Şimdi Ara

dijital fotoğraf makinası, sanat ve mutluluk.. sence?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar, bu konu birçok ortamda çoğu kez tartışılmıştır. dijital makinaların maddi hayat getirdiği kolaylkların farkındayız. bende çoğu insan gibi dijital makinamla bir sürü fotoğraf çekip anında sağlıklı çıkıp çıkmadığına bakıyor, güzel olanları seçebiliyor. hatta abartıp photoshopla çeşitli düzenlemeler yapıyorum.

    peki ya dijital göstergesi olmayan manuel fotoğraf makinalarıyla çekilen fotoğraflarda deneyimle paralel düzenlenen ayarlar
    36 lık filmin kaçı güzel çıkacak heyecanı
    arada bir elde edilen güzel bir fotoğrafın gururu ve daha çok mutluluk
    hatta güzel çektiğinizi düşündüğünüz bir fotoğrafın kötü çıkmasındaki hayal kırıklığı
    tecrübe ile elde edilen sanat
    tesadüf ile elde edilen ulaşılması güç eserler ve onlara adanan hedefler
    daha az ve değerli üretimle kalıcılık
    güzel olanı elde etme kolaylığının güzel'in gerçek değerini zedelemesi..........vb

    nedense bazen öyle güzel manzaralarla karşılaşsam bile çekesim gelmiyor. içimden bi ses bunlar zaten çekildi, çekiliyor, daha da çok çekilecek diyor. ve bu manzarada kaybolup gidecek diyor.

    bunun karşıtını savunacaklar mutlaka olabilir ama bir soru sormak istiyorum.

    acaba zorunluluğu olmayan bir öneri olsaydı "tüm dünyada dijital makinaları bırakalım" denseydi bırakırmıydınız?

    EK: bırakırdım ama hayal işte



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreamcoast -- 30 Ocak 2006 16:14:00 >







  • Dijital makineler öncelikle pek mali kolaylık getirmiyorlar, aksine madem profesyonelce düşünüyoruz; D2X,D1MarkII gibi 5000$ üstü makineler kullanıcılarına ciddi mali külfet yüklüyorlar,F100 in 800-900$lık,F6 nın 1500$lık fiyatıyla kıyaslayınca epeyce bir fark var değil mi?

    Ayrıca adam gibi dijital makineler sizin filmli makinede hayal dahi edemeyeceğiniz parametreleri kontrol ederek cok ama cok geniş bir şekilde yaratıcılığınızı kullanmanızı sağlayarak işin sanatsal kısmına daha da yükleniyor.Bunun D1mkII için epey ayrıntılı biçimde açıklaması var, sadece parametreleri anlatması 10 sayfaya yakın sürüyor.
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dsmkii/page6.asp

    Ayrıca dijital işleme de neredeyse sınırsız yaratıcılık imkanını fotografçıya sunuyor, mesela giriş seviyesi sayılabilecek elimdeki D-SLR ile aynı pozu en iyi biçimde nasıl çekip nasıl işleyip en iyi sonucu alacağımı bulmak epeyce uğraş gerektiriyor ve çokta zevkli oluyor.

    Yaratıcılığın dijitalde(ki 39mplik mamiyalardan webcamlara kadar bir alanı kapsıyor) olmadıgını soylediğinize göre şimdiye kadar size yaratıcılığınızı kullanma fırsatı veren adam gibi bir makine kullanmadığınızı buradan çıkartıyorum.Bir arkadaşımın bebe oyuncağı diye tabir ettiği compact makine ailesinde doğaldır ki yaratıcılığın fotograf üzerinde pek bir etkisi olmayabilir.Ama o küçük sensorlü makineler mesela makro fotoğrafta insana müthiş imkanlar sağlıyorlar,SLR makinedeki 1:1.5 gibi çok güzel yakınlaştırma oranlarına rahatça inebiliyorlar.(nikon5700için)




  • öncelikle ciddiye alıp değerlendirdiğin için teşekkür ediyorum. ama tartışmaların çoğunda olduğu gibi anlaşılmak çok önemli.
    dikkat edersen kesinlikle dijital makinaların yaratıcılığı engellediğini belirtmek istemedim. benim asıl üzerinde durduğum konu dijital teknolojinin sunduğu kopyalama olanakları. kopyalama olanakları ne kadar artarsa maliyetlerde düşer. iyi bir makina almak pahaliya patlayabilir. ama binlerce fotoğraftan iyi olanları seçip yapılacak baskıların maliyeti düşüreceği kesin. ve böylece ortaya çok fazla taklit ürün çıkacaktır. sizin için gerçekten güzel olan bir eser anlaşılamayabilcek veya sıradanlaşabilecektir.

    dijital teknoloji sınırsız yaratıcılık imkanı, boşa zaman ve para harcamamayı sağlıyor. bunu kabul ediyorum. ancak bana göre bu mantık güzel olana verilecek değeride azaltıyor. bence belirli sınırlar içinde onlara rağmen yaratıcı olabilmek, sınırsızlıkta yaratıcı olmaktan daha etkilidir.

    çok profesyonel olmasada kötü bir makina kullanmıyorum ama eğer dijital teknoloji olmasaydı fotoğraf makinamda olmazdı. (banyosuyla, masrafıyla uğraşmazdım heralde). keşke olmasaydı ve bu işle gerçekten uğraşmak isteyenler olarak sizler kalsaydınız ve insani duygularla beslenmiş eserleriniz daha çok etki yaratsaydı.

    EK: bu arada şunu da belirteyim. tabiiki bir profesyonel bir fotoğrafçı için fotoğrafın etkisi ve değeri teknoloji nolursa olsun tartışılmaz. üzerinde durduğum şey bu değerin herkes tarafından anlaşılabilmesı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreamcoast -- 30 Ocak 2006 16:16:25 >




  • Sevgili @dreamcoast,
    Peş peşe mesaj yazmak yerine, yazmış olduğun mesajın üzerinde bulunan
    butonunu kullanarak, mesajına ek yapabileceğini ya da mesajını değiştrebileceğini hatırlatmak istiyorum.
  • ben 8ay olmuştur dijital makine kullanıyorum ama önümüzdeki aylarda bir demanuel makine almayı düşünüyorum... en azından karanlık odaya girmek anlata anlata bitirilemeyen bu ortamı tanımak istiyorum.. ne dersiniz, belki de etkilenirim.... bi zenit beni bekliyor biyerlerde :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.