Şimdi Ara

Dell G5 İşlemcideki Lehim Topları Arızası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba herkese Dell G5 İ510300h gtx1660ti 2020 model bir laptopum var. Kendi kendine kapanıyordu servise verdiğimde işlemcinin altındaki lehim toplarında sorun olduğunu ve ısındığında yer değiştirdiğini söylediler tamiri için de 1500 TL teklif ettiler tabiki öğrenci olduğum icin yaptıramadım ( diğer seçenek anakart değişimi idi ama onun fiyatı 14000 TL falandı) Ankara’da bu işten anlayan güvenilir ve daha ucuz fiyat teklifi verebilecek bir tamirci var midir? Cok teşekkürler şimdiden


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Üretim hatası, normalde garantiden ücretsiz yapılması lazım. Garanti bitti mi?

  • Maalesef bitti hocam aslında garanti suresindeyken götürdüm teknik servis Türkiye’de garantisi geçerli değil demişti( Amerika’dan aldım) garanti bittikten sonra götürdüğümde ise garantisi bitmeseydi yapardık dediler aynı kişi aynı yer. :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektrik-Elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim, hobi olarak da arduino, devreler vs. gibi şeylerle uğraşıyorum. Eğer 'lehim topları' diye bahsettiğiniz şey bildiğimiz kablo, komponent vs. lehimlemek için kullanılan lehimse ısınınca lehimin yer değiştirip gezmesi gibi bir sorun olamaz, hadi diyelim lehimler eridi ve anakartta kontrolsüzce yer değiştiriyor bunun işlemciye veya diğer komponentlere kalıcı bir hasar vermemesi mümkün değil. Lehim dediğiniz şeyi eritmek için minimum +150 Derece sıcaklık gerekir. (Normalde +180 C ama garanti olsun diye az söyledim.) 150 derece sıcaklıkta da eriyen tek şey lehim olmaz. Size yalan söylüyorsunuz vs. demiyorum ama servisten size yanlış bilgi verilmiş olmalı. İşlemcinin lehimleri sıcaktan eriyecek ve işlemcinin altında gezecek, buna bağlı olarak PC kapanacak ve sonra hasarsız olarak tekrar çalışacak, bu akla ve mantığa uygun değil.


    Dell teknik servisine ne zaman işim düşse çok hızlı ve sorunsuz hallettiler ama hep garanti kapsamındaydı ancak burada bir yanlışlık var sanki.


    Kontrol ettiniz mi bilmiyorum (muhtemelen kontrol etmişsinizdir.) ama ilk kontrol etmeniz gereken şey bilgisayarın sıcaklığı olmalı. MSI Afterburner programı indirip PC'nize 3DMark benzeri bir benchmark yazılımı kurun. 3DMark ile benchmark yaparken, MSI Afterburner ile sıcaklığı takip edin. Eğer bilgisayar +100C gibi bir sıcaklıkta kapanıyorsa, aşırı ısınmadan kapanıyordur ve soğuyunca tekrar açılıyordur.


    Sonuç olarak lehimlerin bilgisayar sıcaktan kapanmadan önce eriyip gezmesi, sonra tekrar hasar bırakmadan düzelmesi vs. kesinlikle aşırı saçma ve mantıksız geldi bana. Büyük ihtimalle bilgisayarın hava girişleri zamanla tozdan doldu. (2-3 gün önce bilgisayarımın macununu yenilemek için baktığımda keçe gibi tozlar kapatmış hava girişlerini) Isınınca da kapatıyor PC kendini. Dell teknik servisi de 2 temizleyip, macunlayıp 1400 almayı planlamış gibi.


    Son olarak, benim bildiğim kadarıyla Dell işlemci lehimlemekle, anakart tamir etmekle vs. uğraşmaz. Direkt anakart değişimi yapılıyor diye biliyorum.





  • Silent Guardian kullanıcısına yanıt

    Klasik "soğuk lehim" sorununu afilli şekilse söylemiş servis işte hocam.

    Bu sorunla karşılaştıktan sonra reballing yapılmadan kolay kolayda düzen tutmaz. Laptoplarda masaüstüne göre daha çok yaşanıyor bu sorun, erime sıcaklığına ulaşmasada, lehimlerin yumuşamasına yetecek ısıya ulaştığında lehim topları çatlama yapıyor, bilgisayar soğuyuncada, metal büzüştüğünden temassızlık yaşanıyor ve sistemde sorunlar yaşanıyor.

    Benim tecrübelerime göre bu sorun laptoplarda soğutma sorunu olan modellerde, tam yükte çalışırken bilgisayarı taşırken olmadık yerden darbe/baskı alması sonucu ve dizüstü kullanım sırasında fan deliklerinin bacaklar tarafından kapatılmasıyla tetiklenebiliyor. Bu yüzden laptopta olsa, yük altındayken masaüstünde sabit kullanmakta veya laptop sıcakken ani hareketler yapmamakta ve hava sirkülasyonunun düzgün sağlandığından emin olunması gerekiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.