Şimdi Ara

Custom rom nedir,tercih edilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu başlığımda android telefonların yazılımına dair bilgilendirme ve tecrübelerim yer alacaktır.


    Biliyorum türkiyedeki tüketicilerin çoğu maalesef telefonları yavaşlayınca satıyor ya da kronik yazılımsal bir sorun karşısında muhatab bulamayınca o problemle birlikte yaşamak zorunda kalıyor.Peki nedir bu custom rom?Nasıl kurulur ya da ne gibi avantajları vardır gibi genel kavramlara değinip sizlere rehber olacağım.


    Stock rom nedir?


    Android cihazları satın aldığımız zaman kutudan çıkan cihazın mevcut yazılımına stock rom denir.Stock rom satın aldığınız cihazın markasına bağlı olarak belli özellikler barındırır.Örneğin samsung kendi cihazlarında one uı denen arayüzü kullanırken xaomi mıuı denen arayüzü kullanıyor.Tabi zamanla android cihazınız yavaşlayınca ya da çözülmeyen hatalarla birlikte yaşamak zorunda kalırsa hatta uygulama desteği kesilirse burada size görünen yol custom rom kurmak olacaktır.




    Custom rom nedir,tercih edilir mi?
    Custom rom nedir,tercih edilir mi?



    Stock rom nedir?



    Custom rom belli grup ya da kişilerin geliştirmiş olduğu android cihazlar için tamamen ücretsiz yazılımlardır.Bu konuda kendini kanıtlamış bazı üreticiler vardır. Lineage OS ,Pixel exspierence bunlardan sadece birkaçıdır.Teknoloji haberlerini sıkı takip edenler bilir,özellikle bir haberi bırakacağım ve yazıma bu haber üzerinden devam edeceğim. 11 yıllık telefonda Android 12 çalıştırıldı! evet başlıktan da anlaşıldığı üzere Galaxy S2 de android 12 çalıştırıldı,yani custom rom üreticileri S2 için kullanabileceğiniz android 12 tabanlı yazılım oluşturup bunu kullanıcılar ile paylaştı.



    Custom rom nedir,tercih edilir mi?
    Custom rom nedir,tercih edilir mi?




    Custom romlar bize ne gibi ayrıcalıklar tanıyor?



    Custom romlar genelde hafifliği ve performansları ile bilinir,bunun temel nedeni cihazlara stock romda kurulu gelen yavaş arayüzleri ya da sizin istesenizde silemediğiniz bazı uygulamalardır.Şirketler o cihazın üreticisine belli bir ücret karşılığında uygulamalarınızı cihazda varsayılan olarak gelmesini ister,siz o uygulamayı kullanın ya da kullanmayın o uygulama o cihazda var olacak ve sürekli cihaza yük olmaya devam edecek hatta pilinizi dahi sömürecek.İşte tam burada custom romlar öne geçiyor,tamamen yükten arındırılmış bir android 12 yazılımının galaxy S2 de çalışabileceğine inanır mıydınız? Tabi o yaşlı cihaz için en uygun custom rom o mudur orası sizin tecrübeleriniz ve cihazda denediğiniz diğer custom romlar karar verecek.Yani temelde hafifleştirilmiş bir custom rom çoğunlukla kutudan çıkan stock romdan daha performanslıdır.Bunun yanında custom romlar geliştiricilerin özel olarak ayırdığı bir özelleştirme sekmesi içerir.Bu sekme stock romda yapabildiğiniz özelleştirmelerin kat kat fazlasını yapmanıza olanak tanır,temelde yönetim tamamen sizin elinizdedir.Cihazınızın android versiyonunu yükseltmek ve bu sayede desteklenmeyen uygulamaları kullanmak bu romlara yönelmenin temel nedenlerindendir.



    Custom rom nedir,tercih edilir mi?
    Custom rom nedir,tercih edilir mi?



    Eskiden custom rom ile kullandığım cihazlar



    Samsung galaxy j5 2015 için Havoc-os kullandım,8gb depolamaya sahip bu yavaş modelde günlük işlerimi rahatlıkla karşılayan yazılımın bu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.


    Samsung galaxy a7 2016 için Lineage OS kullandım.Linogea bu modele resmi olarak güncelleme veriyordu,performans ve o dönemde oynadığım oyunlar için en güzel yazılımı bulmuştum hatta pil konusundaki muazam performans farkı beni en çok bu cihazda şaşırtmıştı.


    Xaomi Redmi Note 10 listeye bide başarısız bir model ekleyelim,güncel olarak kullandığım bu modelde hangi custom romu kullanırsam kullanayım en stabil ve performanslı yazılımın mıuı yani stock rom olduğunu gördüm.En azından şimdilik böyle.



    Custom rom nedir,tercih edilir mi?
    Custom rom nedir,tercih edilir mi?



    Güvenlik?



    Güvenlik maalesef android işletim sistemi için hep sorundu,custom rom kullanan kullanıcıların en büyük tedirginliği burada başlıyor.Çünkü bu yazılımların sahipleri Samsung ya da Xaomi gibi resmi kurumlar olmadığından düzenli güvenlik güncellemeleri yayınlamayacak (custom romlarda genelde unoffical) düzenli güncelleme almayan resmi olmayan bu versiyonlar bu güvenlik güncellemelerinden maalesef mahrum kalacaktır.Tabi bu yazılımları kullanmakta tamamen takdirinize kalmış bir kavram.


    Unutmayın sürekli hata veren,donan,yazılım güncellemesi almayan,play storede uygulama desteği olmayan cihazlar için yazılım alternatifi custom romlar var.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.