Şimdi Ara

Dört çeker mi, arkadan itişli mi daha performanslı olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
4.702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ben bu kıyaslamaya bir türlü sonuç bulamadım. Düz mantık düşünürsek, dört çekişli araçların yarışlarda daha performanslı olduğunu düşünürüz. En azından ben öyle düşünüyorum. Ancak kafamı karıştıran şey bazı supersport/hipersport araç üreticilerinin dört çekiş yerine arkadan itiş tercih etmesi. Örneğin, Ferrari, McLaren, Pagani, Koenigsegg bu markaların araçlarının çoğu arkadan itişli. Ancak Lamborghini, Bugatti, Porsche gibi bazı markalarında çoğu aracı dört çekişli. Yani, benim kafamı karıştıran olay şu arkadaşlar. Dört çeker araçların daha performanslı olduğunu duyuyoruz ama neden dünyanın en bilinen üreticilerinden bazıları arkadan itişli üretiyor. Bildiğim kadarıyla dört çeker araçların dezavantajı daha ağır olmaları. Yani bu markaların dört çekiş yerine, arkadan itiş tercih etmelerinin tek sebebi daha hafif olması mı, yoksa söylendiğinin aksine arkadan itişli araçların daha performanslı olması mı?







  • Bende çok merak ediyorum. Takip.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arka itiş araçların kalkışları hantal kalır ön çekişe göre... 4 çeker performanslımı bilemiyorum ama yol tutuslari mükemmel oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tek sebebi değildir ama en büyük sebebi yaptığı ağırlık 1200-1300 kiloluk arabaya 4 çeker sistemi koyarsan ağırlığında oransal olarak çok ciddi artış oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Virajlarda ve bilimum kalkislarda 4ceker acik ara ondedir. Ama kimisi pistte onden cekeri tercih eder kimisi arkadan cekeri.



    Temelde benim bildigim soyle: onden ceker de aktarma organlarinin yolu vs daha kisa oldugundan guc aktariminda kayip en az oluyor. Tabii bir de arkadan itise gore agirligi daha az oluyor. Haliyle topspeed icin kimisi onden ceker tercih ediyor.



    Arkadan agirlik merkezi daha geride oldugu icin kafadan kayma vb onden cekere gore daha az oluyor haliyle virajlarda daha kabiliyetli. Ama yuksek motor gucunde viraj cikislarinda arkalarin kolayca sarmasindan dolayi daha cok spor araba diye tabir edilen 200-300 beygir coupe araclarda kullaniliyor ve tercih ediliyor. Agirligi da kaybi da dort cekere gore yine dusuk tabii.



    4 cekerde ise yol tutus artik cogu markada zirve yapiyor ve agirlik dagilimi onden cekere gore yine avantajli. 0'dan kalkislarda sarma vs olmuyor ve arac resmen yere yapisiyor. Ama aracin agirligi artiyor aktarimda guc kayiplari oluyor bu sebeple ya cok guclu araclarda supersport ya da cok hafif araclarda kullaniliyor ve pistlerde guzel isler cikarabiliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şimdi anladığım kadarıyla dört çekiş olsun arkadan itiş olsun ön çekiş olsun. Üçününde kendine göre avantajları dezavantajları var. Ön çeker araçların şehirde tercih edilmesinin nedenleri belli. Ucuz olması, daha az hacim kaplaması ve aracın içine daha fazla yer kalması, güç kaybının düşük olması, yakıtın düşük olması vs. Dört çekiş ve arkadan itiş ise tamamen üreticilerin kendi tercihleri oluyor.
  • Hangisiydi hatırlamıyorum ama ferrarinin bi modeli vardı ilk 4 viteste 4 ceker, sonraki viteslerde arkadan itişliydi. Bence en mantıklısı böyle, düşük hızlarda ve virajlarda 4 ceker avantajlı, yüksek hızlarda da kayıp olmaması için rwd avantajlı.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2000 model 4x4 1.8 freelander bile kalkışta ok gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kisa ve bol virajli pistte 4x4 daha kisa tur suresi atar, diger turlu terak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önden çekiş kalkışta arkadan itişten avantajlıymış .
    Arkadan itiş tecrübe ister, bilek ister öyle herkes arkadan itişli bir arabayla güvenlik sistemleri kapalı gazlayamaz. Dört çeker sistemler ise gücü sürekli kayan tekere vs. aktardığı için virajlarda doğru apexte kopma vs. yaşanmaz. Keyif olayı göreceli tabi, kimi tapagaz tren gibi viraj döneyim ister kimide arabayla virajlarda oynayabileyim, kontra vereyim gibi durumlardan zevk alır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Efective -- 14 Ekim 2017; 17:22:10 >
  • Tabiki dört çeker.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle açıklayayım, yazdığın araçların büyük bir çoğunluğu ortadan motorlu yanı düz bir şekilde ifade edecek olursak arkadan motorlu. Nasıl ki önden motorlu araçlar önden çeker olduklardında daha hafif, daha az güç kaybı, daha az yakıt tüketimi gibi avantajlara sahip oluyorlar aynısı ortadan motorlu araçlar içinde geçerli birçok marka bu yüzden ortadan motorlu araçlardan ekstra ağırlık atmak için karbon fiber vs. kullanıp ağırlık attıkları gibi 4 çeker yerine sadece arkadan itiş kullanıyorlar. Bu zaten önden motorlu önden çeker araçla aynı mantık. Ancak bazılarının 4 çeker sistem kullanmasının sebebi tamamen pist odaklı olmasıda olabilir veya geliştirilmiş şasi ile birlikte çok daha güzel yol tutuş sergilenmesini istemesi de olabilir. 4 çekerin kontrolu ve onu yolda zaptedmek önden ve arkadan itişli araçlardan daha basittir. Hatta bence belli bir güçten sonra 4 çeker kullanmak mantıklı olandır. Rwd araç bence daha eğlencelidir, Awd arç ise daha kontrollü yerine göre ikisindende üst düzey zevk alınır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HondatugraL -- 14 Ekim 2017; 21:38:10 >




  • Benim düşüncemde elbetteki dört çekerlerin daha performanslı olduğundan yanaydı. Ancak performans arabası üreticilerinin bazısının arkadan itişli bazısının da dört çekişli üretmesi bu düşüncemi baya bir karıştırmıştı. Şu anki düşüncem ise AWD veya RWD, üreticiler içinde, tüketiciler içinde yerine ve zevkine göre tercih ediliyor. Virajda yanlamak isteyen arkadan itişli, virajı hızlıca dönüp gitmek isteyende dört çekişli tercih ediyor.
  • Önden çekiş : (aile arabası)

    + Motor ve şanzıman daha az yer kaplar, araç daha hafiftir, araç içi daha geniş olur (şaft tüneli-difrensiyel yok vs), güç aktarımı daha kısa mesafe olduğundan verim yüksek, yakıt az, yumuşak kullanımda daha iyi tepkiler, daha kolay kullanım, daha kolay kontrol, makul hızlarda savrulma-kayma az, araç hafifledikçe avantaj, bakım vb daha ucuz, şehir içine daha uygun.

    - Yüksek tork ve güçte daha zayıf ilk kalkış ve tutunma, araç ağırlaştıkça dezavantaj (denge arkaya kayar, ön tekerler daha az basar yere), hızlı kalkışlarda araç arkaya yatınca tutunma kaybı, yokuş ve kaygan yolda yine aynı şekilde tutunma kaybı, hız abarınca arkadan savrulma ve spin artar.


    Arkadan itiş : (keyif arabası)

    + Yüksek torka öne göre daha uygun, hızlı kalkışlarda (araç arkaya yatar) daha iyi tutunma ve hızlanma, araç ağırlaştıkça (denge arkaya kayar) avantaj, yokuş ve kaygan zeminde daha iyi tutunma ve kalkış, arkadan savrulma daha az. (iyi yanlar)

    - Daha ağır araç, araç içi daha dar (şaft tüneli vb), güç aktarımı daha uzun ve daha verimsiz, daha fazla yakıt, kullanımı ve kontrolü öne göre daha zor, yüksek hızda önden kayma ve spin riski daha yüksek, virajlarda daha fazla kayma.


    Dört çeker : (Güvenlik-perf arabası)

    + Her türlü şartta daha iyi tutunma ve kalkış (özellikle değişken güç dağılımında), her şartta daha iyi yol tutuşu, daha iyi viraj performansı, daha az savrulma-kayma, yüksek güç ve torka çok daha uygun (aynı gücü 2 yerine 4 teker ile yere iletmek)

    - Çok daha ağır araç, güç aktarımı çok daha fazla yer kaplar (küçük iç hacim bagaj), güç aktarımı çok daha verimsiz, daha da fazla yakıt, daha da pahalı bakım-işletme maliyeti.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.