Herkese merhaba,
Gördüğüm kadarıyla sıfırdan internet bağlatan birçok kişi hat bağlama konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntı hem zaman, hem de para kaybına neden oluyor. Bu konuda elektrikçiye ihtiyaç duymadan, ankastre bağlantısını nasıl yapacağınızı resimli olarak anlatmaya çalışacağım.
Aşağıdaki resimde gördüğünüz panoya ankastre diyoruz. Bu pano iki bölümden oluşuyor. Bunlardan birine dairelere giden kablolar, diğerine ise Türk Telekom saha dolabından gelen kablolar bağlanıyor. Ana tesisattan iç tesisata bağlantılar köprüleme şeklinde yapılıyor.
 Bu resimde dairelere giden kablolar alt tarafta, saha dolabından gelen kablolar üst tarafta sıralanmış.
Kabloların bağlı olduğı 10'lu sıralı elemanlara reglet/krone deniyor. Genellikle dolabın kapağında, dairelere giden kabloların kaç numaraya çakılı olduğunu gösteren bir şema oluyor. Bu şema olmazsa hangi kablonun sizin dairenize gittiğini bulmak için teker teker deneme yapmanız lazım.

Bu bağlantıyı Türk Telekom yapmıyor mu? Sorumluluğu bina girişine kadar. Kendi abonelerine yapıyor ama taahhütnamenize yüklü bir miktarda iç kurulum bedeli yazıyor, taahhüt bitmeden aboneliğinizi iptal etmeniz durumunda bu bedeli sizden tahsil ediyorlar. Diğer İSS'ler de kendi ekibi varsa onu gönderip bağlantıyı yaptırıyor (onlar da taahhütnamenize yüklü miktarda iç kurulum bedeli yazıyor, taahhütsüz İSS'ler ise ilk faturanızda tahsil ediyor), yoksa bağlantı işi müşteri sorumluluğunda.
 Türk Telekomünikasyon A.Ş. Veri Akış Erişimi teklifindeki bağlantı topolojisi. Ankastrenin bir bölümü kendilerinin, diğer bölümü İSS (veya müşteri) sorumluluğunda.
*** ADSL/VDSL İSS Değiştirecekler İçin Önemli Uyarı ***
Mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden varsa sabit telefon numaranızı, yoksa 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli devre numaranızı abone olmak istediğiniz İSS'ye bildirin. Portunuz ve kablolarınız değişmeden, herhangi bir kurulum işlemi yapılmadan (iç kurulum ücreti ödemeden) minimum süre kesinti yaşayarak sadece modeme yeni kullanıcı adı ve şifrenizi girip bağlantınızı yapmış olacaksınız. Bu işleme churn/işletmeci değişikliği deniyor. Aboneliğinizi iptal edip yeni başvuru yaparsanız portunuz boşa çıkar ve başka bir aboneye tahsis edilebilir. Bu da "port yok" sorunu ile karşılaşmanıza neden olur. Hazırda bağlantısı yapılmış kablonuz olsa bile o kablonun ucu saha dolabında boşa çıkacağı için size yeni bir port ve bakır kablo çifti tahsis edilir, bu yeni kabloları kendi tesisatınıza bağlamanız gerekir.
İlk defa internet aboneliği için başvurduğunuzda TT ekibi gelip saha dolabından gelen kabloların bağlı olduğu reglete, size tahsis edilmiş porta göre iki kablo çakıp isminizin, firmanızın yazılı olduğu bir kağıt yapıştırarak koşar adımlarla uzaklaşıyor. Diğer iss abonelerini insan yerine koymadıkları için genelde arayıp haber verme tenezzülünde bulunmuyorlar, bu bölgeye göre değişebiliyor. Bu kabloların diğer ucu açıkta duruyor. Bazı elemanlar insafa gelip açık uçları sizin regletinize çakıyorlar, tamamen şans işi. Bu işten sonrası kendi ekibi varsa iss, yoksa müşteriye kalmış.
Kapakta daire şeması varsa işiniz çok basit. Bu kablo çakma işi için özel aletler var. Kabloyu soymanıza gerek yok, regletin içindeki bıçaklar kablonun izolasyonunu sıyırıp temas etmesini sağlıyor. Kısa devre riskine karşı tornavida, bıçak gibi aletler kullanmamanızı öneriyoruz. Alternatif olarak kabloları reglete çakmak yerine YAK1 konnektör adı verilen parçalarla birleştirme yapabilirsiniz. Burada da uçları soymaya gerek yok.
 Bu aletin adı krone pensesi.
 Bu alet aslında kablo soyucu ama ucundaki aparat reglet çakma işine yarıyor 
 YAK1 konnektör adı verilen birleştirme parçası. Kabloları soymadan deliklere yerleştirip kapağını kapatıyorsunuz ve pense ile bastırıyorsunuz. Bu parçadan 2 tane lazım olacak.
Basit bir örnekle konuyu pekiştirelim. Aşağıdaki resimde saha dolabından gelen kablolar sağdaki reglete bağlı (resimde henüz bağlantı yapılmamış ama biz bağlı olduğunu varsayalım), dairelere giden kablolar ise soldaki reglete bağlı. TT ekibi alttan 1. sırada 4 numaralı devreyi sizin aboneliğinize tanımladı ve buraya ucu açık iki kablo çakıp etiketledi. Sizin daire numaranız 12 olsun. Kapaktaki tabloya göre her daireye ikişer reglet ayarlanmış, muhtemelen biri salona, diğeri odaya bağlı. Sol taraf üstten 3. sıra 3 ve 4 numara sizin dairenize giden hatların bağlı olduğu regletler. Diyelim ki modemi salona koyacaksınız ve bu hat üstten 3. sıra 3 numaraya bağlı.

Krone penseniz veya benzer aletiniz varsa bununla ucu boşta olan kabloları sol taraf üstten 3. sıra 3 numaranın solunda ve sağındaki yuvalara çakıyorsunuz. Kablo çiftineki renklerin ve sırasının hiçbir önemi yok, diğer ucu boşta olmasın yeter. Kısa devre riskini önlemek için çaktıktan sonra kablonun ucundaki fazlalığı kesmenizde fayda var. İşte hepsi bu kadar 
Gelelim sık karşılaşılan problemlere. Bağlantıyı yaptınız fakat sinyal alamıyorsanız sorun şunlar olabilir:
1) Saha dolabında bağlantınız yapılmamıştır. Arıza kaydı/şikayet dışında yapabileceğiniz birşey yok.
2) Kablonuzda kopukluk olabilir. Yeni kablo çekmeden önce kablo demetindeki diğer kabloları denemenizde fayda var.
3) Daire tesisatınızı döşeyen eleman prizinize ve ankastrenize farklı kablo bağlamış olabilir. Benim de bizzat karşılaştığım bir problem. Kablo demetinin içinde 3-4 tane beyaz renk olunca, akıllılar prize başka, ankastreye başka beyazı bağlamışlar 
TurkNet'e Abone Olacaklar İçin Önemli Bilgilendirme
Yalın xDSL'den geçişte veya sıfırdan abonelikte telefon veya internet sinyali alamama sorunu ile karşılaşıyorsanız sebebi TurkNet ile Türk Telekom arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle telefon ve internet başvurularının ayrı ayrı yapılmasıdır.
Yalın xDSL'den TurkNet'e geçtiğinizde mevcut hattınızdan internet almaya devam ediyorsunuz fakat internet ve telefon için ayrı giriş yapılırsa TT telefon için ayrı devre belirliyor.
Sıfırdan TurkNet aboneliğinde internet ve telefon için ayrı giriş yapılırsa TT önce telefon için gelip devre belirliyor, sonra internet için tekrar gelip ayrı devre belirliyor.
Bu sorunların tek çözümü, saha dolabında internet ve telefon devrelerinin birleştirilmesidir. Bu işlem TT sorumluluğundadır. TurkNet OİM üzerinden sorununuzun türüne göre telefon çevir sesi yok / dsl ışığı yanmıyor şeklinde uygun kategoriyi seçip arıza notu kısmına "Telefonlu internet abonesiyim, saha dolabında telefon ve internet devrelerimin birleştirilmesini talep ediyorum." şeklinde yazınız.
Sorunun kaynağı ile ilgili bilgiler güncellenmiştir.
|