Şimdi Ara

Gemici Eğitimi Ve Sonrasında Yükselmek..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhabalar. Denizciliğe karşı sevgisi olan biriyim. Bunun üzerine amatör denizci belgesi aldım ancak yetmedi. Sorum şu. İzmir'de yaşıyorum ve yakında gemici eğitimi kursu açılacak. Ona katılıp başarılı olursam sanırım 12 metreye kadar balıkçı veya ticari tekne kullanma yetkisi de veriyor. Ben bu kursa katılıp sınavları geçince sonrasında yat kaptanlığı veya sınırlı vardiya zabitliği için ugraşmaya kalkarsam sınavlardan muaf mı olacağım? Veya daha temel bir soru sorayım. Ben bu eğitimi alabilir miyim.) Herhangi bir belge filan gerekiyor mu? Çok konu var anlamak için çok okumam gerekiyor ve benim okumaya pek zamanım yok bu dönem sınavlarımdan dolayı. Şimdiden çok teşekkürler..



  • Her yeterlik için belli bir eğitim seviyesi ve girilen sınavları geçmek şart. Gemici belgesi ile gemicilik yapabilirsiniz ama vardiya zabitliği olmaz. 2 yıl çalışma sonrası kaptan onayıyla ustagemici belgesi alınır. Zabitlik için ilgili okulları veya eğitimi tamamlayıp sınavları geçmek gerekir, muteakiben de çalışma yıllarınızı tamamlayıp yine sınavları geçerek kaptanlığı kadar gidilebilir. En iyi ve ayrıntılı bilgi için Gemi Adamları Yönetmeliği'ni inceleyiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gktgemre kullanıcısına yanıt
    Yönetmeliğe pek hakim değilim incelemeniz lazım. Şu an bizim sistemde veya Türkiye'de sınırlı kaptan, kaptan ve uzakyol kaptan tanımları var. Uzakyol kaptan güverte bölümünde ulaşılabilecek en üst yeterlik olup makineci olunması durumunda bu uzakyol başcarkçıdır. Gemici bir gemide (kargo, konteyner, yolcu, tanker vs) en alt yeterlik olup kaptan onayıyla ve 2 sene çalışmayı muteakip usta gemici olursunuz. Daha sonra sınırlı zabit olma imkanınız var fakat müfredata uygun bir eğitim görüp (denizcilik eğitim merkezlerinde) sınavı geçmeniz gerekir. Müteakiben de sınırlı kaptan, vardiya zabitliği kaptan, uzakyol zabitlik ve kaptanlık var. Bu şekilde temel bir eğitim ve universite denizcilik eğitimi yoksa çok uzun ve zor bir yol. Örnek olarak bir uzak yol kaptan; Universitenin denizcilik fakültesinden mezun olup önce uzakyol vardiya zabiti (en az 2 yil) sonra 1. zabit yani 2. kaptan (en az 2 yil da o) ve uzakyol kaptanı olur. Tabii geçişler hep sınavla (ayrıca ingilizce sınav da var) ve 2 yılda bir de sağlık kontrolü olur. Bu yolda pes eden, ara veren veya farklı işlere de meyil eden cok denizci vardır.

    Ama bu işi amatör olarak düşünüyorsaniz sahilden bir fiber tekne, yat vs için tabii bunlara gerek yok. 24 mt ye kadar amatör denizci ehliyeti almanız gerekir ve yeterlidir. Onlar da sizde varmış zaten.

    İncelemeniz için yonetmelik linki aşağıda:

    http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180210-9.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tekbey -- 13 Aralık 2018; 17:58:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gemici ticari gemilerde güverte bölümü en alt yeterlik olup güverte işleriyle (boya, bakım, vardiya tutma vs) görevlidir. Şu an Türkiye koşullarında firmasına göre maaşları 3000-5000 TL arasında değişmektedir. Üniversite mezunu olup Ingilizcem de var dediğinizden Sınırlı vardiya zabitliğini de zorlayabilirsiniz: Bunun için:



    Gemici, usta gemici veya güverte lostromosu yeterliğine sahip olup, en az otuz altı aylık

    deniz hizmetine sahip bulunmak ve Sözleşmede öngörülen A-II/3 müfredat programlarına uygun

    eğitimi yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında tamamlamak veya,

    c) Yetkilendirilmemiş denizcilikle ilgili okulların güverte ile ilgili bölümlerinden mezun olup,

    ilave olarak Sözleşmede öngörülen A-II/3 müfredat programlarına uygun eğitimi yetkilendirilmiş

    eğitim kurumlarında görmek ve en çok dört ayı liman seferi olmak üzere toplam on iki ay deniz

    eğitimini gemide tamamlamak veya,

    ç) Sözleşmede öngörülen A-II/3 müfredat programlarına uygun eğitim veren en az lise

    düzeyinde yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından mezun olmak ve en çok dört ayı liman seferi

    olmak üzere toplam on iki ay deniz eğitimini gemide tamamlamak.



    Bunlari da araştırabilirsiniz...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tekbey kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim.)
  • seamanfan.com adresinden alınmıştır

    https://seamanfan.com/post/kaptan-maaslari

    Kaptan Maaşları
    Gemi kaptan maaşları Tanker ve konteynır maaşları ve kontratları farklıdır. 4 ay kontrat bunlar. +1 maaş prim var bi kontratta.

    kuru yük gemilerinde 6 ay kontrat +1 maaş şeklinde

    Kaptan maaşları tanker riskli mevzu olduğundan maaşlar kuru yük gemilerinden farklı diye bilmekteyim.

    Bu arada adamların maaşlarına aylık maaş diye bakmamak lazım. zira yüzen bir fabrikayı sevk ve idare ediyorlar 24 saat. mesai 8 saat değil-18 saat filan bazen, gemi hiç durmaz. hafta tatilin yok, hafta 7 gün, 7 sinde de iş… akşam eve gidip sıcak yatağında yatamıyorsun, sevdiklerinle belki aylarca telefonlaşamıyorsun bırak görmeyi. gemide kumanya azalır, biter. alakasız ücralardan gelmiş 15-20-30 sıkıntılı adamla aylar boyu metal bir yığının içinde takılıyorsun toprağa basmadan. bunlar hep oluyor.




  • Hocam selamlar.
    Aman haaa. Gemici ehliyeti ile zabitlik apayrı şeylerdir. Bahsettiğim zabitlik uzakyol zabitliği veya kaptanlığı. Yani sizin hayaliniz olan şey.

    Gemicilik eğitimi ile en fazla güverte lostromosu yani bilinen adı ile reis olabilirsiniz. Onca yılınız geçer. Yaş kemale erer. Yine başarılı olacağınız sınav sonucunda en fazla 750dwt veya 3000dwt yakınyol zabiti olabilirsiniz.

    Uzakyol için işin içerisine IMO Model Course 7.01 veya 7.02 ler giriyor.

    Onun için de kurslar var tabi. Ama kaptan olma hayali ile gemici kurslarına gitmeyiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.