Şimdi Ara

en basit öğrenimle web sitesi nasıl yapılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • en basit öğrenimle web sitesi nasıl yapılır

    merhaba arkadaşlar. bir çok site örneği görüyorum. siz de iyi biliyorsunuzdur. bir çok programlama dili var. bazı siteler birden fazla program ve yazılım ile yapılıyorken. bir siteyi sağlıklı bir siteyi nasıl yapabiliriz. kodlama öğrenmemiz gerekiyor mu illa ki. öğrenmek gerekiyorsa hangileri. bir çok konu var bununla ilgili ama ciddi söylüyorum sorularıma bazen cevap bulamıyorum.

    örneğin: şunun gibi bir siteyihttp://www.alientechturkiye.com/ ben tek başıma yapabilir miyim? bu sitenin neler kullanılarak yapıldığına bakıyorum. ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor.https://builtwith.com/alientechturkiye.com

    bunca yazılımı kullanarak gerçekten yapıldığına inanmıyorum. yani bilmediğim bir şey varsa söyleyin ama, bu siteyi 10-15 günde teslim eden yerler var. ayrıca bazen sitede başka firmaların bilgileri var. sonra düzeltiyorlar. yani bir editleme söz konusu. bu yüzden bilgili olan kardeşlerimden ricam merakımı gidermek için, bu ve benzeri bir siteyi bir kişi tek başına sadece bir yazılım ile yapabilir mi? ayrıca bunu editlemek için bir yazılım mı kullanılıyor?

    tam olarak bu site hangi aşamalardan geçiyor ve yapılıyor? o aşamaları öğrenmek için nereden başlayıp neleri öğrenmem gerekiyor. uzun oldu kusura bakmayın. teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi overrated2344 -- 28 Eylül 2017; 2:6:55 >







  • Sitenin html template sini themeforest gibi sitelerden hazir olarak alip kullanacagi yazilima gore ornegin asp.net mvc kullaniyorum, giydirmeye baslar. Sayfanin ana her sayfada ayni kalacak kisimlari asp.net webformda masterpage mvc de layout dedigimiz kisim giydirilir. Html kodlarini actigimiz viewlara giydirdikten sonra iletisim formu gibi kisimlar icin backend kodlari yazariz. Bunu ister javascript kullanarak ajax ile istersek direk mvc ile post ederiz.

    Sitedeki hazir olan html kodlarini kafamiza gore alip ilgili yerlere yapistiriyoruz zaman zaman siliyoruz zaman zaman javascript te hata varsa duzeltiyoruz bazen hazir templatelerde menu yada butonlar calismiyor css e js e bu yerlerde mudahale ediyoruz.

    Velhasil bilmiyorum aradiginiz cevabi verebildim mi fakat hazir template kullanarak boyle bir site maksimum 2 gunde biter. Muhtemelen bu arkadaslar da hazir kullanmis olabilir ben mobilden baktigimda araclistesi sayfasi patliyor mesela bunun gibi yerleri defalarca kontrol ediyoruz mobilde masaustunde orta olcek ekran gorunumunde patlamasin diye.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alpmirza -- 28 Eylül 2017; 7:50:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Firmalar genelde bu gibi sitelerin sunucu tarafını önceden hazırlıyor. Zaten yaptırılan site mantıkları belli. Sonrasında da önceki arkadaşın dediği gibi hazır template ile tamamlanıyor.



    İlginiz ve yeteneğiniz varsa siz de yapbilirsiniz. Ama wordpres, drupal, joomla ya da wix, weebly gibi paltformlarla daha kolay olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • builtwith . com listesini yorumlamada hata var, builtwith sitenin html kodları ve sunucu özelliklerine bakarak her bir şeyi listeler ve bir teknoloji sadece tek satır kullanılsa örneğin Respond, SweetAlert, Meta Viewport, apple mobile web clips icon gibi sadece bir tek ikon kullanılsa bile listede çıkar, sadece onlara bakarak sitenin nasıl yapıldığını çözemezsin ki Frameworks kısmında PHP var başka birşey yok, yani Wordpress mi, CodeIgniter mı, Drupal mı listelememiş o site büyük ihtimalle herhangi bir PHP Framework olmadan saf PHP ile yazıldı cunku WP, CI, Drupa'da rastlanan tasarım ve özelliklere uymuyor. Fakat PHP ile geliştirirken arka planda Zend Framework gibi bir yardımcı da kullanılmış olabilir. Zend FW, PHP tarafında kullanıldığı için builtwith onu tespit edemez, ancak site yapımcısı açıklarsa bilinebilir ki onu da webmasterların kullandıkları teknolojileri paylaştıkları stackshare.io gibi sitelerden öğrenebilirsin.



    en basit öğrenimle web sitesi, html ve css öğrenerek yapılabilir. en basit veritabanı olarak ta JSON dosyaso kullanılabilir. sunucu tarafında betik dili olarak PHP çok yaygın fakat Python ve Ruby de meraklıları tarafından kullanılıyor; son yıllarda Javascript te sunucu tarafı uygulamalarda kullanılmaya başlandı ancak bu 4 dil Perl örnek alınarak geliştirilmiştir ki dünya capında birçok büyük site ve portal hala Perl ile geliştiriliyor, en basit örneği Amazon . com ve Amazon 'un satın aldığı IMDB birer Perl uygulamasıdır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • arkadaşlar sağolun cevaplarınız için.



    şimdi kısaca anlatmak istersem, bu siteyi yapanlar uzun sürede yapmadıklarını bildiğimden, ya da teslim eden firmalardan bildiğimden az çok, bu işi öğrenmek için bir hazır template indirip editlemeye yardımcı olacak yazılımlarla yapabilir miyim? aynı kalitede kalacak şekilde. mümkünse eğer onlar nedir?

    bu işlere meraklıyım. her yoldan da öğrenmek istiyorum. html php öğrenmek istiyorum. ama bir yazılım varsa onları da öğrenmek bilmek istiyorum. ama nedense hiç bir yerde ne cevap alabiliyorum ne de bilgi alabiliyorum. siz kardeşlerim hariç.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi overrated2344 -- 28 Eylül 2017; 14:47:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • alpmirza kullanıcısına yanıt
    şimdi siz anlatınca, bir sürü yazılım işleminden geçiyor :)
    yani bir temayı alıp bir yazılımla resimleri ve metinleri düzenleyerek veya değiştirerek bir taslak oluşturamıyoruz sanırım. ya da varsa o yazılım nedir. ücretli midir? galiba bana biraz daha düz ölçekte mi anlatmak gerekiyor kusura bakmayın sorun bende demek istiyorum :)
  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    Visual Studio'da C# ile MVC'de yazıyoruz. Tabi ben bu şekilde yapıyorum yukarıdaki arkadaşların söylediği gibi PHP,Python vs. bir çok yazılım diliyle yapılabilir.Temayı alayım resimleri yazıları değiştireyim derseniz statik site olur her değişiklikte kaynak kodu açıp düzeltip kaydedip ftp ye atmak zorunda kalırsınız. Ancak haberler resimler(resmin dosya yolu) vs. veritabanından gelecek şekilde kodlanırsa bir admin paneli vasıtasıyla işlemler kolaylaştırılır. Şöyle örnek vereyim haber sitesinde her haber için ayrı bir sayfa tasarlanmaz, bir haber detayı sayfası olur içini haber ID'sine göre veritabanından gelen bilgilerle doldurtursun.
  • 2008'de aldığım PHP kitabı. Bu kitapta yazar neden Code Igniter veya Symfony deil de Zend Framework tercih ettiğini çok iyi anlatıyor. Daha sonra neden jQuery değil de Prototype kullandığını örnekleriyle gösteriyor. Ben 2008'de jQuery bilmiyordum ve bu kitapta Prototype'ı görüp kullandıktan sonra görünce jQuery gereksiz geldi. Kitapta template olarak Smarty template engine kullanıyor ki adından anlaşılacağı üzere akıllı template ile çalışıyorsun yani örneğin web sayfasında bir tablo oluşturacaksan onu Smarty 'ye bir blok olarak ekliyorsun yani üst düzeyli bir template düzenleme imkanı sağlıyor. Resim galerisini PHP'nin GD uzantısı ile sıfırdan nasıl oluşturulacağını gösteriyor, bu tip şeyleri öğrenince insan kendini daha profesyonel hissediyor ve kitabın sonunda bir siteye Search özelliği PHP Lucene ile sıfırdan nasıl eklenir onu gösteriyor ki o sayede hem site içeriğine veritabanına daha hakim oluyorsun hem google yandex gibi 3. parti firmalara bağımlı kalmıyorsun hem sitede daha profesyonel oluyor ve görünüyor.

    en basit öğrenimle web sitesi nasıl yapılır

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • evet kesinlikle bir admin panelinden güncelleme yapmak gerekiyor tabii ki. ama bunu yapmak için ne yapmamız gerekiyor. benim siteyi önce admin panelini kodlamam mı gerekiyor yoksa bir yazılım ile mi yapabilir miyim?

    bazı yerlerde görüyorum site uzantısının sonuna /panel yazıp direk panele kullanıcı adı şifre ile erişilebiliyorlar.
  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    Senin aradığın şey sürükle bırak, ya da Word de yazı yzayım şekil çizeyim olsun bitsin gibi bişey. Piyasada tam anlamıyla öyle çalışan bişey yok. Bunlara örnek WordPress, Drupal gibi hazır altyapılar ya da Wix, Weebly gibi siteler. Ama bunlarda da bir yerde illa ki kendin kodlaman gerekiyor.



    Editlemek için de windows text editör bile yeterli. Diğer editörler çeşitli görsellikler ve kod kapama(<div> yazınca yanına </div> otomatik olarak gelmesi) dışında pek bişey katmıyor. Para vermene gerek yok. Gözünde de büyütme. Çok statik(birkaç yılda bir güncellenen) bir cv sitesi yaparsan ancak o zaman düz HTML ve CSS ile yapabilirsin. Yoksa tam bir amelelik.



    Öğrenmek kısmına gelirsek. Eğer tema nasıl yapılır sitenin şekli şemali o biçim olsun dersen HTML+CSS+JS öğrenmen lazım. Eğer web mekaniklerini öğreneyim, kullanıcıya göre değişen içerik yapayım, makine öğrenimi yapayım, kullanıcı bi dosya yükleyip sunucuda editleyrbilsin vs gibi alengirli şeyler istiyorsan o zaman PHP, Python/Django(ya da Flask), Ruby on Rails, Node.js ya da .Net MCV(windows bağımlı) dan birini seçip öğrenmen gerekir. Hepsi aynı işi görür o mu bu mu diye kasmana gerek yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • benim aradığım şey aslında beğendiğim bir temayı bir program vasıtasıyla editlemek. ama sizin de söylediğiniz gibi panelde güncelleyebilmek önemli. aksi halde güncellemek sorun olur anladığım kadarıyla.



    web tasarım da saydığınız yazılımların her biri yani (ayrı ayrı işlevi olanların) bir aşamaları var. yaptıkları şeyler olduğundan, (biri görsel, biri tema, biri altyapı) olduğundan dolayı.



    tabii ki kodlama yapmayı öğrenmek istiyorum. ama editlememe yardımcı olacak yazılım da olsa iyi olurdu diye düşünüyorum.



    dreamweaver var sanırım o ayarda ama o da eski tasarım siteler için anladığım kadarıyla.



    ilk yazımdaki örnek sitemde de gösterdiğim siteyi baştan yapabilecek düzeye gelmek için sanırım adı geçen php-css-html öğrenmem gerekiyor yanlış mıyım? onları öğrenmeden hangi aşamalardan bir sitenin geçtiğini ve nasıl yapıldığını anlayamayacağım.



    wix ve benzeri hazır site yapımı yapan siteler size bir panel vermiyor. aslında basit kalıyor söz konusu örnek sitelere göre. onlar daha çok kurumsal siteler için. online ve ürün tanıtımlarında sorun oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    İşte o aradığın program text editörü. Ve o işlem her dil, framework ve uygulama için ayrı yapılır. Çünkü işlenen veriyi HTML ye dinamik olarak giydirmek için bir çok yol var. Dolayısıyla da direkt bir programla hepsi olur diye bişey yok. O nedenle de Dreamviewer ile uğraşma boşuna. Windows kullanıyorsan Notepad++, Mac/Linux için SublimeText ya da Atom. Hepsi de beleş.



    Youtube den php ile nasıl site yapılır falan diye aratıp bir iki video izle. Giydirme işleminin mantığını anlarsın o zaman.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CarnageTR C kullanıcısına yanıt
    text editör olarak notepad++ indirdim bir kaç deneme yaptım. ama tabii ortada bir iş yok. bende şu video serisine başladım. umarım başarılı olurum.https://www.youtube.com/watch?v=oYw69st2kiI&list=PLZtkgIR0fgTF-J55mgaNUK7uFvzFzgpGa&index=2

    açıkçası burada yazdıklarınız bir çok konuda aydınlatsa da nereden başlayacağıma dair fikir oluşturamadım. bir kaç eğitim ile devam edip arkasındanda da ne yapacağıma karar vereceğim. kursa gitmek ya da yazılım öğrenmekten kaçmıyorum. ama bir çok site yapan kişilerin de bu şekilde yapmadığını düşünüyorum.




  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    Site yapmak var site yapmak var simdi. Siz front end developer olmak istiyorsaniz HTML CSS JS ogrenmeye baslayin. Yanina da PHP ve MYSQL ekler yurursunuz.

    Gosterdiginiz siteyi yapanlarin referanslarini inceledim yaptiklari bir sitede javacript ile input kontrolu bile yapmamislar bos inputlar post edilebiliyor. Mvc deki antiforgerytoken mekanizasini da kullanmamislar postman dan iletisim formu post edilebiliyor. Sunucuda tarafinda da null kontrolu yapmamislar, yani sitedeki yazilari degistirdim iletisim formunu ajaxla post ettim oldu bitti meselesi degil sadece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • alpmirza kullanıcısına yanıt
    teşekkürler ilginiz için. işte ben de bu siteyi özellikle örnek gösterdim. yani bu tarz siteler ya da bu şekilde yapanlar mı demeliyim. kısa zamanda teslim ediyorlar. ama kendi paneli var. güncelleyebiliyorsunuz çok kolay şekilde. her an ürün ve resim ekleyip sitede ürün satabiliyorsunuz. kredi kartı modülü var. ürün satabiliyorsunuz. ve bu hazır bir wix ya da wordpress ile yapılamıyor. ama bu firmadan site istediğinizde size 1 haftada teslim ediyor. istese daha kısa zaman da eder eminim. ve alacakları ücret 2000 3000tl ama büyük firmalara gidiyorsunuz 10.000 isteyenler var. bu nasıl oluyor? aynı özellik gibi duruyor dışarıdan bakınca. yani onda da güncelleme seçenekleri aynı.

    bu yüzden örnek verdiğim siteyi bile yapmak istesem ki size soruyorum. bir sürü yazılım işleminden geçmem gerektiğini söylüyorsunuz. ama bunu yapanlar bu kadar kısa sürede teslim edebiliyorken, ve büyük firmalar 10000 isterken...

    sözün özü sizi de sürekli sorularımla yormak istemem, ama öğrenmek için buradayız :)

    örnek verdiğim siteyi evde yapmak istesem sıfırdan benim hiç bir şey bilmediğimi düşünerek yola çıkarsak, ne yapmam nereden başlamam gerekir.




  • En az 6 ay, oda çok yetenekli biri olduğunu var sayarak.

    Bu türden bir site için en azından Html, Css, Sql (bunun yerine mongo db de olabilir) ve Javascript bilmen gerekir.
    Birde bunları sunucuda çalıştırabilmen gerekiyor.

    Tabi Html, css kısımları hariç başka başka şekillerle de yapabilirsin. Ancak bunlar için tecrübe lazım.
  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    Hocam Hacı Murat da araba Bugatti Veyron da. Niye ikisi de aynı fiyatta değil? Aynı farklılık web siteler için de geçerli. Bir site yapmek için birnbir çeşit yöntem var. İzlemeye başladığınız ders serisi PHP nin gramerini öğretiyor. Bunun üstüne bir de framework(ata sözleri ve deyimler) öğrenmeniz lazım ki gerçekten dinamik bir web sitesi çıksın ortaya.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevaplarınız için teşekkürler.

    www.bilgeilac.com.tr gibi bir siteyi yapmam için neler gerekiyor o zaman öyle sorayım.
  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    Temel olarak HTML,CSS bilmen gerekli. Hazır template giydirmek için bunları bilmen şart. Bunun dışında temayı giydirdikten sonra PHP ya da C# ile backend kodlaman gerek. Misal ürünler kısmındaki ürünler veritabanından geliyor. İletişim formu backend ile kodlanıyor. Veyahut bayilerimiz kısmındaki bilgiler veritabanından geliyor olabilir. Bunları PHP ile MYSQL veritabanından çekerek (Veya C# ile MSSQL kullanırsın burası sana kalmış) yapıyorsun. Bilmen gerekenler özetle
    HTML,CSS,Javascript,PHP ve MYSQL. Veritabanına gerek olmayabilir bu site için. Siz bunu yapmam için ne gerekliden ziyade bir başlayın HTML'den devamı gelir zaten.Aradan 2 ay geçmiş HTML,CSS öğrenirdiniz bu süre zarfında.
  • overrated2344 O kullanıcısına yanıt
    Linkteki site PHP ile istege göre sıfırdan düzenlenmiş gibi görünüyor yani Drupal, WP gibi hazır şablon/template e giydirilmiş görüntüsü yok; bu iyi birşey cunku siteyi orjinal ve kullanışlı yapar fakat ana sayfada jQuery Easing ve jQuery Masonry ile Fancybox ve OWL Carousel yaparak front-end tarafına aşırı yüklenmiş, C2D işlemcili laptopumda

    ana sayfa açıkken CPU her iki çekirdeği ile 100% e dayandı ki bu da kötü programcılık örneği.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.