Şimdi Ara

Elektrikli motor şaarj-menzil yarıya düştü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.197
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhabalar;
    Ay önce dymamic 4000 elektrikli scooter aldım.
    ilk zamanlar agustos ayı 30-35 derece hava sıcaklığında bir şarj ile 60 km yol yapıyordu.
    bu 60 km mesafeyi 5-7 gün içinde yapıyordum.

    şarj larımı yaklaşık 8 - 8,5 saat yapıyorum. zaman saati kullanarak aşırı şarj olmasını engelliyoum.

    şimdi hava sıcaklıkları gece 0 derece gündüz ise 10-15 derecelerde.
    aynı miktar şarj ile ancak bu defa 10-15 gün içinde aküyü bitirebiliyorum malum havalar soğuk.
    ancak bu 10-15 gün içinde bir şarj ile anca 30 km yol yapabiliyorum. menzilim yarıya düştü.

    bu durum hava sıcaklığından ve her gün kullanamamaktan mı yosa akünün ölmüş olmasından mı kaynaklanır acaba. kışın soğuk havada akü menzili düşer mi.
    yok akü öldü ise 3 ay gibi bir zaman çok erken değil midir.
    bir fikri olan var mı acaba



  • Kardeşim bence uzun süre kullandigin icin cok dur kalk yapıyorsun ondan dolayı olduğunu düşünüyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hsn_33 kullanıcısına yanıt
    Bu teori bana çok enteresan geldi. "Uzun süre kullandığı için çok dur kalk yapmak ve bu yüzden akünün az dayanması" ifadesini açıklayabilir misiniz?
  • Tabiki..Mantık basit aslında arabadakiyle aynı durum.Nasıl normal araba şehiriçi fazla dur-kalk yaptığı için çok,şehirler arası nispeten daha az dur kalk yaptığı için daha az yakiyorsa burdada aynı durum mevcut.Kalkış yaparken motor akülerden daha fazla akım çekmektedir.Bu durumda sabit hızla daha fazla yol alabileceğiniz anlamını taşır.Bu durumu elektrikli bisikletiniz varsa kalkış anında akü seviye göstergesinden gözlemleyebilirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hsn_33 kullanıcısına yanıt
    Cümlenin ikinci kısmı tamam da, "uzun süre kullandığı için çok dur kalk yapmak" kısmı ortada kalmış. Ya kalkınca bir seferde 30 km gidiyorsa?
  • Siz olayın mantığına değil devrik cümleye takıldığınızı soyleseniz ben ona göre aciklardım.Orada kast ettiğim arkadaş düzenli kullanmadigim için şarja 10 günde bir takiyorum demiş "uzun süre" oradan gelmekte.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorunun içinde geçen her iki ihtimal de cevaplarda geçen dur kalk ve uzun aralıkta şarj etme de mesafenin kısalmasına etkili faktörler.
    Öncxelikli olarak havaların soğumasıyla akülerde hiç yıpranma olmasa bile bir şarjla gidilen mesafenin %30-35 oranında düşmesi normaldir.
    Ancak gidilen mesafe yarı yarıya düştüğünden akülerde bir miktar yıpranma olduğunu söyleyebiliriz . Bu yıprtanmanın ilk sebebi soruyu soran arkadaş açıkça yazmasa da hem gidilen mesafeden hem de verilen süreden anlaşıldığına göre şarj bitene kadar akülerin kullanılması. Bu durumda akü ömrü ciddi oranda kısalacaktır. Doğru şarj tekniği tam doldurmaya yeterli zaman olan her kullanımdan sonra şarj etmektir.
    Sürekli dur kalk yapmanın ve uzun aralıklarla şarj etmenin olumsuz etkisi ise arkadaşın açıkladığı gibi kalkışta sabit hızın yaklaşık iki katı amper çekilmesi olduğu gibi bir de self deşarj etkisini artırma yoluyla da olur. Aküler kullanılmadan beklerken de kendi kendine boşalırlar ancak bu oran tam dolu bir aküde minimum iken bir mikktar kullanılıp bekleyen akülerde kullanma oranına göre gittikçe artar şarj etmeden bekleme ile geçen her gece bir sonrakü güne daha düşük şarjla girmeye neden olur.
    Ayrıca düşük şarjlı bekleyen akülerde donma riski ve donma sonrası olması muhtemel hasar riski de artar.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.