Şimdi Ara

DİZEL MOTORU UZUN SÜRE KULLANMA YOLLARI (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
402
Cevap
8
Favori
132.347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İyice aklım karıştı
  • güzel bir forum
  • ARKADAŞLARIM, DİZEL MOTORLARDA KULLANILAN ENJEKTÖRLERİN TAMAMI SİLİNDİR İÇİNDEDİR. BU MOTORLARIN YAKIT DONANIMLARI OLDUKÇA HASSAS PARÇALARDAN OLUŞMAKTADIR. ÖZELLİKLE YAKIT POMPASI VE ENJEKTÖR ELEMANLARI ARASINDAKİ ÇALIŞMA BOŞLUĞU MİKRON (0,001MM)SEVİYESİNDEDİR. MOTORİN, PARÇALAR ARASINDA AYNI ZAMANDA YAĞLAMA GÖREVİ DE YAPAR, YAKIT DONANIMININ UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN KULLANDIĞINIZ YAKITIN KALİTESİ ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİDİR. PEKİ MOTOR NEDEN ELDEN ÇIKAR. BİR ÖRNEK: ENJEKTÖR DAMLATMASI DİZEL MOTORLARDA BİR ARIZA ÇEŞİDİDİR, BULUNDUĞU SİLİNDİRDE KONTROLSÜZ VE AŞIRI YANMADAN DOLAYI PİSTONLARI ERİTEBİLİR. MOTOR SARAR İŞTE MOTOR ELDEN ÇIKTI. PEKİ NEDENİ NEDİR? DÜŞÜK YAKIT KALİTESİ NEDENİYLE AŞINMIŞ ENJEKTÖR VE ELEMANLARI. SİZ SİZ OLUN ÜÇE, BEŞE BAKMAYIN KALİTELİ YAKIT KULLANIN. HA BİR DE UYARI SİZ KALİTESİZ YAKITA RAĞBET ETTİKÇE BU DURUM İSTASYONLARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRER. BİZ NE KADAR HASSAS OLURSAK İSTASYONLARDA HASSAS OLMAK ZORUNDALAR. YAKITTAAN DOĞAN ŞİKAYETLERİNİZE GENEL MÜDÜRLÜKLERE MESAJ ATARAK ÇÖZÜM ARAYAINIZ. (İSTASYONUN ADRESİNİ DE VEREREK) SİZİN PROBLEMİNİZİ ANCAK SİZ ÇÖZEBİLİRSİNİZ. ŞİMDİLİK BU KADAR, MUTLU GÜNLER..




  • "Çok soğuk (-5 ten daha düşük sıcaklıklarda) havalarda motoru bir süre ısıtıp yola çıkmak gereklidir" düşüncesine katılıyorum. Araç kılavuz kitapçıkları ülke şartları dikkate alınmadan genel olarak düzenlenir. Bu sıcaklık üzerinde (-5 ten daha yüksek sıcaklıklarda) beklemenize gerek yoktur, hemen yola çıkın, boşa harcayacak yakıtımız yok. Araca uygun yağ seçimi aşıntıyı normal seviyede tutacaktır. Araçlar relantide az yakıt harcamazlar. Bunu şöyle düzelteyim. Eğer aracınız duruyorsa relantide olsun olmasın harcadığınız yakıtın hepsi havaya gider. Araç yolda seyrediyor aracınızı boşa aldınız motor relantide çalışıyor, şimdi en az yakıtı harcıyorsunuz. Karştırmayalım!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Loop

    Zaten soğuk havalarda, araca binip kontağı çevirince insanın biraz ısınası geliyor. Hemen gitmek istemiyorsunuz.

    Radyoyu açayım, ön camın buzlarını eriteyim, kemerimi takayım, ellerimi avuşturayım derken en azından 1 dk geçiyor. Bu da yeterli bir süre gibi



    evet kesinlikle
  • Ucuz diye kaçak mazot veya kalitesiz mazot kullanan arkadaşlar dikkat edin!! Mazot filitrenize bir bakın isterseniz. Bir avuç balçık çıkartıcağınıza emin olun ki bunlar filitrede takılanlar.
  • Filitrede takılanlar neysede takılmayanların gittiği yeri düşünmek daha doğru,sonra
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir


    quote:

    Orjinalden alıntı: oguz1


    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    klavuzlarda yazan uzun süre aracın ısıtılması ile ilgili konu .Eskiden 15 dakika ısıtılırdı karbüratörlü araçlarda.Ama sabah kışın soğukta aracı çalıştırın gidin de demiyorlar.Ancak birçok kişi bu şekilde kullanıyor , 2-3 dakika rolantide çalışmasının zararı olamaz ,benzin dışında.Bunu da zaten ilk kalkışta birkaç kmlik seyirde amorti edebilirsiniz.Bu söylediklerim özellikle dizel araçlarda daha da önem kazanıyor.

    Sayın hocam akşam akşam erinmedim üzerimi giydim ve apartmandan aşağı inerek araçtaki kullanma klavuzunu aldım geldim bu klavuzu 2 sefer baştan sona okuduğum için yanlış hatırlamadığıma emindim aynen yazıyorum.

    Kullanma klavuzu 2.15 te ÖNERİLER: Hava kirliliği önleme, yakıt tasarrufu, sürüş(devam)

    Sürüş
    -Motoru araç dururken ısıtmak yerine motor normal sıcaklığına ulaşana kadar aracı yavaş sürünüz.

    -Hız maliyeti arttırır

    -"spor" kullanmayınız, maliyet artar, " yumuşak" kullanınız.

    -Engeli veya virajı önceden fark ederek, ayağınızı gaz pedalından çekmeniz yeterli olacak şekilde az fren yapınız.

    -Ani hızlanmalardan kaçınınız.

    .
    .
    .
    .
    .

    sayın oğuz ,
    ağagıdaki cümlenmin başında her türlü hava koşullunda veya buna benzer bir ifade var mı ?merak ettim.
    -Motoru araç dururken ısıtmak yerine motor normal sıcaklığına ulaşana kadar aracı yavaş sürünüz.

    cümlesi soğuk havalar için geçerli olmadığını hem mühendislik hem de tecrübe ile sabit olduğunu bilmemiz gerekir diye düşünüyorum.Burada motor ömrünün uzatılmasından bahsediyoruz , bu kadar yazıp çiziyoruz.Evet hava 15-20 derece ise belki direk aracı çalıştırıp gazlarsınız sakin de kullansanız yakıtınız normalin 3-5 katı olacaktır.Eğer bunu eksi derecelerde yaparsanız siz bilirsiniz, kataloğu her zaman ben de savuunurum ama bakım elemanına neden araç erken aşınmış size anlatması , benim anlatmamdan daha zor olacağını sanıyorum.
    özetle şunlar aklınızda kalsın yeter , ,ister uygularsınız ister uygulamazsınız sizin bileceğiniz birşey , ama ben uygulamayanın ikinci el arabasını almak istemem.

    2-3 dakika kışın soğukta (eksi 3-5 veya altı)rolantide ısıtmak araç için direk çalıştırıp gitmekten faydalıdır çünkü,

    1-Araçlar soğukken aşırı yakıt tüketirler , rölantide soğukken yakıt tüketmi , hareket halindeki yakıt tüketiminden düşüktür.Nedeni, vitese takıp hızlanmak istediğinizde rölantinin çok üstünde bir devirle ve zengin karışımla araç sürersiniz .Eğer hafif bir eğim de varsa gaza basarak daha da zengin bir karışım sağlayarak ilk kmlerde sürüş yaparsınız.Sonra kısa mesefa süren arkadaşlar benim aracım kışın çok yakıyor diyorlar .Halbuki rölantidde 2 dakika ısıtıp aynı şekilde normal bir sürüş motor ısısını artıracağı için göreceli olarak sarfıyat öncekine oranla düşecektir.
    2-Motor yağı her ne kadar kış şartlarına uygun da olsa (0w ,10w ilebaşlayan)düşük sıcaklıklarda viskosite değerleri çok artar yani motor elemanlarını durdurmak için sürtünmeyi artırıcı bir rol oynarlar .
    Araç birkaç dakika ısıtıldığında motor ısısı ilk saniyelerden başlamak üzere hemen artmaya başlar ve yağın sıcaklığı da artacağı için sürtünme belirgin şekilde düşer .Bu başlı başına %5 civarında tasarruf edilmesini sağlar , özellikle üst devirlerde ciddi beygir kayıpları oluşur ve motor zararlıdır.
    3-Isınmamış ve dış ortam sıcaklığındaki bir yağ eksi derece ve daha da altında yağlama görevini yapamayacağı için aşınma belirgin bir şekilde artar.Hep reklamlarda duyduğunuz reklamların gerçeklik payı vardır.Bakınız magnatec castrol reklamları.Aşınma ilk 10 dakikada normal motor çalıştırmalarında 5 katına kadar veya üstü fazlalaşmaktadır.
    4-Zengin karışımla ısınma periodunu her sabah ve akşam tekrarladığınız Turbonuz eksoz kısmı , devamlı olarak istenmeyen yüksek atık gaz emisyonları temas edeceğinden korozyon başlaması için ideal ortam oluşturur.
    5-Turbo yağlamasının birinci koşulu yağın normal viskosite değerlerine çıkmasıdır.Soğuk bir yağın en başta zarar vereceği şeylerden birisi turbo yağlamasıdır.
    6-Eksoz borusu , eksoz ve katalitik konvertor(benzinli araçlar) için zengin karışım devamlı korosiv bir ortam yaratarak gereğinden erken delinmesine neden olur.Özellikle katalitik filtre soğukta durumu düzelmek için emisyon oranlarını düzeltici max durumda çalışsada, göreceksiniz ki ,rölanti soğuk motor emisyon oranları her zaman direk hareket haline geçen araçların emisyonlarından düşüktür

    aslında daha çok şey vardır da şu an aklıma gelmedi , artık nasıl araç ısıtacağınız size kalmış bir konu.




    Altına imzamı atarım.

    Rolantideki yakıt tüketimi ile yavaş da olsa hareketin arasında tüketimde büyük fark var.Farkın sebebi de yavaş da olsa motorun yüke binmesi.Tabi içinde kalın yağ dolaşan soğuk motorun da yüke binmesi,tüketimi artırdığı gibi aşınmaları da artıracaktır.Ben bu havalarda arabayı en az 2 dakika ısıtmadan yola çıkmıyorum,çıktıktan sonra da yine bir süre yumuşak kullanıyorum.Ben bunu 16 yaşında 230 binde,sekmanları aşınmış Broadway'de yapıyorum.İnsanlar 2008 model,motoru Broadway'den daha hassas turbo dizel araçlara bu kadar hassas davranmıyor.




  • arkadaş yeni Locan MCV aldı dizel.Okul la ev arası 2 km.Bu 2 km nin ilk 500 m sinde hız 60 iken arkadaş 5. viteste oluyor?Yani çoık çabuk vites değiştiriyor arkadaş.Daha öncede benzinli aracı vardı onda da aynı şeyi yapıyordu 60-70 ile giderken 5. vites te gidiyorduk.Şimdi arkadaşın 60 km hızda 5. viteste olması normal mi? Anormalmi?
  • siz kaç model caddy araçların rektefesine şahit oldunuz 2004 modelleri ve üzerine değerlendirme yap kardeş
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bucak15

    arkadaş yeni Locan MCV aldı dizel.Okul la ev arası 2 km.Bu 2 km nin ilk 500 m sinde hız 60 iken arkadaş 5. viteste oluyor?Yani çoık çabuk vites değiştiriyor arkadaş.Daha öncede benzinli aracı vardı onda da aynı şeyi yapıyordu 60-70 ile giderken 5. vites te gidiyorduk.Şimdi arkadaşın 60 km hızda 5. viteste olması normal mi? Anormalmi?

    60 çok erken ama 2000-2500 devir arası 70 km hız civarı alınması ekonomi olarak çok ideal reno dizel motorları için. maximum torku 1900 devir civarı veriyor ondan sonrası motordan tork azalmaya başlıyor.
  • enx onbaşının demek istediği sanırım motor henüz ısınmadan bu viteste gidiyor olması.
    ben arabamı almadan önce(connect 110 bg. dlx) buradaki forumları iyice okudum şuan nasıl kullanmam gerektiğini az çok biliyorum kullanma kılavuzuna ihtiyaç duymadan. yinede takıldığım yerler oluyor. şuan rodaj mesafesindeyim (550 km) gayet yumuşak kullanıyorum, ama motor sıcaklığını veren gösterge ortalara normal seviyesine gelmeden 1.nci vitese atmakta zorlanıyom diğerleri kolay geçiyo. ta ki motor biraz ısınana kadar. acaba piston silindir gibi şanzuman da rodaj'a dahil midir?
  • ben euro mazot haricinde kaçak veya normal mazot alan birilerinin olduğunu pek sanmam yeni nesil dizeller sıfırı alırken servisde tembihlerken bide.reno bazı dizeller ve yeni nesiller malesef kısa ömürlüler.sebebi küçük yaoılı motor ve cok sıkıştırmalı patlama olması tork veya.kırmızı şerit ihlali hızlı gitme tam gaz v.b
    quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50

    ARKADAŞLAR DCİ MULTİJET TDCİ CDTİ TDİ VEYA DİĞER HEPSİ BUNLARIN BAZILARININ 40.000 - 100.000 KM LERDE MOTOR BİTİRDİĞİNİ VEYA HARARET YAPARAK YATAK SARDIĞINA ŞAHİT OLMUŞUZDUR PEKİ NASIL OLUYORDA BU KMLERDE BU MOTORLAR BİTİYOR ?

    BİZİM İNSANIMIZ SİNEKTEN YAĞ ÇIKARMAYA BAYILIR MALESEF BU MOTORLARIN BU KADAR DÜŞÜK KM DE BİTMESİNİN NEDENİ YÜKSEK KÜKÜRT VE KALİTESİZ YAKIT KULLANIMI YOKSA SANILDIĞI KADAR BU MOTORLARIN ÖMRÜ AZ DEĞİLDİR , YÜKSEK KÜKÜRT VE KALİTESİZ MAZOT DİZEL MOTORU KANSER EDER EN KISA ZAMANDADA GÖTÜRÜR İNSANLARIMIZ LİTRE BAŞINA 150 KRŞ KAR EDECEM DİYE MOTORU HİÇ DÜŞÜNMÜYOR O YÜZDEN DİZEL ALACAKSANIZ MUTLAKA KULLANAN KİŞİNİN SÜREKLİ DÜŞÜK KÜKÜRTLÜ YAKIT YANİ EURODİESEL ALDIĞINDAN EMİN OLMALISINIZ YOKSA BAŞINIZ ÇOK AĞRIR ÖRNEĞİN ŞİRKETLER VEYA FİLO LARDAN ARAÇ DİZEL ALIRKEN VEYA GALERİLERDEN ALIRKEN ÇOK DİKKAT EDİLMELİDİR

    PEKİ YÜKSEK KÜKÜRTLÜ YAKITIN ZARARLARI NELERDİR ?

    - GÜCÜNÜ EGSOZ GAZINDAN ALAN TURBOYU MAHVEDER PANERLLERDE KURUM OLUŞTURUR ÖMRÜ KISALIR
    - KATALİZÖR VEDE ÜZERİNDEKİ SENSÖRLERİ AŞIRI KURUMLA KAPLAR
    - COMMON RAİL DİZELLERDEKİ ENJEKTÖRLER DİREK SİLİNDİR İÇİNDE OLDUĞUNDAN DİREK ETKİLENİR
    - SİLİNDİR İÇİ YANMA ODASI KISA SÜREDE TAHRİP OLUR
    - POMPANIN KISA SÜREDE ARIZALANMASINA VEDE YAKIT FİLTRELERİNİN TAHRİP OLMASINA NEDEN OLUR

    HAAA BUNLAR UZUN SÜREDEMİ OLUR ARADA VEYA AYDA YILDA BİR DEPOMUZU NORMAL UCUZ MAZOTLA DOLDURSAK BİŞEY OLURMU ?
    CEVAP : HAYIR DEPONUZA BİR KERE BİLE YÜKSEK KÜKÜRTLÜ KALİTESİZ YAKIT KOYSANIZ ANLATILAN ŞARTLARI OLUŞTURMAK İÇİN ORTAM SAĞLANMIŞ OLACAKTIR ÖZELLİKLE ENJEKTÖRLER DEPODAN ETTİĞNİZ KARI SİZE HEMEN ÖDETECEKTİR İLERİKİ ZAMANLARDA İSE DİĞER MOTOR ELEMANLARI






  • aynen katılıyorum hocam.
    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    yeni dizeller neden çabuk motor yesin anlamadım.Dizel çalışma prensipleri nedeniyle her zaman benzinliden daha uzun ömre sahip olması gerekir.Belki yan sistemler erken göçebilir ama motor çabut bitmesi olayı ciddi analiz gerektirir.Kullanılma hatası olmadan normal ömür benzinlinin 2-3 katı olması gerekir ,istisna durumlar hariç tabii ki
  • cok cok yanlış bir bilgi verdin malesef
    tam tersi.uzmanına sorabilirsin veya servis katologlarını bir incele
    quote:

    Orjinalden alıntı: soldier_of_fortune

    ister benzinli ister dizel olsun soğuk havalarda motora ısınması için süre vermemiz gerekir, kontağı bas,çalıştır ve git motora çok zarar verir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ccaparli

    quote:

    PEKİ YÜKSEK KÜKÜRTLÜ YAKITIN ZARARLARI NELERDİR ?

    - GÜCÜNÜ EGSOZ gazINDAN ALAN TURBOYU MAHVEDER PANERLLERDE KURUM OLUŞTURUR ÖMRÜ KISALIR
    - KATALİZÖR VEDE ÜZERİNDEKİ SENSÖRLERİ AŞIRI KURUMLA KAPLAR
    - COMMON RAİL DİZELLERDEKİ ENJEKTÖRLER DİREK SİLİNDİR İÇİNDE OLDUĞUNDAN DİREK ETKİLENİR
    - SİLİNDİR İÇİ YANMA ODASI KISA SÜREDE TAHRİP OLUR
    - POMPANIN KISA SÜREDE ARIZALANMASINA VEDE YAKIT FİLTRELERİNİN TAHRİP OLMASINA NEDEN OLUR


    -turbonun içine yakıt girmez, filtreden geçen hava turbo sayesinde basıncı artırılır, oradan intercooler a girer soğutulur, ardından yanma odasına gider sıkıştırılır, içine mazot püskürtülür ve patlama gerçekleşir.

    -dizel araçlarda katalizör bulunmaz(hiç duymadım)

    diğerleri doğru olabilir, ancak kükürtlü mazottan bu kadar etkileneceğini sanmam, trafikte o kadar eski dizel araç var çatır çatır hala yollarda.

    bence dizel motorların aşınma sebebi, çalıştıkları yüksek basıncı bilmeden aracı benzinli araç kullanıyormuş gibi kullanan şöförlerdir. çünkü trafikte dizelleri herkes süper güçlü zannettiği için alıyor(sadece belli bir devirde verdiği fırlatma gücüne bakarak). atmosferik araçlara kıyasla bunlar daha zor koşullar altında çalıştığından, zorlanma olayı daha fazla, insanımız bilmiyor turbom var intercoolerım var ezerim diyor, 1.3-1.4 70-80 bg araçları bile uçak zannedip basıyor.

    tüm sorun dizelin piyasaya çok ani dalış yapması ve dizel araç sahiplerinin büyük bir bölümünün teknik bilgi açısından zayıf olması. yoksa kimse 100000 de bitecek motor yapmaz.

    edit: (turbo hakkında) turboya zarar vermenin en kolay yolu, aracı ısınmadan, belli bri süre çalışmadan gazı köklemek, uzun süre kullanımlarda turbonun yağlanıp soğumadan motoru stop etmek. kurum olayı yerine bunu yazsan daha mantıklı olur.
    sani eurodiesel bayisi gibi bir yazı yazmışsın, motoru bozan en önemli şeyin eurodizel kullanmamak olduğu gibi...





  • quote:

    Orjinalden alıntı: frozenrealm


    quote:

    Orjinalden alıntı: ccaparli

    quote:

    PEKİ YÜKSEK KÜKÜRTLÜ YAKITIN ZARARLARI NELERDİR ?

    - GÜCÜNÜ EGSOZ gazINDAN ALAN TURBOYU MAHVEDER PANERLLERDE KURUM OLUŞTURUR ÖMRÜ KISALIR
    - KATALİZÖR VEDE ÜZERİNDEKİ SENSÖRLERİ AŞIRI KURUMLA KAPLAR
    - COMMON RAİL DİZELLERDEKİ ENJEKTÖRLER DİREK SİLİNDİR İÇİNDE OLDUĞUNDAN DİREK ETKİLENİR
    - SİLİNDİR İÇİ YANMA ODASI KISA SÜREDE TAHRİP OLUR
    - POMPANIN KISA SÜREDE ARIZALANMASINA VEDE YAKIT FİLTRELERİNİN TAHRİP OLMASINA NEDEN OLUR


    -turbonun içine yakıt girmez, filtreden geçen hava turbo sayesinde basıncı artırılır, oradan intercooler a girer soğutulur, ardından yanma odasına gider sıkıştırılır, içine mazot püskürtülür ve patlama gerçekleşir.

    -dizel araçlarda katalizör bulunmaz(hiç duymadım)

    diğerleri doğru olabilir, ancak kükürtlü mazottan bu kadar etkileneceğini sanmam, trafikte o kadar eski dizel araç var çatır çatır hala yollarda.

    bence dizel motorların aşınma sebebi, çalıştıkları yüksek basıncı bilmeden aracı benzinli araç kullanıyormuş gibi kullanan şöförlerdir. çünkü trafikte dizelleri herkes süper güçlü zannettiği için alıyor(sadece belli bir devirde verdiği fırlatma gücüne bakarak). atmosferik araçlara kıyasla bunlar daha zor koşullar altında çalıştığından, zorlanma olayı daha fazla, insanımız bilmiyor turbom var intercoolerım var ezerim diyor, 1.3-1.4 70-80 bg araçları bile uçak zannedip basıyor.

    tüm sorun dizelin piyasaya çok ani dalış yapması ve dizel araç sahiplerinin büyük bir bölümünün teknik bilgi açısından zayıf olması. yoksa kimse 100000 de bitecek motor yapmaz.

    edit: (turbo hakkında) turboya zarar vermenin en kolay yolu, aracı ısınmadan, belli bri süre çalışmadan gazı köklemek, uzun süre kullanımlarda turbonun yağlanıp soğumadan motoru stop etmek. kurum olayı yerine bunu yazsan daha mantıklı olur.
    sani eurodiesel bayisi gibi bir yazı yazmışsın, motoru bozan en önemli şeyin eurodizel kullanmamak olduğu gibi...




    aARKADAŞIM YAZDIKLARIMIN ARASINDA TURBONUN İÇİNE YAKIT GİRER DİYE BİŞEY VARMI EYY GÖZÜNÜ SEVDİĞİM ? BİR İKİNCİSİ TURBONUN İÇİNE YANMIŞ YAKIT GİRER YANİ EKSOZ GAZI BU GAZ ZENGİN KARIŞIMLI İSE İŞTE SANA TURBOYU ARIZALANDIRMAK İÇİN ORTAM OLUŞTUMU ? OLUŞTU .... LÜTFEN YAZDIKLARIMI DİKKATLİ OYUYUN YAV ........ KATALİZÖR YOKMUŞ BENDE YENİ ÖĞRENDİM SONUÇTE OMOTOBİL MÜHENDİSİ DEĞİLİM AMA BİLDİKLERİMİ BURDAN AÇIKLADIM




  • ,,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -ottoman- -- 15 Nisan 2008; 19:53:01 >
  • BENİM DOBLO VIP İM VAR ARACIN MOTORUNU ÇOK DÜŞÜNÜYORUM ARACIMI HAREKET ETTİRMEDEN 1 YADA 2 DAKİKA ROLANTİDE ÇALIŞTIRIYORUM VE MOTORDAKİ YAGIN ISINMASINA VE AZ YAKMASINI SAĞLIYORUM.SOĞUK MOTORA YÜKLENDİĞİNİZ ZAMAN ARAÇ HER ZAMAN HASAR GÖRÜR VE FAZLA YAKAR
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.