Şimdi Ara

Ekran kartım ne kadar ram kullanıyor???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba, 512 mb lik ekran kartim var, herhangi bir işlem sırasında 512 mb ın ne kadarını kullandıgını merak edıyorum. Bu işi yapan bir program var mı?



  • Var. Kartın GeForce ise RivaTuner ile; Radeon ise RivaTuner veya AtiTrayTools ile öğrenebilirsin örneğin.

    Yalnız, Windows Vista ve türevlerinde öğrenemezsin. Zira bellek yönetimleri, öncekilere göre farklı. XP'de öğrenebilirsin (ama XP'deki gözlemler Vista için her zaman anlamlı mı, bu da ayrı konu).


    RivaTuner için yöntem:

    RivaTuner Hardware monitor'ü aç (üstteki customize'den, sağdaki yonga görüntülü seçeneğe tıkla yani. XP kullanıyorsan, sağdan ikinci oluyor).

    Sağ alttaki Setup'a tıkla. Karşına gelen ekrandan, sol alttaki Plugins kısmına tıkla. Listeden VidMem.dll'yi işaretle.

    Sonra geri dön. Bir önceki listede, videomemory usage - local videomemory usage - non-local videomemory usage şeklinde üç seçenek olacak. Ayrıca hardware monitor'de, artık grafik belleği kullanımı da görünüyor olacak.

    Bu kadar.

    Eğer OSD ile oyun anında kullanımı görmek istiyorsan:

    "Bir önceki liste" dediğim yerde, videomemory değerlerinin sırayla hepsine tıkla. Her tıklayışında, sol altta setup kısmı etkin olacak. Oraya tıkla. Her biri için "show ..... usage in on-screen display"i işaretle. Örneğin, "show videomemory usage in on-screen display" gibi.


    Bunu yaptıktan sonra, oyuna girmeden önce RivaTuner'i, RivaTuner'in Hardware Monitor'unu (hani yeşıl yazılı falan) ve başlat menüsünden de ulaşabileceğin RivaTuner Statistic Server'i arkada açık bırakırsan, oyun içindeyken istediğin değerler görünecektir.


    Not:

    Videomemory usage: Toplam, grafik amaçlı bellek kullanımı
    Local videomemory usage: Ekran kartının kendi belleğinden grafik amaçlı kullanım
    Non-local videomemory usage: Sistem belleğinden grafik amaçlı kullanım

    Dolayısıyla, videomemory usage, diğer iki değerin toplamı oluyor.


    Dikkate alman gereken, toplam videomemory usage değeri. Esas kullanımı o verir.

    GeForce'te, kartın kendi belleği dolmasa da, non-local olarak az bir kullanım hep olur veya öyle görünür. Ama sen gene videomemory'yi dikkate alacaksın, local'i değil.
    Zaten dikkatini de çekecektir, local kullanım hiçbir zaman tam değere yükselmez. Örneğin 512 MB GeForce'te bu değere hiçbir zaman ulaşmaz, en fazla 500 falan olur. Kalan küçük kısım sistem belleğinden kullanılıyor görülür ve toplamda 512 gibi bir değer çıkar.


    Radeon'da ise, kartın belleği dolana kadar, genel videomemory ile local videomemory eşit değerde seyredecektir. Sistem belleğinden kullanım, kartın belleği dolana kadar 0 olacaktır. En azından, öyle görünecektir (teyit etmek için, hem GeForce hem de Radeon varken sistem belleği kullanımına bakmak gerekiyor).


    Kaldı ki, GeForce ile Radeon bellek yönetimleri duruma göre oldukça farklıdır. GeForce'lerde bellek daha çabuk dolabilmekte, ayara ve oyuna bağlı olarak.

    Yani GeForce kullanıyorsan, göreceğin değer Radeon için anlamsızdır. Radeon kullanıyorsan GeForce için anlamsızdır (ama bir açıdan anlamlıdır. Zira Radeon'da bellek dolmuşsa, GeForce'te hayli hayli dolmuş olacaktır muhtemelen:). Yani 512 MB GeForce'le bellek dolma kaynaklı sorun yaşaman 512 MB Radeon'la da yaşayacağın anlamına gelmek zorunda değil. Ama 512 MB Radeon'da yaşıyorsan, 512 MB GeForce ile de ve önemli bir olasılıkla daha kötü biçimde sorun yaşayacaksındır, muhtemelen).


    Önemli: OpenGL uygulamalarda göreceğin değer sağlıklı olmayabilir. DirectX uygulamalar için kullan.

    Önemli: Özellikle Radeon kullanıyorsan, RivaTuner Hardware monitor oyun esnasında bazı teklemelere yol açabilir (ki bir keresinde GeForce ile de rastlamıştım bu duruma, GTA4'te). Bu durumda AtiTrayTools kullanman gerekebilir; ama ondaki yöntemi tam hatırlamıyorum. Diğer bilgisayara geçmem gerekiyor ki bir bakayım.

    Önemli: Kartın belleği dolduktan sonraki gözlemler, oyunun "normâldeki" kullanımı hakkında yanlış fikir verebilir. Zira kartın belleği dolunca zorla bellek boşaltma gibi durumlar olabilmekte.
    Yani 512 MB GeForce ile 600 MB görmen, 640 MB GeForce ile de veya ne bileyim, 1 GB GeForce ile de 600 MB göreceğin anlamına gelmek zorunda değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 7 Temmuz 2009; 10:32:37 >




  • Teşekkürler hemen deneyecegim...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.