Şimdi Ara

Ender 3 V2 Hakkında Sorular.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
4.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, dün itibariyle hayatımda ilk defa 3d yazıcı satın aldım ve kullanmaya başladım. aşırı zorlayan mekanik kalibrasyonu yapana kadar 3-4 baskım çöp oldu. daha sonra 1 saate yakın uğraşıp ince ayarı yaptım şuan iyi gibi. ancak aklıma takılan bazı sorular var yardımcı olursanız sevinirim.


    Arkadaşlar tek bir soruya bile cevap yazsanız gördüğünüz, bana yeterli şimdiden teşekkür ederimç



    1.Baskı yaparken ilk katmanı atana kadar %25-35 hızlarda atıyorum, ilk katman bitince %150 civarında basıyorum, hatta dün bir kare kapak parçayı %300 de bastım problem olmadı ama başka bir şeyi deneyince çok hızlı geldi tutmadı. bu yazıcıda baskı başlayınca ayarlardan değiştirebiliyoruz ideal baskı hızı % kaç olmalı?


    2.Baskı bitince durunca fan hala çalışmaya devam ediyor kafam şişiyor gece yatarken. iş bitince fan yada komple kendini kapatacağım stand-by modu var mı?


    3.Fan hızı baskı yaparken menü de 255 diyor %100 e çektim daha sessiz oldu ama sonra dedim bir şey olur ya baskıya ya cihaza geri %255 e getirdim,, bunun ideal hızı kaç olmalı?


    4.Filement bitmeden veya bittiğinde hala o plastik beyaz borunun içinde varken yenisini nasıl takıyoruz?


    5.Bir baskıyı hızlı basmak bizim elimizde sanırım çünkü fan,ısı,baskı hızı vb bir sürü ayar var müdahale edebileceğimiz, ancak ben filementin üstünde yazan 210/60 ayarını kullanıyorum sizin hızlı basmak için yaptığınız yöntemler var mıdır?


    6.Baskı bitince zımpara yapıyor musunuz baskıya ? yani pürüzü gidermek için? yapıyorsanız ayarını nasıl tutturuyorsunuz zımparanın?


    7.Bastığınız baskıyı boyamak isterseniz hangi boyalar ile nasıl boyuyorsunuz?, ve filement seçimi boyamak için hangi renk kullanmak uygun?


    8.En merak ettiğim sorulardan biri bu, ufak bir çubuk basıyorum diyelim, bu çubuk 30 dk da bitiyor ama aynı anda 1 adet basıyorum her seferinde. peki yanına tablaya sığacak kadar 3-4-5 basabiliyor muyuz yapabiliyor isek nasıl yapacağız. bu arada kullandığım program "Ultimaker Cura"


    9.Elektirik kesilip elince baskı devam ediyor mu? ups güç kaynağı kullansam yada kullanan var mı bunun için?


    10.ABS filament ile PLA arasında ne gibi farklar var ? ben 2 tane PLA filament sipariş verdim, biri ABS geldi, ancak yazıcıyı satan firma sakın ABS kullanma cihazı bozar PLA kullan dedi ancak baskı menüsünde filament seçiminde ABS / PLA diye seçim yapılabiliyor olayı nedir bunların? ve farkı?








  • 1) hız ayarını dilimleme yazılımından yap muhtemelen cura kullanıyorsundur. Cura otomatik olarak ilk katmanı yavaş atıyor zaten. Yazıcı üzerinden daha düşürmenize gerek yok. İsterseniz cura üzerinden de düşürebilirsiniz. 20-30 mm/sn iyidir ilk katman için. Genel olarak 60-70mm/sn üzerine çıkmanızı önermem kalite bozulur.
    2) Böyle bir özellik yok. Akıllı priz alıp atıyorum tüketim 20w altına düşünce gücü kes diyebilirsiniz akıllı prize. Veya elektrik işlerinden anlıyorsanız yazıcının en üstüne kontak koyup yazım bittikten 5dk sonra yazıcının kafasının oraya değmesini sağlayarak kapatabilirsiniz.
    3) Fan hızı %100 olarak gösterilmiyor bu yüzden %255 olarak algılamayın. Fan hızı 255 ile 0 arasında ayarlanır. 255 değeri %100e karşılık geliyor. 0 değeri ise %0'a
    4)Filamentin bitmesine yakın nozzle'ı 210 dereceye getirin ve hareket menüsünden ekstruder'e girip eksi değer girin. Yavaş yavaş çıktığını göreceksiniz. En son ucu görene kadar eksi değer girin. Sonra yenisini takıp artı değer girin.
    5) Cura üzerinden hızı arttırmanın yeterli. Katman kalınlığını 0.28e kadar arttırabilirsiniz. Tabiki detay azalacaktır. Ve nozzle büyütürseniz detay azalır ama hız artar.
    6) Çok nadiren zımpara yapıyorum. Gözle görüyorum. Tecrübeden başka yolu yok bunun.
    7) bilmiyorum
    8) youtube'da cura üzerine videolar onlara bakın
    9) enderde var mı bu özellik bilmiyorum ama baskı soğuduğu için sağlıklı olmaz. UPS kullanabilirsiniz kısa süreli elektrik kesintileri için.
    10) Abs cihazı bozmaz ama basımı zordur. Başlangıç için pla devam edin.
    11) Buda benden olsun. Bu hobiye devam edecekseniz Google kullanmayı öğrenin sorduğunuz çoğu sorunun cevabı Google'da var, inglizce kaynaklara bakın ayrıca

    Facebook, telegramda fazlaca grup var. Orada önceki mesajlara bakarakda öğrenebilirsiniz




  • Üstteki yoruma ek olarak ben de cevaplamaya çalışayım. Hız ile ilgili değerler basacağın şeye göre değişir hepsi için ayrı araştırma yapmanı öneririm.

    Filamenti değiştirirken ekstruderin olduğu blokta bir mandal var filamenti takmak için yapılan işlemin tersini yapabilirsin, aynı tabla ayarında olduğu gibi step motorlar durdurup mandala basarak filamenti çekersen gelir. sonra yeni filamenti mandala basılı tutarak ittirip nozzledan birkaç cm filament çıkana kadar elle ittirerek takabilrsin. Bu şekilde daha hızlı değişim oluyor.

    Yazıcı elektrik gittiğinde veya kendin arkadan güç tuşunu kapattıp açtığında devam edebiliyor. devam ederken parça soğuk olduğu için o katman ve birkaç katmanda daha kaymalar olabilir veya tamamen başarısız olabilir o anki baskının şekline de bağlı özellikle infillde denk geldiyse düzgün devam edebilme şansı daha yüksek.

    Baskıyı hızlı basmak için yine ne basacağın konusu devreye giriyor. Genel olarak geometrik şekiller basıyorsan kalın katmanlarla hızlanabilirsin. Baskı hızını artırmak filamente göre sonuçlar verebilir.

    Bol miktarda araştırma yapmak önemli fakat kendin test etmeden bir yere kadar yardımcı oluyorlar.

    Ender 3v2 de abs basabilirsin fakat abs zor bir filament soğudukça büzülüp şeklini kaybediyor o yüzden tüm baskı bitene kadar her yerini sıcak tutmak gerekli.

    Zımpara da düz ve büyük yüzeyler için çok uğraştırıcı oluyor boyanacaksa dolgu yapıp dolguyu zımparalamak daha iyi sonuçlar verir.

    Boya konusunda da ne bastığın nerede kullanacağın kısmı önemli. Boyanın tutunması için astar (primer) atmak tutunmayı çok kolaylaştırır.

    Parlak yüzeylerde boya tutunması zordur çünkü parlak yüzeyler kaygandır. Boyanacak baskılar için mat filamentleri tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi my44 -- 30 Ağustos 2021; 9:19:25 >




    1. İdeal baskı oranı zaten makinenin kendisinden gelen ayar o da 100 :) İlk katmanları yavaş bastırmak yapışması için iyi oluyor sadece, onun dışında ben basım hızını gerekmedikçe ellemiyorum. Hızı ne kadar arttırırsan o kadar kötü basar mantıken.
    2. Fanın zaten bir süre çalışması lazım, baskı bittiği gibi kapatma, nozzle'ın fanla soğuması lazım. Grubun birisinde bunu otomatik kapatan bir gcode vardı ama hangi grup hatırlamıyorum, zararlı diye hiç o işe girmedim.
    3. bakınız 1.
    4. Filament değişimi için community firmware var, onu yükle, adam akıllı durdurup, içindekini boşaltıp yenisini koyabiliyorsun onunla.
    5. bakınız 1.
    6. Zımpara üzerindeki rengi soldurtuyor haliyle tekrar boyanmasını gerektiriyor, onu da airbrush tekniğiyle boyuyorlar ama uzun iş ben hiç yapmadım. Sprey boyayla bir kere boyadım ama çok uğraştırıyor.
    7. =6.
    8. Curada kopyala yapıştır, tablaya 4-5 tanesini at, hepsini beraber basıyor. Eğer tek tek basmak istersen de Print sequence di adı sanırım, cura da gcode ayarları var, buradan ayarlıyorsun, ilk önce ilkini basıp bitiriyor sonra diğerine geçiyor vs vs
    9. çok kısa bir süreyse devam eder eğer community fw kullanırsan ama uzun sürerse tabla soğuyor ve ürünü zaten tabladan atıyor, haliyle devam edilmiyor. ups ile mantıken devam edebilmesi lazım ama denemedim.
    10. abs dayanıklılık açısından pla dan daha iyidir, pla yüksek ısı altında kalırsa bükülüyor, esniyor, saçma sapan bir şey oluyor. abs böyle değil ama basması zordur, tabladan çabuk kalkar, genelde bunu basmak istiyorsan enclosure al derler. Bunun yanı sıra zehirlidir, basılırken kötü koku yayar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rimesia -- 30 Ağustos 2021; 23:50:20 >




  • tüm cevaplar için ayrı ayrı teşekkür ederim. sormayı unuttuğum eklemek istediğiniz yada öneri/tavsiye/tecrübe aktarımınız olursa seve seve dinlemek isterim.


    @Rimesia @my44 @saasc



    Ekleme : BL Touch denen cihazı satın almam gerekirmi? arada bir kalibrasyonu kayıyor baskı çöp oluyor. orjinali 500 tl birde çin malı olanları var onlar 150-170 TL gördüm, ben orjinalini alamam pahalı ama 150 tl olan bltouch alınması gerçekten etkili mi söylediği gibi?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E883186F8 -- 31 Ağustos 2021; 3:3:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-E883186F8

    tüm cevaplar için ayrı ayrı teşekkür ederim. sormayı unuttuğum eklemek istediğiniz yada öneri/tavsiye/tecrübe aktarımınız olursa seve seve dinlemek isterim.


    @Rimesia @my44 @saasc



    Ekleme : BL Touch denen cihazı satın almam gerekirmi? arada bir kalibrasyonu kayıyor baskı çöp oluyor. orjinali 500 tl birde çin malı olanları var onlar 150-170 TL gördüm, ben orjinalini alamam pahalı ama 150 tl olan bltouch alınması gerçekten etkili mi söylediği gibi?

    BLtouch aldım ben(orjinal), bir türlü adam akıllı ayarlatamadım. Daha kolay olması gerekirken her şey daha zorlaştı. 1-2 hafta denemeden sonra söktüm bağlantısını.





  • 1) İdeal baskı hızınız, modelden modele, filamentten filamente göre değişkenlik gösterebilir. Şahsen ben detaylı baskılarımda 60-70mm/sn'yi geçmiyorum. Detaylı baskılarımdan kastımda örneğin joker büstü olur, girintisi çıkıntısı, açısı bol olan modellerde. Onun dışında örneğin kılıç, bıçak, daha düz yüzeylere sahip basımlarda da çok farketmiyor ama 80-90mm/sn civarlarında basım yapıyorum. Onun dışında basımı kolay modellerde örnek olsun basit modellerde kare bir şey basıcaksınız mesela, hızı biraz daha yükseltebilirsiniz. Tecrübeniz arttıkça, basım aldıkça neyi nasıl basmanız gerektiğini anlayacaksınız zaten.


    5) Baskının hızını arttırmak, yavaşlatmak, ısı dengesi vs. tüm her şey sizin elinizde. Filamentin üzerinde yazan ısıl değerleri kullanmanız en mantıklı olan. Filamentten filamente nozul, yatak sıcaklıkları değişkenlik gösteriyor.


    6) şahsen baskısını aldığım modeli boyayacaksam öyle zımpara yapıyorum. Eğer ki modeli boyamayacak isem ve model üzerinde istemediğim durumlar olursa zımpara dışında kesici el aletleri ile düzenlemelerini yapıyorum.


    7) Boyama için akrilik boya kullanıyorum ben. Fırça ile boyama yapıyorum veya daha detaysız modeller için sprey boya kullanıyorum. Boyanın yüzeye iyi tutunması içinde ufak bir zımpara işleminden geçiriyorum. Daha sonrasında parlamasını istiyorsam da vernik atıyorum (sprey). Kurumaya bırakıyorum. Bu arada renk sıkalanız PLA filamentler için oldukça geniş. Akrilik olan tüm renkleri kullandım diyebilirim, hiçbirinde sorun yaşamadım. ABS hiç basım yapmadım ve boyamadığım için bilmiyorum.


    8) Cura kullanıyorsanız programı açın, sonrasında basmak istediğiniz modeli sürükleyip programa bırakın. Program da 1 tane modeliniz olacak. Tekrar aynı modeli program içerisine sürükleyip bırakın, şimdi 2 tane aynı modelden oldu, bunu tablanız dolana kadar tekrar edebilirsiniz. Bir diğer yolda sol üstte File kısmından Open File dedikten sonra modelinizi bulup sürekli ordan ekleyebilirsiniz. İstediğiniz kadar koyup, yerlerini ayarlayıp basabilirsiniz.


    10) ABS ile PLA arasındaki en büyük farklar, ABS basımı oldukça zordur, nozulu tıkama şansınız oldukça yüksektir, mukavemeti PLA'dan daha yüksektir. PLA ise basımı en kolay filamenttir, kolay kolay nozul tıkayamazsınız. 2 yıldır sadece PLA ve PLA+ filament kullanıyorum, 2 yazıcım var, şükür 2sinde de bir kere tıkanma yaşamadım. Onun dışında PLA ve PLA+ filamentler ortalama 60-80 derece yatak ısısı ve 200-225 derece nozul sıcaklığı arasında basım yapılabilir, ABS de ise bu oran daha yüksektir. Son olarakta PLA ve PLA+ filamentler en doğala yakın filamentlerdir. ABS ise daha kimyasal bir filamenttir, aynı ortam içerisinde ABS ile basım yapmanızı tavsiye etmem.





  • 150-170 TL'lik BL Touch tarzı olanları almanızı tavsiye etmem, hiç bir işe yaramazlar, çok sayıda yorum gördüm. Çabuk bozulma, iyi kalibre edememe gibi. BL Touch kullanmadım fakat alınacaksa BL Touch orjinal olanı alınmalı bence, memnun olan var olmayan var.

  • Edit : Firma sağolsun yeni tabla gönderdi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E883186F8 -- 7 Eylül 2021; 17:33:16 >
  • Kullanıcı hatası. Tabla nozzle'a yakın olduğu için sürtmüş ve kazımış. Ekstruderden tak tak ses gelmesinin nedeni de nozzle tablaya yakın olduğu için filament çıkamamış. Firmaya bağlı alıp almaması. 15 20 liraya bir ayna kestir. Kenarlarını zımparalat. Aynayla değiştir. Z endstop'u aşağı alman gerek tabi birde. Onu sen ayarlayacaksın. Aynada çok bastırırsa en azından kazıma vs durumu olmaz. Sadece filamenti ittiremez o zamanda biraz tablayı aşağı alırsın.

    Malesef 3d yazıcılar dosyayı al dilimle yazıcıya at bırak şeklinde çalışamıyorlar. Çevrenizde 3d yazıcı satan yerler varsa bir götürün başında bekleyin onlar ayarlasın zor geliyorsa. Hem öğrenmiş olursunuz. Veya telegramda çokça grup var. 3b yazıcı, 3d yazıcı diye aratarak bulabilirsiniz
  • Arada gerçekten açıklık var mı bilmiyorum ama geri almazlar, bu ürünler zaten çinden getirtiliyorlar, garantisi vs yok çoğunun. Tablaya sürtmesi genel olarak kullanıcı hatası ve gayet normal bir şey, canını bu kadar sıkmana gerek yok. Ben milyon kere sürtmüşümdür, cam tabla kestir 10 liraya değiştir.

    Cihazı sen topladığın ve milyon tane ayar yapman gerektiği için burada kullanıcı hataları çok fazla, ilk hatada geri göndermeye çalışma zaten, boza kıra öğreneceksin.
  • Arkadaşlar ben de tabla ayarı yaparken sağ ön çark boşa çıkıyor, bu yüzden yükseltemiyorum gerektiği kadar. Bilgisi olan varmı?

  • ksnmstf K kullanıcısına yanıt
    Ayna alın. Yayları sert yayla değiştirin
  • firmware güncellemesi yapmakl istiyorum. 2020 yılında almıştım. stok 3v2 kart 4.2.2. İndiriğim zip de bir çok klasör çıktı kafakarıştı ve çince. Yardımcı olabilecek varmı

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.