Şimdi Ara

DİKKAT elektrik elektronik müh. diye meslek ünvanı yoktur (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
81
Cevap
0
Favori
6.652
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gorunen oki etikete takilmissin.

    Guzel dediginiz universitelerde son yillarda branslasma asamasinda onunuze pek cok brans konmasina ragmen malesef o bransi secemeyebiliyorsunuz. Sebep mi? Basvuran ogrenci sayisi azmis bu sene acilmayacakmis.....

    Elektrik-Elektronik muhendisligi de guzel bir muhendisliktir. Sahsi fikrim, bu isim yerine yeniden isim koysaydim sanayi elektronigi muhendisligi derdim. (Guc elektronigine gore artilari var.)

    Bende bu etiketle mezun oldum. Cok merak ediyorsan hatirladigim kadariyla aldigimiz dersleri yazayim. (Okunma sirasina gore yazmadim)

    Yabanci Dil, Edebiyat-Tarih vs
    Mat-Kim-Fizik-Malzeme Bilgisi (metaller, kristal yapilari dayanimi vs)
    Yuksek matematik I-II
    Elektroteknik
    Devre Analizi I-II-III
    Elektronik I-II
    Digital Elektronik I-II
    Kontrol I-II
    Statik - Dinamik I-II
    Yuksek Gerilim Teknigi
    Mekanik
    Elektrik Mak I-II
    Elektromagnetik I-II
    Guc elektronigi I-II
    Bilgisayar yazilimi
    Labaratuvarlar

    Aklimda kalanlar bunlar. Elektronik muhendisligiyle kiyaslarsan Antenler, TV, modulasyon teori vs olmadigini gorursun, elektrik muhendisligi ile kiyaslarsan belki bir kac ders fazlaligi olabilir fakat bir kac ders de eksigi vardir.

    Kisaca ana konulara gore yazacak olursak

    Elektrik uretimi, dagitimi vs konular Elektrik muhendisliginin
    Endustiyel Elektrik-Elektronik sistemleri Elektrik-Elektronik muhendisliginin
    Genel elektronik sistemler de Elektronik muhendisliginin konusuna girer.

    Ancak bu uc dalda pek cok yerde kesisir cok cok ayri seyler olarak dusunmemek gerekir.

    Elektrik yada elektronik muhendisligi yerine iyi bir universitenin Elektrik-Elektronik bolumunu oneriririm.
    Mekanik-elektronik ikilisi daha da ilgini cekerse siddetle mekatronik derim.
    Radar, telsiz, radyo cazipse kesinlikle elektronik muh okumalisin.




  • benim elektrik ve elektronik muhendislik diplomam var.Sahteymis,bilmiyordum :)
  • böyle bir ünvan vardır bknz : diplomalarınıza orada yazar bu ünvanı almaya hak kazanmıştır diye
    ama uzmanlık konuları farklı olabilir bu yüzden bu konu tartışılması bile yanlış böyle bir ünvan vardır.
    imza yetkisi ile tamamen farklı bir konudur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SilisyuM


    quote:

    Orjinalden alıntı: Mesudum


    quote:

    Orjinalden alıntı: Jack Sparrow

    bence okadar da önemli değil aradaki fark. elektrik elektronik mühendisliğini, elektronik ağırlıklı dersler alarak bitiren biri az çok elektrikten de anlar. yapılacak işle ilgili, bikaç kitap karıştırsan anlarsın...

    Az çok anladığın elektrikle ne evine elektrik tesisatı yaptırır veya çizebilirsin, ne -mesela 1600 kVA- trafoyu devreye alabilirsin, ne tesislerde enerji etüdü yapıp dağıtımın dengelemesini yapabilirsin...

    Bu liste uzayıp giderken senin yapabileceğin sadece evindeki yanık ampulü, cesaret varsa prizi ve fişleri değiştirmek olacaktır.

    .oO°Oo.


    Mesudum zaten bir mühendisin işi teknik anlamda işin içinde olmak deil..o iş teknisyenlerin.Mühendis olarak senin işin yol göstermek işin yapılması ile yakından bi alkan yok..dolayısıyla bi mühendisin devreye trafo eklemeyi bilmemesi dogal o sadece devreye trafo eklenip eklenmemesiyle ilgilenir..eklesek ne olur eklemsek ne olur onun bilgisini verir ..işi teknisyenler yapar...

    Acaba piyasanın içinde misiniz? Yoksa idealist bireer öğrenci mi? Bunu belirtirseniz sevinirim.

    Kendim, Türkiye'nin çok büyük işletmelerinden birinde elektrik proje mühendisiyim. Ama yanımdaki dolapta iş elbiselerim ve baretim her an hazır. Kullanılmaktan da aşınmış vaziyetteler. İşletmedeki mühendislerden farklı olarak, bilgisayardan çıkardığım projeyi katlayıp koltuk altıma alır, sahada ne olup bittiğini işlerim. İşi yapan işçimi veya müteahhit firmayı durumla ilgili ikaz ederken onlara çeşitli teorik ve pratik önerilerde bulunurum. Gerekirse, projelerimde kullandığım ekipmanı imalatçının atölyesinde test eder, uluslararası standartlara uygunluklarını denetlerim.

    İşlerin şekli de çok çeşitlidir: Aydınlatma, enerji dağıtım, yük etütleri, yüksek gerilim, otomasyon, elekrtik makinaları, güç elektroniği... Meslektaşlarım ve iş arkadaşlarım arasında nispeten çok da kıdemli olmamama rağmen okulda gösterilen hemen her bilgiyi şu ana kadar kullandım diyebilirim.

    Hayat ise malesef staja bile benzemiyor. Okuldan çıkıldığında herkesin endişesi iş bulmaktır. Ama çoğunluk bulduktan sonra ne yapılacağı konusunu aklına bile getirmez. O yüzden bunlar duvara toslarlar, bocalarlar. Sonuçta ayakları yere basmaya başlar.

    Mühendisin teknik anlamda, işin pratiğini bilmemesi demek, onun usta ve teknisyenlerin elinde oyuncak olmasına da yol açabilir, işçilerin gece gündüz durmadan mesai yapmak zorunda kalmasına da. Yoksa kime nasıl yol gösterecek. Kağıt üzerinde çizilen bir tek hat şemasıyla iş biter mi?

    Proje yapmak derken aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama, hatta bağlanacak yükün davranışı, ani ve sürekli yüklenmeleri, iletken kesitlerinin ve tipinin hesabı, seçimi, temini, bunların hatta döşenmesiyle ilgili etütlerin yapılması, bağlantıların yapılması ve sınanması, diğer sistemlere olan etkileri, emniyet, işçilik, nakliye, iç ve dış yazışmalar, bütçe, zamanlama.... Bunlar sanırım teknisyenin yapacağı şeyler değil. Gördüğünüz gibi teknisyene şemayı verip "Al bunu akşama yetiştir!" demekten öte bir şeyler var. Yoksa eline pense tornavida alıp tesisat çekmeyi kimse kastetmiyor. Ama bu işi de bilecek, ki yapılan işin kendi istediği ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağını somut rakamlarla kontrol edebilsin.

    Masa başı mühendisliğiyle mühendislik anlamında bir yerlere gelmek sanıldığından çok daha zor. Belki devlet memuru olup elinizde bir kaşe ile diploma veya üye numaranızı basar durursunuz. Kıyafetiniz hiç kirlenmez, saçlarınız hiç dağılmaz ve hayatınızda görmediğiniz ekipmanlar hakkında kararlar alırsınız. Kendinizi de mühendislik yapıyor sanırsınız.

    .oO°Oo.




  • mesudum +1 tbrkler
    bazı arkadaşlar lehim yapmayı bile tekniker işi olarak görüyorlar aslını bilmek gerekir
    klavyene saglık
  • elektrik konusunda gündemin çok olduğu bir ortamda (a.g. o.g ve zayıf akımın tüm dalları) ister istemez deneyim kazanıncaya kadar zaman geçiyor.
    bir mühendis bu zamanı kısa zamanda atlatmalı , o kadar çok konu varki ister istemez bütün herşeyi çok iyi bilmek mümkün olamıyor.
    hayat bir anda bu konulardan birisi ile uğraşmamızı sağlıyor örneğin pano üzerine yoğunluk veren biri zamanının büyük bölümünü şalta ayırırken diğer konulardan uzaklaşabiliyor.
    dolaysıyla elektrik konusundaki gündemi sürekli takip etmek ve çalışmak öğrenmek ve kurcalamaktan başka şans yok.

    bir mühendis PRATİK ÇÖZÜMLER için eğitilmektedir. öyle yada böyle bir sorun ortaya çıktığında bu sorunu çözebilmelidir. herşeyi bilmek olmayabilir ama iş yapımı sırasında iş , teknisyenler ve işçiler karşısında kararsız kalmak çok kötü bir olaydır.




  • Bırakın arkadaşlar... Herşey boş Geleceğin mesleği

    MEKATRONIK tir.
  • Mekatronik devekuşu gibi birşey, ne deve ne kuş. Ne kuş gibi uçabiliyor ne de deve gibi aç susuz çöl geçebiliyor. Ne Elektronik Müh. kadar elektronikten anlıyor ne Makine Müh. kadar mekanikten. Adam önüne gelince ne iş vereceğini şaşırıyorsun. Hiç bir şeyi doğru düzgün bilmiyor ki, yarım yamalak. Geçelim onu bir kalem. Üniversite talebelerinin vehmettikleri gerçekler ile yarın mezun olunca piyasada karşılaşacakları her zaman ötüşmüyor.

    Neyse , yurtdışında pek çok yerde elektrik müh. elektronik müh. gibi bir ayrım yok , toptan elektrik mühendisi diyorlar. Ama hangi konuları bilirsin dediğinde uzmanlaşmasına göre bizdeki elektrik veya elektroniğe denk düşen şeyler söylüyorlar. Safi elektronik müh. diye bir program olmayabliyor ama telekomunikasyon müh. olabiliyor. Bilgisayarcıları bizim bilgisayarcılara göre daha farklı alanları da bilebiliyor vs.

    Yurtdışında Elektrik-elektronik müh. demiyorlar da Electrical Eng. deyip geçiyorlar, bence aynı şey. Türkiye'deki Elektrik Müh. / Elektronik Müh. / Bilgisayar Müh. ayrışması çok daha anlaşılır ve mantıklı geliyor bana.

    Elektronikçi elektrikten anlarmı konusuna gelince Elektronik ve Hab. Yük. Mühendisiyim, elektrikten anlamam , biraz çalışmayla sökerim iddasında da bulunmam. Tesisat , aydınlatma , elektirik makinaları vs. ne ilgi ne bilgi alanıma girmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 6 Ağustos 2005, 10:50:00 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sumitomo

    Bırakın arkadaşlar... Herşey boş Geleceğin mesleği

    MEKATRONIK tir.

    New Scientist'ten çeviri Biilm ve Teknik makaleleri böyle idealist gençler çıkmasına yardımcı oluyor işte.

    Oralarda, gelecek gelinceye kadar simit mi satılacak, ayakkabı mı boyanacak? Yoksa bir cami önünde mendil mi açılacak? Belki bir dama çıkılıp elde keman "Açım, açııım, açım" diye okunabilir

    .oO°Oo.
  • Kimse mekatroniğe çamur atmasın.Sonuç itibariyle mekatronik yeni bir meslek değil.Makina mühendisinin biraz yazılım biraz da elektrik-elektronik bilgisine sahip olması veya elektrik-elektronik mühendisinin biraz makina biraz da yazılım bilgisine sahip olmasıdır.Yani en iyi mekatronikçiler makina veya elektrik-elektronik mühendisliklerinden mezun olanlardan çıkabilir.Bu mühendisler sağlam tarafları üzerine diğer mühendislik dallarından birşeyler koyabilirler.Doğrusu da budur.Yanlış olan ise mekatroniğin farklı bir disiplin olarak gösterilmesidir ve böyle bir bölümün açılmasıdır. 4 sene içerisinde iki mühendisiliğin bilgisi vermek pek de mümkün görünmüyor.
  • Piyasa adıyla "Otomasyoncu" olmak...

    .oO°Oo.
  • Her mekatronik lafını duyduğumda cinlerim tepe geliyor Türkiye'de verildiği iddia edilen mekatronik eğitimin zırvanın daniskasıdır. Tekrar tekrar yazıyorum sonuç olarak ne mekinadan ne elektronikten anlayan MÜHENDİSCİKLER piyasaya çıkacaktır. Ve kaçınılmaz bir son olarak piyasada yamulup kalacaklardır.

    Konu ile ilgili SBK'ya katılıyorum; EMO her zamanki gibi zırvalamış. İşi gücü siyasete dökmüş olan güya mesleki bir kurumdan böyle televolemsi açıklamalar başka ne beklenebilirki... EMO kurulduğundan beri ne halt edebilmiş ki şimdi de bu konularda ahkam kesmeye başlamış...
  • Yaw en sinirime dokunan kanunen elektrik , elektronik , bilgisayar vb. müh. isen ve bir şekilde bu meslekler ile ilintili bir faaliyet üzerinde çalışıyorsan, fakülteden mezun olduğun andan itibaren Elektrik Mühendisleri Odasına kayıtlı olmak zorundasın. Ulan böyle sivil toplum kuruluşu mu olur? Üyelik mecburi, üstelik rakibi alternatifi yok. Bir de bunların dedikleri sanki bütün mühendis topluluğunun ortak görüşleri gibi ele alınıyor, özellikle basında.

    Proje imza yetkisi ile ilgili bir derdin olsun veya olmasın abilere haraç vermek zorundasın. Çıkmak için EMO ya başvurup alakasız bir alanda çalıştığını (market işlettiğini falan ?) belgeleyip beni çıkartın diyorsun , onlar da genel kurulda mı ne görüşüp karara bağlıyorlar. Mafya ya girersin ama çıkamazsın gibi birşey. EMO ve bu kanunu çıkartanlarla ilgili düşüncelerimi söylerdim ama, neyse , mahkemelik olmanın alemi yok.




  • ya beyler ben önümüzde ki sene 2 seneliğe geçiş yapıcam da şimdi t12 elektronik okuyorum.

    mektronik düşünüyodum, şimdi siz böle konusunca kafam karıstı ya hangisi benim için daha faydalı olabilir. ben robotlara falan ilgi duyuyorum onun için meka istiyodum. hangisi tercih yapayım yardım cı olun ve üniversite olarak ta nereyi seceyim.
  • Hacettepe Univ Elektrik Elektronik Müh bölümü mezunuyum diplomamda Elektronik Müh. yazıyor ünvan olarak buda normal elektriği pek bilmiyorum bi tek power elektronik dersi aldım mesela
  • arkadaşlar meraba
    ben elektrik elektronik mühendisi diploması almaya hak kazanmış biriyim
    iş haytımada başladım
    ayrıca elektrik mühendisleri odasınada kaydoldum
    böle bi ünvan vardır ülkemisde
    dünyanın çeşitli ülkelerindede bulunmaktadır.

    ama bence olmaması gerekir. elektrik, elektronik bunlar birbirine yakın olmamakla birlikte ülkemizde çok
    fazla teknolojik gelişme olmadığı için yakınmış gibi gözükmektedir.

    olayın özeti aslında
    elektrik elektronik müh. okursun uzmanlaşırsın bi konuda diyelim elektronik dersleri alırsın ağırlıklı olarak
    fakat okul bitip te iş hayatına başladığında sen elektronik konusunda uzmanlaşmışsan
    iş fırsatlarına göre karşına çıkan elektrik mühendisi sıfatıylada işe başlayabilirsin.

    bizim gibi teknolojiyi dışardan alan ülkelerde mühendislik ve bilim adına çok başarılı olgular yapılamıyor
    bir çok süper beyinler olduğu halde bunlardan faydalanamıyoruz

    mühendislik çok zevkli ve çok zor bir iş dalı olmasına rağmen
    ülkemizde çok basite indirgeniyor
    beni asıl bu çok rahatsız edior.

    herkese başarılar bol şans..




  • Mekatronikle ilgili soylenenleri sadece zırvalamadan öte olarak görmüyorum.. Burada Mekatroniğe çamur atanlar aslında bu durumu kaldıramayan tabiri yerindeyse "kıskanan" tiplerden başkaları değildir..
    Şu anda makine sanayii öyle bir noktaya gelmiştir ki elektrik, elektronik, bilgisayar, yazılım, hareket mekaniği, statik, hidrolik, pnömatik gibi mühendislik dallarının bileşkesi bir teknoloji haline gelmiştir. Sonuçta bu mühendislik dallarında uzmanlaşmış kişiler tasarımın, servis ve montajın kendileri ile ilgili alanlarında başarılı çalışmalar yapmakta fakat konunun bütünü üzerinde yetersiz kalmaktadır. İşte tam bu noktada mekatronik devreye girmektedir. Mekatronik eğitimi almış kişilerin en büyük meziyeti bir bütünü görebiliyor olmasıdır

    Bende Mektronik eğitimi alıyorum ve burada bazı arkadaslarin soylediği gibi bir durum kesinlikle mümkün değil. Birçok elektronik müh. öğrencisinden elektronik konusunda üstün olduğumu iddia edebilirim. Su anda Türkiye nin önde gelen bir mekatronik sirketinde staj yapıyorum..
    Arcelik e.. Renault a.. vs vs birçok firmaya robot yapıyoruz..(Suan vidalama robotu yapıyoruz) Henuz 3. sınıfta olmama ragmen her konuada fikir yürütebiliyor öneriler getirip uygulatabiliyorum....


    Önemli olan insanın kendisini geliştirebilmesi.. Ama mekatronik eğitimi almış bir kişi herzaman 1 gömlek üstündür.. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi bütünü görebilme gücüne sahiptir.

    SAYGILARIMLA




  • quote:

    Orijinalinden alıntı: oozkan

    Mekatronikle ilgili soylenenleri sadece zırvalamadan öte olarak görmüyorum.. Burada Mekatroniğe çamur atanlar aslında bu durumu kaldıramayan tabiri yerindeyse "kıskanan" tiplerden başkaları değildir..
    Şu anda makine sanayii öyle bir noktaya gelmiştir ki elektrik, elektronik, bilgisayar, yazılım, hareket mekaniği, statik, hidrolik, pnömatik gibi mühendislik dallarının bileşkesi bir teknoloji haline gelmiştir. Sonuçta bu mühendislik dallarında uzmanlaşmış kişiler tasarımın, servis ve montajın kendileri ile ilgili alanlarında başarılı çalışmalar yapmakta fakat konunun bütünü üzerinde yetersiz kalmaktadır. İşte tam bu noktada mekatronik devreye girmektedir. Mekatronik eğitimi almış kişilerin en büyük meziyeti bir bütünü görebiliyor olmasıdır

    Bende Mektronik eğitimi alıyorum ve burada bazı arkadaslarin soylediği gibi bir durum kesinlikle mümkün değil. Birçok elektronik müh. öğrencisinden elektronik konusunda üstün olduğumu iddia edebilirim. Su anda Türkiye nin önde gelen bir mekatronik sirketinde staj yapıyorum..
    Arcelik e.. Renault a.. vs vs birçok firmaya robot yapıyoruz..(Suan vidalama robotu yapıyoruz) Henuz 3. sınıfta olmama ragmen her konuada fikir yürütebiliyor öneriler getirip uygulatabiliyorum....


    Önemli olan insanın kendisini geliştirebilmesi.. Ama mekatronik eğitimi almış bir kişi herzaman 1 gömlek üstündür.. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi bütünü görebilme gücüne sahiptir.

    SAYGILARIMLA



    hiçbir zaman bir mesleği diğer mesleğin üzerinde görmemende fayda var, hobi olarak mekanikle uğraşan biri gelip seni tokatladığı zaman ne diyebilirsin !! böyle görüşlerle tipik bencil insan yapısını ortaya koyuyorsun arkadaşım, ben yaparsam en doğrusunu yaparım ve yaptımda diyerek. mesleklerin karşılaştırılmasına karşıyım, mesleğinde en iyisi olunması gerektiğini düşünüyorum. yarın yanında bir tane elektronik mühendisini ihtiyacın olunca ne yapacaksın, ben bütünü görürüm sen bir şey yapmazmısın diyeceksin adama, o zaman endüstri mühendisleride bu mantığa göre seni herkezi dövmeleri lazım !! bana fikir değil icraat lazım ağzı olan zaten konuşuyor..




  • Şuan türkiyede zaten çoğu okul elektrik müh. eğitim veririken bir anda elektrik-elektronik müh. oldu yani çoğu üniversiteye elektronik altyapısı olmadan elektriğin yanına elektroniğide eklediler.Sonuçta artık elektrik-elektronik müh. de okuyanlar genelde elektrik dersleri yerine elektronik derslerini seçiyolar ama o dersleri verecek ne hoca var ne de adam akılllı lablar var.Sonuçta bu dersler gene elektrikçi hocalar tarafından veriliyor.adam da mezun olunca kendini elektronik müh. sanıyor.Tabi bu dediklerim türkiyenin yüksek kalitedeki ilk 2000-3000 den öğrenci alan üniversiteleri hariç.
  • quote:

    Orijinalinden alıntı: everybady

    hiçbir zaman bir mesleği diğer mesleğin üzerinde görmemende fayda var, hobi olarak mekanikle uğraşan biri gelip seni tokatladığı zaman ne diyebilirsin !! böyle görüşlerle tipik bencil insan yapısını ortaya koyuyorsun arkadaşım, ben yaparsam en doğrusunu yaparım ve yaptımda diyerek. mesleklerin karşılaştırılmasına karşıyım, mesleğinde en iyisi olunması gerektiğini düşünüyorum. yarın yanında bir tane elektronik mühendisini ihtiyacın olunca ne yapacaksın, ben bütünü görürüm sen bir şey yapmazmısın diyeceksin adama, o zaman endüstri mühendisleride bu mantığa göre seni herkezi dövmeleri lazım !! bana fikir değil icraat lazım ağzı olan zaten konuşuyor..



    Arkadasim bastan meslekleri karsilastiran benmiyim yoksa baskalarimii.. Sana yazı yazmadan önce forumda yazılanları okumani tavsiye ederim.. evet haklısın ağzı olan konusuyor




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.