Şimdi Ara

Domatesin Besin Değerleri ve Faydaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • [simage]https://store.donanimhaber.com/aa/c4/e7/aac4e7a1b131d895555d5d259dddb959.jpg [/simage]
    Domatesin Besin Değerleri ve Faydaları
    Domates içeriğinde A,C,K,B6 gibi vitaminleri etkileyici oranda barındırır. Folat ve Tiamin gibi enzimleri de bünyesinde barındırdığından oldukça zengindir.Fakat bunların yanında bulundurduğu mineraller ile tam bir mucize besin konumuna ulaşmaktadır. Potasyum,Manganez,Magnezyum,Fosfor,Bakır gibi mineraller ile tam bir mineral deposudur. Bunların yanında diyet lifi, protein ve sağlığımız için oldukça önemli olan likopen gibi organik bileşenleri de içeriğinde ihtiva eder.

    Domatesin Tarihinden bahsetmiştik , uzun yıllar fayfaları bilinmeden tüketildi ama sağlığa faydaları G.Amerika’da biliniyordur göç eden yerliler yanlarında domates fidesi ve tohumları taşıyorlardı. Kuzey Amerika ‘ya bu şekilde taşındığı düşünülüyor.

    Domates bir çok kanser türüne karşı etkili olması açısından ki bunlar ispatlanmıştır, çok da önemli bir antioksidan kaynağıdır. Yaralarını detaylı olarak aşağıda ifade etmeye çalıştık.

    Domates Zengin Bir Antioksidan Kaynağıdır;
    Domates, kansere neden olan serbest radikallerin vücuttan atılmasında oldukça önemli ve etkili bir antioksidan olan likopeni ciddi oranda içeriğinde bulundurur. Bu fayda ev yapımı ketçap, salça gibi ısı ile işlenmiş domates ürünlerinden de elde edilebilir. Domateslerde bulunan likopen kansere karşı önemli bir müttefiktir. Bedenimizi koruduğu başlıca kanser türleri prostat kanseri, rahim ağzı kanseri, mide kanseri ve rektum ile farinks ve özofagus gibi kanser türleridir. Bu kanser türlerinden korunmada oldukça önemli olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yayınlanan araştırmalara göre göğüs ve ağız kanserine karşı da etkili bir koruyucudur.
    Zengin Vitamin ve Mineral Kaynağı ;
    C vitamini günlük olarak alınması gereken vitaminlerden dir.Çünkü kanser olmamıza çanak tutan serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önleyen doğal bir antioksidandır. Bir tek domates C vitamini ihtiyacımızın tam yüzde kırkını(%40) karşılıyor. Bunun yanında bol miktar da A vitamini ve Potasyum, Demir barındırır. Potasyuma bakıldığında sinir sistemimizin sağlığı için önemli bir yoldaştır.Demir ise kan dolaşımı için gerekli bir mineraldir. Yaralandığımız da kanın pıhtılaşması ve vücudumuzun kanamayı kontrol altına alabilmesi için gerekli olan K vitamini de ,sevgili domates te oldukça fazla bulunur.
    Kalbinizi Korumak İçin Domates Yiyin ;
    Domateslerde bolca bulunan likopen, serum lipid oksidasyonunu engeller ,bu engellendiği zaman kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Domates düzenli olarak tüketildiğinde kan daki LDL kolestrol ve trigliserid oranının azaldığı ispatlanmıştır. Bu lipidler kalp hastalıkların baş müsebbibidir ve kan damarlarında yağ birikimine neden olurlar bu da damar yolu tıkanmalarının başlıca sebeplerindendir..
    Sigaranın Yarattığı Etkilerden Korunmak İçin Domates;
    Domatesin içeriğinde bulunan kumarik asit , klorojenik asit gibi maddler, sigarada bulunan ana kanserojenler olan nitrosaminlere karşı amansız bir mücadele vermektedir. Yüksek miktarda A vitamininin varlığı, kanserojen etkilerini azalttığı için akciğer kanserine karşı önleyici bir etki sağlar.
    Domates Yiyin Ve Kartal Göz Olun ;
    Kartalların domates yediğini görmedim ama ,domateslerde bulunan A vitamini, görmeyi iyileştirmede ve gece körlüğünün ve maküler dejenerasyonun önlenmesine yardımcı olur. Vitamin A, vücutta beta-karoten fazlasıyla oluşabilen güçlü bir antioksidandır. Serbest radikallerin olumsuz etkileri nedeniyle birçok görme sorunu oluşur ve güçlü bir antioksidan olan A vitamini onları önlemeye yardımcı olabilir.
    Domates ile Hazımsızlığa Son ,Sindirim Sistemi Dostu Domates;
    Domates tüketildiğinde hem ishal hem de kabız olmazsınız ,sindirim sisteminin dengede olması için önemli bir besindir. Ayrıca sarılığı engeller ve toksinleri vücuttan atılmasını sağlar. Bunun yanında, bağırsakları kendine getirip kabızlığın semptomlarını azaltabilecek miktarda elyaf vardır. Sağlıklı bir lif miktarı pürüzsüz sindirim kaslarındaki peristaltik hareketi tetikler ve mide sindirim suları verir. Bu bağırsak hareketlerinizi düzenler, böylece genel sindirim sağlığınızı iyileştirir ve kolorektal kanser gibi durumlardan kaçınmanıza yardımcı olur.
    Hipertansiyon probleminiz mi var?O Zaman Yine Domates;
    Her gün düzenli olarak bir domates tüketildiğinde, yüksek tansiyon (hipertansiyon) olma rizikonuz azalır. Bu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu kısmen, domateslerde bulunan potasyumun etkileyici seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Potasyum bir vazodilatatördür, yani kan damarlarındaki ve arterlerdeki gerginliği düşürür, böylece kan dolaşımı arttırır ve hipertansiyonu engelleyerek kalp üzerindeki baskı azaltılır.
    Şeker Hastalığının Ortaya Çıkmasının Engellenmesi Konusunda Domates;
    Journal of the American Medical Association tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak her gün domates tüketildiğinde tip 2 diyabetinin ortaya çıkma riskinin düşürüldüğü açıklanmıştır.
    Parlak ve Sağlıklı Bir Cilt İçin Domates;
    Domates tüketiminde düzenli bir duruma gelirseniz ,diş,kemik,saç ve cilt sağlığı konusunda endişelenmenize gerek kalmayabilir. Domates suyu güneş yanığı için bile faydalıdır. Düzenli domates tüketildiğinde güneşin zararlı etkilerine karşı cildimiz korunur. Anti-aging yani yaşlanma karşıtı ürünler hazırlanırken kullanılacak doğal malzemelerin başında domates gelir.
    İdrar Yolu Enfeksiyonu Oluyorsanız Artık Rahatlayın ve Domates Yiyin;
    Günlük domates tüketimi, idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmamanız için size ciddi bir yarar sağlar. Bunun yanında mesane kanserine yakalanma riskiniz de azalır. Peki domates bunu nasıl sağlar, domates ürenin vücuttan atılmasında etkili bir besindir, diüretiktir. Toksinlerin vücuttan atılması konusunda etkilidir.Bununla beraber fazla su, tuz, ürik asit ve bazı yağlarında idrar yolu ile atılması konusunda etkilidir.
    Safram da Taş Var Ne Yapmalıyım; Domates Yiyin ;
    Domateslerin düzenli olarak tüketilmesi safra taşlarından kurtulmanızın anahtarı olabilirDomateslerin antioksidan özellikleri ayrıca ketçap ve püreler gibi işlenmiş gıdalardan türetilebilir. Günlük domates tüketimi, vitamin ve mineral gereksinimini karşılar ve vücuda genel bir koruyucu etki yapar.
    Bonus; Lezzetli Bir Domates Suyu Nasıl Yapılır?
    Domates Suyu Tarifi
    Elinizde bolca yumuşamış domates var,iki gün daha beklese bozulacak ve yemek yapmak için zamanımız yok , hadi domates suyu yapalım, hem lezzetli hem faydalı. Senaryoya göre elimizdekileri sayıyorum ;

    6-7 adet büyük yumuşak domates,
    1 kereviz sapı ,
    1 /2 orta boy soğan
    1 çorba kaşığı şeker
    1 çay kaşığı tuz
    Yarım çay kaşığı karabiber
    Domates Suyu Nasıl Yapılır?
    Domatesleri soyalım ve rendeleyelim, soğanı da küçük küçük doğarayalım. Bütün malzemeleri büyük bir tencereye koyalım ve orta ateşte karıştırarak pişirelim.Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatalım ve bilendırdan geçirelim.Eğer katı gözüküyorsa içine 1 su bardağı kaynar su ekleyin ve iyice karıştırın.Soğumaya bırakın.Afiyet olsun.

    domatesin faydaları

    Organik Domatesler Neden Daha İyi?
    Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre, organik domatesler, az miktarda besin arzına sahip bir ortamda üretiliyor, zira azotlu zengin kimyasal gübreler eklenmiyor. Bu, organik domateslerde quercetin (% 79 daha yüksek) ve kaempferol (% 97 daha yüksek) gibi aşırı antioksidan oluşumuna yol açar. Hepimizin bildiği gibi, antioksidanlar sağlık için iyi ve kalp hastalıklarını azaltmada yardımcı olurlar. Dahası, kimyasal bazlı domates yetiştiriciliği, domateslerin büyük miktarlarda böcek ilacı ve böcek ilacı ile püskürtülmesini içerir. Domates, dünya çapında oldukça yayılmış bir bitkidir. Bu nedenle organik olarak bulmak zor olabiliyor. Ama artık organik pazarlar da ve organik ürün satan marketler de organik domates bulmak mümkün. Bu domatesler den olabildiğince fazla alıp bunları kışın yemek için de salça yapımında kullanabilirsiniz. Unutmayın en sağlıklı sebze ya da meyve mevsiminde yenen organik olandır.

    Hangi Domatesi Kullanmalıyız?
    Pazarda, markette birbirinden farklı domates çeşitleri var , çeri, badem ,pembe ,salkım vs. peki biz hangisini tercih etmeliyiz. Tek çeşit domatesi her yemekte , salatada kullanabilir miyiz?

    Aslında kullanabiliriz ama ağız tadınıza ve lezzete önem veriyorsanız çok daha iyi yöntemler var.

    Bildiğimiz orta boy kırmızı domates çorba ve soslar da kullanılabilir.Ama salata da en doğru tercih değil.

    Salatalar da domates terchini , salkım, ayaş ya da pembe domates olarak kullanırsanız salatanıza aromatik bir domates lezzeti katmış olursunuz ve emin olun tadına doyum olmaz.

    Pizza ya da makarnalar da baskın domates tadı çok iyi bir tercih olmayabilir bu lezzetler de oval domates ya da bildiğimiz kırmızı domates kullanılabilir.

    Sabah kahvaltılarında pembe domatesi ya da salkım domatesi tavsiye ederim.Üzerine zeytin yağı ve sumak dökerseniz harika olacaktır.

    Eğer hamburger ya da ekmek arası köfte gibi bir tercihiniz olacaksa iri basık şekilli olan biftek domatesini tercih edebilirsiniz. Bu domates dolma ya da fırında pişirmek için de doğur tercihtir.

    Yeşil domatesi zaten hepimiz biliyoruz en güzel turşular da lezzetli oluyor. Çeri domates gibi küçük domatesler daha çok süs amaçlı kullanmanızı tavsiye ederim.

    Bunların hepsi tavsiye ,her zaman en lezzetli olan sizin en sevdiğinizdir.

    Rengarenk ve leziz bir meze: Çeri domatesi, mozarella peynirini ve avokadoyu dilimleyin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip kara biber ve fesleğen yaprakları serpin.

    Ege salatası: Pembe domatesi, salatalığı, beyaz peyniri ve kırmızı soğanı küp küp doğrayıp bir kapta harmanlayın. Tuz, biber, zeytin yağı ve limon suyuyla hazırladığınız sosla karıştırarak servis yapın.

    Makarnalar için Domates Sosu : Tencereye 4 adet soyulmuş ve doğranmış badem domates, bir çay kaşığı toz şeker (veya ketçap), yarım çay bardağı zeytinyağı, bir diş ezilmiş sarımsak, bir yemek kaşığı nane, kekik karışımı ve kararında tuz ve karabiber koyun. Bu karışımı bir kere kaynatın. Daha sonra kıvam alması için 20 dakika civarında en kısık ateşte pişirin. Pişen makarnayı süzüp, sosu üzerine dökün ve karıştırın.
    kaynak[simage][/simage][simage][/simage][simage][/simage]Domatesin Besin Değerleri ve Faydaları







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.