Şimdi Ara

fenerbahçe nin gerçek problemi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • lütfen yazının tamamını okumadan yorum yapmayın...

    Bu yazıyı, yazacaklarımı diğer takımlar başarmışta Fenerbahçe eksik kalmış diye yazmıyorum bence dünyaca ünlü bir kulüp olmak isteyen her takımın kendimce olması gerekenlerini yazıyor ve Fenerbahçeli olduğum için de o perspektiften bakıyorum…

    Öncelikle dünyanın tüm ülkelerinin kendi içinde isim yapmış her takımın taraftar-futbolcu-yönetim üçgeninde oluşan bir “kulüp ambians” ı vardır. Bu ambians şartlar ne olursa olsun takımın saha içinde, toplum içinde ve medyada duruşunu belirler ve futbolcu ve t.direktör yapısına bağlı olarak birkaç sezonluk değişmeler gösterse bile uzun yıllar sürecek çok radikal kararlar almadıkça kökten bir değişiklik olması çok zordur.

    Biraz açarsak; örn.tüm ülkelerin geçen sene küme düşen takımlarından oluşan karma bir takım yapın ve bunlara barcelona forması giydirip la-liga da 1 sezon oynatın sizi temin ederim ki o takım en azından ligi orta sıralarda bitiren bir takım olur. Demek istediğim o formayı giyen futbolcu kendini otomatikman o formanın ambiansına sokar ve ona göre davranır. Fenerbahçe nin gs üzerinde, bjk nin de Fenerbahçe üzerindeki pisikolojik üstünlüğüde bu ambiansa bir örnektir.

    Bence Fenerbahçe nin de esas sorunu bu… kurulduğu yılladan 80 li yıllara kadar halkın takımı, adeta sembolü olan Fenerbahçe o halktan çıkan zengin insanların yönetim şekilleri sayesinde paranın gücüne ve o kişilerin popülist tutumlarına göre yönetilmeye başlanmış ve yavaş yavaş toplumun diğer kesimlerince sevilmeyen bir kulüp haline gelmiştir. Daha da kötüsü o 15-20 yıllık tutum Fenerbahçe yi Türkiye içinde, bir futbolcunun gelebileceği son nokta olarak benimsemesini ve dolayısıyla kendini geliştirmemesini hatta o havayla daha kötü oynamasını, yöneticilerinde Fenerbahçe ye gelen her futbolcuya dünya starı muamelesi yapıp gerekenleri yapamayacak kadar körleşmesini sağlamıştır.

    Yapılması gereken şey radikal kararlar almaktan geçiyor. Aslında çok basit, önce dünyaca kabul gören ve bu radikal değişikliği yapabilecek kapasitede ünlü bir t.direktörü işin başına geçirmek ve adamdan şampiyonluk değil takıma sonsuza kadar lazım olacak o ambiansı kazandırmasını istemek. Şampiyonluklar zaten otomatikman gelecektir. Zor olan şey o t.direktörün işine karışmadan, taraftar ve yönetim olarak gereken tüm maddi ve manevi desteği her şeye rağmen verebilmek günlük düşünmeyip adamı yıpratmamaktan geçiyor. Çünkü bu işin alt yapısını oluşturmak bile en az 5-6 yıl sürecektir. Tabi bir o kadarda gereken hamlelerle geliştirilmesi gerek, kısaca en az 10 yıllık bir inanç ve fikir birliği çalışması gereken bir durum… ve Fenerbahçe taraftarının, inandırıldığı takdirde bu sürece hazır olduğunuda düşünüyorum.

    Bahsettiğim şeyi gs kısmen başardı fakat üstüne koyamadı. Devral öncesi duruma bir bakın tüm türk takımları kendi kendilerine boğuşan avrupaya ilk turlarda veda eden takımlardı. Devral den f.terim e kadar süren dönemde gs bunu başardı. Eğer uefa yı alan o kadroyu koruyup üste transfer yapabilecek maddi gücü ve gerek kupayı maddiyata dönüştürecek, gerekse kurumsallaşmayı başarabilecek profesyonel bir yönetimi olsaydı gs bu gün çok farklı yerlerde olurdu. İşte o takımı alıp tekrar sıradan bir türk takımı statüsüne düşüren bu başarısız yönetime rağmen gs o 10 yıllık başarılı sürecin sonucunda bahsettiğimiz "olumlu kulüp ambiansı"na kavuştu. Şu an gs nin yenildiği veya kötü oynadı dediğimiz maçlarında bile futbolcular diğer takımlara nazaran belli bir mücadele ortalamasının altına düşmüyorlar. Yani ben gs nin son 15 yılda Fenerbahçe de zaman zaman gördüğümüz o ruhsuz, kimsenin koşmak istemediği bir futbol oynadığını hatırlamıyorum. Tabi onlarda mirastan yiyorlar giderek düşen bir grafik var.

    Neyse kısaca Fenerbahçe, Fenerbahçe ye gelen tüm futbolcuların teknik kapasitesi ne olursa olsun burada mücadele etmediği, koşmadığı, kendi sınırlarını zorlamadığı sürece bu kulüpte barınamıyacağını bilerek geleceği o, taraftar-futbolcu-yönetim den oluşan” kulüp ambiansı”nı oluşturabilirse gereken diğer tüm şartlar (para-taraftar-kurumsallaşma-altyapı v.s.) onun dünya kulübü olması için fazlasıyla yeterli…

    Tabi ben Fenerbahçe tarafından baktım bu bjk ve gs içinde geçerli gönül üç takımımızında bu şartlara kavuşmasını ister ve başarılamayacak bir şey değil bence...

    Şampiyonlar liginde final veya yarı finalde bir Fenerbahçe – Galatasaray veya Beşiktaş mücadelesinin zevkini düşünebiliyormusunuz.







  • Sadece bir takımın uğraşı ile olacak bir şey değil bu. Fenerbahçe isterse dünya karması kursun. Her sene en az 10 puan farkla şampiyon olsun. Sonuçta avrupaya türk liginden gidecek. e türkiye liginin de kalitesi belli.

    yani türkiye liginin genel olarak kalitesinin artması lazım. bu da ancak anadolu kulüplerinin maddi anlamda güçlenmesiyele olur. ama bu çok zor gözüküyor. istanbul takımları teke olmuş durumda.

    zor dedim çünkü istanbul sadece futbolda değil diğer setktörlerde de tekel konumunda.
  • bence fenerbahçenin gerçek problemi takım halinde hareket edememesi atağa çıkarken organize olurken defans yaparken atıyorum en geride adam lugano en sondaki adamda kezman yani en baştan en uca bu iki oyuncusunun arası 30 metreden yukarı olmassa fenerbahçenin problemi kalmaz yani hayali bir blok oluşturmalı bu bloğun içinde gidip gelmeli
  • quote:

    Orjinalden alıntı: neuro

    Sadece bir takımın uğraşı ile olacak bir şey değil bu. Fenerbahçe isterse dünya karması kursun. Her sene en az 10 puan farkla şampiyon olsun. Sonuçta avrupaya türk liginden gidecek. e türkiye liginin de kalitesi belli.

    yani türkiye liginin genel olarak kalitesinin artması lazım. bu da ancak anadolu kulüplerinin maddi anlamda güçlenmesiyele olur. ama bu çok zor gözüküyor. istanbul takımları teke olmuş durumda.

    zor dedim çünkü istanbul sadece futbolda değil diğer setktörlerde de tekel konumunda.




    anlattığım koşulları oluşturabilen bir takım zaten süper ligi domine edecektir. diğer takımlarda (en azından diğer 2 büyük takım) kendi sınırlarını zorlayıp gerek transfer gerekse altyapı konusunda gerekli atılımları yapmak zorunda kalacaklardır. bu şekilde kalitede yavaş yavaş artacaktır.

    takımlar birbirlerine bakarak hareket ediyorlar. örn. fenerbahçe nin 2000 yılından sonra yaptığı transferlere bir bakarsak; düşünün ki dünya kulübü olmayı kendine hedef seçmiş bir kulüp, takımın avrupa için yetersiz olduğunu bile bile transfer yapmıyor. niye, gs maddi açıdan zor olduğu için transfer yapamadığı, bjk nin yanlış transfer politikası sayesinde başarılı olamadığı bir ortamda yönetim takımı yeterli görüyor. oysa gs ve bjk doğru atılımları yapabilseydi fenerbahçe de takımı geliştirmek zorunda kalacaktı.

    kaldı ki, zoru başarıp 3 büyüklerinde bunu başardığını kabul edelim arkadan kayseri ve trabzon gibi maddi ve taraftar gücü anlamında kuvvetli takımlarda onları izleyecektir.




  • Her insana itici gelen bir başkanlarının oluşu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.