Şimdi Ara

DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
9 Misafir - 9 Masaüstü
5 sn
1.449
Cevap
89
Favori
911.893
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ya benim kadar şanssız birisi yoktur herhalde!!!! kaçgündür nikonU alıyımmı diye araştırken tam almaya karar verdim arıyorum adamı makinayı satmış... kaçırdık güzelim 5700'ü şimdi 480 ytl'ye erde bulucam...
  • selamlar ,

    2 haftadır olympus c 770 kullanıyorum ilk digital foto makinem bu forumun da buyuk faydasını gordum cekim teknikleri hakkında .

    merak ettigim iki konu var .

    1. gunduz vakti ucan kus resmini hangi ayar ve kosullarda cekmeliyim .
    2. manzara fotograflarını seviyorum . ama yeterince uzakta olmama ragmen en genis acıda bile kadraja sıgmıyor istedigim kare .. bu makine icin sanırım cesitli aparatlar satılıyor (genis acılı lens gibi) ancak bunlara yatırım yapmak ne kadar dogru olur ? yoksa bu sekilde idare edip kendimi gelistirip daha sonra daha gelismis modeller (nikon d70 gibi) icin mi lens kiti yatırımı yapmak .
  • Sevgili @a12144121

    Önceliklle yeni fotoğraf makineni en güzel günlerde güle güle kullan. Havada uçan kuş fotoğrafları çekerken, eğer kuşun hareketli kanatlarını dondurmak istiyorsan perde hızını (enstantane) yüksek tutmalısın. Ortamdaki ışık miktarına göre 1/1000sn ya da 1/2000sn yeterli olabilir. Eğer kuşun kanatlarını biraz daha flu hale getirip fotoğrafa hareket kazandırmak istiyorsan da, perde hızını düşürebilirsin. Ayrıca enstantane öncelikli modda çekim yaparsan (S) fotoğraf makinesi uygun diyafram değerini kendisi atayacaktır. Aşağıdaki benim çekmiş olduğum güvercin fotoğrafı (her ne kadar kadraj içerisinde tam olmasa da) 1/2000sn f:5/6 Iso:200 Odak uzaklığı: 450mm olarak çekildi.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ


    Manzara fotoğraflarında geniş açı, olmazsa olmazlar arasındadır. Olympus C770 ile kullanabileceğin (yanlış hatırlamıyorsam) WCON-07 geniş açı dönüştürücü objektifi (wide angel converter lens), C-770'in 38mm olan açı genişliğini 26mm'ye dönüştürmektedir. Bu değer manzara fotoğrafları için gayet uygundur. Ben daha önce Nikon 8700 fotoğraf makinemi böyle bir dönüştürücü lens ile birlikte kullanıyordum ve memnundum. Bu lensleri satın alırken makinen ile tam uyumlu olup olmadığını kontrol etmeni öneririm. Ancak Nikon D70 satın alarak bir D-SLR fotoğraf makinesini geçmek istiyorsan bu tamamen ayrı bir konudur, seçim yapmak senin fotoğraf çekimine karşı olan ilgin, bilgin ve maddi olanaklar ile doğru orantılıdır.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    OLYMPUS WCON-07




  • sevgili mtkn3,

    cevabın icin tesekkur ederim .. benim bir sorum daha olacak arkadaslar .. c 770 in kullanım kılavuzunda ışık kaynaklarını (ampul gunes gibi ) kadraja almaktan kaçının diyor .. goz ve lens icin zararlı olabilir gerekcesiyle sanırım .. bazen gunesin batmak uzere oldugu ama batmadıgı cok guzel manzaralar olusabiliyor . insan gozunu zorlamayan bu goruntuleri fotograf makinesiyle cekemiyorum .. gunes i dikey kesen bir mavi ısık seridi cıkıyor fotografta ve kaynak dısında siyah bir fotograf cıkıyor ..

    anlasılır yazdım mı bilmiyorum ama bunu onleyici cekim modları ya da degerler var mı ? yoksa polarize lens denen sey bu işe mi yarıyor (acemiligimi bağışlayın )
  • Sevgili @a12144121

    Güneşi dikey olarak kesen bu ışık hüzmesine CCD Blooming adı veriyoruz. CCD Blooming az ya da çok hemen hemen bütün ccd sensör içeren dijital fotoğraf makinelerinde göze çarpmaktadır. Bunun bir nebze olsun önüne geçmek için diyaframı iyice kısmayı ve gerekirse pozlamyı da biraz daha uzun tutmayı deneyebilirsin.

    Gün batımı fotoğrafları için bazı filitreler kullanılabilir. Örneğin: Sunset filitreleri, Turuncu filitreler, Gold filitreler ya da yarısı turuncu yarısı UV olan filitreler gibi. Ancak bu filitreler olamadan da güzel gün batımı kareleri elbette yakalabilir. Bunun için 1/2 ya da 1 stopluk az pozlama işin püf noktasıdır diyebilirim.
  •  DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ

    BU ÇEKİMDE TRİPOD KULLANMADIM S2İS İLE MAKSİMUM ZOOM KULLANDIM(DİJİTAL DAHİL) SORUM ŞU AYIN ÇEVRESİNDEKİ RENK DAĞILIMINI NASIL YOK EDERİM ? HANGİ AYARLARDA DAHA İYİ GÖRÜNTÜ ELDE EDERİM?
  • Sevgili Sami,

    Öncelikle fotoğrafında bir miktar netlik sorunu var. Sanırım tripod ve self timer'dan yararlansaydın bunun önüne geçebilirdin. Ayrıca fotoğrafta fazla pozlama sonucunda oluşan beyaz patlamaları da gözüme çarptı. Belki biraz daha az pozlamayı ve tripod kullanmayı deneyerek ay etrafında oluşan harenin de önüne geçebilirsin. Birde netlemeyi auto olarak değil de, manuel olarak deneyebilirsin.

    Daha önceden bahsettiğim dolunay fotoğrafımı backup'lar arasında buldum. Çekim değerlerini de yazıyorum, umarım faydası olur. Fotoğrafı Manuel mod'da ve manuel focus ile çektim.

    Nikon D70
    Focal Uzaklık: 450mm
    S: 1/180sn
    f:8
    Iso: 200
    Meter: Spot

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 15 Eylül 2005, 4:14:48 >




  •  DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ

    iso 200 -1/1/3 ev
  • burayı ay resimleriyle doldurdum kusura bakmayın! mertkan kardesim eleştirini bekliyorum

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
  • Sevgili Sami,

    Dikkat edersen, ISO düştüğünde noise oranı da azalıyor ayrca diyaframı kısıp, pozlamayı azaltmak da işe yarıyor. Ancak benim gözüm biraz daha netlik aradı. Sonuç olarak ellerine sağlık. Bir de bundan sonra ekleyeceğin fotoğrafları forumumuz içerisine upload ederek ön izleme verebilirsin. Çünkü bu büyüklükteki fotoğrafların fazlalığı sayfanın açılmasını zorlaştırıyor
  • Merhaba.Bende Ricoh RZ1 var.Yeterli ışık almadığında time exposure'u uzun tutuyor ve fotoğraf bulanık çıkıyor,flaş kullandığımda ise yakın çekimde çok parlak çıkıyor.tüm makinelerde böylemi,yoksa benimkinde sorun mu var.Bir de gece tripodsuz,flaşsız uzak çekim yapılabilirmi.Acelem vardı.Eğer yanlış yere yazdıysam özür dilerim.Teşekkürler.
  • http://img80.imageshack.us/img80/7795/img03102cs.jpg
    tribod kullandım,timer kullandım ev değerini de ayarladım ama sanki olmadı? eksik olan ne?
  • Sevgili @alchemist03
    Yaşamış olduğun durum gayet normaldir. Az ışık olan yerlerde, fotoğraf makinesi sensöre daha fazla ışık toplayabilmek için perde (ensatantane) hızını yavaşlatır. Perdenin açılıp kapanması arasında geçen süre içerisinde makine titreşime karşı aşırı hassasiyet gösterir bu sebeple fotoğraf blur/bulanık çıkabilir. Bunun önüne geçmek için uzun pozlama yapılacağında tripod kullanmanı ya da makineyi bir yere sabitlemeni öneririm.

    Yakın çekimlerde flash'ın aşırı beyaz patlamalarına izin vermemesi için, flash filitreleri ya da bir selpak mendil kullanabilirsin. Gece manzara çekimlerini el ile yapmak hemen hemen imkansızdır. Bunun için tripod olmazsa olmazlar arasındadır.

    -------------------------------

    Sevgili Sami,
    EV değerini azaltmek yerine perde hızını yükseltebilirsin. (Ör: s:1/125 f:8 gibi) bir de ışık ölçümü için multi pattern yerine spot ölçüm de deneyebilirsin, keskinlik için de varsa menüler içerisinde çekilen fotoğrafın keskinilk ayarını da arttırabilirsin. Sonuç olarak bence olmuş, eline sağlık.




  • selamlar , icine gunes giren evden cektigimiz fotograflarda kadraja pencereleri alınca odaklamada ve parlaklıkta sorun yasıyorum . pencereye odaklarsam pencere nin dısında gorunenler ideal renklerinde ve duzgun fakat evin ici karanlık cıkıyor .. evin icini odakalrsam pencere cok parlak (sanki bir ısık kaynagı gibi) evin ici ise net ve duzgun(ideal renklerde) cıkıyor .. hem pencereyi hem evin icini bizim gordugumuz renk tonlarında cekmek mumkun mudur ve nasıl ?


    ornek resim de soldaki resimlerde pencere sagdakilerde evin icine odakladım .


     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
  • Sevgili @a12144121

    Oluşan bu durum için öncelikle doğru yerden ışık ölçümü almak gerekiyor. Işık ölçümünün ve pozlamanın en doğru şekilde yapıldığını anlamak için histogramı kullanabilirsin. Doğru histogram kullanımı için aşağıdaki link'i inceleyebilirsin.

    http://forum.donanimhaber.com/m_2437899/tm.htm

    Ayrıca ışık ölçümünden bir kaç örnek fotoğraf vermek istiyorum:

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Center Weight Meter

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Matrix Evaluative Meter

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Spot Meter (Işık ölçümü burundan yapılmış)

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Center Weight + Flash

    Örneklerde de görüldüğü gibi, bu tip ters ışık alınan yerlerde doğru pozlamayı yakalayabilmek için center weight ışık ölçümü ve flash kullanılmış. Ayrıca bu şekildeki fotoğrafları düzeltmenin bir diğer yolu da (senin fotoğraflarından örnek verecek olursam) Öncelikle salon fotoğrafında denizin doğru pozlandığı kareyi ve sonra salon içerisinin doğru pozlandığı kareyi photoshop ve benzeri programlar ile birleştirmek ve bu şekilde doğru pozlamayı yakalamak da mümkündür.




  • sevgili @mtkn3 , yardımların icin cok tesekkurler bizlere cok aydınlatıcı oluyorsun
  • bende cannon a 520 var ama yukarıda verilen ayarları uygulamama rağmen ayı o şekilde alamadım nerde hata yapıoyrum yada makinemi yetersiz
  • Sevgili @METAL

    Benim yukarıda verdiğim Ay fotoğraf örneğini 450mm ile çekmiştim. Oysa ki Canon A520'nin objektifi 140mm'lik.
  • teşekkür ederim ben "MF" adlı özelliği kullnarak onu sonsuza getirince daha güzel çekti baya bir iyi oldu her ne kadar sizin çektiğiniz gib olmasada onun gibi çekebilmek için ayrıca objectif mi almam gerekiyor
  • Sevgili @METAL,

    Evet MF (Manuel Focus) ile de netlik ayarlanabilir, ancak minik bir ip ucu vermek istiyorum. Ay sonsuzda değildir, odak noktasını sonsuzun biraz daha aşağısına alırsak daha net çıktığı görülecektir. Ayrıca çekmiş olduğun Ay fotoğrafını bizlerle paylaşırsan seviniriz.

    Canon A520 ile Canon TC-DC52A Teleconverter kullanılmaktadır. Bu teleconverter A520'nin 140mm'lik zoom kabiliyetini 245mm'ye çıkartacaktır. Şu anda çekmiş olduğun fotoğraflara nazaran çok daha iyi sonuçlar alabilirsin.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Canon TC-DC52A Teleconverter




  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.