Şimdi Ara

Diş Hekimliği Bitmiştir Diyenler Toplansın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
6
Favori
19.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
25 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba, bu konuyu açma sebebim forumda diş hekimliği bitti, artık ihtiyaç yok tarzında oluşan olumsuz algıyı kırmak ve diş hekimliği yazıp bundan etkilenerek pişmanlık duyan arkadaşların endişelerini gidermek. Fazla uzatmadan konuya gireyim.

    Uzman olmayan diş hekimlerinin bir kısmının atama beklediği doğru fakat bu demek değildir ki ülkemizde yeteri kadar diş hekimi var. Aksine şu anda diş hekimi ve ağız diş sağlığı hizmeti veren kurum sayısı yetersiz düzeyde. Bu atama mevzusu tamamen devletin ayırdığı bütçe ile ilgili. Ülkemizdeki diş hekimi sayısının yetersiz olduğunu hala ihtiyaç olduğunu şöyle açıklayayım.

    TDB(Türk Dişhekimleri Birliği)'nin yaptığı araştırmalara göre 2015 yılında ülkemizde bir diş hekimine düşen hasta sayısı yaklaşık 2156 kişi. Buna karşılık bir diş üniti başına düşen hasta nüfusu yaklaşık 11.000. Sadece bu istatistikten bile ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı hizmet veren kurumların ne derece yetersiz olduğu açıkca görülmektedir.
    2012 yılında yılda ortalama bir kişi 0,47 kez diş hekimine başvurdu. Bu sayı 2015 yılında 0,9 a kadar çıktı. Neredeyse başvuru sayısı 3 senede iki katına çıkmış ama bu yine de çok yetersiz bir sayı. DSÖ Avrupa ülkelerinde bir kişi yılda 4,5-6 kez diş hekimine başvuruyor. Ülkemizde de bu sayılara ulaşılmaya çalışılıyor, TDB'de bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Bu istatistikten anlaşılacağı üzere yavaşta olsa ülkemizde ağız ve diş sağlığı uygulamalarına önem artıyor. Buna bir örnek daha vermek gerekirse 2004 yılında bir kişi ortalama 0,4 diş fırçası kullanırken bu sayı 2010 yılında 0,94 e çıkmış durumda.
    Ağız ve diş sağlığında Avrupa standartlarını hedefleyen ülkemizde 100.000 kişiye ortalama 28 diş hekimi düşerken Avrupa Birliği ülkelerinde 100.000 kişiye ortalama 62 diş hekimi düşmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere ülkemizde diş hekimi sayısı hala AB standartlarının çok altında kalmakta.
    DSÖ 21.yy hedeflerinde 12 yaş altı çocukların DMFT(DMFT=Çürük, kayıp, dolgulu dişler) indexinin 1,5 altı olması hedeflenmektedir. 2004 yılında ülkemizde bu index 2,1 iken 2012 yılında 1,9 a gerilemiştir. Diğer yaş kategorilerinde bu gerileme daha net şekilde görülmektedir (30-45 yaş için 2004=10,8 / 2010=6,41). Buradan da anlaşılacağı üzere ülkemizde ağız ve diş sağlığı uygulamaları halk arasında gün geçtikçe yavaş da olsa yaygınlaşıyor ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarına önem verilmeye çalışılıyor.

    Son olarak şu anda Türkiyede'ki diş hekimlerinin %55i devlete bağlı olmayan özel kuruluşlarda çalışıyor. Demek istediğim diş hekimlerinin atamasının az olması bu mesleğin öldüğü anlamına gelmez. Özellerde asgari ücret teklif ediyorlar tarzında muhabbetler de tamamen hayal ürünü. Şu anda özelde çalışan yeni bir diş hekimi 5000tl den aşağı çalışmaz. Çalışıyorsa da kendi saflığındandır. Nitekim TDB'nin belirlediği sözleşmeli diş hekimi ücreti 7bin liranın üstünde. Özel kurumların hepsi TDB'ye bağlı olduğundan standartları çiğneyemez. Konuştuğum diş hekimlerinden anladığım üzere özel muayenelerde genelde sabit maaştan ziyade ciro üzerinden belirli bir yüzde veriliyor. Örneğin yapılan cironun %30'u senin tarzında. Büyük şehirlerde özellikle muayenelerin yaptığı ciro dudak uçuklatan miktarlarda olabildiğinden alınacak maaş yine küçümsenecek bir sayı asla değil. Eğer devlet yeni ADSM'ler açmasa bile bu meslek özel sektörde ölmez. Gidip ADSM lerden sıra almaya çalıştığınızda yaklaşık 2 haftaya sıra verilmekte bu gibi sebeplerden ötürü hastalar özel muayeneleri gün geçtikçe daha çok tercih etmekte.
    Diyeceksiniz bu kadar çok fakülte açılması planlı bir şey mi, cevap hayır. TDB Haziran ayında yaptığı YÖK ziyaretinde fakültelerin gereğinden fazla öğrenci aldığını önümüzdeki yıllarda bu durumun sıkıntı çıkaracağını söyledi. Bu yıl kontenjanlar azalması gerektiği halde arttı. Bu tamamen devletin yaptığı yanlış planlamalardan kaynaklanıyor. Buna rağmen önümüzdeki 15 sene boyunca diş hekimliği mesleğinin en popüler meslekler sınıfında olacağı istatistiksel verilerle görülüyor. Ama önlem alınmazsa çok daha ileride sıkıntılar başlayabilir.

    Diyeceklerim bu kadar. Diş hekimliği bitti denilen troller umarım bundan sonra daha elle tutulur delillerle mesleği kötülerler. Aşağıya kaynakları bırakıyorum. Sağlıcakla kalın.

    http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/yayinlar/Arastirma_Dizisi/arastirmadizisi_9.pdf
    http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/basin_icerik.php?yer_id=5&id=64
    http://www.tdb.org.tr/sag_menu_oda_goster.php?Id=147

    EDİT : Diş hekimliği kazanan arkadaşları tebrik ediyorum, zorlu bir 5 yıllık maraton sizi bekliyor. Ama unutmayın yolun sonunda emeğinizin karşılığını fazlasıyla alacaksınız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekpeudoh -- 1 Eylül 2018; 12:7:51 >







  • Şöyle diyim fakülteye girdikten sonra yaptığın sıralamanın hiçbir önemi kalmıyor. Cerrahpaşa hacettepe gibi popüler yerler dışında diğer fakültelerin birbirlerine üstünlüğü olduğunu sanmıyorum. Cerrahpaşa hacettepe falan da bilinirliğiyle ve köklü olmasıyla alakalı. Onun dışında tamamen el yeteneğini geliştirebilmişsen ve mesleğin hakkını veriyorsan nerden mezun olduğunun önemi yok
  • Hocam bir de şöyle bir şey var tıptan mezun olunca zorunlu doğu görevi yapılıyor ama dişte başvuruyorsunuz kuraya ve kurayla seçiliyor insanlar. Tahmin edileceği gibi İstanbul Ankara ve İzmir gibi şehirlerde başvuru çok olduğundan atanma ihtimaliniz %25 e düşüyor böyle yapmayıp doğuya başvurulsa (tıptaki zorunlu görev gibi) insanlar yerleşebilecek ama böyle olmayınca açıkta kalma durumu oluyor. Şahsi olarak benim araştırmalarından elde ettiğim şeyler bu tabi doğrudur yanlıştır kesin bilmiyorum ama bence mantığa aykırı herhangi bir şey yok

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 4-5 tane yerden bitmenin lafıyla hiçbir meslek bitmez



    Ha şöyle olur eczacılık gibi bir sürü kısıtlama gelir meslekle ilgili sıkıntı başlar o zaman tartışırız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elitmatkara kullanıcısına yanıt
    Haklısınız hocam şu anda doğuya atama gayet kolay üstelik maaşlar da yüksek. Sırf batıya atanmak zorlaştı diye mesleği karalayan trollere yönelikti bu yazım.
  • Özel sektörde 19k lik yerden mezun olmakla



    27klik fakülteden mezun olmak bir tutuluyor mu ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Disbanacokmuu kullanıcısına yanıt
    Şöyle diyim fakülteye girdikten sonra yaptığın sıralamanın hiçbir önemi kalmıyor. Cerrahpaşa hacettepe gibi popüler yerler dışında diğer fakültelerin birbirlerine üstünlüğü olduğunu sanmıyorum. Cerrahpaşa hacettepe falan da bilinirliğiyle ve köklü olmasıyla alakalı. Onun dışında tamamen el yeteneğini geliştirebilmişsen ve mesleğin hakkını veriyorsan nerden mezun olduğunun önemi yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence kpss tarzı bir sınav olmalı. Bu kura işinde çok torpil dönüyor. İyi yapan istediği şehre atansın.
  • Diş hekimliği bitmiştir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İmam Bayıldı kullanıcısına yanıt
    Valla bu fakülteyi kazanmak için sınava giriyoruz. Fakülteyi bitirmek için sınava giriyoruz. Cebimizden dünya kadar para harcıyoruz. Uzmanlık zaten sınavla. Bir de normal atama için sınav olması çok saçma olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekpeudoh kullanıcısına yanıt
    Hocam ama en başarılı kişi bile olsan Hacettepe Diş Mezunu da olsan istediğin yerde çalışamamak çok kötü bir şey. İzmirde çalışmak isteyen birinin şansı %20 mesela sınav olsa başarılı olduğu taktirde %100 olur.
  • Duy bunları uruk gidip 2-3k ile çalışıp piyasayı düşürme

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmam Bayıldı kullanıcısına yanıt
    Hocam çok başarılı biri ise DUS ta aldığı puanla istediği şehirde uzmanlık yapabilir. Uzmanlık yapmayacaksa bir sene içinde %80 atanır istediği şehire. Ama zaten işinde başarılı biri özel kliniklerde çalışıp devlette kazanacağından çok daha fazla kazanır. Ama sırf atama için yeni bir sınav çok acımasızca olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekpeudoh kullanıcısına yanıt
    1. Sınıfta ne kadar maliyet olur başlangıçta kitap vb.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekpeudoh kullanıcısına yanıt
    Siz de haklısınız ama artan mezun sayısıyla birlikte bence böyle bir sisteme geçilebilir. Ama yakın tarihte geçileceğini zannetmem. Dediğim şeyi yanlış anlamayın kpss gibi olmaz yani düşük alanda atanır yüksek alanda atanır ama biri istediği şehre biri de hiç tercih edilmeyen kötü şehirlere atanır. Dediğiniz gibi diş uygulamalarının piyasası çok iyi ve klinik açmak her zaman daha iyi. Çünkü devletteki diş hekimleri hastanın ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
  • ekpeudoh kullanıcısına yanıt
    hocam nerde diş okuyorsunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Disbanacokmuu kullanıcısına yanıt
    Biz birinci dönem sabundan diş yaptık. Başlangıçta 60 liraya yakın önlük+spatül masrafımız oldu. Onun dışında haftalık 5-6 lira sabun masrafı. İkinci dönem diş dizimine başladık. Bu yüzden motor, anguldurva, piyasmen, protez malzemeleri (alçı, aljinat vs.) aldık 700 liralık bir masrafımız oldu dönem başında. Dönem içerisinde de malzememiz bitince yenilerini aldık aylık 30-40 lira falan. Kitap almadık biz hocalar slaytları veriyordu fotokopi şeklinde işliyoruz çok bir masrafı olmuyor bunun. Tabi biz bunları alırken dolar 4 lira olmamıştı bile bunları da göz önüne almak lazım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eskovwını kullanıcısına yanıt
    boluda okuyorum hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmam Bayıldı kullanıcısına yanıt
    Bu sene bir hocamız ileride mülakat tarzı bir sistem gelebileceğini söylemişti. Mülakat yerine sınav gelmesi daha mantıklı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydali konu,up

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.