Şimdi Ara

Doğan Yardım!! Acillll!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
795
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • s.a arkadaşlar 90 model doğan l sahibiyim.
    aracım kazasız sağlam bi araçtı şimdiye kadar. Ama son bi aydır aracımın altından sesler gelmeye başladı. 3. viteste devrinde gitmeyince teklerken tak tak vuruyo. ağr ağır giderken alttan gıcırtı geliyo. ilkte . viteste ve boşte giderken geliyodu vuu diye şimdi gittikçe takırtıya dönüştü ve çok gelmeye başladı. bi ustaya götürdüm aks bilyeleri değişcek dedi. bi ustaya götürdüm difransiyelde sorun 150 liralık masrafı war dedi. acaba sorun nedir. balatalar yeni lastikler yeni. yardımlarınızı bekliyorum..



  • teklerken tak tak vurmasına piston yataklarının aşınması sebep olabilir. Krank mili ile piston kolunun birşeltiği noktada yarım daire şeklinde kurşun yataklar vardır. Onlar aşınmışsa oluşan boşluk yüke verince ses yapar ki 3. viteste devrini almayınca diyorsun ki tam motorun o bölgeye yüklendiği andır. Defryansel olsa araba git gel tarzı sallar.
  • örneğin bi yarım saat önce sorunsuz kullandım. ama bazen oluyo arabayı alırken sibop ayarı yapılması lazım dediler motor daha yeni. sonra açtırdım motoru bi tanıdığa piston değişmesi lazım felan dedi bi alakası olrmu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sezer16

    örneğin bi yarım saat önce sorunsuz kullandım. ama bazen oluyo arabayı alırken sibop ayarı yapılması lazım dediler motor daha yeni. sonra açtırdım motoru bi tanıdığa piston değişmesi lazım felan dedi bi alakası olrmu.


    Sibop ayarı bambaşka birşey. Araba rolantide çalışırken şiki şiki şiki diye motorun kendi sesinden ayrı düzenli bir ses gelir. O sesi ancak usta bir tamirci seçebilir. Gaz verince ses gider ve rolantiye dönünce o şıkırtı tekrar başlar.

    Bu sesin sebebi şudur. Motorun en üst kapağını açtığınız zaman ilk göreceğiniz manzara ortada kalın bir mil vardır. Bu milin her piston başında ikişer tane yumurta gibi oval çıkıntıları vardır. Bu çıkıntılar o mil döndükçe yaylı bir mekanizmayı ittirir işte bu itilen çubuklar siboplardır ve silindir boşluğuna kadar iner. Bu sibopları o yaylar tekrar yukarı iter. Oval turu gelince oval onları tekrar içeri iter. Bu silindir boşluğuna açılan pencereleri açıp kapatır içeride gözükmez o.

    Şimdi gelelim o şik şik sesine. İşte tam o yukarıdaki ovalin en temassız kısmı ile yayın götünün ovale temas ettiği kısım arasında milimetrik bir boşluk olması lazım. Bu her motor modeline göre farklıdır. Üstünde numarası yazar zaten. Tamircilerde çakıya benzer birçok ince saçtan oluşan bir alet vardır. İşte bu cilatin kağıdı gibi ince sacı o boşluğa sokarak ayarına bakar. Açıksa civatayı gevşetir ayarlar ve tekrar sıkar. Kapalıysa civatayı gevşetir boşluğu açar ve tekrar sıkar.

    Bu ayar yapılmassa o şik şik sesi ovale darbe yaptığı için zamanla döve döve sibop milinin ovallerini öldürür. Lakin bu ses sırf rolantide olur.

    Kardeş bu tip işleri bilmessen tamirciler şurası burası derken paranı yer. Gerçi usta tamirci bulmakta zor artık. Önüne gelen iki üç şey bilen tamirciyim diye geçiniyor alakası yok.




  • Şu kurallar önemli:

    Motor rolantide ve araç hareket etmiyor ve ses geliyor: Sorun Motor yada şanzıman bilyesidir çünki işleyen tek mekanizma bunlar. Debriaja basılır ve şanzımanla motor birbirinden ayrılır. Ses kesiliyorsa şanzıman bilyesi bozuk ses değişmiyorsa kesin motorda sorun var. Arızayı motorda aramak lazım gelir. Bu işlemler araç durağanken yapılır.

    Sesle alakalı geriye kalan bütün arızalar motor dışıdır.

    Bu şekilde bakınca senin arabanın durumu nedir?
  • gaz werince düzgün ses geliyo rölantideyken dediğin gibi motordan çuf çuf ses geliyor. bikaç kişi sibop ayarı yok dedi. tanıdık bi ustaya açtırdık pistonlardan dedi yaptı sibop ayarını ses yine aynı.

    asıl sorunum arabanın altından gelen seste. devrinde kullanmayınca takır tukur ses geliyo. bide son 2 gündür 2. vitese alırken tam vitese geçerken tıkır diye bişey hissediyorum viteste.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.