Şimdi Ara

federatif yada konfederatif bir sistemde türkiyenin dünyadaki rolü nedir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • türkiye bildiğiniz üzere bölgenin en önemli ve gelişmiş devletlerinden biri. davutoğlunun yeni osmanlıcılık fikrine sahip olduğunu da biliyoruz. acaba türkiyenin coğrafi olarak genişleme olanağı var mı? hangi bölgeler bize katılabilir? getirileri götürüleri nedir? türkiye çok daha güçlü bir devlet mi olur, zayıflar mı?

    aklıma gelen olasılıkları yukarıdan aşağı doğru yazıcam ben sizin de aklınıza gelenleri paylaşmanızı beklerim.

    yüksek ihtimal:

    kktc: bildiğiniz üzere ciddi politik sorunlarla karşı karşıya. egemen bağıştı sanırım, adada çözümsüzlük olursa kktc'yi türkiyeye bağlamaktan çekinmeyeceklerini söylemişti. fakat kktc il gibi türkiyeye bağlanmaz ancak federatif yada konfederatif bir ortaklığı kabul eder. ayrıca kktc'nin kıbrıstaki birleşik yönetimden tamamen vazgeçmesi lazımki, adada çözüm süreci güneydeki kriz sebebiyle geçici olarak durmuştu. kktc'nin türkiyeye katılımı için ben iki önşart görüyorum. adada ikinci bir çözüm planın olumsuz sonuçlanması ve türkiyenin ab'den umudu kesmesi.

    türkiye kürdistanı: geçmişteki çatışmalar problemler dolayısıyla kurulmasının çok tartışılıcağı ortada. diğer bir handikap ise ilerde bağımsızlığa dönüp dönmeyeceği, hangi şartlar altında şekilleneceği. fakat kürtlerin türkiye cumhuriyeti adı ve kalitesi altında kendi özerk yönetimlerini oluşturması şimdiye kadar hep tartışıldı, kürt sorununa çözüm olarak gösterildi ve bu da geleceğe yönelik bir opsiyon. fakat bu devletin pkk'nın kontrolüne geçmeyeceğinden emin olunmalı sıkı güvenlik sağlanmalı. kürt politikasının pkk'dan bağımsız temiz olarak tekrardan şekillendirilmesi için çabalanmalı.

    orta ihtimal:

    nahcivan: azerbaycanın içişleri konusunda maalesef pek bilgim yok. umarım bu konuda beni bilgilendirirsiniz fakat azerbaycanın eksklavı olan nahcivanın türkiye ile çok fazla ilişkisi olduğu bir gerçek. zaten özerk bir konumu var. ve türkiye ile kara yolu bağlantısı var azerbaycanla olmamasına rağmen.

    suriye: 2011in başında türkiye suriye iran ve ırak ile tek vize uygulamasına gitmeye hazırlanıyordu. anlaşmalar sağlanmış resmi açıklamalar yapılıyordu. hatta ilerde sınır kapılarının tamamen kaldırılacağı ima ediliyordu. o dönem şam ile çok yoğun temaslar başlamıştı. şam davudoğlunun en sık gittiği şehir haline gelmişti. erdoğan bu 4lü birlikteliği şamgen alanı olarak isimlendirmişti. fakat türkiyenin suriyeye çok özel bir ilgisi vardı. beşar esadın eşinin bir ziyareti sırasında bir söylenti ortaya çıktı. iddiaya göre beşar esadın eşi türkiyeye konfederasyon federasyon yada türkiyenin belirleyeceği herhangi bir şekilde dahil olmak istediğini iletmişti. iddiaların doğruluk payı hiçbir zaman öğrenilemedi. erdoğanın suriyedeki isyanlar sırasında muhaliflere destek olmasıyla türkiye suriye ilişkileri durma noktasına geldi. ilerde suriye türkiye ilişkilerinin ne duruma geliceği merak konusu fakat şu bir gerçek. eğer muhalifler başa gelirse türkiye suriye ilişkileri eskisinden bile daha güçlü olucak. tek problem ise, bu durumda birleşik yönetim golan tepelerindeki problemleri sahilenmiş olucak. suriye daha önce mısır ile birleşmiş fakat bu birliktelik 3 yıl sürmüştü. suriye yönetimden darbe ile çekilmişti.

    düşük ihtimal:

    azerbaycan: rusya ile güçlü ilişkileri olan azerbaycanın türkiye ile ortak bir yönetim oluşturma ihtimali çok düşük fakat var. bunun yanında azerbaycan türkiyenin abilik yapıcağı ufak bir ülke olmaktan uzak. kişi başına gelir türkiye ile aynı düzeyde ve bağımsızlığını yakın zamanda kazanmış bir devlet olarak korkuları hayli yüksek. karabağ sorunu çözülmeden de azerbaycanın büyük adımlar atmıyacağı ortada. azerbaycan daha çok türk konseyi aracılığı ile güçlü bir politik ortak olarak gözüküyor. kara sınırımız olmaması ise ayrı bir problem.

    diğer bağımsız türk devletleri: kazakistan, türkmenistan, özbekistan ve kırgızistan. coğrafi ve kültürel uzaklık maalesef azerbaycandan daha fazla. yakın dönemde güçlü bir ortaklık olacağını düşünmüyorum. fakat türk konseyinin güçlenmesi ile türkiye ile ilişkileri ve bizim açımızdan stratejik etkileri artabilir.

    ----------------

    evet kafamdan geçenleri tarif edebildim sanırım :) türkiyenin ilerideki olası genişleme ihtimalini araştırdım ve bu sonuçlarla karşılaştım. bu konuda sizin de düşüncelerinizi seviyeli bir şekilde öğrenmek isterim.

    türkiye bu şekilde ortadoğu, doğu avrupa, kafkaslar ve arap dünyası üstünde çok daha etkili, çok daha güçlü bir konuma gelebilir mi? geçmişe bakınca yugoslavyada sovyetlerde bu sistemlerin çöktüğünü gördük fakat öbür taraftan rusyaya çine baktığımızda bir çok yapıyı bir şekilde bir arada tutan devletler olduğu ortada ve son derece de güçlü dünyada söz sahibi ülkeler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qscvqscv -- 6 Eylül 2013; 22:42:06 >







  • Diğerlerini bilmem ama Kürdistan'ın kurulması bana çok muhtemel geliyor şu an. Gerek BOP kapsamında yapılan adımlar gerek BDP nin söylemleri çerçevesinde GDA yaşanan olaylar. (PKK nın mezarlıklarını açması, kendi kolluk kuvvetini oluşturmaya başlaması, haraç alınması, Kürdistan Kongrelerinin yapılması gibi). Bana kalırsa Kürdistan çoktan kuruldu, ama işte nasıl meşru olacağını kararlaştırmaya çalışıyorlar. Bana kalırsa GDA federasyon olursa öpüp başımıza koymamız gerekir ama öyle kalmayacağı çok acık ve net ortada. Aynı İspanya'nın Basque bölgesi gibi orda da bilindiği üzere Eta terör örgütü vardı. Onu bitirmek için İspanyayı bölgeli devlet haline getirdiler ama şu anda bakınca Basque bölgesindeki katalanlar hala özgürlük özgürlük diye bağırıyorlar.(Örneğin Barcelona maçları). Şayet şöyle bir olay da var yürürlükte olan siyasi partiler kanununda bırakın Federasyon istemek tartışmak bile yasak, direk parti kapatma sebebi. Bu yüzden dikkatinizi çekmiştir siyasi partilerin hiçbiri federasyondan söz etmez. Yni dier verdiğin ülkelerde Kıbrıs dışında diğerleri pek mümkün görünmüyor bana kalırsa ama tabi biz daha misakı milli'yi koruyamayacakken bırak federasyonu herşey boş bence.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.