Şimdi Ara

EUS GELİYOR! ECZACILIK ÖĞRENCİLERİ BURAYA!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
3.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son torba yasaya konulması planlanan, ancak meclisin kapanması üzerine yetiştirelemeyen. Halihazırda sapğlık bakanlığı tarafından bir akademisyen ekibi tarafından hazırlıklarına devam edilen TUS DUS benzeri Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı. Yeni yasama döneminde meclisten geçmesi bekleniyor. IUPSA'dan Ayşe Esra Güler'in konu hakkında aydınlatıcı köşe yazısı :

    Eczacılık son zamanlarda oldukça hareketli günler geçiriyor. Bu hareketlilik önümüzdeki günlerde ise daha devam edeceğe benziyor.
    Ben de önümüzdeki günlerin en önemli gündemlerinden biri haline gelecek bir olaydan bahsetmek istiyorum. Ne olacak nasıl olacak tartışmaları arasından sessiz sedasız beliren “eczacı uzmanlığı” meselesinden…
    Eczacılık eğitimin 5 yıl olması ile beraber “uzman eczacı” vasfı ile mezun olan öğrencilerin bu imtiyazı da çok yakında bambaşka bir şekil alacağa benziyor. Şöyle ki, uygulamaya başlanması planlanan “EUS” pek çok şeyi değiştireceğe benziyor. Peki, nedir bu EUS?
    EUS; TUS ve DUS’un bir benzeri olan, eczacılık öğrencileri için getirilmesi düşünülen bir uzmanlık sınavıdır. Bu sınavla beraber eczacılıkta branşlaşma mevzu bahis olacaktır. Üzerinde son çalışmaları yapılan konu, bilhassa kliniksever eczacılara oldukça güzel bir haber olacak kanaatindeyim.
    İlk etapta klinik eczacılıktan türevlenecek olan 3 farklı alan düşünülüyor. Bunlar; enfeksiyon eczacılığı, nutrisyonel eczacılık, onkoloji eczacılığı gibi alanlar klinik eczacılık anabilim dalı bünyesinde verilecek uzmanlıklar olacaktır.
    Tüm bu kadar teorik meseleyi bir kenara bırakıp uzaktan bakarsak, görünen tablo karşısında itiraz edenleri de sevinenleri de görmek bittabi mümkündür. Ancak unutmamak gerekir ki bugün eczacılığın direnmesi, tüm yeniliklere direnmesi olarak algılanırsa, pek yakında direnmeye teşvik edecek değerde bir mesleğin de kalmayacağı aşikardır. Uzmanlık, kimilerine yeni bir rekabet alanı, meslek icrası için yeni bir engel vesaire gibi görünebilir. Lakin kalitenin arttırılması için bu tür aşamaların varlığı elzemdir. Eğer düşünülürse tıp fakültelerinde her şey 6 yıllık eğitimden sonra bitseydi ve bu kadar fazla branş olmasaydı -devamlı bir yenisi eklenerek branşların arttığını unutmamak gerekir- doktorluk mesleği saygınlığını bu şekilde devam ettirebilir miydi tartışılır.
    Gelişmelerin akabinde fakültelerin “Klinik Eczacılık” kürsüleri kurması ve var olan kürsülerde revizyona gitmesi artık bir zorunluluk halini alacaktır diye düşünüyorum. Bunun da ülkeye, öğrenciye, mesleğe sağlayacağı katma değer ise şüphesiz ortada.

    Ayşe Esra Güler



    Konu hakkında bir diğer köşe yazısı da Milletvekili Yar.Doç Ecz. Mahmut Tokaç'tan. Yukarıda bahsettiğim yasa meselesi burda daha açık anlatılıyor.

    İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç’ın eczacılıkta uzmanlığın yasallaşması amacıyla hazırladığı “6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Haziran ayında TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Sayın Domaç’ın meşhur “Torba Kanun”a girmesi için sunduğu teklif, torba kanunun yasama dönemine yetişmemesi üzerine bir sonraki döneme kalmış oldu. Aslında bu gecikmenin bazı hususların tartışılmasına zaman tanıyacağını düşünerek teklifle ilgili görüşlerimi aktarmak istiyorum.

    Teklifle, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’a bir ek madde ilave edilerek “Uzman Eczacılık” kavramı getirilmekte ve bunu tanzim etmek için Sağlık Bakanlığı bünyesinde “Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu” oluşturulmaktadır.

    Ek madde “Eczacılığın her hangi bir uzmanlık dalında uzman olmak ve o unvanı ilan edebilmek için, Sağlık Bakanlığı’nca kabul ve ilân edilen Türkiye eğitim kurumlarınca verilmiş veya yabancı memleketlerin eğitim kurumlarından verilip Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen Türkiye eğitim kurumlarından biri tarafından tasdik edilmiş ve Sağlık Bakanlığı’nca tescil olunmuş bir uzmanlık belgesini haiz olma şartı” ile başlamaktadır.

    Buraya kadar bir sorun yok ancak daha sonraki kısımda; “Eczacılıkta uzmanlık dalları ve eğitim sürelerinin ek-1 sayılı çizelgede belirtildiği, bu çizelgede belirtilen eğitim sürelerinin Sağlık Bakanlığı’nca, Eczacılık Uzmanlık Kurulu’nun kararı ile üçte bir oranına kadar arttırılabileceği” belirtilmekte ve burada atıfta bulunulan “Ek-1 Sayılı Çizelge”de Onkolojik Eczacılık, Enfeksiyon Hastalıkları Eczacılığı, Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi Eczacılığı olarak 4’er yıllık 4 uzmanlık dalı Kanun’la belirlenmektedir.

    Maddenin devamında Eczacılık Uzmanlık Kurulu’un teşekkül şekli belirtildikten sonra “Kurul tarafından belirlenen yeni uzmanlık alanlarının Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile yürürlüğe gireceği” ifade edilmektedir.

    Teklifin başka bir yerinde ise; “Uzmanlık dallarının eğitim müfredatları ve bu müfredata göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile görev ve yetkilerinin çerçevesinin Kurulca belirleneceği” belirtilmektedir.

    Kanun teklifinin gerekçesinde “Dünya genelinde uzman eczacılık eğitiminin çok sayıda branşta verilmekte olduğu ve uzmanlık eğitimini tamamlayan eczacıların kamu ve özel sektörde yaygın olarak istihdam edildiği, Amerika’da Ayak Bakım Eczacılığı, Kritik Hasta Bakım Eczacılığı, Pediyatrik Eczacılık, Farmakoterapi, Psikiyatrik Eczacılık, Kardiyoloji Eczacılığı, Enfeksiyon Hastalıkları Eczacılığı gibi çok sayıda uzman eczacılık dalı bulunduğu, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde ise Sanayi ve Biyomedikal Eczacılığı, Medikal Biyoloji Eczacılığı, Hastane ve Organizasyon Eczacılığı, Farmagenomi, Ar-Ge Eczacılığı, Biyoteknoloji Eczacılığı, Klinik Eczacılık ve Farmakoekonomi gibi branşlar yer aldığı” belirtilmekte ise de Kanun tekniği açısından uzmanlık dallarının Kanun’la belirlenmesi yerine, Kanun’da uzmanlık tanımının yapılması ile yetinilmeli ya da şimdilik sadece “Klinik Eczacılık” uzmanlık dalıyla başlanılmalı ve diğer uzmanlık dalların belirlenmesi hususu tamamen Kurula bırakılmalıdır.

    Eğer bu değişiklik yapılmayıp uzmanlık dalları Kanunla belirlenecek ise; o zaman da dallar yeniden değerlendirilmelidir. Gerekçede diğer ülkelerde çok farklı dallarda uzmanlıklar olduğunun belirtilmesine rağmen neden sadece dördü ile yetinildiği gibi bir soruya muhatap olunabilir ya da Fitofarmasi gibi bazı uzmanlık alanlarının klinik bir uzmanlık olup olmadığı, fitofarmasötik ilaç satışı yapacak olan serbest eczanelerde geçerli olabileceği için yüksek lisans programı olarak kalmasının daha uygun olabileceği da tartışma konusu olabilir.

    Teklifin mevcut haliyle yasalaşması durumunda yanlış anlaşılmalara ve kargaşaya yol açabilecek bir husus daha var ki o da Kurulun yapısı ile ilgilidir. Teklifte “Kurul’un Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, 1. Hukuk Müşaviri ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı ile Bakanlığın ve Yüksek Öğretim Kurulu’nun eğitim kurumlarından seçeceği üçer üye ile Türk Eczacılar Birliği’nin seçeceği bir üyeden oluşacağı” belirtilmektedir.

    Maddenin devamında ise

    “Kurul’a seçilecek asıl ve yedek üyelerin uzman olmaları ve ayrıca eğitim kurumlarında en az üç yıl eğitimci olarak görev yapmış bulunmaları şartı”;

    getirilmekte ve ayrıca geçici bir madde ile;

    “Kurul’un ilk teşkilinde, üyelerde uzman olma ve eğitim kurumlarında en az üç yıl eğitimci olarak görev yapmış bulunma şartının aranmayacağı ancak seçilecek üyelerin, eczacılık alanında profesör veya doçent olmaları şart olduğu.”

    ifade edilmektedir.

    Buradaki uzman olma şartının diğer tüm üyelere şamil olarak algılanmaması ve karmaşaya sebep olmaması için birinci maddedeki “Kurul’a seçilecek” ifadesinin “Kurul’a Bakanlık dışındaki kurumlar tarafından seçilecek” şeklinde;

    Geçici maddenin ikinci cümlesinin baş kısmının ise “Kurul’un ilk teşkilinde, Bakanlık dışındaki kurumlar tarafından seçilecek üyelerde” şeklinde düzeltme yapılması gerekmektedir.

    Teklifle “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan uzman eczacıların her türlü ücretlerinin, çalıştıkları kurum ve kuruluşlardaki diş hekimleri için yapılan her türlü ödemeler toplamının net tutarı kadar olması” şeklinde bir hüküm daha bulunmaktadır ki bu hüküm ile kamuda çalışan uzman eczacıların özlük haklarının korunması amaçlandığı anlaşılmaktadır. Ancak sanırım bir yazım hatası olarak “diş hekimleri” ifadesinin yanındaki “uzman” kelimesi unutulduğu için, uzman eczacıların pratisyen diş hekimleri ile aynı kategoride değerlendirilmeleri ve uzman farkını alamamaları riski oluşmaktadır. Bu eksiklik mutlaka düzeltilmelidir. Ancak bu değişikliğin kamuda çalışan ve uzman olmayan diğer eczacılarla uzman eczacıların arasında ciddi bir gelir farkı doğuracağı ve bunun önemli bir tartışma konusu olabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.

    Eczacılıkta uzmanlığın getirilmesinin önemi hepimizce malum. Sadece doğru zamanda doğru adımları atmazsak ölü doğma riski olmaktadır. O yüzden bu konular yeni yasama dönemine kadar sağlıklı bir şekilde tartışılarak en doğruya ulaşılmalıdır. Bu vesile ile hepinizin Ramazan Bayramını tebrik eder, ülkemiz ve eczacı camiasına hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

    Kanun Teklifi Eki için tıklayın lütfen...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgernative -- 7 Ağustos 2013; 16:10:59 >







  • çok mantıklı. bu klinik eczacılık olayı resmiyete binmiş olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dr_Gölge

    çok mantıklı. bu klinik eczacılık olayı resmiyete binmiş olur.

    tabi hocam, sadece klinik eczacılıkta değil; Kritik Hasta Bakım Eczacılığı, Pediyatrik Eczacılık, Farmakoterapi, Psikiyatrik Eczacılık, Kardiyoloji Eczacılığı, Enfeksiyon Hastalıkları Eczacılığı. Bunlar hep Amerika ve Avrupa'da var.
  • Bunun yaninda eczane acma haklari olacak dimi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Mercedes-

    Bunun yaninda eczane acma haklari olacak dimi

    tabi, o hak hep var zaten hocam. Bu sadece "5 yıl en baba farmakoloji derslerini alıyorum, sonra eczane açıp sıradan bir esnafın yaptığı işi yapıyorum" diyenler için bir fırsat niteliğinde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgernative

    quote:

    Orijinalden alıntı: -Mercedes-

    Bunun yaninda eczane acma haklari olacak dimi

    tabi, o hak hep var zaten hocam. Bu sadece "5 yıl en baba farmakoloji derslerini alıyorum, sonra eczane açıp sıradan bir esnafın yaptığı işi yapıyorum" diyenler için bir fırsat niteliğinde.

    Iyi oldu bu hedefim tipti eczaciliga kayacam her halde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Mercedes-


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozgernative

    quote:

    Orijinalden alıntı: -Mercedes-

    Bunun yaninda eczane acma haklari olacak dimi

    tabi, o hak hep var zaten hocam. Bu sadece "5 yıl en baba farmakoloji derslerini alıyorum, sonra eczane açıp sıradan bir esnafın yaptığı işi yapıyorum" diyenler için bir fırsat niteliğinde.

    Iyi oldu bu hedefim tipti eczaciliga kayacam her halde

    Hedefine bir kere tıpı yerleştirdiysen, hiç yerinden oynatma. Sıkı bir tıp çalışması yaparsan her halukarda en kötü durumda bile eczacılık kazanırsın.




  • sevindim bu habere, eğer uygulamaya geçilirse :D mezuna kaldım, hedefim eczacılıktı, ama son olanlardan sonra vazgeçme aşamasına geldim neredeyse. umarım yasa uygulanır :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ayşedmr

    sevindim bu habere, eğer uygulamaya geçilirse :D mezuna kaldım, hedefim eczacılıktı, ama son olanlardan sonra vazgeçme aşamasına geldim neredeyse. umarım yasa uygulanır :)

    hedefin eczacılıksa her türlü gel, vazgeçme zaten. Ben kazandıktan bir çok üst sınıfla konuştum. Bitti falan diyorlar, yok öyle bir mevzu. Eczane açmak da sıkıntı var sadece, ona da ben maraş'a antebe van'a ağrı'ya giderim diyorsan gene sıkıntı yok. Sen eczacılıkta Hacettepe istanbul Ankara kazanmaya bak :)
  • nasil olacak hadi bakalim su eczacilik hakikaten onemli bir bolum insallah daha fazla kontenjan acip yasalarla vurmasinlar koskoca eczaciligi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben yazıyı gördüğüm an hah dedim şimdi yandık :)Hepiniz gibi ilk paragraftan sonra biraz yumuşadım ve mesleğin saygınlığını artırabilir diye düşündüm.Ama amaçlarının bu olduğunu sanmıyorum.Avrupa birliğine girmek için uymamız gereken hususlardan biri olduğu gayet açık zaten.Bunu sevgili eczacı dostlarının totosunu kurtarmak için yaptığını sanmayın.Hükümetin kompleksli tavırlarına alıştığımız için artık başımıza ne gelse yarabbi şükür diyecek haldeyiz.Her şeye rağmen aslında bence de mezun olanların 5 yılda gösterdikleri çabayı sınıflandırmak mantıklı ama bunu yasayı çok iyi hazırlamaları gerekliydi.Tek bir ufak kelime hatası her şeyi batıracaktır.Ancak keşke bu sınavın zorunlu olup olmadığı hakkında açık bir beyanda bulunsaydı.Bütün doktorların yaptığı iş aynı olmamakla birlikte daha üstün ya da daha ezik bir uzmanlığa sahip değiller.Eğer içimizden biri serbest eczacılık yapmak isterse bu onu başarısız veya parasız duruma düşürmemelidir.Mesleği daha saygınlaştırmanın başka yolları varken tabi yine işlerine geleni uyguluyorlar...Hastanenin verdiği ufacık kare kodları görünce de önce sevinmiştik.Ama sonra anladık ki devlet raporun parasını bile bir tahsildar gibi eczacıya verdirdi.Hastalar ise eczacıları soyguncu sandılar ancak bilmiyorlardı ki alınan 3 liralık muayne ücretini devlete paşalar gibi ödemek zorundayız...Olsun biz yine de dayandık.Direndik.Ancak sürekli yeni şeyleri bizim üzerimizde denenmesinden de bıktık.Hatta daha kişisel konuşacak olursam,SBS sınavından YGS'sine kadar denek maymunu yerine konduk farkında olmadan.7.sınıfta sınava girdikte ne oldu?belki ben sadece 8.sınıfta girseydim sınava(şimdiki gibi) çok daha farklı bir lisede olacaktım.Tercih listenizdeki ufacık oynamalarınız bile ne kadar şey değiştirebilirmiş sizde gördünüz.Oysa siz tercih sıranla uğraşırken puanınızın doğru hesaplandığından bile emin olamazsınız.El altından kim hangi üniversitelere yerleştiriliyor artık Allah bilir...Bu iş sadece üniversiteyle bitmiyor.Mühendislerin çekeceği en büyük ızdırap iş bulmaya çalışırken sebepsiz yere,yerine alınan torpilli kişiler.
    Artık maziden ders çıkarma faslımız bitti.Şimdi bize allanıp güllendirilerek anlatılan bir kaç cümleye kurban olmayalım.Yapacağınız en iyi araştırma kendinizinkidir.Bu haberin altına yapılan yorumların sorgulayıcı ve bilinçli yorumlar olmasını dilerdim.Oysa hemen hoşunuza gitmiş gibi görünüyor.?Kimse şahsi olarak üstüne alınmasın söylediklerimi.Yalnızca olayları süzgeçten geçirdim ve aktarabileceklerimi aktardım sizlere arkadaşlarım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: brsykslr

    nasil olacak hadi bakalim su eczacilik hakikaten onemli bir bolum insallah daha fazla kontenjan acip yasalarla vurmasinlar koskoca eczaciligi

    insallah, o son doğuda açılan eczacılıklara hiç gerek yoktu. Eğitim kadrolarına bakıldığında bizim fakultede bir anabilim dalında 3 prof 4 yardoç varken adamlarınkin de 1 araştırma görevlisi var, o da marmara eczadan 2012'de mezun olmuş. Bu adamların eus'da hacettepe ile yarışma şansı var mı? yazık olacak.
  • Ben işi ticari boyuta dökebilmek istiyorum. Mesela 2-3 lisan bilsen gidip yurtdışında üniversitelerde araştırma yapıp doçentlik alsak hatta orda güzel çalışmalarda bulunup patent alıp memlekette üretsek vs.

    Bu hayal beni çok cezbediyor işin daha çok kimya ve bilgi yönü yani. O kadar oku git dükkan aç mantıklı değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BluePage

    Ben işi ticari boyuta dökebilmek istiyorum. Mesela 2-3 lisan bilsen gidip yurtdışında üniversitelerde araştırma yapıp doçentlik alsak hatta orda güzel çalışmalarda bulunup patent alıp memlekette üretsek vs.

    Bu hayal beni çok cezbediyor işin daha çok kimya ve bilgi yönü yani. O kadar oku git dükkan aç mantıklı değil.

    dediklerini yapabilirsen helal olsun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: moon5ce

    ben yazıyı gördüğüm an hah dedim şimdi yandık :)Hepiniz gibi ilk paragraftan sonra biraz yumuşadım ve mesleğin saygınlığını artırabilir diye düşündüm.Ama amaçlarının bu olduğunu sanmıyorum.Avrupa birliğine girmek için uymamız gereken hususlardan biri olduğu gayet açık zaten.Bunu sevgili eczacı dostlarının totosunu kurtarmak için yaptığını sanmayın.Hükümetin kompleksli tavırlarına alıştığımız için artık başımıza ne gelse yarabbi şükür diyecek haldeyiz.Her şeye rağmen aslında bence de mezun olanların 5 yılda gösterdikleri çabayı sınıflandırmak mantıklı ama bunu yasayı çok iyi hazırlamaları gerekliydi.Tek bir ufak kelime hatası her şeyi batıracaktır.Ancak keşke bu sınavın zorunlu olup olmadığı hakkında açık bir beyanda bulunsaydı.Bütün doktorların yaptığı iş aynı olmamakla birlikte daha üstün ya da daha ezik bir uzmanlığa sahip değiller.Eğer içimizden biri serbest eczacılık yapmak isterse bu onu başarısız veya parasız duruma düşürmemelidir.Mesleği daha saygınlaştırmanın başka yolları varken tabi yine işlerine geleni uyguluyorlar...Hastanenin verdiği ufacık kare kodları görünce de önce sevinmiştik.Ama sonra anladık ki devlet raporun parasını bile bir tahsildar gibi eczacıya verdirdi.Hastalar ise eczacıları soyguncu sandılar ancak bilmiyorlardı ki alınan 3 liralık muayne ücretini devlete paşalar gibi ödemek zorundayız...Olsun biz yine de dayandık.Direndik.Ancak sürekli yeni şeyleri bizim üzerimizde denenmesinden de bıktık.Hatta daha kişisel konuşacak olursam,SBS sınavından YGS'sine kadar denek maymunu yerine konduk farkında olmadan.7.sınıfta sınava girdikte ne oldu?belki ben sadece 8.sınıfta girseydim sınava(şimdiki gibi) çok daha farklı bir lisede olacaktım.Tercih listenizdeki ufacık oynamalarınız bile ne kadar şey değiştirebilirmiş sizde gördünüz.Oysa siz tercih sıranla uğraşırken puanınızın doğru hesaplandığından bile emin olamazsınız.El altından kim hangi üniversitelere yerleştiriliyor artık Allah bilir...Bu iş sadece üniversiteyle bitmiyor.Mühendislerin çekeceği en büyük ızdırap iş bulmaya çalışırken sebepsiz yere,yerine alınan torpilli kişiler.
    Artık maziden ders çıkarma faslımız bitti.Şimdi bize allanıp güllendirilerek anlatılan bir kaç cümleye kurban olmayalım.Yapacağınız en iyi araştırma kendinizinkidir.Bu haberin altına yapılan yorumların sorgulayıcı ve bilinçli yorumlar olmasını dilerdim.Oysa hemen hoşunuza gitmiş gibi görünüyor.?Kimse şahsi olarak üstüne alınmasın söylediklerimi.Yalnızca olayları süzgeçten geçirdim ve aktarabileceklerimi aktardım sizlere arkadaşlarım.

    hocam tus zorunlu mu? değil. Eus'da bu şekilde olur. Sen dersen ki ben eczane eczacılığı yapmak istiyorum, hay hay git yap. Ben meseleye para-itibar penceresinden bakmıyorum. İlaç piyasası Türkiye'de şu an en büyük 3. piyasa durumunda, ve doğru düzgün ilaç geliştiremiyoruz hepsi ithal. Düşünsene adamlar ilaç göndermiyor, burda ki hasta mağdur oluyor. Bu diğer yandan dışa bağımlı ekonomi de demek, ne paralar çıkıyor vatandaşın cebinden o ithal ilaç için. Bu mağduriyetleri gidermenin tek yolu eczacıları esas alanları olan araştırma geliştirme alanlarına yöneltmek. Bu eğitim programları da bunu destekleyen bir şey. Ha ileride büyük şehir hastaneleri kurulacağından ve her departmanda uzman doktorlar olduğu gibi uzman eczacılarda çalıştırabilineceği söyleniyor. Bunun doğuracağı eczacı açığını kapatmak içinde bu kadar eczazılık fakultesi açıyor olabilirler. Felaket tellalı olmak her zaman kolay, ama bu meseleyi siyasi görüş üzerinden yorumlamamanızı tercih ederim. Çünkü bu da dahil olmak üzere sağlık hizmetlerini erişilebilir yapmak ve yaygınlaştırma adına atılan somut adımlar var, görmezden gelinemez.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: brsykslr

    quote:

    Orijinalden alıntı: BluePage

    Ben işi ticari boyuta dökebilmek istiyorum. Mesela 2-3 lisan bilsen gidip yurtdışında üniversitelerde araştırma yapıp doçentlik alsak hatta orda güzel çalışmalarda bulunup patent alıp memlekette üretsek vs.

    Bu hayal beni çok cezbediyor işin daha çok kimya ve bilgi yönü yani. O kadar oku git dükkan aç mantıklı değil.

    dediklerini yapabilirsen helal olsun

    benim de hayalim kendi ilaç şirketimi kurmak Hiç de hayal değil, idealist olmak lazım. Devlete girerim, eczane açarım yan gelir yatarım mantığıyla okursan okulu bitmez zaten




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgernative

    quote:

    Orijinalden alıntı: moon5ce

    ben yazıyı gördüğüm an hah dedim şimdi yandık :)Hepiniz gibi ilk paragraftan sonra biraz yumuşadım ve mesleğin saygınlığını artırabilir diye düşündüm.Ama amaçlarının bu olduğunu sanmıyorum.Avrupa birliğine girmek için uymamız gereken hususlardan biri olduğu gayet açık zaten.Bunu sevgili eczacı dostlarının totosunu kurtarmak için yaptığını sanmayın.Hükümetin kompleksli tavırlarına alıştığımız için artık başımıza ne gelse yarabbi şükür diyecek haldeyiz.Her şeye rağmen aslında bence de mezun olanların 5 yılda gösterdikleri çabayı sınıflandırmak mantıklı ama bunu yasayı çok iyi hazırlamaları gerekliydi.Tek bir ufak kelime hatası her şeyi batıracaktır.Ancak keşke bu sınavın zorunlu olup olmadığı hakkında açık bir beyanda bulunsaydı.Bütün doktorların yaptığı iş aynı olmamakla birlikte daha üstün ya da daha ezik bir uzmanlığa sahip değiller.Eğer içimizden biri serbest eczacılık yapmak isterse bu onu başarısız veya parasız duruma düşürmemelidir.Mesleği daha saygınlaştırmanın başka yolları varken tabi yine işlerine geleni uyguluyorlar...Hastanenin verdiği ufacık kare kodları görünce de önce sevinmiştik.Ama sonra anladık ki devlet raporun parasını bile bir tahsildar gibi eczacıya verdirdi.Hastalar ise eczacıları soyguncu sandılar ancak bilmiyorlardı ki alınan 3 liralık muayne ücretini devlete paşalar gibi ödemek zorundayız...Olsun biz yine de dayandık.Direndik.Ancak sürekli yeni şeyleri bizim üzerimizde denenmesinden de bıktık.Hatta daha kişisel konuşacak olursam,SBS sınavından YGS'sine kadar denek maymunu yerine konduk farkında olmadan.7.sınıfta sınava girdikte ne oldu?belki ben sadece 8.sınıfta girseydim sınava(şimdiki gibi) çok daha farklı bir lisede olacaktım.Tercih listenizdeki ufacık oynamalarınız bile ne kadar şey değiştirebilirmiş sizde gördünüz.Oysa siz tercih sıranla uğraşırken puanınızın doğru hesaplandığından bile emin olamazsınız.El altından kim hangi üniversitelere yerleştiriliyor artık Allah bilir...Bu iş sadece üniversiteyle bitmiyor.Mühendislerin çekeceği en büyük ızdırap iş bulmaya çalışırken sebepsiz yere,yerine alınan torpilli kişiler.
    Artık maziden ders çıkarma faslımız bitti.Şimdi bize allanıp güllendirilerek anlatılan bir kaç cümleye kurban olmayalım.Yapacağınız en iyi araştırma kendinizinkidir.Bu haberin altına yapılan yorumların sorgulayıcı ve bilinçli yorumlar olmasını dilerdim.Oysa hemen hoşunuza gitmiş gibi görünüyor.?Kimse şahsi olarak üstüne alınmasın söylediklerimi.Yalnızca olayları süzgeçten geçirdim ve aktarabileceklerimi aktardım sizlere arkadaşlarım.

    hocam tus zorunlu mu? değil. Eus'da bu şekilde olur. Sen dersen ki ben eczane eczacılığı yapmak istiyorum, hay hay git yap. Ben meseleye para-itibar penceresinden bakmıyorum. İlaç piyasası Türkiye'de şu an en büyük 3. piyasa durumunda, ve doğru düzgün ilaç geliştiremiyoruz hepsi ithal. Düşünsene adamlar ilaç göndermiyor, burda ki hasta mağdur oluyor. Bu diğer yandan dışa bağımlı ekonomi de demek, ne paralar çıkıyor vatandaşın cebinden o ithal ilaç için. Bu mağduriyetleri gidermenin tek yolu eczacıları esas alanları olan araştırma geliştirme alanlarına yöneltmek. Bu eğitim programları da bunu destekleyen bir şey. Ha ileride büyük şehir hastaneleri kurulacağından ve her departmanda uzman doktorlar olduğu gibi uzman eczacılarda çalıştırabilineceği söyleniyor. Bunun doğuracağı eczacı açığını kapatmak içinde bu kadar eczazılık fakultesi açıyor olabilirler. Felaket tellalı olmak her zaman kolay, ama bu meseleyi siyasi görüş üzerinden yorumlamamanızı tercih ederim. Çünkü bu da dahil olmak üzere sağlık hizmetlerini erişilebilir yapmak ve yaygınlaştırma adına atılan somut adımlar var, görmezden gelinemez.

    Ülkemizi kalkındıracak ve geliştirecek her yeniliğe açığız.Ancak önce piyasada buna uygun ortam var mı,ilaç konusunda ülke olarak üretime geçmeye hazır mıyız,yürürlükteki yasalarımız buna uygun mu,bunları tartışmalıydık oysa önce bol bol eczacı yetişsin,bilgiyle donansın,önünde de hiçbir örnek olmasın ki ne yapacağını bilemesin ve piyasa da hazır olursa tabi üretime ve geliştirmeye geçeriz.Bu sana da kumar gibi gelmiyor mu?Bende istiyorum ki kendi ilaçlarımızı kendimiz yapalım ve dış ülkelere açlığımız ve ihtiyacımız kalmasın.Ancak bu öyle yasaları yürürlüğe koymak gibi şeylerden başlamamalı.Bir kaç üst düzey kişi birleşip mesleğin geleceği için belki güzel belki de tehlikeli bir adım atmak istiyor.Bu adıma sadece saf ümitlerle değil,nedenci bir bakışla yaklaşırsak neyle karşı karşıya olduğumuz hakkında fikre sahip oluruz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgernative

    quote:

    Orijinalden alıntı: ayşedmr

    sevindim bu habere, eğer uygulamaya geçilirse :D mezuna kaldım, hedefim eczacılıktı, ama son olanlardan sonra vazgeçme aşamasına geldim neredeyse. umarım yasa uygulanır :)

    hedefin eczacılıksa her türlü gel, vazgeçme zaten. Ben kazandıktan bir çok üst sınıfla konuştum. Bitti falan diyorlar, yok öyle bir mevzu. Eczane açmak da sıkıntı var sadece, ona da ben maraş'a antebe van'a ağrı'ya giderim diyorsan gene sıkıntı yok. Sen eczacılıkta Hacettepe istanbul Ankara kazanmaya bak :)

    Olursa, istanbul olsun bizim olsun marmara daha yakin bana eczacilik.bolumu, ama kadrosu pek iyi degil gibi. amacim direk eczane acmak degildi elbette, ama kimse eczane acamayinca, bir sekilde issizlik olacak. Herkes hastane eczanesinde vs. De calisamayacagina gore, bircok eczaci issiz kalacakti. Tabi bunlar soylenti ise durum farkli. Zaten severek girdigim tek ders kimyaydi, arastirmakta tam bana gore :))) biz boyle gdersek 3 5 yila kendi ilacimizi kendimiz uretiriz, tabi onumuz kesilmezse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: moon5ce

    quote:

    Orijinalden alıntı: ozgernative

    quote:

    Orijinalden alıntı: moon5ce

    ben yazıyı gördüğüm an hah dedim şimdi yandık :)Hepiniz gibi ilk paragraftan sonra biraz yumuşadım ve mesleğin saygınlığını artırabilir diye düşündüm.Ama amaçlarının bu olduğunu sanmıyorum.Avrupa birliğine girmek için uymamız gereken hususlardan biri olduğu gayet açık zaten.Bunu sevgili eczacı dostlarının totosunu kurtarmak için yaptığını sanmayın.Hükümetin kompleksli tavırlarına alıştığımız için artık başımıza ne gelse yarabbi şükür diyecek haldeyiz.Her şeye rağmen aslında bence de mezun olanların 5 yılda gösterdikleri çabayı sınıflandırmak mantıklı ama bunu yasayı çok iyi hazırlamaları gerekliydi.Tek bir ufak kelime hatası her şeyi batıracaktır.Ancak keşke bu sınavın zorunlu olup olmadığı hakkında açık bir beyanda bulunsaydı.Bütün doktorların yaptığı iş aynı olmamakla birlikte daha üstün ya da daha ezik bir uzmanlığa sahip değiller.Eğer içimizden biri serbest eczacılık yapmak isterse bu onu başarısız veya parasız duruma düşürmemelidir.Mesleği daha saygınlaştırmanın başka yolları varken tabi yine işlerine geleni uyguluyorlar...Hastanenin verdiği ufacık kare kodları görünce de önce sevinmiştik.Ama sonra anladık ki devlet raporun parasını bile bir tahsildar gibi eczacıya verdirdi.Hastalar ise eczacıları soyguncu sandılar ancak bilmiyorlardı ki alınan 3 liralık muayne ücretini devlete paşalar gibi ödemek zorundayız...Olsun biz yine de dayandık.Direndik.Ancak sürekli yeni şeyleri bizim üzerimizde denenmesinden de bıktık.Hatta daha kişisel konuşacak olursam,SBS sınavından YGS'sine kadar denek maymunu yerine konduk farkında olmadan.7.sınıfta sınava girdikte ne oldu?belki ben sadece 8.sınıfta girseydim sınava(şimdiki gibi) çok daha farklı bir lisede olacaktım.Tercih listenizdeki ufacık oynamalarınız bile ne kadar şey değiştirebilirmiş sizde gördünüz.Oysa siz tercih sıranla uğraşırken puanınızın doğru hesaplandığından bile emin olamazsınız.El altından kim hangi üniversitelere yerleştiriliyor artık Allah bilir...Bu iş sadece üniversiteyle bitmiyor.Mühendislerin çekeceği en büyük ızdırap iş bulmaya çalışırken sebepsiz yere,yerine alınan torpilli kişiler.
    Artık maziden ders çıkarma faslımız bitti.Şimdi bize allanıp güllendirilerek anlatılan bir kaç cümleye kurban olmayalım.Yapacağınız en iyi araştırma kendinizinkidir.Bu haberin altına yapılan yorumların sorgulayıcı ve bilinçli yorumlar olmasını dilerdim.Oysa hemen hoşunuza gitmiş gibi görünüyor.?Kimse şahsi olarak üstüne alınmasın söylediklerimi.Yalnızca olayları süzgeçten geçirdim ve aktarabileceklerimi aktardım sizlere arkadaşlarım.

    hocam tus zorunlu mu? değil. Eus'da bu şekilde olur. Sen dersen ki ben eczane eczacılığı yapmak istiyorum, hay hay git yap. Ben meseleye para-itibar penceresinden bakmıyorum. İlaç piyasası Türkiye'de şu an en büyük 3. piyasa durumunda, ve doğru düzgün ilaç geliştiremiyoruz hepsi ithal. Düşünsene adamlar ilaç göndermiyor, burda ki hasta mağdur oluyor. Bu diğer yandan dışa bağımlı ekonomi de demek, ne paralar çıkıyor vatandaşın cebinden o ithal ilaç için. Bu mağduriyetleri gidermenin tek yolu eczacıları esas alanları olan araştırma geliştirme alanlarına yöneltmek. Bu eğitim programları da bunu destekleyen bir şey. Ha ileride büyük şehir hastaneleri kurulacağından ve her departmanda uzman doktorlar olduğu gibi uzman eczacılarda çalıştırabilineceği söyleniyor. Bunun doğuracağı eczacı açığını kapatmak içinde bu kadar eczazılık fakultesi açıyor olabilirler. Felaket tellalı olmak her zaman kolay, ama bu meseleyi siyasi görüş üzerinden yorumlamamanızı tercih ederim. Çünkü bu da dahil olmak üzere sağlık hizmetlerini erişilebilir yapmak ve yaygınlaştırma adına atılan somut adımlar var, görmezden gelinemez.

    Ülkemizi kalkındıracak ve geliştirecek her yeniliğe açığız.Ancak önce piyasada buna uygun ortam var mı,ilaç konusunda ülke olarak üretime geçmeye hazır mıyız,yürürlükteki yasalarımız buna uygun mu,bunları tartışmalıydık oysa önce bol bol eczacı yetişsin,bilgiyle donansın,önünde de hiçbir örnek olmasın ki ne yapacağını bilemesin ve piyasa da hazır olursa tabi üretime ve geliştirmeye geçeriz.Bu sana da kumar gibi gelmiyor mu?Bende istiyorum ki kendi ilaçlarımızı kendimiz yapalım ve dış ülkelere açlığımız ve ihtiyacımız kalmasın.Ancak bu öyle yasaları yürürlüğe koymak gibi şeylerden başlamamalı.Bir kaç üst düzey kişi birleşip mesleğin geleceği için belki güzel belki de tehlikeli bir adım atmak istiyor.Bu adıma sadece saf ümitlerle değil,nedenci bir bakışla yaklaşırsak neyle karşı karşıya olduğumuz hakkında fikre sahip oluruz.

    tamam da arkadaşım, yeterli eczacının yetişmesi için minimum 3-4 yıl var. Yumurtadan çıkmıyor eczacı, bu süre içinde de gerekli düzenlemeler yapılır. Yasa dediğin şey en fazla 1 yılda komisyonda tartışılır edilir geçirilir zaten. Piyasa desen, zaten varolan piyasa eczacıya aç. Ha bak şu eleştirilir, kardeşim sen çocuklar girsin okusun argede çalışsın istiyorsun eyvallah ama açtığın üniversitelerde kalifiye akademisyen yok. Şu ana kadar akademik amaçlı ezacılığa girip 5 yılın sonunda aman be eczane açıp yatayım diyen çok tanıdığım oldu benim. Okuyan adam bu mantalitedeyken akademisyen yetiştiremiyorsun işte. Tavuk-yumurta olayı yani. Eksiklikler birbirini besliyor, anca şu yeni yasadan sonra bizim dönemden sonra akademisyenlik düşünen insan sayısında artış olur. Hiç komplo kurmaya gerek yok, uzmanlık açılsın paşa paşa gidip okusun isteyen mesleğini sevdikten sonra fazla okumaktan bir şey olmaz, iyi olan da her zaman her yerde iş bulur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ayşedmr


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozgernative

    quote:

    Orijinalden alıntı: ayşedmr

    sevindim bu habere, eğer uygulamaya geçilirse :D mezuna kaldım, hedefim eczacılıktı, ama son olanlardan sonra vazgeçme aşamasına geldim neredeyse. umarım yasa uygulanır :)

    hedefin eczacılıksa her türlü gel, vazgeçme zaten. Ben kazandıktan bir çok üst sınıfla konuştum. Bitti falan diyorlar, yok öyle bir mevzu. Eczane açmak da sıkıntı var sadece, ona da ben maraş'a antebe van'a ağrı'ya giderim diyorsan gene sıkıntı yok. Sen eczacılıkta Hacettepe istanbul Ankara kazanmaya bak :)

    Olursa, istanbul olsun bizim olsun marmara daha yakin bana eczacilik.bolumu, ama kadrosu pek iyi degil gibi. amacim direk eczane acmak degildi elbette, ama kimse eczane acamayinca, bir sekilde issizlik olacak. Herkes hastane eczanesinde vs. De calisamayacagina gore, bircok eczaci issiz kalacakti. Tabi bunlar soylenti ise durum farkli. Zaten severek girdigim tek ders kimyaydi, arastirmakta tam bana gore :))) biz boyle gdersek 3 5 yila kendi ilacimizi kendimiz uretiriz, tabi onumuz kesilmezse.

    yukarı da da söyledim, büyük şehir hastaneleri kurulması ve her departmanda klinik eczacı çalıştırılması söz konusu. İş bulma konusunda sıkıntın olmasın. Bir on yıl sonrasında gelişmiş ve politik arenada rekabet düzeyi yüksek bir Türkiye hedefliyorlarsa, ilaç piyasasında ki dışa bağımlılığı gidermek atacakları ilk adım olmalı. Bu sadece sağlıkla ilişkili değil çünkü, sağlıktan daha çok ekonomi. Sen kafanda soru işareti olmadan güzelce çalış hocam, inşallah eczacılık olur




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.