Şimdi Ara

Dizüstülerde ekran kartları hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Cahilliğimi bağışlayın birşey sormak istiyorum.Bir dizüstü almak istiyorum,şuan inceleme aşamasındayım.Oyunlara meraklı birisi olduğumdan alacağım dizüstünün bu işe de yaramasını istiyorum.Bu bağlamda ekran kartlarını incelerken karşılaştığım ifadelere kafam takıldı;

    Kimilerinde paylaşımlı kimilerinde paylaşımsız kimilerinde harici ekran kartı ifadeleri kullanılıyor.Harici ne demek tümleşik ne demek anlıyorumda paylaşımlı paylaşımsız ne oluyor.Bir ekran kartı hem harici hemde paylaşımlı olabiliyormu,ya da hem anakarta tümleşik hem paylaşımsız nasıl oluyor?

    Alt model olsa bile harici bir ekran kartı daha üst model paylaşımsız entegre bir ekran kartından iyi performans verebilirmi? Örneğin ; Ati Mobility Radeon HD 4570 harici ekran kart,paylaşımsız ama entegre Ati Mobility Radeon 4650 den daha mı iyi performans verir ( aynı memory düzeyinde)?

    Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Saygılar.







  • Paylaşımdan kasıt sistem belleğine bağlı oluşudur. Örnek olarak Intel'in tümleşik ekran kartları sistem belleğine bağlı olarak kendi belleklerini en fazla 224MB boyutuna kadar arttırabiiyorlar. Bellek düşükse 128MB oluyor gibi.

    Öte yandan hem ATI hem de nVidia nedense kartlarında HyperMemory (ATI) ve TurboCache (nVidia) gibi bir teknoloji kullanıyor. Bu sayede yine sistem belleğine bağlı olarak ekran kartı belleği artıyor. Örneğin benim X1400 ekran kartım gerçekte 128MB ama bellekten yemiş haliyle 256MB görünüyor. Belleği arttırırsam muhtemelen o da artacak.

    Ama genelde paylaşımlı ve paylaşımsız ifadelerinin karşılığı; paylaşımlı - tümleşik başarımı düşük ekran kartları ve paylaşımsız - tümleşik olmayan (yani HD 4650 ya da HD 4570 gibi) ekran kartları.

    Bu tarz ekran kartlarında güncelleme kolay olmasa da bazı bilgisayarlarda değiştirilebilir ekran kartları var. Yani bir modül şeklinde çıkartıp yerine yenisini takabiliyorsunuz. Kanımca onlara harici denmeye başlandı. Öte yandan anakarta monte edilmiş ekran kartları var ve değişmiyorlar. Onlara da dahili deniyor olabilir. Ekran kartını ileride değiştirme gibi bir niyetiniz varsa özellikle sorun "değiştirilebilir ekran kartı var mı" diye ama çok da fark etmiyorsa sizin için model numarasına göre (model numarası yüksek olan daha iyidir) bir ekran kartına karar verin. Çünkü model numarası genelde başarımı gösterir. Sayısal değer arttıkça başarım da artar şeklinde...




  • yukarıdakine ek olarak mb ta bakıp ekran kartı almayın. şu anda oyun için 9600 gt veya gs ideal diyebilirm. daha iyileri de vardır ama tuzludur.

    ekran kartı degişimi çok zor. hariciler çok pahalı adndik bir mobil ekran kartıları 300 tlden satılıyor.

    oyun için laptop önermem
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.