Şimdi Ara

Esansiyel Tremor (Titreme)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
2
Favori
4.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar. Yaklaşık bir senedir esansiyel tremor hakkında araştırma yapıyorum ve bana 2019 haziran ayında esansiyel tremor teşhisi konuldu. Bu yazımda sizlere bu hastalıkla ilgili bazı bilgiler aktaracağım. Yazımın amacı bu hastalıktan muzdarip kişileri bilgilendirmek, mutlu sona kavuşmalarını sağlamaktır.

    Başlamadan önce söylemek isterim ki; sağlık bakanlığı personeli değilim. Herhangi bir ilaç tavsiyesinde bulunmayacağım. Ayrıca vereceğim bilgiler değişkendir, kişiye göre değişir. Anlatacaklarım bizzat yaşadıklarım ve bu süreçte doktorumdan aldığım bilgilerdir. Eğer vücudunuzda belirtileri varsa doktorunuza danışın.

    Nedir bu esansiyel tremor?
    Sözlük tanımı yapmayacağım. Tıpta nedeni bilinmeyen titreme olarak geçiyor. Genellikle ergenlikten sonra titremeler baş gösteriyor. Yaş ilerledikçe artıyor. Çorba, çay içemez hale getiriyor. Kısacası yaşam kalitesini düşürüyor. Ayrıca genç yaş gruplarında depresyona, özgüvensizliğe ve asosyalliğe neden olabiliyor.

    Peki ben nasıl farkına vardım?
    Aslında tam olarak hatırlamıyorum. Farkına varışımın ayı, yılı yok fakat sinirlendiğimde veya heyecanlandığımda vücudumda gözle görülür şekilde titreme olduğunu farkettim. Birisi beni sallıyormuş gibi yani o derece.

    Hastalığın etkileri
    Birçok olumsuz etkisi var. Doğal olarak bir hastalık olduğu için :) Heyecan, endişe, sinir ve korku yani vücudunuz adrenalin hormonu salgılamaya başladığında titreme start veriyor. İnsanlar tarafından yanlış anlaşılıyorsunuz size sinir hastası, korkak veya psikolojik sıkıntısı varmış gözüyle bakıyorlar. Fakat böyle değilsiniz kesinlikle. Başka bir örnek, çay içmeyi eziyet haline getiriyor bardağı masadan alırken, ağzına götürürken, geri koyarken zangır zangır titiriyor eller. Bu ve bunun gibi bir çok kötü etkisi var. Hal böyle olunca insanın aklına o halleri geliyor ne birisiyle oturup çay içmek istiyorsunuz, ne muhabbet. Bu sosyalliğinize sirayet ediyor. İnsan sosyal bir varlık olduğu için davranışlarınıza yansıyor bu asosyallik. Böyle işte vereceğim birçok örnek var fakat yazım uzun olduğu için kısa kesiyorum burayı.

    Hastalığın nedenleri
    Bir çok nedeni var. Aile hikayesi olanından psikolojik sıkıntısına kadar.. Bu testlerle anlaşılıyor. Sebebi psikolojik ise destek almanız gerekiyor. Doktorum bana ilk önce sebebi psikolojik dedi (teşhis hatası) ve beni psikoloğa yönlendirmeye çalıştı fakat ben reddettim. Kan testi (hormon için) verdim. Hormonlarımda sorun çıkmadı. Ardından ilaç yazdı ve kullanmaya başladım. Karaciğerime ve kalbime etkisi olduğu için bırakmak zorunda kaldım. Hastalık kafamı kurcalamaya devam etti, sonuçta benim de hayallerim var polis olmak istiyordum ve bu kesinlikle engel bir durumdu. Temmuz ayının başında temel seviye ingilizcemle araştırmaya başladım. Hastalığın sebebini araştırıyorum çünkü nörolog bana ya psikolog ya da ilaç diyor afedersiniz iki ucu boklu değnek.. Yabancı tıp derneklerinin çıkardığı dergilere, bloglara göz atıyorum. Derken aklıma başka bir şey geldi; B12 eksikliğim! Vücudumda yüksek oranda B12 eksikliği vardı ve sebebi bu olabilir mi diye düşündüm. B12 eksikliği ve tremoru aynı anda arattım ve birden çok kaynak çıktı karşıma. Hepsini okudum teker teker çevirdim, kesin olsun çeviri yardımı aldım. Hepsi güncel yazılardı ve özet olarak B12 vitamininin sinir sistemi için çok önemli olduğunu, eksikliği durumunda olumsuz etkisi olacağını söylüyordu. İlk işim aile hekimine gidip kan testi yaptırmak oldu. Sonuçlar normal seviyenin epey altında geldi. Doktor çok şaşırdı, diğerleri (demir vs) normal seviyedeyken B12 muhteşem düşüktü. Hemen yüksek mg B12 iğnesi yazdı ve gün aşırı kullanmamı istedi. Düzenli bir şekilde kullanmamı da ekledi. O dakikalar benim için çok önemli olduğu için harfi harfine hatırlıyorum. 5 aydır düzenli olarak kullanmamın sonucunda mutlu sona kavuştum. Titremem büyük oranda azaldı. Hayat kalitem yükseldi, depresyonun etkisi yavaş yavaş siliniyor (sınav senem olduğu için az da olsa yaşıyorum)

    Son sözüm
    Bu yazıyı okuyan kişi yüksek ihtimalle bu hastalıktan şikayetçisin. Yazdıklarım sana aynı tedaviyi kendine uygula demek değildir. Size araştırın demek istiyorum, araştırın ve tecrübe eşliğinde uygulayın. Emin olun başarılı sonuç alacaksınız. Size hastalık hastasının diyenlere sakın aldırmayın hele de gençseniz. Bu tür hastalıklarda erken tanı çok önemlidir. Sağlıklı günler diliyorum.







  • Biraz dağınık oldu fakat burada bilgiyi size pratik şekilde aktarmak için imlaya dikkat etmedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bordoklavyeliadam -- 15 Kasım 2019; 18:44:55 >
  • B-12nın doktorların aklına gelmemesi ilginc
    ayrica adrenalin duzenleyen haplarda var ama b-12 işe yaradıysa gerek yok.
    doktorlar fazlamı ezbercı diye dusunduruyorlar
  • gren kullanıcısına yanıt
    Doktorun kullanmamı istediği ilacın yan etkisi çok fazlaydı. Resmen yavaş çekimde yaşıyormuşum gibi hissettiriyordu hayatı. Ayrıca bu tür ilaçları kullanmayı bıraktıktan sonra eski halinize dönüyorsunuz. Tabi ben bir anda kesmedim destek alarak gerçekleşti bu süreç. Aniden kesmek de tehlikeli.
  • Once kan tahlili önemli
    zaten aşlinda tahliller cogu şeyı soyluyor
    zaten hangi vıtamin hangi mineral neyle alakali belli
    aynı sekilde trigliserid alt vs yani.
    once vitamin-mineral
    sonra belli degerler
    doktorun cok ayrıntıli duşunmeşi gerek ama sanirim kolaya kacip al şunu git modundalar.
    leblebi gibi recete yaziyorlar sanki.
    neyseki sorunu cozmussunuz
    gecmis olsun
  • gren kullanıcısına yanıt
    Öncelikle teşekkür ederim. Burada kimseyi de suçlamıyorum yanlış anlaşılmasın büyük ve göç alan bir şehirde yaşıyorum bir doktor kim bilir kaç kişiye düşüyor. Randevu almadan gelenler, mümessiller vs vs. Akşama kadar esnaftan farklı kalmıyor, haliyle böyle ihmaller olabiliyor.
  • İlaç yazma konusunda da yanlışlar yapılıyor evet ücretle rapor verenler falan. Her mesleğin yüz karası olduğu gibi bu sektörde de bunlardan var. Neyse konu dışına çıkmayalım.
  • Bende de 4 senedir var bu titreme olayı bir türlü geçmedi Beyin MR-İğneli EMG-Kan testi-Nörolojik muayne oldum hiç bir şey çıkmadı.

    Bende ki mevzu kış ayında üşümeye bağlı olarak başladı hani için üşür ya göğüsün sırtın belinin sağ ve solu tarafları titrer ya o şekilde araştırdım soğuktan titremek normalmiş titrediğin zaman vücut kendini ısıtıyormuş tamam bunu geçtik.

    Sonra yorgunluğa bağlı çalıştığım iş ağırdı güçsüzlük ortaya çıktı bacaklarda ellerde ve ayaklarda başladı yani nasıl desem istirahat halinde yok zaten bir şey yaparken hareket esnasında nedir bir şeyi sıkarak kuvvet uygularken sırt üstü uzanırken veya otururken bacağımı yukarı aşağı kaldırıp indirirken ayaktayken parmak ucuna değmeye çalışırken karın kaslarımın titremesi veya yarım mekik pozisyonun zangır zangır titremesi en son boyun ve trapez kaslarıma sıçradı iki kolu yana açın omuz hizasına kaldırıp bel hizasına bırakırken oluyor burda ki titreme o kadar şiddetli ki kafamı hareket ettiriyor sanki kafam titriyor gibi.

    Şimdi diceksin sıkıntı ne gündelik yaşantımı etkilemiyor lakin fiziksel kuvvet gerektiren bir şeyse tereddüt ediyorsun en ufak yorgunlul veya zorlamada kaslar zangır zangır titriyor bide bunun pisikolojik boyutu var en ufak öfke sinir özellikle heyecan ve panik atak titreme nöbetleriyle geçiyor bu da insan içinde ciddi sıkıntı demek düşün farklı duygu yaşadığın an tehlike çanları çalıyor.

    Kısa kesersem kuvvet uygularken ve hareket esnasında oluşan bi titreme var önceden en ufak bir titreme yoktu doktorlara bunu anlattım anlamıyorlar bildiğin parkinson hastası olcan ki o zaman ilgileniyorlar bi hastalık için bi takım ilaçlar var dideral mysoline gibi kullanmadım kullananda pek yararı olmamış internette öyle yazıyor Alkolün iyi geldiği söyleniyor kısmen doğru lakin ben fazla alkol alınca üşümeye tekrar titremeye başlıyorum ufaktan eğer çok rahatsa kafam çakır veya kafam iyi olduğunda hissetmedim ha titreme gene var lakin hissetmiyorsun o kadar yapay bi titreme var gibi o yüzden aşırı değil biraz alkol içmek iyi geliyor aslında titremeyi fiziksel kuvbet ve harekete bağlı tremoru ayrı koyarsak panik atak çok tetikliyor bende olduğu için her an her dakika titreme hissi geliyor özellikle heyecan nöbeti geçirirken çok oluyor.

    Benim 2 kan testimde normal çıktı değerlerim bi sıkıntı yok magnezyum eksikliği titremeye yol açtığı söyleniyor 1 kutu alıp kullancam sonra bu işin uzmanına gidip noktayı koycam titremem psikolojik olarak çıkmadı lakin şuan psikolojik olarak daha fazla tetikliyor kan şekerim düşüncede titreme oluyor aslında bunun sebebini ben biliyorum lisede fitness a başlayıp bıraktığımda 10 kilo kaybettim sonra 3 sene 10 kiloyu aldım ama vücudumda ağrımayan yer kalmadı ve güçsüzlük bundan oldu sanırım titremelerde güçsüzlüğün göstergesiydi ve kronikleşti bana teşis koyulmadı ne acaba benim ki ??

    Çok uzun yazmışım B12 mi kullansam bende.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CR7_35 -- 19 Kasım 2019; 0:33:20 >




  • CR7_35 kullanıcısına yanıt

    Aradan 2 sene geçmiş ama abicim Sorunlarımız Tıpa tıp aynı bir çözüm veya konulan bit tanı vb bir şey bulabildiniz mi ?

  • CR7_35 kullanıcısına yanıt
    Kardeşim bendede aynı sıkıntı var,sen ne yaptın,geçtimi?
  • Esansiyel Tremor nedeni belli olmayan titreme olarak yazar ve genetik olduğu söylenir ancak beyinciğin fazla çalışmasından dolayı olduğunu bir nörologtan duymuştum.İlaçla tedavisi yapılır ancak bazen ilaçta fayda etmeyebilir.Botox tedavisi denenebilir.Eğer ilaç ve botokstanda fayda alınamazsa beyin pili operasyonu önerilir.Bu konuda soruları olan bana yazabilir.

  • Beyler mesajları yeni gördüm sanırım bildirim gelmemiş.

    Ben psikolojik değil falan yazmışımda üst bacak harici boyunda yüzde karında kolda olanların hepsi psikolojik anksiyeteden kaynaklı psikolojik çıkışlı yani.(bacaklarda titreme geçti bacak çalışıp hacim kazandı acayip kuvvetliyim şuan güçsüzlüktenmiş yani)

    Ama çözemediğim şu vücut duygusal bi şey hissettiğinde fiziksel titreme veriyormuş tamam bu normal olayın saçmalığı şu relax hissettiğinde bile hareket esnasında neden titreme oluyor bu geçmedi mesela mekik çekerken karın kısmım zangır zangır titriyor kolları yatay omuz hızasında kaldırıp aşağı indirdiğimde boyun ve omuz kasları titriyor

    Bende ki şu psikolojik sebeplerden vücut tepki olarak titriyor ama iyide kötü de hissetsem titremeler gene oluyor işte bu nedeni bilenmeyen titremeler çok kafaya takmayın daha çok artıyor en iyisi kuruntu yapmamak.

    Psikolojik dışında oluşan titremelere çare zor benim şuan sıkıntım gülerken sağ ve sol yüz yani yanak kaslarımda titreme oluyor bu da çok rahatsız edici şuan iyi bir Nörologa gidip kafanızı rahatlatın hasta mıyız değil miyiz diye.

    Koşarken ve fitness yaparken gram titreme hissi gelmiyor iyi mi çoğunluğu psikolojik yani bide şu var Kas kütlesi az olanlar kilo kaybı yaşayanlar tekrar kilo alsın bende kilo kaybı oldu fitness sonrası buda tetikleyici olmuş olabilir.




  • CR7_35 kullanıcısına yanıt
    Aynı titreme bendede var, hatta sana yazmıştım 10 ay olmuş:), bende daha'da ilerledi bu titreme, ilk başta mekik çekerken fark ettim karnım titriyordu, şuanda gülerken yüzüm, ayaka bileklerim, el bileklerim falan titriyor, dışardan çok fark edilmiyor, sadece yavaş hareket ederken oluyor.
  • Hakan1818 H kullanıcısına yanıt

    Psikolojik durumun nasıl anksiyetr panik atak var mı?? Bende anksiyete mevcut doktor Sulinex yazdı kullanmadım kullansaydım belki bu titremeler bitecekti.


    Eğer ki senin durumun farklıysa kesinlikle doktora görün ve de ki hocaya ben hasta mıyım değil miyim diye MR-EMG-Fiziksel test hepsini yaptır ki kafan rahat olsun.


    Seninkide hareket esnasında mı ortaya çıkıyor ?? Bende istirahat halinde titreme yok zaten olsa parkinson olur valla bu tarz titremelerin çözümü yok diye biliyorum testler temiz çıkıyor en önemlisi hastalık ve detay araştırırken kötü hissetmemeye çalışın yoksa kafayı yersiniz bu titremelerin çözümü var mı bende bilmiyorum iyi bir Nörologa görün.

  • CR7_35 kullanıcısına yanıt
    Reyis psikolojiyle falan alakası yok, baya hareket ederken, birşeye uzanırken falan kaslarım titreşiyor, eğilip kalkarken falan işte, bi ara kafayı çok bozmuştum bu titremeyle, defalarca nörolojiye gittim, her türlü test yapıldı, İğneli EMG, Beyin Mr falan filan işte, her seferinde birşey yok dendi, doktora gösterdim titremeyi o da anlam veremedi, yaşımda 19 bu arada, 17 yaşımdan beri var.Selametle
  • sinestezik S kullanıcısına yanıt

    Merhaba, beyin pili operasyonu ile ilgili bilgi vermeniz mümkün mü ? Annem uzun yıllardır esansiyel tremor hastası, dideral ve B12 vitamini kullanıyor. Eğer bunları kullanmazsa aşırı derecede titreme sorunu ile karşılaşıyoruz. Beyin pili riskli midir ? SGK karşılıyor mu ? Hangi bölüme gitmemiz gerek ya da önerebileceğiniz bir doktor var mıdır ?

  • scelik1970@hotmail.com S kullanıcısına yanıt

    Beyin pili operasyonundan önce hareket bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir nöroloji doktoruna gidin.Eğer beyin pili ameliyatı önerirse zaten beyin cerrahisine yönlendirecektir.Sgk karşılıyor diye biliyorum ama gene de sorun.

  • 24 ocak 2023 arkadaşlar 11 yıldır esensiyal tremor hastası ve sosyal fobisi olan birisi olarak size tecrübemi yazïyorum
    öncelikle şunu bilmelisiniz ki kullanacagınız hiçbir ilaç sizi asla ve asla kalıcı olarak tedavi etmez ilaçlar yalnızca kullandığınız süre boyunca belirtileri ya azaltır yada belirtiler az ise ortadan kaldırır ancak ilacı bıraktığınızda tekrar başlar
    esansiyel tremor tedavisi için kullanılacak 3 ilaç türü vardır
    bunlar 1 vücudunuzdaki adrenalin hormonunu azaltan ama size cesaret vermeyen sadece heyecanlandiğinizda panik atağa dönüşmesini zangir zangir tıtremeyi götüren Dideral
    2 size.toplum içerisinde cesaret özgüven veren heyecan yaratacak durumlarda heyecanlandirmayan dideralin aksine beyine yuksek doz serotonin verip yine adrenalin salgilanmasini azaltan ancak aşiri derecede sinir fazla özgüven ve kontroldan cikacak derecede öfkelendiren kötü yan etkilere sahip anksiyete ilaclari paxera,paxil,cipralex vs
    3 sadece heyecan ve sinir aninda titremeleri azaltan heyecaninizi ve kalp atış hiziniza dokunmayan ilac
    mysoline ancak yan etki olarak korku aşırı uyuma istegi vs olusturan panik atak geciriyormus gibi ödlek birisine ceviren ilac
    ben yillarca bircok ilac tecrube eden birisi olarak sizin hastaliginizin siddeti ve ne derecede oldugunu uzman bir doktora sorup ona gore ilaclari kullanmaniz benim kullandigim model ise esansiyel tremorumun cok beni rahatdiz edecek durumda olmamasindan dolayı düşük doz 10 mg.paxera +40 mg dideral.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeoo23xx

    24 ocak 2023 arkadaşlar 11 yıldır esensiyal tremor hastası ve sosyal fobisi olan birisi olarak size tecrübemi yazïyorum
    öncelikle şunu bilmelisiniz ki kullanacagınız hiçbir ilaç sizi asla ve asla kalıcı olarak tedavi etmez ilaçlar yalnızca kullandığınız süre boyunca belirtileri ya azaltır yada belirtiler az ise ortadan kaldırır ancak ilacı bıraktığınızda tekrar başlar
    esansiyel tremor tedavisi için kullanılacak 3 ilaç türü vardır
    bunlar 1 vücudunuzdaki adrenalin hormonunu azaltan ama size cesaret vermeyen sadece heyecanlandiğinizda panik atağa dönüşmesini zangir zangir tıtremeyi götüren Dideral
    2 size.toplum içerisinde cesaret özgüven veren heyecan yaratacak durumlarda heyecanlandirmayan dideralin aksine beyine yuksek doz serotonin verip yine adrenalin salgilanmasini azaltan ancak aşiri derecede sinir fazla özgüven ve kontroldan cikacak derecede öfkelendiren kötü yan etkilere sahip anksiyete ilaclari paxera,paxil,cipralex vs
    3 sadece heyecan ve sinir aninda titremeleri azaltan heyecaninizi ve kalp atış hiziniza dokunmayan ilac
    mysoline ancak yan etki olarak korku aşırı uyuma istegi vs olusturan panik atak geciriyormus gibi ödlek birisine ceviren ilac
    ben yillarca bircok ilac tecrube eden birisi olarak sizin hastaliginizin siddeti ve ne derecede oldugunu uzman bir doktora sorup ona gore ilaclari kullanmaniz benim kullandigim model ise esansiyel tremorumun cok beni rahatdiz edecek durumda olmamasindan dolayı düşük doz 10 mg.paxera +40 mg dideral.
    Dideral yan etkileri var mi hocam uzun zamandır kullanıyorsun galiba .sürekli mi ara ara mı kullanıyorsun




  • ben suan hicbir ilac kullanmiyorum sadece sunum toplanti yada cok yogun kalabaliklara girmem gerektiginde yarım dideral kullaniyorum dideralin gunde 1 tane yada yarım kullanildiginda yan etkisi olmuyor gibi ama titremeyi pek goturmez sadece heyecan yaptirmaz ve heyecan aninda titremezsiniz hergun kullanimini dogru bulmuyorum bagimlilik yapiyor bi sure sonra ilac etki etmemeye basliyor esansiyal tremorun tedavisi bulunsa keske ama ben cok arastirma yaptim tamamen iyilesme tedavisi yok ne yazik ki pil olayi falan parkinson hastalari icin yada hastaligi aşiri ilerleyen hastalar icin yapiliyor bilginiz olsun
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.