YENI malzeme olup ucuz olan tesbihler benim gözümde gercek degildir, ancak bu demek degil ki o malzeme kotu, hayır kesinlikle öyle degil, bütçesi digerlerine göre az olan veya tesbih tutkusu daha az olanlar icin kesinlikle tavsiye edeceğim bir malzemedir. Benim elimdeki tesbihlerin bir kacıda bu malzemeden yapilmistir ve bazı OSMANLI malzemelerden daha kaliteli ve güzel gözükmektedir.

    Eğer kehribar tesbih alcaksanız Büyük şehirlerdeki avm tarzı veya tesbihi arka planda bulunduran küçük çaplı dükkanlar gibi yerlerden almamayı deneyin. En çok sahte üretim oralarda olur. Orjinal malzeme vardir ancak dedigim gibi cogu zaman yeni malzeme verirler. Bir gün yolunuz düşerse has tesbih ustaları olan şehirlerden alın, bu bölgelerdeki bütün tesbihçiler kaliteli ve gerçek kehribar satıyor demiyorum ama bulmanız daha kolay ve daha ucuz diyorum. Ve bu yazıyı bir tane osmanli kehribar diye düşünüp 200tl verip bir tesbih aldıktan sonra okuyorsanız üzgünüm ama o tesbihin gerçek olma ihtimalleri çok düşük. Ancak bir kaç tane tesbihçiye götürüp sorabilirsiniz gerçek mi değil mi diye Ancak dedigim gibi, gercek kehribar bir tesbihi 200tl ye bulmanız çok zor.

    Bide yeni kehribar diye bir şey çıkarmışlar, ancak gerçekten kaliteli hem görünüm hem renk alma hem yaydığı koku açısından "Osmanlı" kehribarı ile birebir aynı olanı bile var. Açıkçası bu malzemelerin nasıl üretildiği ile ilgili pek bir bilgim yok ama renk almadır koku yaymadır kül çekmedir bu tarz bir çok özellik artık yeni malzemelerde de var. Bu yüzden bir tesbih dükkanınıa girdiğinizde ilk olarak eski yapı kehribar tesbihiniz var mı diye sorun. Yoksa dediğim gibi size yeni kehribar bir tesbih verirler.

    Şimdi bu eski yapı kehribarları bulmak gerçekten çok zordur. Eski kehribar her geçen gün değerleniyor sağlam bir eski yapı zaten aslında kendini belli eder. Hafif bir çam kokusu var derler ya o kokuyu plastik kokusuyla karıştıran var. Damla kehribarlarda evet bu koku yoğun bir çam kokusudur. Ancak "Osmanlı" kehribarı diye isim verdiğimiz eski malzeme tesbihlerde daha değişik bir koku vardır bu koku malzemenin içindeki "Fenol" kimyasalından gelmektedir. Elinizle hızlı hızlı ovuşturup (ipi koparmayacak şekilde) hafif bi "hoh" larsanız o koku çıkar. Tesbihi elinize aldığınızda hafif olcaktır. Hammaddesi zımparaya sürüldüğünde sarı bir toz çıkması lazım. Eğer kehribar tesbih alcaksanız önce hakiki bir eski kehribar tesbih görmeniz lazımki aradaki farkı anlayabilesiniz.

    Kehribar tesbihlerin fiyatları;

    Eskiden burada belirli bir fiyat aralığı vardı ancak artık malum doların yükselmesi ile fiyatlarda iyi arttı. Dolar ne alaka derseniz: Belirli tanınmış tesbih ustaları işçilik fiyatını dolar olarak belirler. Birde eski malzemeler bazen yurt dışından bulunduğu için doların artışı biz tesbih severleri etkiliyor. Ben Malatyalıyım ve Malatya'da gerçek eski kehribar satan 1-2 yer var. Ancak artık bu yerlerde bile malzeme orjinal olmasına rağmen hak ettiğinden fazla para isteniyor güzel bir tesbih için.

    Aldınız ve ne yapacaksınız?


    Bu tesbihler öyle iki ayda renk de almıyor an az 2 yıl tanımanız lazım. Ama ben dayanamam diyorsanız verin bi fırına ekmeğin arasına atsın ekmek pişerken buda pişsin kızarsın. ( ciddiyim, çatlama riski var o yüzden ben bu riski alamam :) )
    Ya da günün belirli saatlerinde iyi güneş alan bir yerde dursun. Renk alma süreci hızlanır. Yinede çok fazla kalmasın yine çatlama riski var.
    Ama en güzel rengi çektikçe elinizden aldığı ısı, nem ve ter verir. Ancak bu tesbihler çok hafif ve kırılgandır o yüzden eğer tesbih yeni yapılmamışsa yani eski malzeme olmakla birlikte birde eski bir tesbihse çok fazla çekmeyin taneleri zarar görür (birbirini yer). Hatta küçük bir bilge vereyim. Bizim o renk alma dedgimiz sey aslinda oksitlenme denen kimyasal bir olaydir. Yani aslinda siz o tesbihi ceksenizde cekmesenizde o tesbih renk alacaktir. Ancak o daha canli daha guzel cam gibi ve parlak gorunumu veren elinizde cektiginizde o aldigi nem vs. dir...



    Şimdi bu konuyu yazalı uzun bir süre geçmiş. Bu yüzden bu konuyu okuduğunuzda kafanızda sadece genel bi bilgi oluşsun. Her insanın bütçesi farklıdır herkesin elinde bitane eski malzeme tesbih olacak diye bir şey yok.


    Bütçeniz kısıtlı değilse eski bir tesbihi rahatlıkla alabilirsiniz. Ancak bütçe sorunu yaşıyorsanız eski malzeme ile aynı özellikleri barındıran kaliteli bir yeni malzeme bile alabilirsiniz. Geçmişteki bazı görüşlerime şuan katılmıyorum onlarıda düzelttim yinede siz sorularınızla ilgili daha net bir cevap istiyorsanız yorum veya pm atın seve seve yardımcı olurum.



    Buraya yorumlara yazdığımın benzeri olacak şekilde, biraz daha detaylı olarak bizim Osmanlı kehribarı dediğimiz Bakalitin ve Faturanin tarihini anlatacağım.


    1907 de Belçika asıllı Amerikalı bilimadamı Leo Baekland tarafından New Yorka keşfedilen, Bakalit malzemesinin adı anlayacağınız üzere Leo tarafından koyulmuştur. Bu malzeme Isı iletkenliği düşük ve Elektrik iletkenliği olmadığı için o günün diğer yapay hammaddelerinden daha ön plana çıkmıştır. Bakalitin zamanında, Mutfak ürünleri, takı toka, sigara tutacakları, şemsiye sapı, çocuk oyuncakları, küçük biblolar gibi bir çok ürünün yapımında kullanılmıştır.
    Leo Baekland’ın bu keşfindeki amacı yapım masrafı yüksek olan ve Iac böcekleri ile yapıldığından üretimi kısıtlı olan  (Türkçe karşılığını bulamadığım) “shellac” malzemesine alternatif bulmaktı.


    1907 yılında başarılı bir şekilde “Bakalit” icad eden bilimadamı, 1909 yılında bu ürünün patentini almıştır. 1910 yılına kadar Amerika içinde devamlı Bakalit satışı yapabilen. Bakalit 1910 yılında denizler arası anlaşma yaparak bu ürünün başka ülkelerdede üretilmesini sağlamıştır.
    1927 yılında, ilk patentinin süresi dolması ile birlikte bir çok firma daha ucuza bu ürünün benzerini yapmaya başlamıştır ve bu yüzden 1927 yılında Bakalit üretimi durmuştur.
    Onun yerine, yine günümüzde tesbih malzemesi olarak çok bilinen “Katalin” ile devam etmiştir. Kimyasal formülde değişiklikler ile birlikte Bakalitin Yeşil, Kırmızı, Sarı ve Turuncu tonlarına 15 renk daha eklemişlerdir. Bu sayede Katalin ile bilardo topları, poker çipleri ve birçok üründe yapılmaya başlamıştır.

    Şimdi işte burada çok ince bir detay daha eklemek istiyorum. Bakalite çok benzeyen ancak bakalitten daha değerli olan Faturan malzemeside bu dönemlerde İkinci Dünya savaşının başlaması (1940lar) ile üretimden kalkmıştır. Bizim günümüzde asıl kehribar olarak nitelendirdiğimiz malzeme budur.


    Yapısında net olarak ne olduğu bilinmeyen Faturan 18. ile 19. yüzyıl arasında bir kimyager tarafından bulunmuştur. Söylentilere/Araştırmalara göre bu Orta Doğulu kimyager yaptığı Damla Kehribar tesbihlerin malzeme artıkları ile Mastika, Frankincense ve Turpentine gibi başka malzemeleri karıştırarak Faturanı keşfetmiştir. Ne yazık ki bu malzeme tesadüf üzerine bulunduğu için formülü çok önce kaybolmuştur.
    Yunanistan, Athensde bulunan Yunan Tarihi Müzesinde bulunan bir Faturan tesbihin 1821 yılında yapıldığı keşfedilmiştir. Günümüzde bilinen en yaşlı Faturan malzemeli tesbih budur.

    Faturan denen ve kimse tarafından sahiplenilmemiş bu malzeme 1900’lü yıllarda Alman bir firma tarafından alınmıştır. Ve Faturan adıyla kaliteli sentetik reçine yapmaya başlamışlardır.
    Nasıl ayırt ediliyor bilmiyorum ama patent sonrası Alman firmasının yaptığı bu Faturanda değerli olmasına rağmen günümüzde en değerli Faturan patent öncesi üretilmiş Faturandır.
    Aynı yıllarda Faturan denen bu malzeme Bakalit ile birlikte Türkiyede görülmeye başlamıştır. En başta çekmece ve dolap kulpu olarak gelen Bakalit daha sonrasında yavaş yavaş tesbih yapımındada kullanılmıştır.

    Faturan malzemesi genelde kırmızı ve sarının tonları şeklinde üretilmiştir. Faturan ve Bakalitin renk değişmesine sebep olan “oksitlenme” denen kimyasal olay ile bizim bildiğimiz “vişne çürüğü” rengi kehribar tesbihler ortaya çıkmıştır. Hatta bu tesbihleri “tıraşlarsanız” ortaya gerçek renkleri çıkacaktır.

    Birde Gerçek Dogada Bulunan Damla Kehribari Vardir

    Şimdi gelelim Kehribara, yani gerçek doğadan çıkan kehribara, damla kehribar çok değerlidir ancak bu damla kehribarında çok çeşidi vardır. Çok ucuza bulabileceğiniz Baltık Kehribarı vardır Polonya ile isviçre arasındaki Baltık denizinde bir gün kendiniz giderseniz bile kolaylıka bulabileceğiniz olan bu tür en genç kehribarlardan biridir ve 20-22 milyon arası yaşı vardır.

    Birde Dominik Kehribarı vardır, adındanda anlayacağınız üzere Dominik bölgelerinde bulunmaktadır. Bu türün içinde fosil bulma ihtimalinizde daha yüksektir aklınızda bulunsun :). Dominikte bulunduğu bölgeye göre yaşı 25 ila 40 milyon yıl arasında değişmektedir.

    Ve benim hastası olduğum yakında İnşallah siparişini vereceğim “Mavi Kehribar” da bu bölgede bulunmaktadır. Bu kehribarın özelliği ise işendikten sonra güneş ışığı altında Masmavi iken ultraviyole ışık altında normal bir kehribar gibi olmasıdır.

    Bunun dışında Meksika, Ukrayna, ve Amerikada bulunan kehribarlarda vardır ancak bunların detayını bilmiyorum daha doğrusu ezberimde değil. Ama bunlarda yukarıda yazdığım Kehribarlar ile çok benzerdir.


    Küçük bir bilgi daha gerçek kehribar olarak nitelendirdiğiniz bu kehribarın Yeşil,Mavi,Turuncu, sarı ve Kırmızı renkleri doğada bulunmaktadır.



    Bir küçük bilgi daha, dış kaynaklar, Türkiyede bulunan Oltu taşınada Amber olarak sınıflandırmışlardır. Black Amber diye geçer ve bütün kaynaklar sadece Türkiyede bulunduğunu kabul eder :).


    Not: Bilgi yaşta değil baştadır.


    Şunuda eklemek istiyorum, bende biliyorum aslında Ateş Kehribarı diye bir şey olmadığını veya toz kehribarının sahte bir şey olduğunu veya sıkma kehribarın aslında plastik olduğunu vs. vs. biliyorum. Ama bizim tesbih kültürümüzde Ateş Kehribarıda var, toz kehribarda var. Ben bugün o yok bu yok şu yok derim, ertesi gün adam gider bir tesbihciye nasıl yok ya biz satıyoruz der, ben yalancı durumuna düşerim. O yüzden ben kültürümüzde ne var ise onuda bilimsellikten soyutlayarak var olduğunu varsayarak anlatmaya çalışıyorum.

    Daha fazla yazacağım zamanım olunca. Eski bir kitap arıyorum bu malzemeler ile ilgili detaylı bilgi veren. Bulursam İngilizceden çevirip buraya yazacağım.





    DAHA FAZLA SORUNUZ VARSA YORUMLARA YAZIN MEMNUNİYETLE CEVAP VERİRİM Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?

    Kaynak: Wikipedia



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bbelli44 -- 19 Mayıs 2018; 9:38:18 >







  • hocam verdiğğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu zamanda düzgün bir tesbih satıcısı bulmak zor. İnternet ortamında nereden alınır sizce orijinal tesbihler? Sadece kehribar değil, ametist, akik vs. bunlar da olur?
  • Herkeze merhaba. Ben rusum. Rusya'dan (Baltik) damla kehribar tesbih getirdim. Satıyorum.
    Her renkten var. İlgilenen yazsın, resim ve bilgi gönderirim.
    Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: celutska

    hocam verdiğğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu zamanda düzgün bir tesbih satıcısı bulmak zor. İnternet ortamında nereden alınır sizce orijinal tesbihler? Sadece kehribar değil, ametist, akik vs. bunlar da olur?

    Burayı deneyebilirsiniz...

    http://www.bulabilirim.com/taki-aksesuar/Tesbih_Modelleri_ve_Fiyatlari/
  • Nataliya N kullanıcısına yanıt
    Hangi şehir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • istanbulda güvenilir ve ucuz bir yer var mı acaba?
  • j4cksp4row58 kullanıcısına yanıt
    Birader, yer sorma sadece şunu söyleyeyim bu işin ucuzu yok. Orijinal bişey bakıyorsan 200 den başlar en ucuz... Ortalama 500 e iyi bişey bulursun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: celutska

    Birader, yer sorma sadece şunu söyleyeyim bu işin ucuzu yok. Orijinal bişey bakıyorsan 200 den başlar en ucuz... Ortalama 500 e iyi bişey bulursun.

    dediğim gibi gerçek olması ilk tercihim
  • Konu ile ilgisi yok ama Litvanyadan alınma kehribar kolye mevcut. Ankara da bundan tesbih yapacak ustalar nerededir? Nerede yaptırabilirim? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kehribar tesbih yapilir, perpa ticaret merkezi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bbelli44 B kullanıcısına yanıt
    S.A kardeşim malatya da güvenilir tesbihçilerin adresini verebilirmisin?
  • tesbih denince aklıma bu site geliyor tesbih çeşit ve kalitesi 10 üzerinden on numara bence. http://edirnetesbih.com/


    Gerçek Kehribar Tesbih Nerden anlaşılır, Nerden alınır?




  • Arkadaşlar fiyatlar son 1 sene içinde artmıştır. Hala bir kaç yer arıyorum tesbih almak için yaptırmak için. Şu son 1 sene içinde bol bol kazıklandım, dolandırıldım ama çok şükür öylw büyük bir kaybım dahi olmadı. Güvenilir olarak söyleyebileceğim bir kaç yer var ancak artık yorumlara yazmıyorum PM atarsanız sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bbelli44 -- 7 Nisan 2017; 19:55:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gercek kehribar tesbih pek ucuz olmaz.Bizim arkadaş eminönünden almiş 20liraya bize hava atiyor kehribar diye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ateş kehribarın farkı nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sdobrucas

    ateş kehribarın farkı nedir?



    Ateş kehribarı alman zarlarından çıkar. Sıkma kehribara nazaran daha şeffaf görünümlüdür. Ayrıca ateş kehribarının renk çeşidi daha fazladır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bbelli44 -- 7 Nisan 2017; 19:57:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam kolay gelsin damla kehribarlar karar mı ? bi arkdasta vardı içinde siyah siyah noktalar oluşmuştu ? yada kararan kehribar var mı ?
  • bbelli44 açıklamaların için teşekkür ederim fakat açıklamalarında "Ankara,İstanbul,İzmir gibi yerlerden almamayı deneyin. En çok sahte üretim oralarda olur. Bir gün yolunuz düşerse Urfa,Malatya,Mardin gibi kendine has tesbih ustaları olan şehirlerden alın." Yazmışsınız. Bu bilgi bence yanlış. Sahte kehribar tesbihler Çinden getirilir ve Türkiye'nin her yerinde satılabilir. Benin internet üzerinden yaptığım araştırmalarda en çok Urfa, Mardin, Malatya, Batman gibi illerde gerçek kehribar diyerek sahte kehribarları internet üzerinden satıyorlar.

    Gerçek kehribar tesbih veya kolye satın almak isteyenlere bildikleri satıcılardan satın almalarını ve aldıkları ürünü bir bardak tuzlu suya iki tatlı kaşığı tepeleme tuz katarak karıştırıp aldıkları tesbihi veya kolyeyi ipinden ayırarak tuzlu suyun içine atsınlar. Tesbih veya kolye taneleri tuzlu suyun üstünde yüzüyorsa gerçek kehribardır, suyun dibine batıyorsa sahte kehrbardır.

    Gerçek kehribarı anlamanın ayrıca birçok yöntemi vardır. Isıtma yöntemi, statik elektriklenme yöntemi, aseton yöntemi gibi.




  • Yavuzhan3525 Y kullanıcısına yanıt
    Kardeşim fikirlerini açıkça belirttiğin için teşekkürler, ben en iyisi uzun uzun açıklayayım öyle yazmamın sebebini, burada kucuk tarisel, detay hatalari olabilir, konuyu okursan onlarida yukarda duzenledim. bizim sıkma kehribar diye bildiğimiz madde içinde ağaçtaki reçine ile kimyasalların karışımı sonucu oluşan maddedir. Bu madde ilk olarak 1907'de yapılmıştır bunları internettende bulabilirsiniz, bu maddenin en çok üretildiği yer Almanyadır çünkü keşfeden adamın memleketi Almanyadır :). Diyeceğim şudur kardeşim bu madde Osmanlıya 1904-1907 arası yavaş yavaş padişah ve hanedanları tarafından ilgi çekmiştir bu yüzden bu malzeme en çok Türkiyede İstanbulda vardı en başta ardından zaman geçtikçe Anadoluya gelmiştir bu malzeme vs. vs. Bu malzeme ile çok yakın kalitede olan yaklaşık 20 sene sonra keşfedilen ''Katalin'' denen bir malzeme daha vardır benim Ankara, İstanbul,İzmir den alma dememin sebebi budur. Bu malzeme en çok büyük şehirlerde kehribar diye söylenir ancak katalin malzemesidir.

    Gerçek kehribarlar demişsin bunlar bunlar yapılırsa gerçek bunlar bunlar yapılırsa sahte demişsin, şunu belirtmek isterim ki sana 80tl ye bir mezattan aldığım bir eskitme kehribar vardır aseton sürünce yapışmıyorda aseton izde bırakmıyor statik elektriklendirme dediğin ''kül çekme'' olayınıda yapıyor zaten. Yalan yok tuzlu suyu daha hiç denemedim...

    Ayrıca büyük şehirlerde ustaların yapmak için aldığı ücret 200-300tl iken urfada 25-50tl ye işini görebilcek bir işçilik çıkartıyorlar. Diyelim ki tesbih 5gr hammadde 33,4 dolar ( 1 hafta önceki fiyatı idi dolarla birlikte o da değişmiş olabilir. ) 5x33,4=167x3(tl ye çevir)=501 şimdi 500tl ye 5 gramlık bi tesbih çıkartıyorsun buna bi 200 tl işçilik ekle 700tl urfada mardinde ( midyatın işçiliği takdire şayandır ) yaptırsan 550 ye tesbih yapılmış oluyor ben gramı 28,9 dolar iken Malatyadan sıkma aldım 550tl ye... Yakında resimde atarım hatta katalin malzemede var eski zar katalin 40 yıllık onuda atarım. Tekrar ilgin için teşekkürler acele ile yazdım biraz kendimi net ifade edemediysem kusura bakmayın iyi günler/akşamlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bbelli44 -- 19 Mayıs 2018; 9:10:36 >




  • celutska kullanıcısına yanıt
    Ametis akik vs. rahatlıkla tesbihane gibi sitelerden alabilirsin yeni döküm kehribar istiyorsanda ordan alabilirsin. Ancak hiçbir zaman internetten alış veriş yapmanı tavsiye etmem Facebookta bazı tesbihçiler vardır seninle aynı şehirde olanları bul beğendiğin tesbihe git gör bak ona göre al. Ama facebookta zaten insanların ne paylaşıp ne paylaşamadığındanda azçok anlarsın ne sattığını...
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.