Şimdi Ara

DİZEL MOTORU UZUN SÜRE KULLANMA YOLLARI (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
402
Cevap
8
Favori
132.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Motor ısındıktan sonra çalıştırıp beklemeye gerek yok.

    İkinci olarakta siz durmak için frene basıyorsunuz sonuçta ve bu aracın durmadan önce düşük devirlere inmesine (gaza basmadığınızdan turbonun da rölanti hızına düşmesine olanak veriyor) imkan sağlıyor. Yani araç frene bastığınız gibi durmadığından turbonun yüksek devirlerde yağsız dönerek stop etmesi gibi bir duruma yol açmıyor. Bu da asgari koruma için yeterli bir süre oluyor genelde. Bizim 15-20 sn beklememiz azami koruma sağlayan bir tedbirdir.
  • arkadaşlar 2009 astra h sedan 1.3cdti arabam var 87000kmde. aracın kontağını kapattıktan sonra yaklaşık 5 saniye falan "vuuuuuu" diye çok az duyulan (şiddetli bir ses değil yani) geliyor. durduktan yaklaşık 1 dakika sonra kapatıyorum kontağı. yani hemen kapatmamama rağmen bu ses geliyor. biraz araştırdım havalandırma kapaklarından, flaplardan, klimadan, turbo shargerdan gibi cevaplar var. sizde de var mı böyle bir ses. sizce kafaya takmaya değer mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: noblelion

    arkadaşlar 2009 astra h sedan 1.3cdti arabam var 87000kmde. aracın kontağını kapattıktan sonra yaklaşık 5 saniye falan "vuuuuuu" diye çok az duyulan (şiddetli bir ses değil yani) geliyor. durduktan yaklaşık 1 dakika sonra kapatıyorum kontağı. yani hemen kapatmamama rağmen bu ses geliyor. biraz araştırdım havalandırma kapaklarından, flaplardan, klimadan, turbo shargerdan gibi cevaplar var. sizde de var mı böyle bir ses. sizce kafaya takmaya değer mi?

    Aracı stop etmek için 1 dakika boşuna beklemeyin max 10 saniye yeterlidir,gelen ses turbo sesi değildir,araç stop edildiğinde ses çıkarmaz,havalandırmadan geliyor olabilir,fazla kafanızı takmayın bence.
  • 2006 model hyundai getz dizel aracım var, 96bin km'de, bu ay içinde satacağım üstelik. Bu güne kadar burada yazılanların hiç birini bilmiyordum, ama aracımda tek bir sorun bile olmadı (maşallah) Ben mi çok şanslıyım acaba?
  • Otomobil işi zaten biraz şans biraz dikkat biraz özen. Siz şanslı olanlardansınız.
  • lütfen sacmalamayın ya 60 ila 100 bin km nedir sakamısın bi r dizel motor 500 bini devirmeden uslanmaz adam gibi kullanırsan 700 bini gorursun çççççççççççok güldüm

    sanırım konuyu açan arkadaş traktör falan kullanıyor




  • Benzinli olsun dizel olsun ben mesela şu yazıyı okuyan hiçbir arkadaşımızın aracını kötü kullanacağını düşünmüyorum.Belli ki meraklıyız araçlarımızı düşünüyoruz bunun için araştırıyor konuşup tartışıyoruz bunun sonucunda herhalde gerekeni de yapıyoruzdur.Yani demek istediğim aracı bilinçli kullanmayı öğrenmek.Evet dizelde turbo yeni bir sistem ve 5-10 yıl öncesine kadar büyük bölümü benzinli araç kullanmış halkımızın bu araçların dilinden anlamaması normal.İşte bu forumdaki insanlar gibi aracını düşünen insanlar öğrenip gerekeni yapacak.Diğerlerinin araçları da 90 100 binde problem çıkarmaya mahkum.Durum dizel veya benzinli araca genellenemez bu şartlarda.
  • Bir iki basit şey yazayım,
    Ağır vasıta dizel ile binek otomobil dizel motorları arasında biraz fark vardır. Bir kamyona sadece daha fazla silindir yada litre eklemek onu hareket ettirmek içindir. Yani şöyle diyeyim 1,4 lt-4 silindir küçük bir motor bir kamyoneti zıplatmaz bile bu yüzden 12,0 lt-v8 bir motor 1500-3000 newtonmetre tork verir bu torkta binek otomobil motorunu parçalar bu sebeple daha kalın daha sağlam materyallerden oluşan bir motor ağır vasıtalar için uygundur. Bu sebeple ağır vasıtaların kendi tonajı arttıkça motorun ağırlığı buna paralel büyüklüklere ulaşır. Bizim binek otomobillerde ise çok daha düşük torklar mesela 240-300 nm tork için daha hafif alaşımlı materyallerden oluşan motorlar kullanılır. Bu sebeple de siz o dizel aracı (otomobili) devir aralıklarına uygun 1750-3500 devir aralıklarında kullanmanız menfaatiniz icabıdır. 1750 devirden düşük kullanım kurum bağlanmasına enjekttörlerin tıkanmasına vs yol açar, 1750 devrin altında iken aşırı gaz motor içindeki tüm hareketli parçaların aşırı zorlanmasına neden olur. 3750 devir üzerinde kullanmak ise aşırı yakıt, aşırı motor ısısı, hareketli parçalarda ısıya ve harekete dayanmayıp kırılma oluşturabilir.
    Turbolara gelince de aracınızın asıl ana damarı odur. Ona gözünüz gibi bakmanızı tavsiye ederim. ilk çalıştırmada sıcak-soğuk havalarda 1 dk civarlarında beklemenizi ve aracı hareket ettirirken neredeyse gaz pedalına sadece dokunarak kalkış yapmanızı ve hararet ibresinin hareket ettiğini gördükten sonra yavaş yavaş hızlanmanızı öneririm. Uzun bir yoldan gelmek yada yüksek devirlerde araç kullanmak zorunda iseniz de aracı stop etmeden yine kısa bir müddet araç çalışır vaziyette araç içersinde beklemenizi öneririm. Bunlara uygun hareket ederseniz aracınız ve motorunuz uzun ömürlü olur. Benzinli yada BİNEK dizel motor ömürleri neredeyse birbirleri ile aynıdır.
    Bana ters düşebilirsiniz yada kendinizi haklı görebilirsiniz başkasını görüp aracına hiçbirşey olmuyor da diyebilirsiniz onun aracında milyonda bir şansla uzun omürlü bir motor denk gelir ama size gelmez ve agresif kullanırsanız da o kısa ömürlü motorun ömrünü daha da kısaltırsınız. Uymak yada uymamak sizin bileceğiniz şey paranız olduğu müddetçe veya kendinizi ralli pilotu sandığınız müddetçe uymayabilirsiniz.
    Kazasız belasız ve en önemlisi başkalarının canına malına zarar vermeyecek sürüşler yapmanızı ve buna uygun şoförler olmanızı dilerim.




  • Yeni nesil dizellerin hiçbirisi 100.000 de bitmez ancak masraf çıkartır birde dizel araç kullanımında dikkat edilmesi gereken çok önemli şeyler var bunlar aracın yakıtını ömrünü performansını titreşimini bakım masraflarını attığı dumanı kesinlikle azaltır.5 farklı dizel arabayı uzun süre kullandım
    1)dizel motor ısıtma tamamlandıktan sonra çalıştırılmalı ve 1 dk. (vaktiniz varsa 2-3dk) gaz verilmeden beklenmelidir bu turbo ömrünü artırır ve motor biraz ısındığı için ilk 5- 10 dakikadaki aşırı yakıt tüketimini düşürür araba boşa çalışıyor fazladan yakıyor diye düşünmeyin ve motor tamamen ısınmadıkca 2500 deviri geçmeyin tam gaz vermeyin.

    2)dizel motoru sürekli stop edip çalıştırmak turboya zarar verir stop etmeden önce 1 dakikaya yakın beklemeniz yeterlidir(oto start-stop sistemi hariç ama motor soguksa devre dısı bırakın motor ısınsın).Unutmayın ısınan dizel motor tasarruf eder ısınmamıs dizel motor benzinliden daha cok yakar.Ve ısıtmak için fazla gaz ve devirde kullanmayın.

    3)motorunuzu cok yüksek ve düşük devirde kullanmayın düşük devirde tam gaz verip mazot pompasına yüklenmeyin.Çok düşük devir de yakıt tüketimini artırır. mümkün oldukçada 3000 devri geçmeyin.

    4)Eger motor 0 km ise ilk 2000 km motoru açmak için yüklenmeyin sonrasında abartmadan yüklenip motoru açabilirsiniz.artık ne kadar elektronikte olsa da motor mekanik bir sistemdir motor acma vardır tabi eskisi gibi 20 30 binde açılmaz yeni motorlar 5 bin km alışma acılma için yeterlidir. çünkü yeni nesil chipler sizin sürüşünüze hemen adapte olacaktır.

    5)ucuz mazot almak ekonomi değil tam tersi zarar ettirir aracıniz euro dizelde 6 lt yakıyorsa kaçak mazotta 7 lt. yakar ve ustune ne kadar euro dizel alsanızda bıraktığı hasarlar kalıcı olur.mümkün olduğunca şehir içinden mazot alın.Kaçak mazot tankerleri şehir içine girmeye pek cesaret edemez.(uzun yolsa shell gtl dizel daha az yakar ama şehir içinde daha cok yakar)(eski nesil dizeller euro dizel daha ince oldugu için daha cok yakar)

    6)bakımlarını geciktirmeyin 15.000 deki bakımıda 10.000 de yaptırmanıza gerek yok çünkü firmalar en kötü şartları göz önüne alarak bu bakım periyotlarını belirlemişlerdir.Ama cok tozlu topraklı yollarsa kullandıysanız hava filtresine bi hava tutmanızda fayda var.yada yan sanayi filtreler ve yağ kullandıysanız erken bakıma ihtiyacınız olacaktır.

    7)arabanızı mümkün oldukça boşa almayın hem vitestekinden cok yakar hem bazı dizeller için turboya zarar verebilir hemde fren balatalarınıza yüklenmemiş olursunuz

    8)motorunuza kesinlikle su tutturmayın eger ıslanmıssa mümkün olduğunca kurulayın

    9)ara soğutuculu yani intercooler lı bir dizel alırsanız turbonuz daha sorunsuz performanlı ve uzun ömürlü olur

    10)dizel bir aracı kesinlikle vurdurmayın

    11)Eger ikinci el bir dizel aldıysanız bor katkısı kullanıp bloklardaki deformeyi azaltabilirsniz 3 yağ değişiminde bir kullanmanız yeterlidir

    yardımcı olabildiysem ne mutlu




  • quote:

    Orijinalden alıntı: AYDINTR

    Dizel kullanmak ayrı bir özen ister buna birde turbo eklenince bu özenin iki kat olması gerekir. Dizel konusunda hiç bir teknik bilgisi olamayan sırf ekonomi için dizel alırda benzinli araç gibi kullanırsa tabi motoru veya yan ekipmanlarını eline alır. Hoş bana göre benzinli dizel bütün araçların dilinden anlamak gerekir ya.

    o zaman vay ticari araçların halinemi yani
  • Çok gereksiz bir konu olmuş
  • HEEE GEREKSİZ OLDUĞU İÇİN BU KADAR ÇOK OKUNMUŞ
    GEREKLİ KONULARLA İLGİLENİN O ZAMAN
    GEREKSİZ YORUMLARLA TOPİĞİ İŞGAL ETMEYİN
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mendel50

    HEEE GEREKSİZ OLDUĞU İÇİN BU KADAR ÇOK OKUNMUŞ
    GEREKLİ KONULARLA İLGİLENİN O ZAMAN
    GEREKSİZ YORUMLARLA TOPİĞİ İŞGAL ETMEYİN


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 100bin de dizel bitseydi istanbuldaki taksiciler senelik veya 8 ayda bir araba değiştirirdi.İlan sitelerindede fiat albea'dan geçilmezdi.Bir dizel en az 500bin gider diye düşünüyorum
  • Arkadaşlar o zaman dediğiniz mantıkla, turbo dizellerde örnek veriyorum C4 start-stop özelliği var. Start-stop özelliğinin olması sürekli kendini rölantiye alması dizele çok zararlı. E durum böyleyse bu adamlar niye körükörüne yapıyorlar?
  • Arkadaşlar boşa alınca turbo yağlamaz motoru bitirir yer gibi bir hurafe her yerde var motorun yağ basıncı her daim vardır ve turboya yetecek kadar yağlama her devirde rölantide bile vardır korkacak bişey yoktur nokta ...
  • hocam çok faydalı olmşu bir kere ucuz mazot hatasını yaptım daha sonra shell euro dizel nitro kullanmaya başladım bir dahada o hatayı yapmam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Afacan Dennis

    hocam çok faydalı olmşu bir kere ucuz mazot hatasını yaptım daha sonra shell euro dizel nitro kullanmaya başladım bir dahada o hatayı yapmam

    Yakıtı nereden aldınız ve ne gibi sıkıntı yaşadınız? Açıklarsanız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enjektörler de sikinti oluştu hocam araba gaz yemesi bazen sonra gidişinde bi hantallik vardi daha geç tepki veriyordu gaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Afacan Dennis

    Enjektörler de sikinti oluştu hocam araba gaz yemesi bazen sonra gidişinde bi hantallik vardi daha geç tepki veriyordu gaz

    Teşekkürler inşallah çok masraf açmamıştır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.