Şimdi Ara

Fizik 2 bir adet soru çözümü ricası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fizik 2 bir adet soru çözümü ricası

    Bu soruyu bilgisi taze arkadaşlardan birisi müsait olunca çözümünü yapıp atabilir mi acaba şimdiden emeğinize ellerinize sağlık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • a) Aynı yüklü fakat zıt işaretli iki cisim bir kapasitördür (tanım gereği). Ve kapasitörlerin kapasitansları yani (c=q/V oranı) bir sabittir.

    Aslında +q yüklü tek bir iletken küre de bir kapasitördür. Diğer - yükü nerede diye soracak olabilirsiniz. O diğer - yük ise sonsuzda kabul edilir. (Nasıl paralel iki levha bir kapasitör oluşturuyorsa, yalnız tek bir levha da bir kapasitör oluşturur ve bunun diğer levhası ise sonsuzda kabul edilir. Aynı şekilde herhangi bir iletken de bir kapasitör oluşturur.)

    Şimdi bu tek bir kürenin kapasitansını bulalım:

    c=Q/V idi, V'yi yani iki yük arasındaki potansiyel farkı bulalım. Bu potansiyel fark ∫E(r)dr integrali ile bulunuyor. Mesela A ile B noktası arasındaki potansiyel farkı bulmak istiyorsan A'dan B'ye giderken elektrik alanın integralini eksilisini alıyorsun. Yani V=-∫E(r)dr

    Burada V'yi bulmak için R'den sonsuza integral alalım çünkü bir kürenin yüzeyinden diğerine gidiyoruz. (Soruda bu iki küre için birbirinden uzakta bulunan demiş, diğerini sonsuzda alabiliriz yani elektrik alanı etkilemez.)

    V=-∫E(r)dr=-∫k*Q/r^2 dr = k*Q*1/R

    (Bu integrali yanlış aldıysan yani - falan çıktıysa mutlak değerini al onun. c=Q/V tanımındaki potansiyel fark V artı alınıyor hep. Fark çünkü.)

    Şimdi bulduğumuz sonucu c=Q/V'de yerine koyarsak:

    c=Q/V=Q/(k*Q*1/R)=1/k*R

    = 4*epsilon_0*pi*R (burayı anlamadıysan sorun değil, k=1/(4*pi*epsilon_0) diye açılıyor ama önemli değil yani sadece isim.)

    c'yi bulduğumuza göre ve bize potansiyel fark da verildiğine göre yüklerini bulabiliriz. Aslında basit bir soru soruyor: bir V akımı bağlamış kapasitöre levhalar üzerindeki yükleri bul diyor. Aynı şey. Burada paralel levhalar yok da bir küre var. Ama kapasitans yine sabit. Nasıl o sorularda c=q/V den paralel levha üzerindeki yükü buluyorsak aynı şekilde burada da bunu kullanacağız:

    c=R/k=Q/V

    =1/(9*10^9)=Q/(90*10^3)

    => Q = 10 mikrocoulomb

    Gördüğün gibi bir küre için bulduk, zaten diğerinin kapasitansı vs. hep aynı, tekrar etmiyorum ikinci küre için de aynı işlemleri.

    => Q_1 = Q_2 = 10^-5 C

    c) İkinci durumda toplam yük korunacak;

    Q_1+Q_2=Q_1'+Q_2'

    2*10^-5 = V'*C_1'+V'*C_2' = V'*(R_1'/k+R_2'/k)

    2*10^-5 = V'*(2+1)/(9*10^9)

    => V' = 60 kV

    b) Q_1'=C_1'*V'=60*10^3*R_1'/k=60*10^3*1/(9*10^9)

    => Q_1'=6.7 mikroC

    Q_2'=C_2'*V'=60*10^3*R_2'/k=60*10^3*2/(9*10^9)

    => Q_2'=13.3 mikroC



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 4 Haziran 2018; 22:13:52 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.