Şimdi Ara

Esp sadece virajda mı devreye girer? Yoksa... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
3.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gokhan G.

    Soyle dusun sistemi: saga dogru virajda araba sola savruluyor.arabanın sag tarafı kalkar sol tarafı asagı iner.esp o sırada sol tarafı da kaldırarak aracı dengeler.o yuzden karlı buzlu yollarda kapatılması onemlidir.esp acıkken karda kayarsa toparlayamazsın

    Bu yazdığınızın ESP ile uzaktan yakından ilgisi yok.

    Hele kaygan yol koşullarında kapatılmasını önermeniz ayrı bir gariplikte, ESP'nin en çok işe yaradığı şartlar kaygan zeminlerdeki kontrol kaybıdır.

    ESP testlerini buz tutmuş göllerin üzerinde, buz zemin üzerinde yapıyor araç üreticileri.

    Bilmiyorsanız, emin değilseniz bu kadar kesin yazmayın, insanlar yanlış bilgilenmesin.
  • Konu başlığı ile ilgili olarak da, ESP sadece virajda değil, aracın kontrolünün, dengesinin kaybolduğu her an devreye girer. Bu sabah başka bir konuda yazmıştım :

    quote:

    Orijinalden alıntı: rst78

    quote:

    Orijinalden alıntı: Tracy-Mcgrady

    esp ne tam olarak?

    ESP - Electronik Stabilite Programı, patenti BOSCH'a ait olan güvenlik sistemi.

    Araç markaları ESP / ESC / VSA gibi farklı isimler kullansa da temelde hepsi aynı sistem.

    Çeşitli sensörler ile aracın gidişini sürekli takip edip, bir terslik olduğunda müdahale edip aracın dengesini korumaya yardımcı oluyor.

    Bu sensörler :

    Bir tanesi direksiyon hareketlerini, direksiyon açısını takip eder.

    Bir tanesi şasi üzerinde, aracın gittiği doğrultuyu, yönü takip eder.

    Tekerleklerdeki hız sensörleri her tekerin ayrı ayrı dönüş hızlarını takip eder.

    Bir de merkez var, bu da tüm bu sensörlerden aldığı verilerin yanında aracın hızı, motor devri, gaz pedalı konumu vs. gibi bilgileri de takip ediyor, bazı araçlarda ECU ile bütünleşik olabiliyor.


    Bir dengesizlik olduğunda mesela;

    Ön tekerler arka tekerlerden daha hızlı dönüyor : Sistem bunu patinaj olarak algılar ve siz gaza ne kadar basıyor olsanız da motora müdahale ederek gazı keser. Gerekiyorsa arka tekerlerle hızını eşitleyene kadar sadece ön tekerlere fren uygulayabilir. Aslında bu ASR (antipatinaj sistemi) ismi ile ayrı olarak da mevcut fakat ESP'li araçlarda bu görevi de ESP sistemi üstleniyor, ASR ESP'nin bir alt sistemi gibi çalışıyor.

    Araç mevcut direksiyon açısının gerektirdiğinden daha fazla dönüyor : Arkadan savrulma (oversteer) durumu, araç arkasını atıyor demek oluyor bu. Sistem bu durumda araç tekrar doğrultusuna oturana kadar savrulma yönüne göre sağdaki ya da soldaki tekerlere fren uygular.

    Direksiyonu sağa kırdınız, araç arkasını sola doğru attı mesela, bu durumda ESP sol ön tekere ya da gerekliyse sol ön ve arka tekerlere fren uygulayarak aracın kayma eğiliminde olduğu eksene zıt yönde kuvvet oluşturur, ya da diğer bir deyişle aracı sol önden arkaya doğru "iter", aracı toparlar.

    Araç mevcut direksiyon açısının gerektirdiğinden daha az dönüyor : Direksiyonu kırdınız, ama araç tepki vermiyor, dümdüz ilerliyor, ya da sizin istediğiniz kadar dönmüyor. Araç kafadan kayıyor (understeer) demek oluyor bu da. Önden çekişli araçlarda patinaj durumunda oluşabilir bu durum, ESP eğer patinaj mevcutsa patinajı keser (ön tekerlerin yola sağlıklı tutunabilmesi için) ve yine aracı dengelemek, yörüngesine sokmak için dönülmek istenen yöne göre sağ ya da soldaki tekerlere fren uygular.

    Yine direksiyonu sağa kırdınız ama araba sağa yönelmiyor diyelim, bu durumda ESP sağ arka tekerinizi ya da gerekliyse sağ ön ve sağ arka tekerlerin ikisini birden frenleyerek aracın sağ tarafının hızını düşürür, ya da diğer bir deyişle aracı sağ taraftan arkaya doğru "çeker". Bu sayede araç mümkün mertebe sağa doğru yönelir.

    Benim tecrübelerime göre önden çekişli araçlarda ya da ağırlık dağılımı önde fazla olan araçlarda ESP'nin en etkili olduğu ve en çok işe yaradığı durum bu, mesela konuyu açan arkadaş da direksiyonu çevirmesine rağmen dümdüz bariyerlere doğru gitmiş, aynen bu durumu yaşamış. Arkadan kayma durumlarında ESP'niz olmasa bile kontra (countersteer) ile toplarlama şansınız mevcut ama kafadan kayma durumunda yapabileceklerinizin etkisi çok daha az. Genellikle ön tekerlerinizin yolu tutması için dua etmekten başka bir şey yapamıyorsunuz . ESP burada durumu düzeltmek açısından gerçekten çok daha etkili.

    Aracın sağındaki ya da solundaki tekerler arasında hız farkı oluşuyor : Sağdan ya da soldan derin su birikintisine girdiniz. Ya da aynı şekilde aracı bir taraftan mıcıra kaptırdınız. Sistem bu durumlarda da anında diğer taraftaki tekerlere fren uygulayarak dengeliyor.

    Derin su birikintisi olayı bir kere benim başıma başıma geldi mesela, yüksek hızda (~120 km/h) gece farketmeden sağ tarafı derin su birikintisine soktum, araç aynı mıcıra kapılmış gibi sağ taraftan bir anda çekti. ESP anında sol tarafı frenledi, araç doğrultusunu korudu, ben sadece direksiyonu dümdüz tutum, hiç bir şey yapmama gerek kalmadı.

    Zaten sistem bazı durumlarda o kadar hızlı tepki veriyor ki, çoğu zaman siz durumu algılayıp bir müdahalede bulunana kadar işler rayına oturmuş olabiliyor, ya da olay daha da büyümeden sizin kurtarabileceğiniz bir hale dönüşmüş oluyor

    Fakat sonuç olarak ESP var diye de işin cıvığını çıkartmamak lazım. ESP sadece yardımcı bir sistem, o da Fizik kurallarına bağlı çalışıyor, bunu unutmamak gerekiyor. ESP'nin de çaresiz kaldığı durumlara düşmemek için güvenli sürüşten hiç bir zaman taviz verilmemeli.

    Biraz uzun oldu, kusura bakmayın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bey_Efendi

    arkadaşlar esp hakkında sorularım olacak.
    Esp virajlarda stabilite bozulunca devreye giriyor mesela ayağımız frende olsa da olmasada esp devreye girer mi?
    İkincisi karlı buzlu çamurlu yollarda araç patinaj yaptığı zamanda aracın daha rahat ilerlemesini sağlayabilir mi?

    çekişi kaybettiğiniz her koşulda devreye girer kısaca.
  • Subaru bu konuda da çok farklı ve önde, VDC denen sistem tekere fren uygulamanın yanı sıra gerekli tekerlere de + güç gönderebiliyor ve araç kayma eğilimine girmeden tehlikeyi savuşturabiliyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • rst78 kullanıcısına yanıt
    Tek mesajınız yeterli olmuş bence mevzuyu açıklamaya. Elinize sağlık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gokhan G.

    Soyle dusun sistemi: saga dogru virajda araba sola savruluyor.arabanın sag tarafı kalkar sol tarafı asagı iner.esp o sırada sol tarafı da kaldırarak aracı dengeler.o yuzden karlı buzlu yollarda kapatılması onemlidir.esp acıkken karda kayarsa toparlayamazsın

    Öyle bir şey yok. Karda buzda ESP tam tersine çok iyi toplar. Hatta ESP ilk kullanılmaya başlandığında tanıtımı kar üstünde ne kadar iyi tutunduğunu göstererek show yapılmıştı.

    Örnek vermek gerekirse; Giuliettada kapatmanın tam tersine ''All Weather'' moduna aldığında ESP çok daha sıkı müdahalelerde bulunuyor. Aracın bu modda ne kadar sağlam
    tutunduğuna şaşırırsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mumenu

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bey_Efendi


    quote:

    Orijinalden alıntı: mumenu

    Virajlara tehlikeli girildiginde, ani
    Direksiyon hareketinde, kaygan yuzeylerde. Esp devreye girer, patinajda ise asr devreye girer.

    hocam izninizle bir soru daha sormak istiyorum.
    Esp tekerlere bizim çok hissedemediğimiz bir kuvvet yada çekiş düzeni için birşeyer uyguluyor.
    Peki esp direksiyona da müdahale ediyor mu? Yani hissedilebilir şekilde direksiyonu sağa yada sola kıvırmak için güç uyguluyor mu

    bildiğim kadarıyla esp direksiyona etki etmez , tekerler ve direksiyon açı sensörlerinden aldığı dataları yorumlayarak. Aracı dengede tutmak için otomatik olarak fren veya gaz yapar.

    Evet ESP direksiyona müdahale etmez. Ancak bazı araçlarda kayma anında sürücünün doğru yöne kontra vermesini sağlamak için direksiyona güç uygulayan ayrı sistemler var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilker67

    Subaru bu konuda da çok farklı ve önde, VDC denen sistem tekere fren uygulamanın yanı sıra gerekli tekerlere de + güç gönderebiliyor ve araç kayma eğilimine girmeden tehlikeyi savuşturabiliyor.

    Alttaki videoda farklı diferansiyel tiplerinden bahsediliyor, 3:50 saniyedeki auto LSD ise değindiğim ve benim araçta da kullanılan sistem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İlkerA. -- 8 Kasım 2013; 18:08:04 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar bence biriniz ASR (ASC) ile ESP arasındaki farkı güzelce örneklerle açıklasın bu konu çok rahat açıklığa kavuşur şimdi biri keskin bi direksiyon hareketinde lastikleri kitliyor arabayı düzenliyor aynı şeyi öbürüde yapıyor. Sistem aynı ama isimler farklı işte bende anlayamıyorum bunu biri açıklasın çok süper olur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MeGaDave06

    Arkadaşlar bence biriniz ASR (ASC) ile ESP arasındaki farkı güzelce örneklerle açıklasın bu konu çok rahat açıklığa kavuşur şimdi biri keskin bi direksiyon hareketinde lastikleri kitliyor arabayı düzenliyor aynı şeyi öbürüde yapıyor. Sistem aynı ama isimler farklı işte bende anlayamıyorum bunu biri açıklasın çok süper olur

    Asr dediğin anti patinaj sistemi bu kadar basit... yani lastiklerin patinaja düşmesini engelliyor. ..ESP yolda giden arabanın ani bir harekette yada hızlı girilen bir virajda yolda kalmasını sağlıyor ...ikisi nasi karışıyor anlamadım. ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • serty23 kullanıcısına yanıt
    asr'de yani sert bi viraja girsen bile lastikleri kitlemiyo aslında. diyelimki 120 130'la giderken viraja sert girdik arabanın arkası savrulmasa bile tekerleğin dönme hızından dolayı belki duvara vurabiliriz. ama esp'de direk bu gazı kesiyor ve lastikleri otomatikman kitliyor doğru anladım değil mi ? ESP gerektiğinde lastiğin dönüş hızını 0 larkan yani lastikte hiç bir dönme hareketi yokken asr sadece 2 lastiğin dönme hızını eşitliyor sanırım doğru.

    peki dsc ne görev yapar ?
  • 1-2 sen evvel Ankara Yaşamkent'e bir arkadaşımın evine gittim. Neyse uzun saatler geçirdik. Dışarı bir çıktım maşallah kar yolları kapatacak hale gelmiş. Eskişehir yoluna çıkmak için bir yokuş inmem lazım tam da karla kaplı. Esp'yi kapatayım mı diye aklımdan geçirdim, sonra vazgeçtim. Gayet güzel bir şekilde motorun tekerlek tahriki ile inmesine müsade ettim, fren kullanmadım. Esp hiç devreden çıkmadı (sarı esp yazısı hiç sönmedi). Devamlı düzeltme yaptı ve gayet güzel bir şekilde indirdi. Ben kapatılmasın taraftarıyım yani
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DeepNote

    1-2 sen evvel Ankara Yaşamkent'e bir arkadaşımın evine gittim. Neyse uzun saatler geçirdik. Dışarı bir çıktım maşallah kar yolları kapatacak hale gelmiş. Eskişehir yoluna çıkmak için bir yokuş inmem lazım tam da karla kaplı. Esp'yi kapatayım mı diye aklımdan geçirdim, sonra vazgeçtim. Gayet güzel bir şekilde motorun tekerlek tahriki ile inmesine müsade ettim, fren kullanmadım. Esp hiç devreden çıkmadı (sarı esp yazısı hiç sönmedi). Devamlı düzeltme yaptı ve gayet güzel bir şekilde indirdi. Ben kapatılmasın taraftarıyım yani

    Zaten kapatılsın diyen 1-2 kişinin bu konuda hiç bilgileri olmadığı belli. ESP sisteminin asıl üretiliş amacı bu tip kaygan, buzlu yollarda güvenliği sağlamak. Bir de gelmiş burada öğrenmek isteyen insanları yanıltıyorlar kapatın diye. Onların aklına uyup kapatan biri kaza geçirse sorumlusu olurlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the.professor -- 8 Kasım 2013; 21:07:35 >




  • ESP yüzünden karda kışta gitmeyen BMW sahibi arkadaşınız olmadınız sanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

    ESP yüzünden karda kışta gitmeyen BMW sahibi arkadaşınız olmadınız sanırım.

    Siz de yanlis yonlendiriyorsunuz. Gitmeyen degil yerinden kalkmayan demelisiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilker67


    quote:

    Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

    ESP yüzünden karda kışta gitmeyen BMW sahibi arkadaşınız olmadınız sanırım.

    Siz de yanlis yonlendiriyorsunuz. Gitmeyen degil yerinden kalkmayan demelisiniz

    Bak bu daha doğru :)
  • İlk kalkışta karı buzu kazıyarak patinajla kalkmak zorunda kalırsanız esp yi kapatmak zorunda kalabilirsiniz. (mantıklı gelmiyor olabilir ama başına gelenler bilir)
    Onun dışında karda buzda kesinlikle kapatılmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serty23

    1)Girer

    2)Genelde yeni araçlarda anti-patinaj sistemi ve esp beraber çalışır , onun için karlı havalarda kalkışta problem yaşanıyorsa ESP kapatılır , çünkü patinaja düşünce motor gücünü keser bu sistem ...

    evet aynen öyle
  • ASR - ABS'nin zıttı gibidir. Biri (ABS)durmaya çalışırken tekerleklerin kitlenmesini engeller ve kısa kısa dönmesini sağlayarak direksiyon hakimiyetini devam ettirir.

    ASR ise tam tersi, genelde kalkış yaparken tekerlek patinaja düştüğünde motor devrine yada torka müdahele ederek kesik kesik döndürerek moment sayesinde aracın ilerlemesine yardımcı olur.

    ESP ise ASR'nin izlediği verilere göre harekete geçer ve direksiyon açısı ve ivme sensörleri gibi biçok datayı saliseler içerisinde değerlendirerek tek tek her lastiğe baımsız müdahele ederek araca ters moment kazandırır. Böylece biri sizi ters yönde ittiriyor gibi yeniden yola dönebilirsiniz.

    ESP müdahele ettiğinde ayağınız gazda olabilir, ki çoğu zaman gazda yakalanırsınız ve sizin direksiyonu doğru yöne çevirmeniz ile işini tam yapar. Paniğe kapılıp dona kalırsanız araç yoldan yine çıkabilir.

    Buzda kalkış yaparken ASR'nin ne kadar işe yaradığını gösteren bir video 1dk ayırıp izleyin.


    Bu da ESP'nin karlı bir yolda tekerleklere tek tek nasıl müdahele ettiğini gösteren bir video




  • karda kullanırken bir sıkıntısını görmedim hatta faydasını gördüm ancak esp açıkken yokuş yukarı aracı kaldırmak imkansız neredeyse patinaja düşerse. araç patinaja düştüğü anda tekerleklerdeki gücü kesmeye başlıyor haliyle olduğunuz yerde kalıyorsunuz.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.