Şimdi Ara

FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
6.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İşlemci ve ekran kartındaki heatsinklerdeki ısıyı kalın bakır elektirik kablolarıyla kasanın altına yerleştirilecek büyük bir soğutucu bloğa taşımayı planlıyorum.

    Çizim basit oldu. Normal uygulamada bakır kablolar estetik bir şekilde toparlanabilir.Esnek olacaklarından pasif işlemci soğutucusu zorlanmadan takılıp çıkarılabilir. Bu şekilde fansız bir kasa yapılabilrmi? Bakır kablolar en iyi ısı transferi için lehimleyerek mi yoksa başka türlümü soğutuculara bağlanmalı. Fikirleriniz neler arkadaşlar.

     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI



  • Zalmanın pasif soğutuculu sessiz bir kasası vardı. Oda bu tarz bir prensiple parçaları soğutuyordu kasanın kendisi soğutucu görevi görüyordu. Senin projene gelirsek yapılabilir olmasına rağmen işlevsel değil o kadar uzun bakır kablolar ile ısı iletimi yapamassın. Kısa tutsan bloğu nereye koyacaksın?.

    Zalmanın kasası
     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI


     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI
     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI


     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI




  • Zalmanın bu kasası 500 dolar neredeyse bir bilgisayar parası. Ben daha ucuza halledebilirmiyim diye düşünüyorum. Mesafenin problem oluşturacağını düşünmüyorum. Anakartın altına büyük soğutucu yerleştirsem Zalmanın tasarımından sadece beş on santim daha fazla yol katetmiş oluyorum. Zaten bakır kabloları biraz uzun tutmak ısının dağılacağı daha fazla madde miktarı ve yüzey alanı anlamına geldiğinden soğutmaya zarardan çok faydası olması lazım.

    Zalmanın kasayı inceledim. İşlemcinin ısısını direk borulara aktarmış. Ben önce bir markalı heatsinkle soğutmayı yaptıktan sonra bütün bileşenlerin ısısını minimuma indirecek extra bir soğutucu eklemeyi düşünmüştüm. Böylece tam yük altında bile ısı problemi oluşmaz. Zalman anakartın arka tarafının tamamını kaplayan soğutucu kullanmış.Demekki bende büyük bir blok bulmam lazım ve kasanın dışına yerleştirmeliyim. Kasanın altında zemininin tamamını kaplayan bir kaide gibi düşünüyorum.

    Bence problem kabloların kattettiği mesafe değilde soğutuculara tutunurken mümkün olan en fazla temas yüzeyiyle ve sağlam tutunması. Bakır boruların içine tam olarak girecek kalınlıkta kablo bulmalıyım aşağıdaki resimde nasıl bağlamayı düşündüğümü anlayabilirsiniz.

     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI






    Diğer problemimde kasanın altını tamamen kaplayan büyük soğutucu bulabilmek. Acaba ne tarz alet edavatın içinden çıkarlar? Yada satılıyormudur?




  • Şöyle yaparsın boardun arkası büyüklüğünde bir parça aliminyum bulursun veya satın alırsın. istediğin kanal aralığına karar verip CnC tezgahına sokturursun kendi soğutucu bloğunu kendin yaptırırsın fazla bişey tutmaz ama bunu yapabilecek tezgahın senin işin için sıraya girmen gerekecek :D sanırım sulu kesim olucak o yüzden ostimde olduğum için tanıdığın yoksa gece senin için çalışabilecek bir kankin yoksa tezgahın sırası 1 ayı bulur . Bizim burda böle :D bir dakika boşta durmaz cncler. Artı o borularda hatrı sayılır bir gaz yokmuydu ? var sa nasıl tekrar doldurcaksın? hadi onuda geçtim o kasa yerinden kalkmaz bende bol miktarda soğutucu mevcut kasayı artık tek elle uzun süre taşıyamaz oldum sıf sessizlik ve o.c. aşkına :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leonkayhan -- 15 Ocak 2008; 12:39:15 >
  • o boruların içinde kolay buharlaşabilen bir sıvı var. Eğer keserseniz özelliği gider.
  • bencede çok ugrasırsın o
    bence peltier dene o daha mantıklı pasif buyuk soğutucunun altında kullanabılırsın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: feverinlove

    o boruların içinde kolay buharlaşabilen bir sıvı var. Eğer keserseniz özelliği gider.


    arkadaş doğru sölüyo o uçları kestiğin zaman soğutucuyu at çöpe gitsin fikir güzel ama dediğin gibi kablolarla olmaz piyasada saf bakır koblo yok o yüzden saf bakırdan bulucağın kablo alüminyum parçaları tornalatmak felen zalmanın kasasını almaya yaklaşır uraşmayı seviyosan o başka kolay gelsin.
  • Doğru söylüyorsunda kardeşm bence bu sistem bu kadar etkili bi soğutma sağlamaz sonuç olarak sadece kendini yorarsın bence daha perspektif projeler düşün
  • Evet boruların içinde Heatpipe denen bir sistem varmış. Isıyı bütün boruya dağıtan iletken bir sıvı koyuyolarmış. Kesmek olmaz. O zaman kesip içine kablo sokmak yerine bende bakır boru kullanıp lehimle birleştirmeliyim. Ayrıca evet kasanın altı yerine anakart tepsisinin arkasına ulaştığımızda daha kısa mesafe gidiyoruz Zalmanın yerleşimini uygulamak lazım.Zaten bütün problem Zalmanın yaptığı kalitede işçilikle Soğutucuları birbiri ile birleştirebilmek ve bunu 500 dolardan ucuza yapmak. Ben araştırmaya devam edeyim.
  • arkadaşlar 15 yada 25 W lik Peltieri nerelerden temin edebilirim?
  • işlemciyi soguttun geri kalanı nolacak??? illa kasanın içine hava vermek zorundasın fan olacak illa... planın sadece işlemciyse cok güzel pasif sogutucular var ugraşmana deymez?!?!?!?!?
  • oc denemeleri icin buyuk blok buz icine konulur... hatta direk dondurulur.. nasıl degerler elde edilir acaba?
  • 15 yada 25 W lik Peltieri ankaraise konya sokakda vardır ama istediğin o değer varmı bilmem! arkadaşın dediği gibi illaki fan şart o kadar sıcak hava nereye gider artık neredeyse hiç ses yapmayan fanlar var tak iki adet öne tak arkayada 2 dane oldu bitti 12 cm olsun 1500 rmp de dönsünler kasanın içini iyice yalıt faları yapabilirsen kanallı yap plexyler yardımı ile bak neler oluyor..
  • heatpipe'ların içerisinde kullanım alanına göre, su, amonyak, saf alkol yada civa konuyor. eğer imkanınız varsa böyle yaparakta uygulayabilirsiniz. ama bu konuda termodinamik konusunda bilgili bir makine mühendisniden bilgi almanızı tavsiye ederim. mantık olarak güzel bir düşünce. konunun başına gösterilen pasif soğutuculu kasanında kurulum klavuzunu incelediğinizde kasanın içinde ayrıca işlemci, ram ve gpu için kasanın dışına kadar giden özel heatpipe aparatları bulunmakta idi, yani sizin düşüncenizle birebir aynı mantık. ayrıca size tavsiyem piyasadan kaliteli bir alüminyum kasa alıp kasanın kendisinide heatsink gibi kullanmanız olabilir. şu anda bende "cooler master cm-250" modelli kasamda heatsink ve kasadaki sıcak havayı dışarı vermek içinde sessiz bir fan kullanıyorum. gayet başarılı bir şekilde çalışıyor ama kesinlikle overclocka uygun değil bu yöntem bilginiz olsun.
  • peltier + fan + borular

     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cagan34

    peltier + fan + borular

     FANSIZ KASA - SOĞUTMA SİSTEMİ TASARIMI




    Kardeş, peltier kaç watt lık ve sıcak yüzü ne ile soğuttun? ayrıca güçkaynağın ne ve gücü ne. (amma soru yağmuru oldu ha)

    Bir dönem peltieri AMD Athlon 2800+@3200+ hızaşırtma yapılmış işlemcide kullandım. Soğuk tarafı direk işlemciye, sıcak tarafı, bakır ısı yayıcı üstüne takılmış Arctic Cooler blover fan ile soğuttum. Normal sıcaklık değeri yazın 40 derece civarında gezinirken, peltier ile yüksüz işlemci sıcaklığı 19-22 derece arasında kaldı. Yüklenme testleri için süper pi, cpu stress utility, ve adını hatırlamadığım birkaç test ile denedim. Genel olarak işlemcinin ısınma oranı, kullandığım 75 W peltierin soğutma oranından çok daha fazla olduğu için, 55-60 derece olan yük altı sıcaklık değerleri, uyarı seviyesi olan 80 dereceleri geçerek ölümcül sınıra yaklaştı. Belirtmeliyim ki o dönemde peltier için 480 W lık ayrı güç kaynağı kullanmak zorunda kaldım. Zira tek güç kaynağı ile yaptığım denemelerde bilgisayar bios ve ram testten hemen sonra kilitlendi. . Söyleyeceğim odur ki kullanacağın peltier direk soğutma aparatı değil, soğutucuya yardımcı bir yüzey olmalı, veya çok daha yüksek güçlü peltier kullanmalısın. Ne güçte peltier kullanacağına isehttp://watercooling.co.nz/node/60 linkinden indireceğiniz hesap makinası yardımcı olabilir.




  • o fotoğraftaki hem peltier hem de sıvı soğutmamı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.